NHL-yö: Tampa Bay Lightning toiselle kierrokselle, myös Maple Leafs ja Capitals voittoisia

NHL / Aamuraportti
Tampa Bay Lightning pääsi juhlimaan jatkopaikkaa.
Tampa Bay Lightning nappasi neljännen voittonsa ensimmäisen kierroksen ottelusarjassa New Jersey Devilsiä vastaan ja eteni toiselle kierrokselle. Sen sijaan Boston Bruins ei onnistunut ottelusarjan katkaisussa, vaan kärsi tappion Toronto Maple Leafsille. Washington Capitalsin ja Columbus Blue Jacketsin ottelusarjassa edettiin jo neljättä kertaa jatkoeriin.

Tampa Bay Lightning – New Jersey Devils 3-1 (voitot 4-1)

NHL:n Itäisen konferenssin ykkösjoukkue Tampa Bay Lightning eteni Stanley Cup -pudotuspelien toiselle kierrokselle. Lightning löi sarjan pakettiin viidennessä ottelussa ottamalla voiton lukemin 3−1.

Suursuosikkina sarjaan lähtenyt Lightning sai kuitenkin tehdä täyden päivätyön koko ottelusarjassa ja etenkin viidennessä ottelussa jatkoon päästäkseen. Ottelusarjan viimeiseksi otteluksi jääneessä viidennessä kamppailussa Devils-vahti Cory Schneider oli todella hyvässä vireessä ja antoi joukkueelleen mahdollisuuden voittoon.

Ottelun maalinteon aloitti kotijoukkueen venäläispuolustaja Mihail Sergatšjov. Kesällä Montrealista Tampaan siirtynyt puolustaja täräytti kiekon ranteella etuyläkulmaan ottelun avauserässä.

Toisessa erässä Lightning oli kaikessa edellä ja joukkue pääsi neljästi ylivoimalle. Hyvästä pyörityksestä huolimatta joukkue ei onnistunut maalinteossa, joten ottelu ratkesi lopullisesti vasta päätöserässä.

Nikita Kutšerov vei kolmannen erän puolivälissä kotijoukkueen 2−0-johtoon, mutta Devils nousi vielä maalin päähän kolme minuuttia ennen loppua, kun Patrick Maroonin veto siniviivasta painui ohi Andrei Vasilevskin.

Vieraat saivat vielä viimeisen minuutin aikana kovan paineen Lightningin maalille, mutta maalinteossa onnistui ainoastaan kotijoukkueen Ryan Callahan, joka viimeisteli loppulukemat tyhjään maaliin.

Washington Capitals – Columbus Blue Jackets 4-3 je. (voitot 3-2)

Braden Holtbyn torjunnoilla ja Nicklas Bäckströmin kahdella maalilla Washington Capitals otti jo kolmannen voittonsa Columbus Blue Jacketsista putkeen ja siirtyi ottelusarjassa johtoon. Tämä oli myös sarjan ensimmäinen ottelu, jossa kotijoukkue poistui jäältä voittajana.

Ottelussa tehtiin maaleja neljä kappaletta heti reiluun 24 minuuttiin. Matt Calvert aloitti maalinteon alivoimalla, kun hyökkääjän laukaus painui Holtbyn puikoista verkon perukoille. Hetkeä Calvertin maalia myöhemmin Bäckström pomputti kiekon etukulmasta ohi Sergei Bobrovskin ja tasoitti pelin illan ensimmäisellään.

Jevgeni Kuznetsov vei kotijoukkueen toisen erän alussa johtoon käytännössä identtisellä maalilla, minkä Calvert iski avauserässä. Blue Jackets ei tappioasemassa kuitenkaan kauaa istunut vaan minuuttia toisen takaiskun jälkeen kanadalaishyökkääjä iski illan toisensa läpiajosta.

Calvertin läpiajomaali oli todella koominen, sillä hyökkääjä hukkasi ensin kiekon yritettyään vetää sitä kohti maalia ja tämän jälkeen kiepautti spin-o-rama-harhautuksella kiekon ohi Holtbyn.

Todella kurittomassa ottelussa jaettiin yhteensä yhdeksän kahden minuutin rangaistusta, mutta joukkueista vain Capitals onnistui kertaalleen viimeistelemään ylivoimalla maalin, kun T.J. Oshie ohjasi toisessa erässä John Carlsonin vedon ohi Bobrovskin.

Päätöserä oli täysin vieraiden, sillä Blue Jackets voitti laukaukset selvin lukemin 16-1. Yksi kuudestatoista laukauksesta lopulta päätyi maaliin asti, kun Oliver Björkstrand tasoitti pelin Ian Colen loistavasta esityöstä.

Kun kolmannen erän lopussa ei enää ratkaisua nähty, siirryttiin jatkoerään jo neljättä kertaa ottelusarjassa. Jatkoerässä valokeilaan astuivat maalivahdit, jotka ottivat vuorotellen isoja torjuntoja.

Kaikkien kiekkojen tielle ei kuitenkaan tässäkään pelissä maalivahdit päässeet. Ottelun ratkaisu nähtiin lopulta 72. minuutilla, kun Dmitri Orlov toimitti kiekon siniviivasta maalille ja Bäckström ohjasi kiekon Bobrovskin puikoista maaliin ratkaisten voiton kotijoukkueelle.

Jatkoerämaali oli Bäckströmin uran neljäs. Aktiivipelaajista vain Patrick Kane on ruotsalaissentteriä edellä, sillä Blackhawks-hyökkääjä on onnistunut jatkoerissä viisi kertaa.

Boston Bruins - Toronto Maple Leafs 3-4 (voitot 3-2)

Selkä seinää vastaan pelannut Toronto Maple Leafs selvisi Boston Bruinsin hyvästä alusta, ja Auston Matthewsin vanhanaikaisyrityksen jälkeen Connor Brown iski irtokiekon verkkoon. Muutama minuutti myöhemmin pelikiellosta vapautunut Nazem Kadri tarjosi Andreas Johnssonille paikan, josta ruotsalainen lisäsi Leafs-johdon kahteen maaliin.

Tuon jälkeen vierasjoukkue ei laukonut ensimmäisessä erässä kertaakaan kohti Tuukka Raskin vartioimaa maalia, vaan erä meni vahvasti Bruinsin hallussa. Tilanteen kaventaminen jäi kuitenkin haaveeksi Frederik Andersenin torjuessa kaikki yritykset.

Nikita Zaitsevin jouduttua rangaistusaitioon Bruins onnistui ylivoimalla. David Backes ehti ensimmäisenä päädystä ponnahtaneeseen kiekkoon ja iski sen rystyltä ohi Andersenin. Alle minuutti myöhemmin Maple Leafs johti jälleen kahdella maalilla Tyler Bozakin onnistuttua maalinteossa hienon kuvion jälkeen.

Maple Leafsin ensimmäinen ylivoima ottelussa tuli toisen erän puolivälin jälkeen. Sitä kesti puoli minuuttia, ennen kuin James van Riemsdyk nosti kiekon maalin kattoon. Osuma ajoi Bruinsin vaihtamaan maalivahtia, kun Anton Hudobin laitettiin maalille Raskin tilalle.

Bruins sai pelata erän lopulla pitkään viidellä kolmea vastaan onnistumatta maalinteossa. Tasakentällisin joukkue kuitenkin nousi takaisin kahden maalin päähän Sean Kuralyn maalilla. Syötön tarjosi Matt Grzelcyk.

Kolmannessa erässä Noel Acciari toi Bruinsin maalin päähän irtokiekosta maalin kulmalta. Tämän jälkeen Bruinsin painostus jatkui kiivaana ja moni saattoi saada takaumia vuodelta 2013, jolloin Bruins nousi seitsemännessä pelissä kolmen maalin takaa tasoihin ja lopulta jatkoerävoittoon.

Tällä kertaa lopputulema oli Leafsin kannalta onnellisempi, sillä Andersen kesti rynnistyksen ja sarja palaa kuudetta ottelua varten Torontoon.