Mikä on PWHL − perustiedot tutuksi naisten uudesta ammattilaissarjasta

Muut Sarjat / Artikkeli
Taylor Heise oli PWHL:n ensimmäisen varaustilaisuuden ykkösnimi.
Kuva © Vaughn Ridley

Uuden naisten ammattilaissarja PWHL:n ensimmäinen kausi pyörähtään Pohjois-Amerikassa käyntiin vuoden 2024 alussa. Sarjan taustalla on vauras omistaja ja johdossa urheilulegenda. Kentällä viilettää liuta maailman huippupelaajia, joista yksi on suomalainen.

Perustettu: 29. elokuuta 2023. PWHPA:n omistajat ostivat PHF-sarjan ja sulauttivat kaksi liigaa yhdeksi − näin syntyi PWHL, Professional Women's Hockey League.

Omistaja: PWHL:n ja sen joukkueet omistaa yhdysvaltalainen Mark Walter Group, jonka omistajalla Mark Walterilla on rahansa pelissä myös muun muassa baseballjoukkue Los Angeles Dodgersissa ja jalkapalloseura Chelsea FC:ssä.

Sarjan johto: PWHL:n komissaarina toimii Jayna Hefford. Johdon toimintaa tukevaan neuvonantajaryhmään kuuluu muun muassa tennislegenda Billie Jean King. Ryhmän jäseniä ovat myös Ilana Kloss, Stan Kasten ja Royce Cohen.

Pelaajien palkat: PWHL:n pelaajien minimipalkka kaudesta on 35 000 dollaria ja vähintään kuuden pelaajan on jokaisessa joukkueessa tienattava 80 000. Palkkojen keskiarvo sarjassa on 55 000 dollarin tienoilla.

Näkyvyys: Suuret pohjoisamerikkalaiset tv-yhtiöt, kuten CBC ja TSN näyttävät PWHL:ää palveluissaan kanadalaisille katsojille. Joukkueilla on myös omia tv-sopimuksia − esimerkiksi MSG Networks näyttää New Yorkin ottelut ja NESN Bostonin matsit.

Kaikki PWHL:n ottelut esitetään myös sarjan Youtube-kanavalla, josta ne ovat katsottavissa myös Pohjois-Amerikan ulkopuolella.

Joukkuemäärä: 6

Joukkueet: Boston, New York, Minnesota, Toronto, Ottawa, Montreal

Kauden kesto: runkosarja 1. tammikuuta 2024 − 5. toukokuuta 2025. Pudotuspelien on määrä alkaa heti runkosarjan päätyttyä.

Kauden rakenne: Jokainen joukkue pelaa yhteensä 24 runkosarjaottelua. Yhteensä runkosarjassa pelataan 72 kamppailua. Pudotuspeleihin etenee neljä runkosarjan parasta joukkuetta.

Suomalaiset: Minnesotaa edustava Susanna Tapani on ainut PWHL:n suomalaispelaaja. Mira Jalosuo on saman joukkueen apuvalmentaja. Tuula Puputti on Toronton joukkueen jääkiekkotoimintojen päällikkö.

» Lähetä palautetta toimitukselle