Leijonat osoitti Kanadan haavoittuvaisuuden joukkueiden ensimmäisessä kohtaamisessa. Siihen asti voitosta voittoon edennyt Kanada oli aseeton Suomen laadukasta puolustuspeliä vastaan.
Kanada yritti Suomea vastaan epätoivoisesti puskea 60 minuutin painetta ilman, että pelasi merkittävästi laadukasta kiekkokontrollia, jolla viisikko olisi saatu vauhtiin keskialueella. Vähäisten kontrolloitujen hyökkäyksiinlähtöjen vuoksi prässi myöhästeli, ja Suomi kiekotteli paineen alta pois.
Vaikka Kanada pystyikin riistämään aika ajoin kiekon hyökkäysalueellaan Suomea vastaan, Suomen hyökkääjät ehtivät ryhmittäytyä puolustusalueelle siten, että nopeita prässin jälkeisiä jatkopelejä Kanada ei pystynyt tuottamaan.
Kari Jalosen Leijonat vei Kanadaa kuin pässiä narussa.
Kanadan kannalta toivottavasti päävalmentaja Bill Peters on sen verran kelaillut nauhoja ensimmäisestä kohtaamisesta, että joukkue ei samaa virhettä toista kahta kertaa.
Kanadan valmennuksen on tehtävä viilauksia viisikkopelaamiseen, jos joukkue haluaa kurinalaisesti pelaavan Suomen finaalissa päihittää. Joukkueen on ensinnäkin haettava enemmän kontrollilähtöjä koko viisikon voimin syvältä omalta alueelta, jotta prässi tulee organisoidusti oikeilla ajoituksilla kolmelta kaistalta. Sen lisäksi Kanadan on rytmitettävä puolustuspeliään paremmin eli keskialueelle vetäytyminen on tehtävä laadukkaammin kollektiivina.
Suomen sen sijaan ei tarvitse muuttaa mitään. Jalosen työkalupakissa ovat kaikki Meidän pelin välineet käytössä, ja ne on iskostettu pelaajien selkäytimiin. Tarvitaan vain oikeaa reagointia penkillä, jos Kanada merkittävästi varioi peliään. Tai välttämättä edes merkittävää reagointia ei valmennuksen tarvitse tehdä: Suomen fiksut pelaajat osaavat kyllä tunnistaa tilanteet.
On mielenkiintoista nähdä, kuinka Kanadan valmennus reagoi pelin taktisiin aspekteihin. Vai reagoiko ollenkaan?
Peters oli vuosi sitten apuvalmentajana, kun Todd McLellan luotsasi Kanadan murskaavaan maailmanmestaruuteen. McLellan sai joukkueensa pelaamaan voittavaa jääkiekkoa onnistuneella taktisella osaamisella. Nappasiko Peters tarpeeksi oppia kollegaltaan, jotta myös hänen luotsaamansa Kanada loistaisi isossa kaukalossa maailmanmestariksi?
Jos Petersillä valmennustiimeineen ei ole työkalupakissa riittävästi työkaluja ja Kanadan pelisuunnitelma finaalissa on täysin samanlainen kuin joukkueiden alkulohkon kohtaamisessa, Suomi voi alkaa valmistautua torijuhliin.