Mielipide

Lahdessa alkoi Toivolan aika

LIIGA / Kolumni
Pelicansia kolme ja puoli vuotta tyylikkäästi luotsannut Hannu Aravirta on kiitelty ja kukitettu. Nyt on aika toivottaa Lahteen tervetulleeksi uusi päävalmentaja Mika Toivola.

Toivolan valmentajapestistä huhuiltiin jo hyvinkin varhaisessa vaiheessa. Hannu Aravirta oli jo aikoja sitten ilmoittanut kuluneen kauden jäävän hänen viimeisekseen Lahdessa. Vastikään Porista Hämeenlinnaan muuttanut Toivolan perhe ei aio kuitenkaan muuttaa vielä pykälää idemmäksi Lahteen.

- Perhe asuu edelleen Hämeenlinnassa. Tämähän on lyhyt välimatka, alle tunnin siivu. Kesä hoituu pitkälti ajellessa, mutta syksyllä tietysti muutan tänne. Lahdessakin pitää olla kämppä. Kun tullaan pelireissuilta iltamyöhällä ja taas puoli kasilta pitää olla hallilla töissä, niin ei ole mitään järkeä ajaa pimeällä sohjossa ja väsyttää itseään, järkeilee Toivola.

Hyökkäykseen nopeutta ja suoraviivaisuutta

Vaan mitä uutta ja ihmeellistä Mika Toivola tuo Pelicansiin? Ensin mies kiittelee kohteliaan liturgisesti organisaation ja kehuu edellisen valmentajakolmikon tehneen hyvää työtä. Vasta sen jälkeen kuultiin Toivolan teesit:

- Viime vuonna joukkueen vahvuus oli hyvä kiekollinen peli. Nyt me koitetaan saada vähän jalkoja lisää harjoittelun kautta. Tiettyjen pelaajavalintojen kautta koitetaan saada peliä nopeammaksi ja suoraviivaisemmaksi hyökkäyksen osalta. Puolustuksessa haluan oman pään peliä hiukka aggressiivisemmaksi. Tietysti joka valmentaja tuo omat ajatuksensa peliin ja jokainen kausi on erilainen. Mitään radikaalia muutosta en kuitenkaan näe tarpeelliseksi tehdä, täsmentää Toivola.

Joukkue on seuraavalle kaudelle jo nyt huhtikuussa varsin valmis. Periaatteessa sarja voitaisiin aloittaa vaikka ensi viikolla. Uusi päävalmentaja myöntää halunneensa tietoisesti vain vähän vaihtuvuutta pelaajistoon.

- Yksi isoimpia juttuja, joista olen opikseni ottanut on edellinen työpaikkani [Rauman Lukko]. Kolme valmentajaa vaihtui, oli halliremontti ja tuli 16 uutta pelaajaa. Hommaan ei saatu balanssia missään vaiheessa kautta. Pelicansin kohdalla vaihtuvuutta on tarpeeksi siinä, että tulee uusi päävalmentaja ja muutamia pelaajavaihdoksia. Sitten katsotaan vuoden kuluttua tilanne uudelleen pelaajiston suhteen.

- Muutamaa hyökkääjää ja muutamaa pakkia haetaan. Pakkeja on tällä hetkellä vain kuusi, joten etenkin siellä tarvitaan lisää väkeä. Hyökkääjiä on tällä hetkellä määrällisesti enemmän. Me ollaan suunniteltu rahankäyttöä järkevästi ja meillä on taloudelliset resurssit hankkia molemmille paikoille laatupelaajia. Toki pitää muistaa, ettei voi ostaa vitosen tikkaria, jos on vaan kolme euroa rahaa. Nämä on aina yhteisiä päätöksiä ja viimeinen sana on tietysti niillä, jotka vartioivat rahakirstua. Omia mielipiteitäni tuon tietysti julki, mutta talouden ehdoilla mennään. Se on itsestään selvää, myöntää päävalmentaja.

”Mun joukkueet on aina olleet hyvässä kunnossa”

Kesäharjoittelun osalta Pelicansin valmennuksella on jo selvät suunnitelmat. Toivolan joukkueissa ei kesällä laiskotella, vaan tahti on todella tiukka.

- Sen verran kehun itseäni, että 12 vuotta olen vetänyt kesätreenejä ja aina olen onnistunut. Mun joukkueet on aina olleet hyvässä kunnossa sekä syksyllä että talven mittaan. Siitä se ei ole koskaan jäänyt kiinni.

- Kesäharjoittelussa me jaetaan jengi kolmeen ryhmään. Räpsä vastaa yhdestä, Nupe ottaa toisen ja minä kolmannen ryhmän. Siihen sitten fysio-kaverit tuo omat mausteensa. Toukokuun kaksi viimeistä viikkoa ja kesäkuun eka viikko me pidetään jääleiriä. Siitä sitten suunnitellusti eteenpäin. Kaikki harjoituspelitkin on jo lyöty lukkoon. Pitsiturnauksella aloitellaan. Tosin siellä tuskin vielä kokeneinta kaartia nähdään, uskoo Toivola.

Pelicansin senioriosasto saa siis erivapauksia kesäharjoittelun suhteen? Muutkin kuin Espanjassa “leireilevä” Marko Jantunen?

- Ei. En näe, että kokeneille pelaajillekaan annetaan kesäharjoittelun suhteen erivapauksia. Ohjelmointi on vaan erilainen. Sitten ollaan liemessä, jos annetaan sellaisia erivapauksia, ettei pelaaja ole kunnossa. Edellisessä joukkueessani oli legendaarinen Eepi Hämäläinen. Mua edeltäneen valmentajan aikana hän treenasi kesän ja se ei Eepin mielestä ollut hyvä ratkaisu. Sitten hän sai seuraavan kesän treenata enemmän omalla aikataulullaan valmennuksen ohjeiden mukaan ja aina oli erittäin hyvässä kunnossa. Pelicansissakin meillä on kokeneempia kavereita, jotka ei varmaan tule niin usein hallille vetämään harjoituksia. Toisaalta kukaan ei varmaankaan ole koko kesää poissa.

- Jarnan kuvio on rakennettu niin, että hän on ulkomailla. Jarna on mun vanha pelivastustaja junnuvuosilta. Oli silloin hyvässä kunnossa ja joka kerta kun on jäille tullut omatoimijakson jälkeen, on ollut hyvässä kunnossa. Hänen kanssaan ei kaikkea ole vielä lyöty lukkoon. Katsellaan miten tämä Jarnan kuvio tänä kesänä rakennellaan, pyörittelee Toivola.

Ensi kaudella ottelupöytäkirjaan merkitään vain 18 kenttäpelaajaa aiemman 20 sijaan. Tämä tulee todennäköisesti johtamaan siihen, että junioreiden osuus sopimuspelaajista kasvaa. Myös Toivola on jo päättyneen kauden mittaan seurannut aktiivisesti Pelicansin A-junnujen otteita. Hyvänä apuna on ollut tuttu mies, A-junnujen valmentaja Petteri Hirvonen.



- A-junnuista tullaan ammentamaan tällä kaudella. Kesärinkiin otetaan varmaan kentällisen verran kavereita. Hirpan kanssa ollaan oltu yhteyksissä. Seurasin kyllä A-junnujen pelejäkin – vaivihkaa jo sinä aikana, kun ei voinut kovin julkisesti paikalla näkyä, nauraa Toivola.

Lukon ja Ässien rämpimistä ei ollut ilo seurata

Molempia länsirannikon joukkueita aiemmin valmentaneena Mika Toivola myöntää seuranneensa suu mutrussa entisten joukkueidensa suorituksia päättyvällä kaudella.

- Ennen kautta katselin Lukon pelaajalistaa ja laskin joukkueen neljän sakkiin runkosarjassa. Oli se mullekin järkyttävän iso pettymys, etteivät pääseet edes playoffeihin ja joutuivat aika tukalaan paikkaan. Lukko oli ilman muuta kauden suurin alisuorittaja, sanoo Toivola.

Ässien ja Sportin välinen liigakarsinta oli haastattelua tehtäessä vielä kesken. Mika Toivola toivoi Ässien säilyvän SM-liigassa.

- Ässien tilanne on harmittava. Sport on viimeiset kaksi kuukautta voittanut ja Ässät taasen on kokeneet pettymyksiä pettymyksien jälkeen. Pelillisesti Sport on rajusti perässä, mutta tässä tilanteessa se pelillinen ero saattaakin kääntyä hyvin marginaaliseksi. Parempi joukkue sen sarjan voittaa. Neljässä voitossa ei ole sattumalla sijaa, tiesi Toivola.

Nythän sen tiedämme jo me muutkin.

» Lähetä palautetta toimitukselle