KHL:stä on siirtynyt täksi kaudeksi kymmenittäin pelaajia muihin Euroopan sarjoihin

KHL, Muut Sarjat / Artikkeli
Michal Jordán ei teknisesti siirtynyt Liigaan KHL:stä, mutta tšekkipuolustaja pelasi kuitenkin KHL:ssä vielä viime kaudella.
Kuva © Juha Lahti
DEL, NL ja muut Keski-Euroopan sarjat eivät ylenkatso KHL:ssä viime kaudella pelanneita kiekkoilijoita. Jatkoaika koosti täksi kaudeksi KHL:stä lähteneiden siirrot.

24.2.2022 läntinen maailma mullistui, kun Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainassa useilla rintamilla. Samaan aikaan jääkiekkomaailmassa jouduttiin päivittämään asenteita ja käytäntöjä KHL:n suhteen.

Suomalaisjoukkue Jokerit luopui sarjapaikastaan, ja useimmat suomalaispelaajat siirtyivät loppukaudeksi 2021–22 KHL:n ulkopuolelle pelaamaan. Sodan alettua KHL:ssä jatkaneita tai sarjaan siirtyneitä kiekkoilijoita on varsin yksimielisesti pidetty alempana kastina kuin KHL:stä ajallaan poistuneita.

Täysin eristettynä muusta kiekkomaailmasta KHL ei kuitenkaan ole, ja jopa Liiga ja Pelicans ovat lianneet kätensä, kun Michal Jordánin hankinta Sveitsin pääsarjasta hyväksyttiin, vaikka tšekkipuolustaja pelasi marraskuuhun 2022 Amur Habarovskin kapteenina.

SHL on Euroopan kärkisarjoista ainoa, jonka seurat eivät toistaiseksi ole riveihinsä KHL-pelaajia ottaneet. Yksi läheltä piti -tilanne kuitenkin on, mistä hetken kuluttua lisää.

Suoraan KHL:stä on siirtynyt useita pelaajia muihin Euroopan kärkisarjoihin. Jatkoaika kartoitti tämän kauden siirrot.

Sarja KHL:ssä kaudella 2022−23 pelanneiden pelaajien määrä
DEL 8
NL 5
Slovakian Extraliga 7
Tšekin Extraliga 1
ICEHL 1
EIHL 2
Liiga 1

DEL

Kiistanalaisin DEL:iin siirtynyt KHL:ssä sotavuosina pelannut pelaaja on AHL:ssä aikoinaan lähes piste per peli -tahdilla tehoillut Kenny Agostino. Yhdysvaltalaishyökkääjä teki tänä kesänä sopimuksen SHL-seura Skellefteå AIK:n kanssa, mutta sopimus purettiin nopeasti Agostinon antamien valheellisten tietojen vuoksi.

Agostino pelasi Torpedo Nižni Novgorodissa kaudet 2021–23 ja teki sopimuksen jälkimmäisestä kaudesta ennen kuin Venäjä aloitti sotatoimet Ukrainassa. Agostino väitti halunneensa purkaa KHL-sopimuksensa kesällä 2022, mutta ei onnistunut.

Todellisuudessa Agostino oli viime kesänä jo tehnyt sopimuksen SHL:ään Växjö Lakersiin, mutta hän päätyi kuitenkin jatkamaan KHL:ssä suuremman palkan vuoksi.

Düsseldorfer EG hankki myös toisen viime kaudella KHL:ssä pelanneen hyökkääjän eli Phil Varonen. 32-vuotias kanadalainen pelasi vielä Sveitsissä, kun Venäjän armeija lähti vyörymään kohti Ukrainaa.

Viime kaudeksi Varone kuitenkin siirtyi Moskovan Spartakiin ja jatkoi tällä kaudella matkaansa uudella sopimuksella keskieurooppalaiseen suursarjaan.

Myös Adler Mannheim päätyi hankkimaan kaksi viime kaudella KHL:ssä pelannutta pelaajaa, puolustaja John Gilmourin ja hyökkääjä Linden Veyn. Kumpikaan ei voi edes yrittää selittää pyrkineensä eroon KHL-sopimuksesta, sillä Gilmour vaihtoi viime kaudeksi seuraa TsSKA Moskovasta Dinamo Minskiin.

Vey puolestaan teki jatkosopimuksen Barys Astanan kanssa heinäkuussa 2022, kun Ukrainassa oli sodittu lähes puoli vuotta. Mannheimissa pelaavat tällä kaudella suomalaisista Jyrki Jokipakka ja Markus Hännikäinen.

TPS:ssä puolikkaan kauden pelannut Brandon Gormley siirtyi täksi kaudeksi KHL:stä DEL-seura Iserlohniin.

Iserlohn Roosters on kolmas DEL-seura, jonka riveissä on kaksi viime kaudella KHL:ssä pelannutta kiekkoilijaa. Lokakuun alussa hankittiin ensin Brandon Gormley, joka pelasi TPS:ssä 24 ottelua kaudella 2018–19.

Kanadalaispuolustaja pelasi KHL:ssä kaudet 2021−23 Dinamo Rigassa, HK Sotšissa ja Lokomotiv Jaroslavlissa ennen Saksaan muuttoaan. Reilu viikko myöhemmin Iserlohn palkkasi vielä Hunter Shinkarukin, joka siirtyi KHL:ään jo loppuvuodesta 2019. 

Sodan syttymisen jälkeen kanadalaishyökkääjä siirtyi loppukaudeksi HockeyAllsvenskaniin HV71:n joukkueeseen. Viime kaudeksi Shinkaruk kuitenkin palasi Venäjälle HK Neftehimik Nižnekamskiin.

Myös suurseura Eisbären Berlin palkkasi KHL:stä kanadalaisen Patrice Cormier'n, joka teki jatkosopimuksen Avtomobilist Jekaterinburgiin vain muutama kuukausi sodan syttymisen jälkeen.

Toinen suurseura − suomalaisten Toni Söderholmin ja Pekka Kangasalustan valmentama − RB München hankki täksi kaudeksi ruotsalaisen Adam Almquistin hieman samankaltaisella kuviolla kuin Pelicans Jordánin – Almquist siis siirtyi DEL:iin sveitsiläisseura Zugista, mutta hän aloitti viime kauden KHL:ssä Traktor Tšeljabinskissa.

Ero Jordánin ja Almquistin välillä on kuitenkin se, että ruotsalainen siirtyi kesällä 2022 Dinamo Minskistä Traktor Tšeljabinskiin. Jordán puolestaan jatkoi Amur Habarovskissa sopimustaan, joka oli tehty ennen sodan alkamista.

Jo viime kaudella DEL:ssä pelasivat Nick Bailen ja JC Lipon, jotka jatkoivat KHL:ssä kauden 2021–22 loppuun. Sopimusten purkamisessa kesken kauden voi olla Venäjällä haasteita, mutta ainakin Grizzlys Wolfsburgiin täksi kaudeksi siirtynyt Andy Miele onnistui keväällä 2022 siirtymään Lausanneen.

Joka tapauksessa on huolestuttava merkki, että DEL-seurat hankkivat tällä kaudella kiihtyvällä tahdilla KHL:ssä tietoisesti sodan aikana pelanneita pelaajia. Niin kuivia pelaajamarkkinat eivät ole, että arvoista pitäisi tinkiä.

Adam Reidebornilla ei enää ole asiaa Tre Kronorin maalille, sillä ruotsalaistorjuja jatkoi pelejään KHL:ssä sodan alettua. Tämän kauden Reideborn on Sveitsissä Jussi Tapolan ja Simo Vehviläisen valmennuksessa.
Kuva © Samuli Huikuri

NL

Sveitsi tunnetaan pankkisalaisuuksien luvattuna maana, ja venäläistä rahaa on virrannut maahan vielä Ukrainaan kohdistuneiden sotatoimien alettua – samoin KHL-pelaajia.

NL:n suurseura SC Bern lähti tähän kauteen kahdella viime kaudella KHL:ssä pelanneella hankinnalla, kun maalivahti Adam Reideborn ja hyökkääjä Corban Knight siirtyivät Venäjältä Sveitsiin.

Knight aloitti KHL:ssä jo kaudella 2019–20 ja kesällä 2022 kanadalainen teki vuoden jatkosopimuksen Avangard Omskin kanssa. Myös Reideborn siirtyi Venäjälle jo syksyllä 2019 ja ruotsalaistorjuja on pelannut KHL:ssä niin Ari Moisasen kuin Jaakko Valkaman valmennuksessa.

Reideborn teki viime kevääseen asti kestäneen jatkosopimuksensa TsSKA Moskovan kanssa jo kesällä 2021, mutta lehtitietojen mukaan 31-vuotias maalivahti olisi jatkanut KHL:ssä ilman ulkomaalaiskiintiön kiristymistä. 

Lisäksi on huomionarvoista, että esimerkiksi kaikki Jokereiden ulkomaalaispelaajat olivat kevään 2022 pelaamatta seuran irtauduttua KHL:stä.

Tällä kaudella Reidebornilla on Bernissä maalivahtivalmentajanaan Simo Vehviläinen, ja seuran päävalmentaja on Jussi Tapola. Myös puolustaja Julius Honka ja hyökkääjä Joona Luoto pelaavat Bernissä.

Reidebornin maanmies Jakob Lilja siirtyi täksi kaudeksi HC Ambrì-Piottaan, viime kaudeksi entinen Columbus Blue Jacketsin hyökkääjä siirtyi kazakstanilaisesta Barys Nur-Sultanista Moskovan Dinamoon. Liljalla on seurakavereinaan suomalaiset Janne Juvonen ja Jesse Virtanen.

Yhdysvaltalaishyökkääjä Anthony Louis lähti AHL:stä viime kaudeksi Barysiin ja valitsi tämän kauden seurakseen SCL Tigersin. Langnaussa Louisilla riittää suomalaisseuraa, sillä seurassa pelaavat Vili Saarijärvi, Juuso Riikola, Saku Mäenalanen, Harri Pesonen ja Aleksi Saarela. Lisäksi Jukka Varmanen on joukkueen apuvalmentaja.

NHL:ssä yli 200 ottelua pelannut Tomáš Jurčo vaihtoi viime kaudeksi KHL-seuransa Barysista Kunlun Red Stariin – tämän kauden osoitteeksi slovakialaiselle valikoitui HC Davos. Jurčolla on pelikavereinaan suomalaiset Kristian Näkyvä ja Aleksi Peltonen, valmennusryhmässä ovat lisäksi Waltteri Immonen ja Markus Ketterer.

Sveitsin pääsarjaan siirtyi jo viime kaudeksi joitakin pelaajia, jotka jäivät KHL:ään kauden 2021–22 loppuun. On kuitenkin monta askelta härskimpää hankkia KHL:ssä sodan alettua tietoisesti jatkaneita pelaajia.

Vaikka sopimuksissa ja muissa yksityiskohdissa on yksilöllisiä eroja, on kiistatonta, että suuri määrä KHL:stä pois halunneita ovat pyrkimyksissään myös onnistuneet.

Maalivahti Stanislav Galimovin tie jatkui Kärpistä KHL:n kautta Slovakiaan.
Kuva © Saimi Airaksinen / https://urheilu.kuvat.fi/SaimiPhoto/

Slovakian Extraliga

Slovakia on vetänyt KHL-pelaajia pelaajia reippaasti, kuluvalla kaudella seitsemän kappaletta.

Suomalaisille tunnetuimpia nimiä lienee Slovan Bratislavan Shawn Lalonde, joka pelasi Ässissä kaudella 2021−22. Viime kaudeksi Lalonde solmi sopimuksen valkovenäläisen Dinamo Minskin kanssa. 

Samaisella kaudella 2021−22 Kärpissä kiekkoja torjunut venäläinen Stanislav Galimov puolestaan pelasi viime kauden Avangard Omskissa ja siirtyi sieltä HC 19 Humenneen.

Humennessa kiekkoilee myös TPS-kasvatti Hannu Kuru, jolla on menossa jo kolmas kausi Slovakiassa. Joukkuetoverinaan hänellä on edellä mainittujen lisäksi Denis Parshin (HK Neftehimik Nižnekamsk, Jugra Hanty-Mansijsk).

HK 32 Liptovský Mikuláš hankki kesällä veräjänvartijakseen koko uransa Venäjällä, viimeksi kaksi kautta Moskovan Spartakissa pelanneen Aleksei Krasikovin.

Pelicansissa ja Jukureissa taannoin yhteensä kolmella kaudella hyökännyt Vadim Pereskokov siirtyi Dukla Michaloviceen kesken viime kauden Amur Habarovskista ja jatkoi tälle kaudelle Galimovin tavoin Humenneen. Brett Pollockin matka Kosiceen kulki niin ikään kesken viime kauden Kunlunin kautta.

HK Nitrassa aiemminkin urallaan pelannut Samuel Bucek saapui tšekkiläisestä HC Oceláři Třinecistä, mutta myös hän pelasi vielä viime kaudella KHL:ää Neftehimikissä.

KHL:stä Sveitsin kautta Tšekkiin siirtynyt Yohann Auvitu pelasi Liigassa HIFK:n lisäksi myös JYPissä.
Kuva © Tiia Mahkonen

Tšekin Extraliga

Tšekki otti vastaan useita koko kauden 2021−22 Venäjällä pelanneita viime kaudeksi. Ovi on kuitenkin pysynyt sen jälkeen kiinni, eikä sarjaan ole tälle kaudelle rekisteröity yhtään siirtoa KHL:stä.

Yksi puolittainen poikkeus kuitenkin löytyy. HC Vítkovice palkkasi vuosia JYPissä ja HIFK:ssa pelanneen Yohann Auvitun, joka allekirjoitti viime kaudesta sopimuksen HK Neftehimik Nižnekamskin kanssa. Kesken kauden Auvitu siirtyi kuitenkin Sveitsiin Genève-Servetteen.

ICEHL

Itävallan pääsarjaa ICEHL:ää ei kenties pidetä liigana, joka vetäisi KHL-tasoisia pelaajia. Sarjassa on kuitenkin rahakkaita joukkueita, jotka voivat pelaajia houkutella eikä historiaa katsella kovin tarkkaan.

Tähän kastiin kuuluu RB Salzburg, joka palkkasi kesällä Salavat Julajev Ufaan viime kaudeksi siirtyneen, 175 ottelua NHL:ääkin pelanneen Ryan Murphyn. Suomalaisittain Salzburg tunnettaneen parhaiten kaksi peräkkäistä mestaruutta torjuneesta Atte Tolvasesta.

Ykköskierroksen varaus Murphy pelasi NHL:ssä viimeksi kaudella 2018–19.
Kuva © Getty Images

EIHL

Ison-Britannian pääsarja ei sovi samaan kastiin edellä mainittujen eurooppalaisten kärkisarjojen kanssa, mutta Englannin ja Skotlannin kamaralla pelaa muutamia Liigassakin meritoituneita. Lisäksi Iso-Britannia on EU:sta irtauduttuaankin keskeinen osa läntistä arvoyhteisöä.

Niinpä huomionarvoista on, että myös EIHL:ään hankittiin kaksi viime kaudella KHL:ssä pelannutta pelaajaa. Joe Morrow lähti Ässistä kaudelle 2021−22 KHL:ään Barysiin ja sodan sytyttyä kanadalaispuolustaja siirtyi viime kaudeksi Sotšiin. NHL:ssäkin yli 100 ottelua pelannut Morrow pelaa tällä kaudella Manchester Stormissa.

Josh Nicholls siirtyi KHL:ään jo kaudeksi 2018−19 ja kevään 2022 kanadalais-kiinalainen hyökkääjä pelasi Norjassa, mutta viime kaudeksi Nicholls palasi Kunluniin ja pelasi ehjimmän KHL-kautensa. Sheffield Steelers hankki KHL-taustasta huolimatta Nichollsin täksi kaudeksi.

Yli 100 NHL-ottelun kokemuksilla Ässiin tullut Morrow on sittemmin pelannut Kazakstanissa, Venäjällä, Sveitsissä ja nyt Englannissa.
Kuva © Getty Images

KHL

Koska KHL-pelaajia edelleen huolitaan Euroopan ja Pohjois-Amerikan sarjoihin, tarvitsevat propagandaliigan joukkueet uusia värväyksiä. Viime kauden Liiga-pelaajista Scott Kosmachuk, Derek Barach ja Artjom Zagidulin vaihtoivat täksi kaudeksi KHL:ään

Entisistä Liiga-pelaajista muun muassa Libor Šulák ja Robin Press ovat jatkaneet Venäjällä, ja ainoana suomalaisena Teemu Pulkkinen pelasi viime kauden Traktor Tšeljabinskissä, jonka kanssa sopimus oli tehty jo keväällä 2021. Täksi kaudeksi Pulkkinen kuitenkin siirtyi Kunluniin.

Ilmeisistä ongelmistaan huolimatta KHL houkuttelee edelleen – todennäköisimmin kovilla palkoilla – uusia pelaajia. Muuttoliike KHL:ään luo samalla ilmiön, jossa sodasta piittaamattomat ammattiurheilijat siirtyvät KHL:stä myös läntisempiin sarjoihin.

Tästä esimerkkejä ovat täksi kaudeksi NL:n Langnauhun KHL:n Barysista siirtynyt yhdysvaltalainen Louis ja kanadalaispuolustaja Murphy, joka toisen KHL-pestinsä jälkeen muutti Pohjois-Amerikan sijaan Itävaltaan.

KHL:n pistepörssin kärkikymmenikköä kolkuttelee täksi kaudeksi juuri Barysiin siirtynyt Riley Barber, joka pelasi muutaman ottelun NHL:ssä vielä toissa kaudella – AHL:ssä yhdysvaltalainen on kerännyt 368 tehopistettä 433 ottelussa. Nähtäväksi jää, pysyykö Barber idässä vai löytyykö pelipaikka tulevina kausina esimerkiksi Saksasta tai Sveitsistä.

Ensimmäisen KHL-kautensa aloittanut Josh Leivo pelasi NHL:ssä kymmenellä kaudella St. Louis Bluesissa, Carolina Hurricanesissa, Calgary Flamesissa, Vancouver Canucksissa ja Toronto Maple Leafsissa.
Kuva © Getty Images

Nimekkäin täksi kaudeksi Pohjois-Amerikasta KHL:ään siirtynyt pelaaja on NHL:ssä yli 200 ottelua pelannut Josh Leivo. AHL:ssä kanadalaishyökkääjä on tehnyt 174 pistettä 227 ottelussa, ja pudotuspeleissä tehokkuus on ollut vielä parempaa.

Keväällä 2022 Leivon saldo 18 pudotuspeliottelussa oli 15+14, ja Calder Cupin lisäksi hän voitti pudotuspelien arvokkaimman pelaajan palkinnon. 30-vuotias Leivo saattaa haluta vielä takaisin NHL:ään, mutta myös Keski-Euroopan sarjat ovat tunnetusti houkutelleet muitakin entisiä NHL-pelaajia.

Pontus Åberg pelasi Tšeljabinskissa kauden 2020–21, minkä jälkeen kuusi kautta NHL-uraa vaihtelevalla menestyksellä luonut ruotsalainen palasi Pohjois-Amerikkaan. Joulukuussa 2021 Åberg kuitenkin pelasi SHL:ssä Timrå IK:ssa.

Viime kauden ruotsalaishyökkääjä pelasi BK Mladá Boleslavissa Tšekin pääsarjassa ja Rapperswil-Jona Lakersissa Sveitsissä. Täksi kaudeksi Åberg päätti siirtyä KHL:ään ja Barysiin, missä ulkomaalaispelaajia vilisee ja Liigasta tuttuja ovat Rudolf Červený ja David Sklenička.

Ainakin toistaiseksi SHL:ssä on ollut tiukka linja sota-aikaisiin KHL-pelaajiin, joten Åberg ei näillä näkymin kotimaahansa pääse pelaamaan. Euroopan muut suursarjat – Liigaa lukuun ottamatta – kuitenkin todistetusti huolivat myös KHL:ssä sodan alettua pelanneita.

32-vuotias Andy Andreoff pelasi vielä viime kaudella New York Islandersissa kolme ottelua ja AHL:ssä lähes piste per peli -tahdilla, mutta siirtyminen täksi kaudeksi Sibir Novosibirskiin vaikuttaa kuitenkin askeleelta kohti jäähdyttelyä.

Konkari-ikäinen kanadalainen ei toistaiseksi ole KHL:ssä tehoillaan vakuuttanut, mutta DEL:ssä ja NL:ssä mahdollisesti on vielä markkina-arvoa.

KHL ei myöskään houkuttele pelkästään uransa ehtoopuolella olevia kiekkoilijoita. Vuonna 2018 ensimmäisellä kierroksella varattu puolustaja Ryan Merkley nousi toissa kaudella San Jose Sharksin kokoonpanoon 39 ottelussa, mutta viime kausi sujui kokonaan AHL:ssä.

Tällä kaudella 23-vuotias kanadalainen pelaa KHL:ää Kunlunissa. Sopimus päättyy ensi kevääseen, ja nuori puolustaja mahdollisesti tavoittelee edelleen NHL-paikkaa. Ei ole kuitenkaan helppo, saati itsestäänselvä, päätös vaihtaa tähtipuolustajan rooli KHL:ssä yritykseen raivata AHL:n kautta itselleen pelipaikka tarunhohtoisessa.

Jos Merkley päättää jatkaa uraansa Pohjois-Amerikan ulkopuolella, saattaa pelipaikka tulevaisuudessa olla Keski-Euroopan sarjoissa.

Dylan Ferguson vaihtoi oraalla olleen NHL-uransa toistaiseksi KHL:ään.
Kuva © Getty Images

25-vuotias maalivahti Dylan Ferguson teki viime kaudella NHL-debyyttinsä, kaksi ottelua Ottawa Senatorsin paidassa. Myös AHL:ssä Belleville Senatorsissa kanadalaistorjujan suoriutuminen oli aiempaa parempaa.

Kuitenkin Ferguson loikkasi täksi kaudeksi KHL:ään, Dinamo Minskiin. Joonas Korpisalon hankinnasta huolimatta Senatorsin maalivahtitilanne ei ole niin timanttisen luja, etteikö NHL-rooli – tai ainakin suurempi AHL-vastuu – olisi ollut otettavissa.

Fergusonin KHL-sopimus on yksivuotinen, eikä Euroopasta vauhdin hakeminen NHL-paikkaa varten ole täysin poissuljettua. Ei toisaalta sekään, että Ferguson torjuu uransa loppuun Euroopan sarjoissa, jolloin todennäköisesti myös läntisemmän Euroopan joukkueet tulevat tutuiksi.

Maalivahtikollega Zach Fucale on muutaman vuoden Fergusonia vanhempi, mutta täksi kaudeksi Tšeljabinskiin siirtynyt 28-vuotias kanadalainen varattiin Montréal Canadiensiin toisella kierroksella vuonna 2013 ja vuonna 2015 hän torjui Kanadalle alle 20-vuotiaiden MM-kullan.

NHL-pelejä Fucale kuitenkin on torjunut vain toissakaudella neljä Washington Capitalsissa. Fucale on 30-vuotias, kun hänen KHL-sopimuksensa päättyy, eikä vaikuta todennäköiseltä, että tähän asti takkuinen NHL-ura enää lähtisi käyntiin, vaikka KHL:ssä kiekko tarttuisi kuinka hyvin. Sen sijaan Fucale saattaa vielä siirtyä Keski-Euroopan sarjoihin.

Juttua muokattu 2.11.2023 klo 7.09: Vaihdettu virheellinen kuva.

» Lähetä palautetta toimitukselle