Maailmanmestareita, maalikuningas ja pistepörssin voittajat − joukko kotimaisia pelimiehiä on edelleen ilman sopimusta

LIIGA / Artikkeli
Olli Palola on edelleen ilman sopimusta ensi kaudeksi.
Kiekkokausi on jo alkanut, mutta nippu suomalaispelaajia on edelleen ilman sopimusta tulevaksi kaudeksi. Jatkoaika kartoitti edelleen tarjolla olevia vapaita agentteja.

Maalivahdeista nimekkäin pelimies ilman sopimusta on maailmanmestaruuden ja olympiakultaa vuonna 2022 voittanut Frans Tuohimaa. Mestarivahdin viime kausi Jukureissa oli hankala, mutta maalivahtipulan kanssa kamppailevalle joukkueelle Tuohimaa on edelleen hyvä vaihtoehto.

Tuohimaan lisäksi myös Niko Hovinen on ollut voittamassa maailmanmestaruutta, keväällä 2011 niin ikään kolmosvahtina. Viime kauden Hovinen päätti Suomen mestaruuteen Tapparan kakkosvahtina, mutta neljä edellissesonkia kului Vaasan Sportin veräjää vartioidessa.

Viime kausina ajoittain huippuvireessä ollut Eetu Laurikainen on niin ikään vielä vapailla markkinoilla, kuten myös Sami Aittokallio.

Pohjois-Amerikan kaukaloissa viime kauden pelanneista vahdeista Jäähongan kasvatti Christopher Gibson sekä Henrik Tikkanen ovat edelleen ilman sopimusta. Gibsonin kohdalla lähtökohta lienee jatko rapakon takana, mutta Tikkasen kohdalla tulevaisuus on suurempi kysymysmerkki.

Maailmanmestari Frans Tuohimaa etsii vielä seuraa.
Kuva © Tiia Mahkonen

Pakkimarkkinoilla nimet vähissä

Puolustajien kohdalla markkinat ovat kotimaisten pelaajien osalta kuivemmat kuin maalivahtien tai hyökkääjien kohdalla. Odotusarvoisia huippupelaajia ei ole Euroopan sisältä juuri tarjolla, mutta erikoisosaamista on tarjolla sekä puolustus- että hyökkäyspäähän.

Hyökkäyspäässä Mikko Kousa on hiipunut, mutta uran paras kausi on tuottanut 34 tehopistettä. Samaan suoritukseen 35-vuotias puolustaja on pystynyt ensimmäisen kerran jo 2011−12 ja myöhemmin 2018−19. Myös viime kaudella HIFK:ssa pelannut Otso Rantakari on rikkonut kertaalleen 30 pisteen rajapyykin, viime kaudella pisteitä kertyi ajoittain vaikeasta kaudesta huolimatta 29.

Joonas Järvinen ei ole mälläillyt pisteillä vuosien saattoon, mutta oman pään isäntänä edelliset kaksi kautta Saksan DEL:ssä pelannut puolustaja on edelleen paikallaan. 

Teemu Suhonen ja Aleksi Salonen ovat pelanneet pitkät urat myös Liigassa. Kummallakin on viime vuosilta kokemusta ICEHL:stä. Mikäli jollain joukkueella on tarve rutinoituneelle puolustajalle, voivat Suhosen tai Salosen nimet nousta esiin. 

Rapakon takana nimet ovat vähissä. Olli Juolevi on yksi puolustaja, jonka tulevaisuus on vielä kysymysmerkki. Liiga tosin tuskin on ensimmäisenä listalla, kun 25-vuotias seitsemän kautta Pohjois-Amerikassa viihtynyt puolustaja etsii ensi kauden pelipaikkaansa.

Leo Komarovia tanssiliikkeineen on huhuttu ensi kaudeksi Liigaan.
Kuva © Oskari Mäkisarka / https://facebook.com/makisarkaphoto

Hyökkäyspäähän tarjolla Leijona-legendoja, maailmanmestareita ja pörssivoittajia

Sopimuksettomia hyökkääjiä löytyy edelleen moneen eri tarpeeseen. Kovien näyttöjen pisteruiskuja, konkaripelaajia nuorten pelaajien tueksi tai laadukkaita roolipelaajia.

Vanhoista meriiteistä puhuttaessa joukkoon lukeutuu monta kovan luokan maaliruiskua. Olli Palola on voittanut Liigan maalipörssin kahdesti, Eero Elon maaliennätys on puolestaan 26 osumaa kaudella 2014−15, jolloin hän oli juuri Palolan jälkeen pörssin kakkonen. Sakari Salmisen samaiset 26 kihausta riittivät maalipörssin kakkospaikkaan paria vuotta aiemmin. Heistä yhdelläkään ei ole alla varsinaisesti nappikautta. 

Kovia pistemääriä ovat paukutelleet myös Liiga-kauden 2016−17 pistepörssin voittaja Henrik Haapala sekä 2020−21 voittaja Petri Kontiola. Kontiola ehti jo lopettaa uransa, mutta ehti MTV:n haastattelussa lämmitellä ajatusta vielä yhdestä kaudesta. Varmuutta 38-vuotiaan konkarin uran jatkosta ei ole, mutta ovi on auki.

Aiemmin Liigassa kovia pistemääriä ovat myös takoneet Michael Keränen, Juuso Ikonen sekä Janne Keränen, mutta varsinkin Kerästen käyrät ovat olleet huomattavassa laskusuunnassa. 28-vuotiaalla Ikosella on vielä edessään vielä huippuvuosia. 

Liigan ulkopuolisten meriittien perusteella Leo Komarov sekä Markus Hännikäinen lukeutuvat kovimpiin pelaajiin. 36-vuotias Komarov on pelannut NHL:ssä yli 500 ottelua ja  Hännikäinen yritti lunastaa paikkaansa NHL:ssä peräti viiden kauden ajan ennen paluutaan rapakon tälle puolen. Viime kaudella kumpikin pelasi Ruotsissa, Komarov Luleå HF:n ja Hännikäinen Linköping HC:n riveissä. 

Konkariosaston pelaajiksi voidaan laskea vuonna 1989 syntyneet Antti Tyrväinen ja Tomi Sallinen. Kirkkaimman kärjen pelaajiksi heistä tuskin on, mutta loistavia pelimiehiä tuomaan lisää leveyttä ja syvyyttä lähes mille tahansa Liiga-joukkueelle. Tyrväinen pelasi viime kauden Saksassa Fischtown Penguinsin riveissä iskien 43 pelissa 20 tehopistettä. Sallisen edellisestä visiitistä Liiga-kentillä onkin vierähtänyt pidempi aika, sillä viimeksi mies on nähty Espoon Bluesin riveissä kaudella 2013−14.

» Lähetä palautetta toimitukselle