JYP ja Kärpät päätyivät samanlaisiin ratkaisuihin – nyt toinen näyttää nerolta ja toinen idiootilta

LIIGA / Artikkeli
Jukka Rautakorven potkujen myötä Mikko Heiskasesta on tullut JYPin uusi pääkäskijä. Alku on ollut kuoppainen.
Joulukuussa päävalmentajansa erottaneet JYP ja Kärpät ovat kääntäneet kurssinsa päinvastaiseen suuntaan. Siinä missä Oulussa on löydetty kadoksissa ollut pelirohkeus, Jyväskylässä sekä pelaajien että kannattajien tuska kasvaa.

Viime vuoden lopussa tapahtui.

18. joulukuuta Kärpät antoi potkut Lauri Marjamäelle. Syyksi ilmoitettiin asetettuihin tavoitteisiin nähden riittämätön urheilullinen menestys.

Kaksi päivää myöhemmin 20. joulukuutta JYP puolestaan ilmoitti vapauttavansa päävalmentaja Jukka Rautakorven sekä apuvalmentaja Ville Niemisen tehtävistään. Syynä seuran vuoteen 2025 ulottuvan strategian pelillistä tavoitteista jääminen.  

Molemmissa seuroissa vastuuvalmentajaksi nostettiin apuvalmentaja. Kärpissä Ville Mäntymaa ja JYPissä Mikko Heiskanen.

Tästä kohdin tarinat lähtivät kahteen hyvin erilaiseen suuntaan.

Kaksi erilaista tapaa viestiä

Kumpikaan irtisanomistapauksista ei ollut varsinainen uutispommi, paitsi kenties ajankohtansa puolesta. Tuohon aikaan molemmat seurat olivat pistekeskimääräisesti Liigan tasaisen keskikastin mukana. Toki molemmilla koko kauden tähtäin oli ilmoitettu korkeammalle.

Kärppien urheilujohtaja Mikko Myllykoski avasi Marjamäen potkujen syyn olevan liiketoiminnallinen. Parempien tulosten ohella haettiin myös aktiivisempaa pelitapaa. Mäntymaa vakuutti, ettei ihmeitä tarvitse tehdä ja antoi kunniaa pois potkitun ystävänsä tekemälle työlle. Marjamäki avasi hänkin tuntojaan ja totesi potkujen olleen yllätys mutta kantavansa silti vastuun tuloksesta.

JYPin osalta äänessä olivat pääasiassa hallituksen puheenjohtaja Jukka Seppänen ja urheilujohtaja Mikko Viitanen. Ympäripyöreitä puheita riitti luovuudesta, rohkeudesta ja positiivisuudesta, joiden oli sovittu olevan strategian kulmakivi. Tämä kaikki oli jäänyt toteuttamatta halutulla tavalla Rautakorven aikana. Pestiin jopa käsiä siitä, kuka rekrytointia aikoinaan puolsi. 

JYPin viestinnän hähmäisyyttä on hämmästelty. Avoimia kysymyksiä riittää. Viitanen harmitteli MTV Uutisten haastattelussa, että "ihmiset, kenellä ei varsinaisesti ole tietoa sen päätöksen taustoista, tykkäävät jakaa omia mielipiteitään."

Aikaa ja kanavia päätöksen avaamiselle on ollut, halukkuutta ei niinkään.

Kaksi keskenään erilaista tunnelmaa

Neljä viikkoa potkuja myöhemmin tilanne on se, että Kärpät on saalistanut kahdeksasta pelaamastaan ottelusta ottelusta 15 pistettä. Varsinkin joulun jälkeen se on ollut Liigan parhaita joukkueita.

JYPillä ei puolestaan ole seitsemästä pelaamastaan ottelustaan lainkaan voittoja, ja lisäpisteenkin se on onnistunut kairaamaan vain kahdesti. Tänä aikana joukkue on menettänyt dramaattisesti asemiaan pudotuspelitaistossa.

Kahdessa keskinäisessä kohtaamisessa uusien valmentajien alaisuudessa Kärpät on vienyt voiton molemmilla kerroilla, yhteismaalieroin 11–7.

Kaksi näennäisesti samankaltaisessa ja -aikaisessa tilanteessa olevaa seuraa ovat edenneet myös varsin erilaisissa tunnelmissa. Mäntymaa on esiintynyt itsevarmasti ja suoraselkäisesti median edessä, kun taas Heiskanen on lähinnä päästellyt suustaan sammakoita.

Joukkueen kärkipelaajien heittäminen bussin alle HPK-tappion jälkeisessä lehdistötilaisuudessa oli käsittämätöntä typeryyttä. Kaksi päivää myöhemmin joukkueen kapteeni Robert Rooba luopui C-kirjaimesta, joka asetettiin Teemu Erosen rinnuksiin.

Jyväskylässä vallitseva paha olo näkyy kauas. Faniryhmät vaikenevat ja poistuvat mielenosoituksellisesti paikalta. Myös pelaajien turhautuneet eleet kentällä kertovat paljon.

JYPin syöksykierre on saanut omat fanit osoittamaan mieltään.

Muutos kiteytyy oman pään pelaamiseen

Vaikka Kärppien soppaan määrättiin uusi hämmentäjä, pysyivät perus raaka-aineet silti kasassa. Mausteita toki on lisätty. 

Kärppien otteluissa maalimäärät ovat lisääntyneet varsinkin oululaisten hyväksi. Joukkueen maalinteon tehokkuus on parantunut merkittävästi. Ennen Marjamäen potkuja Kärpät teki maaleja vähemmän kuin maaliodottaman mukaan olisi pitänyt, mutta nyt verkko on heilunut noin 17 prosenttia yli odottaman.

Kärppien pelaamiseen on tullut kokeilevuutta, joka onnistuessaan on jalostunut rohkeudeksi. Esimerkiksi hyökkääjät eivät laskeudu enää yhtä säntillisesti puolustuksen tueksi, vaan jäävät odottamaan vastaiskun mahdollisuutta. Toki tämä on osaltaan tuonut aiempaa enemmän turbulenssia myös omaan päätyyn. Uudet tuulet heiluttavat automaattisesti perustuksia tältä osin. 

JYPissä muutos on näkynyt voimakkaimmin nimenomaan oman pään pelaamisessa. Omissa soi nyt yli maalin verran enemmän kuin aiemmin.

Laukaisumäärät ovat pysyneet lähes ennallaan, mutta jyväskyläläisten kannalta hälyttävä muutos on tapahtunut siinä, että Heiskasen päävalmentajakauden aikana vastustajat ovat luoneet selvästi enemmän maaliodottamaa. JYPin maalia kohti ei lauota aiempaa enemmän, mutta laukaukset tulevat entistä vaarallisemmilta sektoreilta.

Ja kuten todettua, niistä syntyy myös aiempaa todennäköisemmin maali.

Kaksi erilaista soppaa

Viikon tauko peleistä tulee JYPille maukkaaseen saumaan. Lauantain Ilves-peli oli tappiosta huolimatta ilmeeltään vähintään kohtuullinen. Kärpät pystyi niin ikään tappiollisessa Lukko-ottelussa virtaviivaiseen esitykseen. 

Heiskanen on harmitellut useaan otteeseen, että joukkueella ole ollut aikaa harjoitella kunnolla. Nyt hän pääsee valmennustiimeineen iskostamaan todeksi sitä muutosta JYPiin, mihin joukkueen osalta jo tämän kauden osalta tähdätään.

Aikaa muutoksen tekemiseen on tosin enää vain 24 ottelua, viime aikojen esitysten perusteella vielä vähemmän.

Jyväskylässä peräänkuulutettua rohkeutta, luovuutta ja positiivisuutta on viime viikkoina nähty ennemmin 340 kilometriä Hipposta pohjoisemmassa. 

» Lähetä palautetta toimitukselle