Mielipide

Hyvää syntymäpäivää, Ässien edellinen vierasvoitto!

LIIGA / Kolumni
Porin Ässien edellisestä vierasvoitosta tulee täyteen tasan vuosi. Syntymäpäiviä vietetäänkin Ässien edellisen vierasvoiton synnyinpaikalla, Hippoksen jäähallissa Jyväskylässä.

Porin Ässät on tehnyt SM-liigan uuden ennätyksen peräkkäisten vierastappioiden määrässä. 27 tappiota putkeen on ennätys, jota tuskin muut kuin kenties porilaiset itse tulevat rikkomaan. Mysteeri on jokseenkin suuri, sillä täysin pataluhasta joukkueesta ei kuitenkaan ole kysymys: Ässät on nimittäin voittanut yli puolet kotipeleistään.

Vuosi sitten, torstaina 7. joulukuuta, vuonna 2006, Hippoksella Ässät voitti aikamoisen sankaritarinan päätteeksi. JYP oli karannut jo 2-0-johtoon, mutta porilaiset taistelivat tasoihin Brandon Crombeenin ja Pasi Peltosen maaleilla. Puoli minuuttia ennen varsinaisen peliajan päättymistä jyväskyläläiset saivat rangaistuslaukauksen, mutta Eero Kilpeläinen torjui. Jatkoajalla, ajassa 63.54., Peltonen ampui siniviivalta illan toisen maalinsa.

Ässät voitti. Takaisin Satakuntaan ajoi bussi täynnä voittajia.

Muistatteko enää sitä tunnetta?

Se saattaa olla vaikeaa, sillä tuota pilkkopimeää kotimatkaa on seurannut 27 mollivoittoisempaa paluuta Poriin, kun alla on ollut tappio vieraskaukalossa. Häviäjän leima niskassa kotiin ajettuja kilometrejä se tekee noin 7000 peräjälkeen.

Jos puhuttaisiin esimerkiksi KalPasta, ei vierastappioiden maraton niinkään ihmetyttäisi, mutta Ässät on kuitenkin - toisin kuin savolaiset - hyvä kotijoukkue. Porilaiset ovat voittaneet tälläkin kaudella yli puolet kotiotteluistaan ja saaliina on muun muassa vakuuttavat kotivoitot kärkijoukkueista Kärpistä ja Pelicansista.

Kotonaan Ässät on aina erittäin vaikea voitettava. Vieraskaukalossa Ässät on kuitenkin haluton, aneeminen, tumput suorana seisoskeleva joukkue.

Mistä se johtuu?

Kotonaan Ässillä on mukanaan sen ehkä kaksi suurinta asetta: kolkko Isomäen jäähalli, joka on epämieluisa paikka kenelle tahansa vierasjoukkueelle, sekä fanaattinen kotiyleisö, joka antaa tukensa Ässille ja tekee vierailijoiden yrityksen mahdollisimman vaikeaksi. Nämä tekijät saavat Ässät liitoon kotiotteluissa.

Vieraissa Ässillä ei ole kotihallinsa idyllistä ilmapiiriä aseenaan, mikä tekee joukkueesta haluttoman. Ei itseluottamusta, ei yritystä, ei patasydäntä. Kotikaukalossa peliä dominoivaa Marko Kivenmäkeä ei kiinnosta juuri lainkaan pelata vieraskaukaloissa, eikä kovin montaa muutakaan.

Näistä 27 vierastappiosta on tarttunut mukaan kolme pistettä. Ne ovat tulleet otteluista, jolloin Ässät ovat onnistuneet sinnittelemään varsinaisen peliajan loppuun tasatilanteessa. Tänä syksynä tuo temppu on onnistunut kertaalleen. Se tapahtui kuukausi sitten Helsingin IFK:n vieraana, kun Ässät nujertuivat vasta rangaistuslaukauksilla.

Voittoa lähellä porilaiset eivät ole olleet juuri kertaakaan, joskin muutamaan otteeseen Ässien hidas pelinopeus on tarttunut myös vastustajaan, mikä on poikinut tasaisen nihkeän ottelun. Esimerkiksi kolme viikkoa sitten Espoossa Ässät roikkuivat tasatilanteessa 59. minuutille asti.

Ajoittain on pientä valoa ollut tunnelin päässä, mutta tuoreimmat tulokset kertovat, että edes Alpo Suhonen ei ole saanut Ässistä voittavaa vierasjoukkuetta. Jumbofinaalissa KalPa rökitti Ässät peräti 8-2 ja viime vierasottelussa Tappara murskasi patapaidat 6-2. Ottelun jälkeen Tapparan Anssi Salmela uskalsi ihmetellä ääneen Ässien "seisoskelevaa taktiikkaa".

Jatkoajan keskustelupalstalla on avattu äänestys Ässien seuraavan vierasvoiton ajankohdasta. Tätä kirjoittaessa äänestykseen on osallistunut yli sata ihmistä ja tulokset ovat pessimistisiä. Lähes puolet uskovat, että Ässät eivät voita tällä kaudella peliäkään vieraissa. Vain noin joka kahdeksas uskoo, että Ässät voittaa vuoden 2007 aikana vieraspelin.

Pudotuspeleihin Ässät ei valitettavasti tänä keväänä pääse, kiitos vierassaldon, joten yritykset rajoittuvat runkosarjaan. Näin ollen vieraspelejä on vielä jäljellä neljätoista. Tämän vuoden puolella Ässät ehtivät vielä kohdata vieraissa JYPin lisäksi Ilveksen, TPS:n ja Bluesin. Naiiviutta tai ei, mutta vastoin rationaalisuutta uskon, että Ässät ottaa sen vierasvoiton vielä ennen kuin vuosi vaihtuu.

Ei vuotta ilman vierasvoittoa, vai mitä?

» Lähetä palautetta toimitukselle