Markus Seikola – ryminällä puolustajien tilastokärkeen

LIIGA / Artikkeli
Ilveksen Markus Seikola on noussut alkukauden aikana lähes puskista SM-liigan puolustajien aivan terävimpään kärkeen, ja hän johti maaottelutauolla SM-liigan puolustajien pistepörssiä. Kovaa ja tehokkaasti laukovasta Seikolasta onkin tullut varsin nopeasti Ilves-fanien suosikki.

Laitilasta Uudenkaupungin naapurista lähtöisin oleva puolustaja sai ”liigakasteensa” TPS:n riveissä vuosina 2000–2001, ja heti ensimmäiseltä liigakaudelta oli tuloksena liigamestaruus.

– Ammattikiekkoilija, jo kymmenen vuoden ajan, toteaa määrätietoisesti Markus Seikola kysymykseen ”Mikä mies on Markus Seikola?”.

– Ura alkoi vasempana puolustajana, mutta pääseminen Marko Kiprusoffin pariksi merkitsi samalla siirtoa oikealle.

Turusta Seikolan matka vei kesken kauden 2005–2006 Ruotsiin, missä uusia haasteita oli tarjolla mestarijoukkue Frölunda HC:n takalinjoilla. Mies kehittyi Göteborgissa kovasti, vastuuta tuli ja pisteitäkin kertyi mukavasti.

– Ruotsissa löytyi peli-ilo, siellä vietetyt kaudet ovat olleet tähän mennessä urani parhaat. Ja kun pelipaikka sielläkin oli oikealla, niin tuolla paikalla on sen jälkeen pysytty, niin myös tällä kaudella Ilveksessä.

Muutto Hämeenlinnan kautta Tampereelle ja Ilvekseen

Seikolan paluu Suomeen ja HPK:n paitaan tapahtui viime kaudella, mutta menestys Hämeenlinnassa ei kuitenkaan ollut odotusten mukainen. Peliaikaa kyllä tuli, mutta ei onnistumisia. Jos Ruotsissa peli-ilo oli ollut ylimmillään, niin samaa ei voi sanoa tilanteesta Hämeenlinnassa.

– Peli-ilo? Se oli kokonaan poissa. Viime kausi oli henkisesti erittäin raskas, mies myöntää. Siksi siirto Tampereelle tulikin oikeaan aikaan.

– Siihen joukkueeseen on kiva mennä, mihinkä ”koutsit” sinut haluavat, toteaa Tampereelle muuttoonsa selvästi tyytyväinen Seikola.

Kausi Ilveksessä on alkanut erinomaisesti. Onnistuminen on seurannut toistaan, ja Markus Seikola on ottanut haltuunsa joukkueen kultakypärän ja SM-liigan puolustajien pistetilaston piikkipaikan lukemin 16 (8+8). Eikä plus-miinus-tilastossakaan (+5) ole valittamista, mies pitää siinä sijaa numero 14. Pisteitä Seikola on kahminut kahdeksassa peräkkäisessä viimeksi pelaamassaan ottelussa.

– On vaan sattunut viime peleissä menemään, kommentoi Seikola vaatimattomasti menestystään.

– On tainnut Timo Hytti järjestää taikamailan. Ja kun vedot menevät maaliin saakka, niin itseluottamus vain kasvaa, ja uusia onnistumisia tulee.

Eikä puolustaja suostu ottamaan paineita kultakypärästä.

– Sama se on, kenellä kypärä on päässään. Pääasia on, että voittoja tulee ja omalla joukkueella menee hyvin. Varmaa on, että jossain vaiheessa joku hyökkääjistä on Ilveksen pistepörssin kärjessä.

Iso rooli Ilveksessä

Markus Seikolan kommenteista on havaittavissa positiivinen määrätietoisuus. Hän on selvästi tyytyväinen oloonsa Ilveksessä. Odotusten mukainen valmennus, hyvähenkinen joukkue sekä runsas peliaika ovat olleet omiaan nostamaan miehen työtyytyväisyyttä sekä halua näyttää osaamistaan. Rooli joukkueessa on ollut puolustajan odotusten mukainen, tosin mitään ei ole tullut ilmaiseksi.

– Roolini Ilveksessä on ollut samanlainen kuin HPK:ssa viime kaudella. Peliaikaa tosin sain Hämeenlinnassa enemmän, Seikola miettii.

Myös ylivoimassa on tullut onnistumisia. Seikola on muodostanut Troy Milamin kanssa Ilveksen ylivoiman ykkösnyrkin ja merkkautanut ylivoimatehot 5 + 5. Seikola on pelannut välillä vasempanakin puolustajana ylivoimatilanteissa, mikä sopii miehelle mainiosti.

– Ylivoima- ja alivoima-aikaa on tullut runsaasti, mitä en kyllä pane pahakseni. Pelipaikka saa olla oikealla tai vasemmalla, tai missä vaan. Kunhan ei tarvitse mennä maaliin.

Ilveksessä Seikola on opittu tuntemaan hyökkäysten päättäjänä. Puolustajan hyvä sijoittuminen takaa sen, että kiekko on helppo pelata hänelle viivaan. Lopusta huolehtii miehen kova suora laukaus kohti maalia tai Ilves-hyökkääjien ohjaus maalin edestä. Laukauksensa eteen Seikola on tehnyt pohjatyön juniorina kiekkokaukaloiden ulkopuolella.

– Monipuolinen eri lajien harrastaminen on ollut tärkeää. Pesäpallon harrastaminen kymmenen vuoden ajan on antanut erinomaisen pohjan laukaukselleni. Toki paljon on tehty töitä myös lajiharjoittelun parissa kiekon kanssa.

Maajoukkueesta ja tulevaisuudesta

Monet jäivät kaipaamaan Markus Seikolaa Suomen maajoukkueen kokoonpanoon juuri päättyneessä Helsingin turnauksessa, vaan ei Seikola itse.

– Helsingin turnauksessa pelasivat parhaat miehet. Totta kai maajoukkueeseen pääseminen on jokaisen pelaajan tavoitteena, mutta pelipaikka tulee, jos tulee. Turhia paineita ei niistä valinnoista kannata ottaa.

– Maajoukkuepaikkaa tärkeämpää on keskittyä Ilveksen lähiaikojen peleihin. Nyt on tärkeää tehdä töitä ja saada varmistettua paikka kuuden parhaan joukossa.

Huonoon asenteeseen ei Seikolan menestys jatkossa kaadu. Positiivisuus ja voitontahto, samoin määrätietoisuus, ovat koko ajan esillä hänen kommentoidessaan jääkiekkoa ja omaa pelaamistaan.

– Kun pelaa lätkää, niin se on kivaa. Joka kerta lähdetään pelaamaan voitosta. Olisihan se hienoa kruunata ura isolla voitolla, joko Suomessa tai ulkomailla - siksihän näitä asioita tehdään.

Ja jos Seikolan tulevaisuus on Ilveksen faneista kiinni, niin sopimus joukkueen kanssa lienee varma. Niin suuren arvon mies on fanien suosiossa saavuttanut, samoin hän arvostaa joukkuettaan sekä sen kannattajia. Seikolaa siteeraten:

– Hyvin on minut otettu vastaan. Katsomon positiivisen reaktion voi aistia jäälle saakka. Olihan se hienoa kuulla, kun joukkueemme fanikatsomo IFK-pelissä lauloi minun nimeäni toisen tekemäni maalin jälkeen.

Samalla hän kumoaa vallalla olevan ajatuksen siitä, että tamperelaiset istuisivat Ilveksen peleissä kuin kirkossa.

– Jos jossain istutaan niin kuin kirkossa, niin kyllä se on Turku Areena, ei Hakametsä.

» Lähetä palautetta toimitukselle