Leijonien Marko Anttila sairasti tammikuussa koronan ja päätyi Pekingiin saavuttuaan eristyshotelliin. Hän on täysin terve, mutta hänen koronatestinsä ei ole negatiivinen.
Oletettavasti jokainen suomalainen tietää, että koronatesti saattaa näyttää positiivista pitkään senkin jälkeen, kun ihminen on jo parantunut. Kiinassa on kuitenkin päädytty siihen, että jokainen kisoihin saapunut pysyy eristyksessä, kunnes testin tulos on kahtena päivänä peräkkäin negatiivinen. Riskiä koronan leviämisestä kisakuplassa ei oteta.
Jos joukkueeseen valitaan urheilija, joka on hiljattain sairastanut koronan, sekä urheilijan itsensä että valmentajien on täytynyt tiedostaa se mahdollisuus, että kisat menevät mönkään ja eristys kutsuu.
Eristykseen joutuminen on totta kai ikävää ja osoitus siitä, että elämä on toisinaan epäreilua. Yksi sairastuu koronaan ja menettää mahdollisuutensa päästä kisoihin, toinen onnistuu väistämään koronan ja saa kisata terveenä. Kolmas luulee pääsevänsä mukaan, mutta perillä testin raja-arvot alittuvat.
Jukka Jalosen mukaan hänen luottopelaajansa kohtelu on ihmisoikeusloukkaus. Tämä on aiheuttanut ihmisissä vahvaa myötähäpeää ja erityisesti Twitterissä on ilmaistu pettymystä päävalmentajaan.
Kiinassa rikotaan ihmisoikeuksia räikeästi joka päivä, eikä Anttilan pitäminen eristyksissä ole lähellekään pahimmasta päästä. Ymmärrän Jalosen kiukun, mutta osoittaa taas kiekkomieheltä arvostelukyvyn puutetta käyttää tässä yhteydessä tuota sanavalintaa.https://t.co/ZkPZ8TzYXF
— Lauri Uusitalo 🏴❤✊ (@uusilauri) February 6, 2022
Kiinan ihmisoikeustilanne on ollut pitkään heikko. Olympialaiset myönnettiin maalle vuonna 2015 ja sen jälkeen tilanne on mennyt koko ajan huonompaan suuntaan.
Pahin tilanne on uiguureilla, joista lähes miljoona on suljettu "uudelleenkoulutusleireille". Ne ovat käytännössä pakkotyö- ja rangaistuslaitoksia. Uiguureja painostetaan luopumaan uskonnostaan ja kulttuuristaan ja omaksumaan kommunistisen puolueen aate.
Marko Anttila taas joutuu majailemaan tahtomattaan yksin hotellissa.
Kiinan ihmisoikeustilanne ei ole ollut 1980-luvun jälkeen yhtä huono kuin nykyään. Noin kymmenen maata päättikin boikotoida olympialaisia siten, että ne eivät lähetä niihin ministereitä tai muita valtiovieraita.
Kaiken tämän keskellä Jukka Jalonen kehtaa sanoa, että urheilijan sulkeminen eristykseen positiivista näyttävän koronatestin takia edustaa ihmisoikeussortoa. Toivottavasti hän ymmärtää jossain vaiheessa, miten vakaviin asioihin hän tilannetta vertaa ja havahtuu kommenttinsa typeryyteen.