Mielipide

Pitsiturnaus tulee taas

LIIGA / Kolumni
Elokuu on jälleen alkanut ja Pitsiturnaus käynnistää uuden kiekkokauden. Kuuden joukkueen turnauksessa nähdään viime vuoden tapaan Lukko, Ässät, Ilves, Pelicans ja TPS, sekä vuoden tauon jälkeen Äijänsuolle saapuva Sport.

Rauman Äijänsuo täyttyy jälleen perjantaina, kun SM-liigan harjoituspelit polkaistaan käyntiin perinteisellä lätkäpäivällä. 19 vuotta täyttävä Pitsiturnaus tarjoaa ensisilmäyksen viidestä SM-liigajoukkueesta ja Mestiksen hallitsevasta mestarista.

Vuosi sitten Pitsiturnaus päättyi Pelicansin juhliin. Lahtelaisten erinomaiset otteet pohjustivat menestyksekkään kauden, joka päättyi vasta SM-liigan finaalisarjaan. Pitsiturnaus-finaalissa Pelicans kaatoi Ässät maalein 2-1.

Kuusi joukkuetta on jaettu tutusti kahteen lohkoon. A-lohkoon kuuluvat Lukko, Ässät ja Sport, B-lohkossa pelaavat Pelicans, Ilves ja TPS. Jokainen joukkue pelaa vähintään kaksi ottelua ja lohkojen kaksi parasta etenevät välieriin.

Lukko lähtee matkaan Risto Dufvan opein

Kotijoukkue Lukko käynnistää kesän 2012 Pitsitunauksessa uuden ajanjakson, kun päävalmentajan viittaa kantaa harteillaan Risto Dufva. Aiemmilta kausilta tuttu Juha Vuori jatkaa valmennusryhmässä. Uutena miehenä ryhmään liittyy Jesse Welling, joka saapui kesän aikana Raumalle JYPin mestarimiehistöstä. Lukon maalivahtivalmentajana jatkaa Ari Moisanen.

Lukon maalivahtiosasto vahvistui viime keväästä merkittävästi, kun oma poika Petri Vehanen teki paluun kasvattajaseuraansa. Toisena maalivahtina jatkaa tanskalainen Simon Nielsen. Kokenut Mika Noronen siirtyy näin muualle torjuntatöihin.

Raumalaisten puolustusosastolla kävi melkoinen myllerrys sitten viime kevään, kun kokeneet Tomi Pettinen, Teemu Aalto ja Richard Lintner puuttuvat rivistöstä. Myöskin ruotsalainen Johan Björk karisti Rauman tomut jaloistaan siirtyen Ruotsin toiseksi korkeimmalle sarjatasolle. Lähes koko viime kauden loukkaantumisen vuoksi huilannut Mikko Kuukka kuuluu puolestaan Espoo Bluesin riveihin alkavalla kaudella.

Lähtijöitä Lukko paikkasi harkiten tehden sopimuksen vain kahden uuden puolustajan kanssa. Aiemminkin Lukossa pelannut Tommi Kovanen tekee paluun Raumalle. Toinen uusi nimi on Porista siirtynyt Ryan Caldwell, mutta miehen debyytti Lukko-paidassa siirtyy yli Pitsiturnauksen.

Lukon keskushyökkääjistöstä Perttu Lindgren siirtyi KHL:ään ja myös Kris Beech jatkaa uraansa Rauman ulkopuolella. Lähtijöitä paikkaamaan Lukko pestasi Arttu Ilomäen Tapparasta sekä Justin Azevedon, joka saapuu Raumalle AHL:stä. Laituriosastolla Lukon jättivät Björn Melin ja Mark Bomersback, uusiksi kasvoiksi löytyivät Kimmo Koskenkorva ja Filip Riska.

Pitsiturnauksessa Lukko esittelee myös tukun aiempia Akatemia-pelaajiaan, jotka ovat saaneet liigasopimuksen. Puolustuspäässä heistä esiintyvät Roni Viirlas, Juho Tommila sekä Jesse Virtanen ja hyökkäyksessä David Stach sekä Niklas Näppi.

Kotijoukkueen kokoonpanosta pois jäävät vasta ensi viikolla Raumalle saapuva puolustaja Caldwell, keväällä leikkauksessa käynyt hyökkääjä Lauri Tukonen ja nuori Joni Nikko, jonka toipuminen alaraajavammasta vie vähintään puoli vuotta.


Risto Dufva astelee seuraavaksi Lukon penkin taakse.
Jarno Hietanen - jarno.hietanen@jatkoaika.com

Ässät esittelee kasan uusia laitahyökkääjiä

Ässien osalta Pitsiturnaus käynnistää Karri Kiven toisen kauden päävalmentajana. Kiven johtama valmennusryhmä koki yhden merkittävän muutoksen, kun erinomaista työtä porilaisten maalivahtien kanssa tehnyt Kari Lehtonen huristeli Hämeenlinnaan. Hänen tilalleen Ässät palkkasi seuran A-junioreissa työskennelleen Jaakko Rosendahlin.

Porilaisten maalivahtikaksikko säilyi ennallaan, sillä Juha Järvenpää teki kasvattajaseuransa kanssa yksivuotisen jatkosopimuksen. Viime kaudella ykkösvahdin viittaa itselleen sovitellut Antti Raanta puolestaan aloittaa toisen sopimusvuotensa. Kaksikkoa kirittää nuorten maajoukkuevahti Atte Tolvanen.

Padan pakkiosastolla on tapahtunut merkittäviä henkilöstönvaihdoksia viime kauden pudotuspelipettymyksen jälkeen. Mainion kauden pelannut Kristian Kudroc suuntasi Venäjälle, kun taas hieman vähemmän mainioissa merkeissä kautensa viettänyt Ryan Caldwell löysi itselleen uuden kodin Lukosta. Myös kokoonpanon ulkopuolelle yleensä jääneet Jesse Jyrkkiö ja Juho Mielonen lähtivät etsimään uutta nousua uralleen muualta. Korvaajiksi Ässät naarasi kanukkipakki Shaun Heshkan, Pelicansissa hopeaa voittaneen Jyri Marttisen ja Kanadassa juniorisarjaa pelanneen Patrik Parkkosen.

Ässien keskushyökkääjistö on pysynyt ennallaan. Kesken viime kauden joukkueeseen liittynyt ja nyt kesällä SaiPaan siirtynyt Mark Lee toki pelasi välillä sentterinä, mutta viime kauden aloittanut kvartetti on tuttuakin tutumpi. Ykkössentterinä viilettää Stephen Dixon, jonka jatkosopimuksen sorvaaminen oli porilaisten kannalta todella tärkeä asia.

Laituripuolella uusia tuttavuuksia onkin sitten reilusti. Michael Ryan pystyy pelaamaan myös keskellä, mutta Ässien kirjoissa hän on ensisijaisesti laitahyökkääjä. Ryanilta jäi viime kausi suurimmaksi osaksi väliin vammojen vuoksi. Sama koskee Padan kahta muuta hyökkääjähankintaa, Patrik Moisiota ja Sami Lähteenmäkeä. JYPissä mestaruutta juhlinut Tuomas Pihlman sai alleen ehjän kauden pitkän kauden loukkaantumiskierteen jälkeen, ja kokenut hyökkääjä hakee kunnon nostetta uralleen uudessa ympäristössä. Kesämarkkinoilta naarattiin myös ruotsalainen Daniel Brodin.

Ässien hyökkäyspäästä puuttuvat Pitsiturnauksessa vasta ensi viikolla Poriin saapuva Dixon ja nuorten maajoukkueen mukana oleva Joel Armia. Puolustuskalustossa on nivusleikkauksesta toipuvan Ville Uusitalon ja polvivammaansa kuntouttavan Tommi Taimen kokoinen vajaus. Pitsiturnauksen alla Euroopan lentokentillä seikkaileva Shaun Heshkakaan ei pääse Raumalla ässädebyyttiään tekemään.


Tomi Pekkala vaihtoi Tapparan Sportiin.

Ilmettään uudistanut Sport haastamaan liigajoukkueita

Vuoden tauon jälkeen Pitsiturnaukseen palaavan Vaasan Sportin kokoonpano on kokenut isoja muutoksia erityisesti hyökkäyksen osalta. Ilvestä haastamaan lähtenyt vaasalaisryhmä ei pystynyt kääntämään karsintasarjaa itselleen ja katseet kääntyvätkin kohti uusia Mestis-haasteita.

Samalla kun viime kauden tehotykeistä Jussi Tapio jatkaa uraansa Tanskassa ja Mika Halava miettii vielä jatkosuunnitelmiaan, on runkoa vahvistettu uusvanhoilla hankinnoilla. Vuoden tauon jälkeen Sportin paidan päälle pukeva Kim Nabb ja Tapparasta mukaan liittyvä Tomi Pekkala pääsevät isoon rooliin vaasalaisten hyökkäysosastolla, jossa on vielä aukkoja täytettävänä ennen kauden alkua. Puolustuksessa muutokset ovat jääneet lukumääräisesti pieniksi ja KalPaan lähteneen Miika Koiviston tilalle saapuva Niko Tuhkanen on ainoa uusi nimi.

Nabbin ja Pekkalan lisäksi Sport marssittaa uusina hyökkäyspään vahvistuksina Pitsiturnaukseen muun muassa Turun suunnalta saapuvat Juho Iloviidan ja Toni Jalon. Maalilla ykkösvahdin roolia hakee viime kaudella Vaasassa lainasopimuksella vieraillut Jonathan Iilahti.

Tärkeitä jatkosopimuksia muun muassa Antti Uiton, Eetu Heikkisen, Mika Kujanpään ja Jarno Laitisen kanssa tehneellä vaasalaisryhmällä on tulevalla kaudella tavoitteena jälleen kerran SM-liigaan nouseminen. Pitsiturnaukseen haastajan roolista lähtevä Pasi Räsäsen johtama Sport kokee muutoksia vielä ennen syksyn Mestiksen avauspelejä ja harjoitusotteluissa kilpailutilanne joukkueessa onkin kova. Miten se näkyy turnauksessa ja tulevatko Pohjanmaan karjut kovalla uholla liigajoukkueiden päälle?

Pelicans puolustaa turnausvoittoaan

Viime vuoden turnausvoittaja Pelicans eteni keväällä aina finaaleihin asti. Hopeamitalit lopulta noutaneet lahtelaiset menettivät kesän aikana joukkueensa avainpalasia, kun maisemaa vaihtoivat muiden muassa Ryan Lasch, Niko Hovinen ja Justin Hodgman.

Mielenkiintoisia hankintoja tehnyt Pelicans aloitti jääharjoitukset maanantaina, jolloin mukana oli suomalaisnelikko Jere Myllyniemi, Timo Pärssinen, Oskari Korpikari, Antti Ylönen. Uutena vahvistuksena Pelicans julkisti puolustaja Antti Jaatisen.

Pitsiturnaukseen Lahdesta kannattaa odottaa suomalaispainotteista ryhmää. Pelicansin ulkomaalaisosastosta vain Angelo Esposito pelaa perjantaina – jos hänkään. Esposito ehti saapua Suomeen jo maanantaina, mutta muut vierastyöläiset tulevat maahan vasta viikon lopulla tai ensi viikolla, eivätkä siten ehdi joukkueen mukaan harjoituspelikauden avaukseen.

Erinäisiä vammoja potee puolestaan ainakin neljä pelaajaa. Puolustaja Joonas Hurri ja hyökkääjä Vili Sopanen jatkavat toipilaina vielä pitkään. Myös Ilkka Pikkaraisen ja Pekka Jormakan kuntoutuminen on vielä vaiheessa.


Jan Latvalan Pelicans on Pitsiturnauksen hallitseva mestari.
Mikko Ruohola - http://mikko.ruohola.org/

Helminen aloittaa projektinsa

Ilveksessä ovet ovat käyneet lähinnä ulospäin. Lähtijöihin kuuluvat SM-liigan sisällä siirtyneet Joonas Rask ja Henri Tuominen, sekä ulkomaille suunnanneet Sami Aittokallio ja Nils Bäckström. Viime kauden joukkueesta ilman sopimusta ovat myös Vesa Toskala,Toni Rajala ja Matias Myttynen.

Ilves testasi kesällä kolmea pelaajaa, joista vain latvialainen Aivaras Bendzius päätyi tekemään sopimuksen. Hakametsään ovat saapuneet myös Ville Koistinen, Miro Hovinen ja Lassi Kokkala.

Pitsiturnaukseen Ilves lähtenee pakostikin nuorella ryhmällä, eikä joukkueen terävintä kärkeä välttämättä nähdä Rauman jäällä kesän vasta kääntyessä iltaan. Poissa ovat ainakin Koistinen, Miika Wiikman, Masi Marjamäki, Arto Tukio, Ville Korhonen, Martti Järventie ja Tommi Välimaa, sekä loukkaantuneet Jesse Niinimäki ja Teemu Kesä. Vasta tiistaina jääharjoitukset aloittaneet tamperelaiset testaavat Pitsiturnauksessa nuoriaan ja hakevat jää- ja pelituntumaa.

Perjantain jääkiekkopäivä avaa päävalmentaja Raimo Helmisen aikakauden Ilveksen johdossa. Seppo Hiitelän paikan ottanut seuralegenda on luotsina vielä varsin kokematon, eikä pääse aloittamaan seuravalmennusuraansa kovin ruusuisessa ympäristössä. Liigajumboksi keväällä jääneellä Ilveksellä riittää työtä pudotuspeliviivan tavoittamiseksi ja edes karsintaviivan yläpuolelle pääsemiseksi. Se työ ottaa ensimmäiset potkunsa tällä viikolla.

TPS ulkomaalaisia vailla

Kolme vuotta sitten Pitsiturnauksen voittanut TPS matkaa Raumalle ilman ulkomaalaispelaajiaan. Kaksi viikkoa sitten esikoisensa syntymää todistanut Corey Locke antaa odottaa itseään vielä tovin ja uudet puolustajahankinnat ehtivät joukkueen mukaan vasta ensi viikolla.

Kesän aikana TPS:nkin pelaajasiirrot ovat painottuneet enimmäkseen ulospäin. Mestaruuskaudesta 2009-2010 asti Turussa viihtyneet ulkomaalaispelaajat Tomas Plihal ja Michal Birner jatkavat pelejään muualla. Plihal teki sopimuksen Ouluun, kun taas Birner vahvistaa Tomas Mojzisin ja Juraj Mikusin tapaan KHL-tulokas Lev Prahaa. Maalivahti Marek Schwarz puolestaan allekirjoitti kolmen vuoden sopimuksen Sparta Prahan kanssa.

Kauden 2011-2012 pakistosta ilman sopimusta ovat vielä Mario Scalzo ja Miika Huczkowski, joista jälkimmäisen aika Palloseurassa oli loukkaantumisten täyttämä. Poissa ovat myös Joni Tuominen, Pasi Hirvonen, Joni Ortio, Mikko Laine ja KalPan uudeksi seurakseen valinnut Artturi Lehkonen. Viime talven hyökkäyksestä sopimuksettomina jatkavat Janne Hauhtonen ja Tuomas Suominen.

Aukkoja paikkaamaan TPS on löytänyt viisi pelaajaa. Maalivahti Atte Engren tekee paluun Nashville Predatorsin organisaatiosta ja Turun seudulta lähtöisin oleva sentterikaksikko Tero KoskirantaHenri Tuominen vahvistaa sentteriosastoa. Ykkössentteriksi turkulaiset nappasivat AHL:ää dominoineen Locken. Kanadalaisväriä joukkueeseen tuo myös reilun kuukauden koeajalla oleva puolustaja Travis Ehrhardt, jonka lisäksi TPS-puolustus odotti keskiviikkona vielä yhden vahvistuksen julkistamista.

Pitsiturnauksessa TPS:ltä puuttuu kourallinen pelaajia. Hyökkäysosastolta puuttuvat kärkisentterit Locke ja muiden kiireiden vuoksi myös Koskiranta, puolustus on ilman nuorten maajoukueen mukana Yhdysvaltoihin lähteneitä Rasmus Ristolaista ja Mikko Lehtosta sekä Ehrhardtia. Turkulaisten mukana harjoitellut Antero Niittymäki ei kuulu kokoonpanoon. Toipilaita TPS:llä ei tiettävästi ole.

Otteluohjelma:

klo 9.00 Ilves–TPS

klo 10.15 Lukko–Ässät

klo 11.30 Ilves–Pelicans

klo 12.45 Ässät–Sport

klo 14.00 TPS–Pelicans

klo 15.15 Lukko–Sport

klo 17.00 välierä A1–B2

klo 18.15 välierä B1–A2

klo 20.00 loppuottelu

Jatkoaika tarjoaa raportin jokaisesta ottelusta ja turnaustunnelmia koko perjantain ajan. Äijänsuolla Jatkoaika on paikalla usean toimittajan ja kuvaajan voimin. Seuraa Pitsiturnausta Jatkoajan sivuilta ja sosiaalisesta mediasta!

Facebook:
Jatkoaika.com

Twitter:

Jatkoaika


Matias Strozyk


Ilari Savonen


Manu Lempinen


Ilari Isotalo


Jussi Kivimäki

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös