Inkkareiden kanootti nurin – SaPKon paluu pelastaa Suomi-sarjan maineen

Suomi-sarja / Artikkeli
SaPKo on välivuoden jälkeen taas vauhdissa.
Kuva © Arno Hämäläinen https://www.instagram.com/hockeygrapher/
Tänäkin vuonna Suomi-sarja alkoi synkissä merkeissä, kun Kaarinasta ponnistanut HC Indians Kaarina ilmoitti viimeisellä mahdollisella hetkellä luopuvansa sarjapaikasta. Uutta tulemista tekevän SaPKon paluu ja mielenkiintoiset kärkijoukkueet nostavat kiinnostusta sarjaan. Joko keväällä nähtäisiin pitkästä aikaa nousu pelaamalla Suomi-sarjasta Mestikseen?

HCIK teki temput sarjajärjestelmälle viime hetkillä joutuessaan lopettamaan leikin ennen kuin se ehti alkaakaan. Tämän kauden Suomi-sarja pelataan nyt 12 joukkueen voimin. Runkosarjavaiheen jälkeen joukkueet jaetaan kahteen lohkoon. Ylempään lohkoon pääsee kuusi parasta ja sama määrä alempaan. Pudotuspeleihin selviävät kaikki ylemmän loppusarjan joukkueet, sekä kaksi parasta joukkuetta alemmasta.

Alemman loppusarjan kaksi viimeistä pelaavat ottelusarjan siitä, kumpi joutuu karsintasarjaan II-divisioonan parhaiden joukkueiden kanssa. Karsintasarjan kaksi parasta pelaa ensi kaudella Suomi-sarjassa. Lisää täytettä Suomi-sarjaan tulee Mestiksen puolelta, josta yksi joukkue putoaa suoraan Suomi-sarjaan ensi kaudeksi.

Kevään pudotuspelit valtakunnan kolmanneksi korkeimmalla tasolla pelataan tuttuun tapaan. Puolivälierät, välierät ja finaalit ratkeavat kolmesta voitosta. Finaalin voittanut kohtaa nousukarsinnoissa Mestiksen toiseksi viimeisen joukkueen. Ottelusarjan voittoon ja Mestis-paikkaan vaaditaan neljä voittoa.

Viikonloppuna käynnistynyt sarja näyttää jo avauspelienkin perusteella äärimmäisen mielenkiintoiselta. Uutta nousua tekevä SaPKo lukeutuu jo perinteidensä vuoksi suosikiksi. Haastajien taso on kuitenkin kova.

Viime keväänä kaksi peliä Mestis-karsinnoissa voittanut Kalajoen JHT ja viime kevään mestari Nokian Pyry kuuluvat kuumimpaan kärkeen, johon nousee myös viime kauden sekoiluista kärsinyt Muik Hockey. Unohtaa ei sovi myöskään vahvat kokoonpanot jalkeille saaneita Porvoon Huntersia tai Järvenpään Haukkoja. Kotkan Titaanit on tämän kauden musta hevonen.

Tästä jutusta löydät Suomi-sarjan joukkueet näennäisessä paremmuusjärjestyksessä. Melkoisen varmana voidaan pitää, että SaPKo, JHT, Pyry, Muik ja Hunters löytyvät viiden sakista runkosarjan päätyttyä, mutta järjestys voi joukkueiden välillä voi vaihtua.

Kärkiviisikon jälkeen tulee joukko tasaista massaa, joiden sijoituksia ei ole missään nimessä helppoa asettaa totuudenmukaiseen paremmuusjärjestykseen. Tällä hetkellä selvää on kuitenkin se, että S-Kiekko ja Riemu näyttävät taistelevan putoamiskarsintoja vastaan.

Tasokkaiden joukkueiden määrä sarjassa on parin viime kauden aikana lisääntynyt, jonka myötä toivottuja kovia pelejä on tullut paljon lisää. Nämä valmistavat tulevaa Suomi-sarjan mestaria kevään koviin Mestis-karsintapeleihin.

1. SaPKo, Savonlinna

SaPKo meni toissa kaudella konkurssiin, joten viime kausi oli välivuosi. Nyt joukkue lähtee maltilla rakentamaan pohjaa uudelle nousulle. Iso voimavara on SaPKon oma juniorituotanto. Runko rakentuu tuttujen Mestis-kaukaloissa kokemusta niittäneiden pelaajien varaan. Aloitti sarjan yllätystappiolla Kotkassa, mutta jyräsi kotonaan Talvisalon jäähallissa viime kauden mestarijoukkue Pyryn 6–3.

SaPKon mukaantulo lisää sarjan uskottavuutta ja mielenkiintoa. Perinteikäs seura nostaa varmasti katsojamääriä vieraspaikkakunnilla. Pässipaitojen brändi voi toisaalta kääntyä myös tietynlaiseksi haitaksi siten, että pässit ovat takuulla vastustajien silmissä sarjan halutuinta riistaa, joten helppoja iltoja ei ole tiedossa.

Arvio: Resurssit, perinteet, osaaminen, materiaali, juniorituotanto. Siinä syitä sijoittaa joukkue sarjan ykkös-suosikiksi.

2. Junkkarit Hockey Team, Kalajoki

Mestis-joukkue FPS oli viime keväänä yllättäen pahoissa vaikeuksissa Junkkareita vastaan. FPS vei ottelusarjan lopulta voitoin 4–2. Joukkue on jälleen paperilla väkivahva. JHT alkaa olla jo miltei jokakeväinen näky Mestis-karsinnoissa, joissa se on pystynyt kevät keväältä parantamaan.

Taistelee runkosarjan voitosta. Aloitti sarjan niukalla kotivoitolla paikallishenkisessä taistossa Raahe-Kiekosta 3–2. Tätä seurasi kuitenkin yllättävän ruma murskatappio Uudessakaarlepyyssä.

Arvio: Suomi-sarjan ehdottomasti parhaita organisaatioita. Pystynyt pitämään runkopelaajiaan. Maalivahtiosasto kunnossa ja seuraikoni Jarno Palola takoo tehot hyökkäyspäässä. Löytyykö keväällä viime kevään kaltainen hurmos?

3. Pyry, Nokia

Viime kevään mestari. Taisteli parhaansa mukaan Mestis-karsinnoissa Peliittoja vastaan, mutta hävisi lopulta niukasti kaikki neljä peliään. Mestis-unelmien eteen on tehty vuosikaupalla isosti töitä, pystyisikö joukkue ottamaan vielä yhden ison askeleen eteenpäin?

Kuinka päävalmentaja Sakari Salmelan menetys Mestis-joukkue RoKiin näkyy tämän kauden tekemisissä? Kausi alkoi 5–4-voitolla viime kevään välieräpari LeKistä, mutta vierasreissu Savonlinaan sujui mollivoittoisesti.

Arvio: Mestarivalmentajan menetys arveluttaa hieman. Pelaajamateriaali tasokas. Monta kevättä Pyry on kipsaantunut kevään tärkeissä peleissä, mutta viime kaudella joukkue meni päätyyn asti. Tämä nosti taatusti itseluottamuksen ja odotukset pilviin.

4. Muik Hockey, Uusikaarlepyy

Munsalan pojat ovat nyt lunastamassa jo viime kaudelle asetettuja odotuksia. Joukkuetta on arvuuteltu jopa runkosarjan voittajaehdokkaaksi. Muik teki kaksi ykköskorin hankintaa nappaamalla Mestiksestä tutun maalivahti Patrik Koiviston ja vieläkin tutumman Christoffer Seppelinin riveihinsä.

Suomi-sarjan mittapuulla megahankinnat nostavat joukkueen heittämällä kärkiporukoiden joukkoon. Innostus tuntuu kotipeleissä olevan entistäkin suurempaa. Sarja-avauksessa Leo Komarov Areenan hornankattilan paineessa murtui JHT maalein 7–3.

Arvio: Muikilla on eväät nousta tänä keväänä korkealle. Finaalipaikka ei välttämättä olisi yllätys?

5. Hunters, Porvoo

Jälleen kerran Porvoossa on onnistuttu hiomaan hyvä ja liikkuva runko kasaan. Taistelee kotiedusta pudotuspeleihin. Sääli vain, että yleisö ei edelleenkään tahdo löytää tietään Huntersin kotipeleihin. Haki vakuuttavan vierasvoiton Järvenpäästä sarja-avauksessaan.

Arvio: Tasainen hyvä laatu jälleen kerran. Taistelee runkosarjassa kärjen tuntumassa, mutta riittääkö paukut keväällä finaaliin?

6. Haukat, Järvenpää

Järvenpäässä touhu on mennyt vuosi vuodelta eteenpäin. Nyt alkaa olla jo aika lunastaa palkintoa hyvästä työstä. Joukkueen vahvuus on liikkuvuus. Maalivahtipelin toimiessa on mahdollisuudet menestyä. Kausi alkoi 1–6-tappiolla Huntersille.

Arvio: Hyvää tekemistä. Kaikki mahdollisuudet lunastaa paikka kuuden sakissa runkosarjassa.

7. LeKi, Lempäälä

Viime keväänä Mestis-karsintapaikka oli lähellä. Tälle kaudelle odotukset runkosarjan osalta maltillisemmat. Kärjestä puuttuu hiukan tehoja. Aika näyttää, kuinka joukkue pelaa ennakkosuosikkeja vastaan. Niukka tappio Nokialla, mutta suvereeni näytös kotijäällä, jossa kaatui Titaanit 5–0.

Arvio: Viime kaudella nousuhuuma kantoi pitkälle. Pystyykö venymään taas parhaimpaansa pudotuspeleissä?

8. Raahe-Kiekko

Hiukan taantunut parhaista ajoistaan. Joutuu tosissaan taistelemaan selviytyäkseen ylempään loppusarjaan. Pudotuspeleissä Raahe kuitenkin nähtäneen. Kausi alkoi niukalla tappiolla Kalajoella. Raahessa kaatui Riemu, mutta vasta jatkoajalla lukemin 4–3.

Arvio: Pystyy kiusaamaan isompiaan, mutta pystyykö raapimaan niistä tarpeeksi voittoja?

Vasta 26-vuotias Max Walther toimii tällä kaudella Kotkan Titaanien päävalmentajana

9. Titaanit, Kotka

Nyt rytisee. Nuori Mestis-valmentaja Max Walther on taatusti se piriste, jota Kotkassa on kaivattu. Kotkan pojat näyttivät kyntensä sarja-avauksessa kaatamalla SaPKon 2–0. Joukkueessa on uuden valmennuksen alla potentiaalia. Komeaa avausvoittoa seurasi tappio Lempäälässä, jossa kotijoukkue LeKi jätti kotkalaiset maaleitta.

Arvio: Mahdollinen pudotuspelijoukkue, mikäli valmennus saa pelitapansa myytyä pelaajille ja innostuksensa tarttumaan.

10. Virkiä, Lapua

Viime kauden piristysruiske. Saanut yleisön hyvin tuekseen ja kotijäällään vaikeasti lyötävissä. Ei vain tällä kaudella kokonaisuutena vakuuta. Harjoitusottelut eivät menneet mitenkään erikoisesti. Tappio tuli muun muassa kotikentällä II-divisioonajoukkue Suolahden Urholle. Sarja alkoi makealla Pohjanmaan derbyn vierasvoitolla Seinäjoelta.

Arvio: Taistelee pudotuspelipaikasta, mutta se edellyttää riittävää määrää voittoja pahimmista kiistakumppaneista. Viime kauden hurmoksen löydettyään löytyy sarjataulukosta korkeammalta.

11. S-Kiekko

Odotukset olivat huomattavasti korkeammalla mitä harjoituspeleissä nähtiin. Ennen kautta annettujen näyttöjen perusteella taistelee putoamiskarsintoja vastaan. Kauden avauksesta harmittava 2–4-kotitappio Virkiälle, mutta tätä seurasi makea vierasvoitto Jyväskylässä.

Arvio: Tällä hetkellä pudotuspelit näyttävät jäävän haaveeksi.

12. Riemu, Jyväskylä

Ei ole pystynyt tai halunnut ottaa edesmenneen paikalliskilpailija D-Kiekon jättämää mahtiasemaa Suomi-sarjassa. Pelaajamateriaali ei ole vahvimmasta päästä. Oletusarvoisesti tulee taistelemaan sarjapaikastaan. Pelasi harjoituspelejä II-divisioonajoukkueita vastaan ollen niissä kiipelissä. Sarja alkoi pisteen arvoisella tappiolla Raahessa, mutta kotona oli edessä 2–3-tappio S-Kiekolle.

Arvio: Taistelee sarjapaikastaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle