Mielipide

Kiekkokausi käynnistyy Pitsiturnauksella

LIIGA / Kolumni
Perinteinen Pitsiturnaus käynnistää uuden jääkiekkokauden perjantaina. Lukon isännöimään turnaukseen osallistuvat tänä vuonna myös Ässät, HPK, TPS, Ilves ja Pelicans.

18. Pitsiturnaus kiekkoillaan perjantaina Raumalla. Aamuyhdeksältä käynnistyvä turnaus tarjoaa viihdettä iltaan asti ja antaa kiekkokansalle ensisilmäyksen kuudesta alkavan kauden SM-liigajoukkueesta.

Vuoden 2010 Pitsiturnaus päättyi Rauman Lukon voittoon. Finaalissa Ilveksen 4-2 -lukemin kaatanut Lukko juhli näin viidettä turnausvoittoaan ja nousi samalla kyseisen tilaston kärkipaikalle. Ässät ja TPS ovat turnausisäntää lähimpänä, molemmilla on neljä voittoa.

Viime vuosista poiketen tämän vuoden turnauksessa on mukana vain SM-liigajoukkueita. A-lohkon muodostavat Lukko, Ässät ja HPK. Ilves, TPS ja Pelicans sen sijaan ottavat toisistaan mittaa B-lohkossa. Lohkon kaksi parasta jatkavat semifinaaleihin.

Kotijoukkue Lukko puolustaa turnausvoittoaan

Viime kauden pronssimitalisti aloittaa neljännen kautensa Rauli Uraman alaisuudessa ja suunta on ollut koko ajan ylöspäin. Päävalmentaja Urama toteaakin joukkueen saaneen annoksen pirteyttä lisää viime kevään tapahtumien johdosta. Näin kettupaidoilta voidaan odottaa heti iloista ja pirteää pelaamista, vaikka joukkue menikin jäälle vasta turnausviikon alkupuolella.

Yleensä menestyvät joukkueet joutuvat luopumaan hyvistä pelaajistaan. Niin kävi Lukollekin hyökkäyskaluston osalta. Koko kova ulkomaalaiskolmikko Jakub PetruzalekKurtis McLeanJustin Morrison matkaa kohti uusia haasteita. Muut lähteneet hyökkääjät ovat HIFK:hon siirtynyt Miikka Tuomainen ja Poriin matkannut Nico Aaltonen. Paikkaajia Lukko ei edes pyrkinyt löytämään, vaan joukkueen nuoriso-osasto saa nyt mahdollisuutensa ottaa vastuuta myös maalinteosta.

Tulopuolelle merkittiin kuitenkin muutama nimi. McLeanin suuria saappaita tulee täyttämään kanadalainen Kris Beech, jolle Euroopan kaukalot ovat jo tuttuja. Kotimaisia hankintoja ovat KalPasta saapunut Jussi Pesonen sekä porilainen Tuomas Huhtanen.

Maalivahtiosastollakin tapahtui liikehdintää. Oma kasvatti Antti Raanta siirtyi Ässiin ja tilalle palkattiin ehkä hieman yllättäenkin tanskalainen Simon Nielsen. Ykkösmaalivahtina keväällä esiintynyt Mika Noronen ei saanut sopivaa tarjousta kovasta KHL:stä, joten hän jatkaa Raumalla.

Lukon puolustusosasto pysyi lähes muuttumattomana. Stanley Cupin voittanut Nolan Pratt on vaihtanut maisemaa ja olemattomalle peliajalle jääneet Tony Vidgren sekä Juha-Petteri Purolinna siirtyivät Mestikseen. Ensiksi mainitun tilalle Lukko löysi yhdysvaltalaisen Matt Generousin.

Kokonaisuutena Lukon pelaajamäärä on niin pieni, että joukkue joutuu heti alusta alkaen käyttämään kaikkia pelaajiaan. Vain selkävaivoista toipuva hyökkääjä Lauri Tukonen jättää varmuudella turnauksen pelaamatta.


Viime vuoden turnaus avasi kauden ryminällä.

Vahvistunut Ässät naapurikaupunkiin

Porin Ässät saapuu rakkaaseen naapurikaupunkiinsa Raumalle uuden päävalmentajansa Karri Kiven johdolla. Pekka Rautakallion aika Porissa jäi lyhyemmäksi kuin kenties toivottiin ja nyt on vihdoin Kiven aika osoittaa kykynsä liigatasolla. Tuskin porilaiselle valmentajalle onkaan parempaa ensimmäistä näyttöpaikkaa kuin Rauma.

Joukkueen kokoonpano on muuttunut viime kaudesta vain vähän. Porissa läpi lyönyt maalivahti Eero Kilpeläinen siirtyi Helsingin häikäiseviin valoihin ja hänen tilalleen siirtyi pari kautta juuri Rauman Lukossa lupaavia otteita esittänyt Raanta, joka taistelee peliajasta ja ykkösmaalivahdin paikasta toisen nuoren ja lupaavan maalivahdin eli Juha Järvenpään kanssa.

Puolustus on pysynyt melko hyvin ennallaan. Kokoonpanosta poistui vain Tero Määttä, jonka tilalle tuli kaksi puolustajaa: Tommi Taimi Vaasan Sportista ja Jani Honkanen Tapparasta.

Hyökkäyksestä Ässät on menettänyt neljä pelaajaa. Merkittävin menetys lienee joukkueen kapteenin Matti Kuparisen pakeneminen Kuopioon. Hänen lisäkseen lähtivät Tuomas Huhtanen Lukkoon, Tommi Huhtala Bluesiin ja Pasi Salonen teille tietämättömille. Heitä paikkaamaan hankittiin kovaotteinen maalinsylkijä Radek Smolenak, josta odotetaan maaliahnetta pelaajaa, ja Raumalla ajoittain lupauksia herättänyt Nico Aaltonen, joka oli vielä pari vuotta sitten nuorten maajoukkueen vakiokalustoa.

Porilaisten kokoonpanosta varmuudella sivussa ovat puolustaja Ryan Caldwell sekä hyökkääjät Joel Armia ja Patrick Yetman.


Antti Raanta palaa Raumalle Ässien paidassa.
Jaakko Stenroos - http://jaskan.kuvat.fi/

HPK turnaukseen hurjasti menettäneenä

Hämeenlinnalaiset lähtevät Pitsiturnaukseen katkerat muistot niskassaan. Edelliskausi lässähti valoisan alun jälkeen pannukakuksi. HPK konttasi keväällä ja pullahti ulos villi kortti -kierroksella Ilvestä vastaan. Ritareiden marssi oli surullinen myös viime kesän Pitsiturnauksessa. Taival katkesi alkulohkoon.

Toiselle kaudelleen Harri Rindellin käskytettävänä starttaava Kerho on kärsinyt valtavia menetyksiä. Joukkueen hylkäsivät muun muassa luottovahti Teemu Lassila, ykkössentteri Ville Viitaluoma, maalitykki Juuso Puustinen ja soturi Jyrki Louhi. Tyhjiksi jäädyt paikat on pyritty täyttämään potentiaalia omaavilla pelureilla.

Paluumuuttajat Mika Järvinen ja Mikko Tolvanen muodostavat hämeenlinnalaisten maalivahtikaluston. Roimasti menetyksiä kokenutta hyökkäysarsenaalia on puolestaan vahvistettu ulkomaalaissenttereillä Marek Zagrapanilla ja Alex Leavittilla, jotka esittelevät taitojaan Pitsiturnauksessa. Mielenkiintoiset haut ovat olleet mukana Kerhon harjoituksissa jo viime viikosta lähtien.

Ulkomaalaishankintojen lisäksi ritareiden hyökkäystä vahvistavat Ässissä pari kautta sitten säkenöinyt Marko Luomala ja toissa keväänä Hämeenlinnassa hopean voittanut Janne Laakkonen. Puolustus oranssinutuilla pysyy liki samana. Pakiston liidereinä loistavat edelleen Marko Tuulola, Mathias Porseland ja Jukka Laamanen.

Kissapedot aloittavat kauden maha täynnä muuttolintuja

Ilves on saanut viettää kesätreenikauden tiiviissä ja tutussa porukassa, sillä tamperelaisjoukkueen runko on pysynyt hyvin kasassa viime kaudesta. Pysyvyys ja hyvän joukkuepelin onnistunut sisäänajo on antanut Juha Pajuojalle ja Raimo Helmiselle mahdollisuuden keskittyä tänä kesänä yksilökohtaisten vahvuuksien hiomiseen. Päävalmentaja Pajuoja kertoikin seuran verkkosivuilla keskikesällä, että harjoituskaudella käytetään surutta hyväksi sitä tietopankkia, joka pelaajista ehti vuoden aikana kasaantua.

Tupsukorvien liikkeet pelaajamarkkinoilla ovat niinikään olleet aiempaa vakaampia ja luottamusta herättävämpiä. Kesällä paikalliset fanit saivat ilokseen lukea Ville Koistisen, Vesa Toskalan ja Martti Järventien liittyneen kasvattajaseuransa vahvuuteen. Saappaansa täyttäessään nämä kokeneet pelurit tuovat ison siivun taitoa ja järkeä Ilvekseen, jonka ennakkoluulottoman ja vauhdikkaan pelin eräitä varjopuolia olivat viime vuonna turha koheltaminen ja yksilövirheet.

Pasi Määttäsen lopetettua uransa tupsukorvien aloitusten ronkkijoina ovat tällä hetkellä Mark Lee, Kai Kantola, Matias Myttynen ja Henri Tuominen. Neljään kenttään löytyy vielä liigakelpoisia vetureita, mutta kuka otetaan paikkaamaan loukkaantumisen sattuessa?

Hyökkäyksen kysymysmerkkejä tasoittaa tukevoitunut alakerta. Järventie ja Koistinen ovat käytettävissä niin siniviivapelotteina, hyvinä avaajina kuin työteliäinä peruspakkeinakin. Myös 90-lukulaiset Jyrki Jokipakka ja Niko Peltola lienevät kesän punttitreenien jälkeen entistä ikävämpiä vastuksia maalinedusväännöissä.

Pitsiturnauksen tarkempaa kokoonpanoa Ilves ei vielä ole ilmoittanut, mutta ainakin puolustaja Konsta Mäkinen, hyökkääjä Mikael Kuronen ja veskari Sami Aittokallio jäävät Ässien Armian tapaan kokoonpanon ulkopuolelle nuorten maajoukkueen leirin vuoksi.


Pekka Virta aloittaa uuden projektinsa TPS:n peräsimessä.

Kovia kokeneet turkulaiset hakevat asetelmia

Uutta alkua katastrofin jälkeen toivova TPS pelaa Raumalla ensimmäiset ottelunsa uuden valmennustiiminsä alaisuudessa. Vuosi sitten turkulaisten matka katkesi välierissä, kun Pitsiturnauksen voittajaksi porskuttanut isäntäjoukkue pudotti silloisen hallitsevan mestarin 2-1 -lukemin. Vuoden 2011 turnauksessa uusi päävalmentaja Pekka Virta saa ensimmäisen tilaisuutensa käynnistää uuden pelitapansa sisäänajo.

Toista viikkoa jäällä harjoitteleva turkulaisjoukkue on menettänyt paljon ja tilalle on tullut liuta SM-liigasta tuttuja nimiä parilla ulkomaalaisvahvistuksella höystettynä. Pitsiturnaus tarjoaakin ensisilmäyksen esimerkiksi Marko Anttilasta, Tapio Laaksosta, Timo Salosta, Jakub Cernystä ja Marek Schwarzista TPS-paidassa. TPS lähettää Pitsiturnaukseen myös tuoreet puolustajahankintansa, SaiPasta saapuneen Joni Tuomisen ja Jyväskylästä Aurajoen rannoille siirtyneen Mikko Viitasen.

Mukana on myös liuta nuoria kykyjä, kuten Rasmus Ristolainen, Johannes Lehto ja tulevalle kaudelle paikkaa liigajoukkueen kokoonpanosta metsästävä Santtu Huhtala.

TPS:n ainoa varmuudella sivuun jäävä pelaaja on puolustaja Miika Huczkowski, joka on polvivammansa vuoksi kunnossa vasta lähempänä SM-liigakauden alkua.

Pelicans turnaukseen rajusti uudistuneena

Viime kaudella SM-liigan jumbosijalle jäänyt Pelicans on odotetusti uudistanut joukkuettaan. Merkittävin muutos tapahtui valmennusosastolla, kun kultasormi Kai Suikkanen otti ohjat käsiinsä Lahdessa. Pelicans aloitti jääharjoitukset Suikkasen alaisuudessa noin viikko sitten.

Turnauksessa Pelicans esittelee uusia värväyksiään. Paljon huomiota kohdistuu varmasti Markus Seikolaan, joka palaa Suomeen heikon Elitserien-visiittinsä jälkeen. Muita mielenkiintoisia nimiä ovat mm. Seikolan tapaan Södertäljestä Lahteen muuttanut 24-vuotias jenkkilaituri Ryan Lasch, viime kauden finaalijoukkueissa pelanneet Max Wärn ja Arttu Luttinen sekä Turun tomut jaloistaan karistanut isokokoinen puolustaja Joonas Järvinen.

Pelicans julkaisi keskiviikkona Tero Koskirannan sopimuksen, joka sisältää try-out -pykälän. Koskirannan hankinnan myötä keskushyökkääjien kilpailu peliajasta ja ykkössentterin roolista kovenee entisestään. Turkoosin paidan ylleen turnauksessa saattavat vetää myös Heinolan Peliittojen hyökkääjäduo Joni Isomäki ja Joni Häppölä.

Otteluohjelma:

klo. 9:00 Ilves–TPS

klo. 10:15 Lukko–Ässät

klo. 11:30 Ilves–Pelicans

klo. 12:45 Ässät–HPK

klo. 14:00 TPS–Pelicans

klo. 15:15 Lukko-HPK

klo. 17:00 välierä A1–B2

klo. 18:15 välierä B1–A2

klo. 20:00 finaali

Jatkoaika tarjoaa Pitsiturnauksesta otteluraportit ja muuta ajankohtaista sisältöä koko perjantain ajan.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös