Naisten Liigan avaustapahtuma: Viikonloppu tarjosi monta jännitysnäytelmää – lue raportit jokaisesta pelistä

Naisten Liiga / Artikkeli
Helen Puputti ratkaisi viikonlopun viimeisen trillerin. Arkistokuva.
Kuva © Juuso Koro / @juusokuvaa

Naisten Liigan runkosarja kaudella 2023−24 polkaistiin käyntiin Espoon Matinkylässä, jossa kahdeksan sarjan yhdeksästä joukkueesta pelaa lauantain ja sunnuntain aikana kaksi ottelua.

Tästä artikkelista löydät otteluiden raportit ja pelaajakommentteja pelin tuoksinasta. Raportti päivittyy sitä mukaa, kun otteluita saadaan pelattua.

Lauantai 9. syyskuuta

Kiekko-Espoo−HIFK 2−6

HIFK hallitsi pääasiassa kenttätapahtumia ja nappasi 60 minuutin päätteeksi kohtuullisen vakuuttavan 6−2-voiton. Ratkaisunhetket nähtiin toisen erän loppupuolella, kun Sanni Vanhanen tyylitteli helsinkiläisten neljännen osuman. Blanka Škodová torjui ensimmäisessä Naisten Liigan kamppailussaan 30 kertaa ja oli yksi HIFK:n takuupelaajista.

− Pelasimme viikko sitten harjoitusottelun Kiekko-Espoota vastaan, joten tiesimme mitä oli tulossa. Tämä oli hyvä debyytti etenkin, kun voitimme. Viimeksi espoolaiset tulivat kovaa päälle, mutta tänään minulla ei ollut ensiminuuteilla paljoakaan hommaa. Tunsin oloni hyväksi läpi pelin ja oli hyvä, että hommia kuitenkinoli, tšekkiläinen sanaili ottelun jälkeen.

Kiekko-Espoon Emma Nuutisen kavennusosuma 1−3:een toisessa erässä toi peliin hieman uutta säpinää, mutta hallitseva mestari pystyi ylläpitämään kiekollista peliä ja pitämään kenttätasapainon itselleen suotuisana.

HIFK:n tähdet Michaela Pejzlová ja Julia Liikala johtivat punapaitojen hyökkäystä ja osoittivat avauspelissä, että ovat tälläkin kaudella vastustajille hankalia pideltäviä. Puolustaja Nelly Andersson nakutti tehot 1+1. Kyseessä oli hänen liigauransa ensimmäinen maali.

Kärpät−TPS 4–2

TPS ja Kärpät pelasivat tasaisen kamppailun, jonka oululaiset veivät lopulta nimiinsä maalein 4–2. Hyvästä alustaan huolimatta hieman varkain 0–2-tappiolle avauserässä jäänyt Kärpät skarppasi toisessa ja kolmannessa erässä tehden tarvittavat osumat.

Oululaisten voittomaalista vastasi Sari Wäänänen kolmannen erän puolivälissä. Ottelun tehokkaimmat olivat Kärppien Emma Ekoluoma ja Jasmin Hulanmäki, jotka molemmat kirjauttivat kaksi tehopistettä.

33 rangaistusminuuttia keränneen TPS:n maalit merkittiin Iiris Falckille ja Amanda Julkuselle. TPS-kapteeni Pihla Hämeenniemen ottelu päättyi ulosajoon keihästämisestä.

– Vaikka olimme tappiolla, niin emme luovuttaneet vaan tulimme rinnalle ja ohi, maalin ja syötön kamppailussa merkkauttanut Ekoluoma tuumi.

Joukkueen kahden avainpelaajan, Oona Havanan ja Anna-Kaisa Antti-Roikon loukkaantumiset kauden alla eivät lannistaneet Kärppäryhmää. Oman kautensa alkuun Ekoluoma on tyytyväinen. Hyökkääjän tavoitteena on parantaa maalintekoaan ja oman pään peliään.

– Otimme hyvin vastaan sen, ettei kumpikaan heistä pelaa. Menemme niillä, mitä on. Oma liigakausi lähti ihan hyvin käyntiin, vaikka parannettavaakin vielä on. Tästä on hyvä jatkaa.

– Haluan pelata nousujohteisen kauden, että parannan peli peliltä. Maalinteko ja oman pään pelaaminen ovat omat kehityskohteeni.

Sunnuntaina Kärppiä vastaan luistelee vakuuttavan voiton Kiekko-Espoosta napannut hallitseva Naisten Liigan mestari HIFK. Kovasta haasteesta huolimatta Kärppähyökkääjä on luottavainen joukkueensa mahdollisuuksista.

– Tästä pelistä otamme kaiken hyvän mukaan ja laitamme vähän mausteita mukaan, niin varmasti pystymme haastamaan HIFK:nkin, tuumasi Ekoluoma kysyttäessä taktisista keitoksista huomiseen kamppailuun.

Muokattu: 9.9.2023, kello 18.29: Lisätty TPS:n rangaistusminuutit ja Hämeenniemen ulosajo.

HPK−RoKi 3–1

HPK osoitti, miksi se on ennakolta sarjan kärkijoukkueita ottamalla rutiinivoiton pirteästi esiintyneestä RoKista maalein 3–1. Hämeenlinnalaisten maalit merkittiin Kiti Seikkulalle, Ines Lukkarilalle ja Saimi Lehdolle. RoKin ainokainen oli vastaavasti Emma Lappalaisen käsialaa.

– Oli hyvä, että saimme voiton, mutta olihan se vaikea ottelu. Emme olleet oikein ytimessä. Luistelu ei ollut sillä tasolla, mikä meillä olisi, eikä kiekollinen pelaaminenkaan, ottelun avausmaalista vastannut Seikkula jutteli.

Sunnuntaina HPK:n haaste kovenee, kun luvassa on viimekeväisen pronssikamppailun uusinta KalPaa vastaan. Seikkula ennakoi KalPa-ottelusta tiukkaa taistelua.

– Odotan todella tasaväkistä ja kovavauhtista ottelua. Meidän pitää parantaa joka osa-alueella. Nyt tuli liikaa ylivoimahyökkäyksiä kaverille. Meidän pitää laittaa jalat ja kiekko liikkeelle.

Suurimpien mestarisuosikkien HIFK:n, Kiekko-Espoon ja KalPan kovimpiin haastajiin lukeutuva HPK haluaa nousta mitaleille. Seikkulan mukaan hämeenlinnalaisilla on jalkeilla taitava ja luisteluvoimainen nippu.

– Meillä on todella hyvä joukkue ja joukkuehenki, ja kaikki tulevat toimeen toistensa kanssa. Meillä on paljon taitoa ja luisteluvoimaa. Meillä on todella tasainen nippu.

– Joukkueena mitali on tavoitteena. Itselläni ei ole sen suurempia tavoitteita kuin auttaa joukkuetta mahdollisimman hyvin ja tehdä joka päivä kaikkensa joukkueen eteen.

Ilves−KalPa 1−0

Ilveksen ja KalPan kamppailu oli kauttaaltaan tasaista vääntöä. Kuopiolaisilla oli hieman paremmat maalipaikat, mutta tupsukorvien veskari Salla Sivula torjui hätyyttelyt. Ilveksen voittonumerot kirjattiin lopulta 1−0, kun tamperelaiset onnistuivat puolustamaan johtoaan aktiivisella pelillä loppuun asti. KalPa sortui osaltaan jäähyilyyn. Sivulalle merkittiin ottelussa 35 torjuntaa.

− Olimme toisen erän vähän alakynnessä, mutta puolustimme hyvin ja otin sitten kiekot kiinni. Taistelimme hyvin, Sivula virkkoi.

Noora Mylläri iski maalinedustalta Ilveksen voitto-osuman avauserässä ohi niin ikään mainiosti pelanneen Tiina Ranteen.

HPK:ssa viime kaudet pelannut Ilves-kasvatti Sivula tuli täksi kaudeksi HPK-joukkuekavereidensa Emma Katajamäen ja Noora Oksasen kanssa. Charlotta Lundström saapui uutena Lukosta.

− Tosi hyvin olemme päässeet koppiin mukaan ja joukkue on tosi yhtenäinen. Minulla oli tuossa viitisen vuotta sitten paha loukkaantuminen ja sen myötä muutin Hämeenlinnaan ja HPK:hon. Nyt olen palannut kotiseuraan. Haluan voittaa mitalin tämän joukkueen kanssa.

Sunnuntai 10. syyskuuta

KalPa−HPK 1−3

HPK päihitti KalPan aktiivisella pelillä. Hämeenlinnalaiset laukoivat hanakasti kohti Tiina Ranteen maalia. Tämä joutuikin venymään kiekon tielle peräti 42 kertaa. Ines Lukkarila iski HPK:lle kaksi osumaa. Hänen lisäkseen joukkueen tukirankana oli hollantilaismaalivahti Eline Gabriele.

− Pelaaminen oli kivaa! Tämä oli ensimmäinen matsini. Kuuden pisteen viikonloppu oli kaikin puolin onnistunut ja nautin myös eilisestä pelistä, Gabriele tuumaili taiston tauottua.

Gabrielelle kertyi 18 torjuntaa naisten liigadebyytissään. HPK:n voittomaaliksi jääneen toisen osuman viimeisteli Julia Ahlskog. KalPan ainokaisen napautti Jenna HIetala. HPK voitti viikonloput molemmat kamppailunsa, kun taas KalPalle ei pisteitä käteen jäänyt.

TPS−RoKi 3–4

TPS:n ja RoKin välisestä otatuksesta ei vauhtia ja tilanteita puuttunut. Molempien joukkueiden maalivahdit olivat täystyöllistettyjä kummankin torjuessa ottelussa 31 kertaa. Viikonlopun otteluissa energisesti esiintynyt RoKi nappasi 4–3-voiton Anna Kalován viime hetkien voittomaalilla.

– Kaikki olivat sitoutuneita työntekoon ja voittamiseen sekä sovittuihin asioihin. En edes katsonut lopussa, kun vain lauoin kohti maalia, Kalová kertasi ottelua ja ratkaisuosumaansa.

– Tuollaista peliä on hieno pelata, koska silloin siitä saa eniten irti. Saa kokea pelin kaikki osa-alueet.

Viikonlopun aikana ennakkoluulottomilla otteillaan säväyttänyt rovaniemeläisryhmä on Kalován mukaan hitsautunut hyvin yhteen.

– Kyse on joukkuehengestä. Puhumme paljon keskenämme eikä meillä ole sisäisiä ongelmia. Se heijastelee myös kentälle. Olemme ystäviä ja nautimme pelaamisesta. Kyse on perusasioista. Teemulla (päävalmentaja Koivulalla) on siinä iso rooli.

Maalinsa lisäksi kaksi syöttöpistettä kamppailusta merkkauttanut Kalová oli alati vaarallinen muodostaen erinomaisen tutkaparin Moona Keskisarjan kanssa. Myös Iida ja Emma Lappalainen erottuivat jäällä toistuvasti edukseen jälkimmäisen vietyä muun muassa RoKin upealla soolomaalilla 2–1-johtoon avauserässä.

RoKin päävalmentaja Koivula myhäili tyytyväisyyttään voittoisan ottelun jälkeen. Tilanteidentäyteinen kamppailu tarjosi viihdettä katsojille ja varsinkin kolmannessa erässä mentiin vauhdilla päästä päätyyn.

– Aikamoinen tunteiden vuoristorata. Ensimmäinen erä tasaista ja toinen vähän karkasi. Kolmas erä oli sellaista peliä, mitä kaikki tämän lajin parissa haluavat. Mennään vähän edestakaisin, kaveri pääsee niskan päälle ja meillä on kuitenkin sydäntä nousta vielä takaa ohi. Tämä on se tunne, miksi tätä hommaa tehdään, Koivula jutteli.

RoKin uusi päävalmentaja haluaa joukkueensa olevan piikki isompiensa lihassa. Rovaniemeläisnippu aikoo kiusata vastustajiaan sitkeällä ja periksiantamattomalla pelityylillään.

– Pelaamme prosentit pois, olemme varmistelevia ja haluamme taistella ihan törkeästi. Haluamme olla liigan v-mäisin vastustaja. Varsinkin, kun muut matkustavat meitä vastaan pitkiä matkoja, niin he joutuvat pelaamaan vielä ärsyttävää vastustajaa vastaan. Se antaa meille etulyöntiaseman, Koivula linjaa.

HIFK−Kärpät 5−3

Ennakkoasetelmista poiketen Kärpät pystyi haastamaan hallitsevan mestarin hyvin. Michaela Pejzlová ja Sanni Vanhanen häärivät tehokkaina kamppailussa, jossa helsinkiläiset onnistuivat säilyttämään johtoasemansa Kärppien kiristä huolimatta.

Oululaisten 16-vuotias Emilia Piekkari huhki 47 torjunnan edestä. HIFK-leiristä esiin nousi niin ikään 16-vuotias Nelly Andersson, joka teki lauantain ottelussa naisten liigauransa avausmaalin ja antoi yhden syötön. Sunnuntaina tehoilu jatkui syöttöpisteen muodossa.

− En osannut odottaa maalia tuollaisessa tilanteessa. Tänään ote vähän lipsui, mutta hyvin pidimme homman kasassa. Peleissä oli kova vauhti. Tänään joutui vähän asennoitumaan eri tavalla, sillä eilinen matsi oli lähtökohtaisesti kovempi, Andersson tuumi.

HIFK saavutti kahden suoran voiton myötä nollan pisteen rajan, sillä se lähti viikonloppuun kuuden pakkaspisteen kera Pejzlován edustuskelpoisuusrikkomuksen myötä.

− Oli hyvin valoa antava esitys joukkueelta tänä päivänä. Kun peilaamme viime kauteen ja ensimmäiseen peliin heitä vastaan, niin tästä näkee, että olemme oikealla tiellä. Ei Roomaakaan rakennettu päivässä, kärppäluotsi Sanna Lankosaari aprikoi matsin jälkeen.

Oululaisilla toden totta oli oma aiheensa hymyyn, sillä peräti kolme kärppäpelaajaa teki uran ensimmäiset liigamaalinsa. Heli Rauhala, Inna Korpi-Halkola ja Karolina Skořepová nakuttivat avausmaalinsa liigataipaleillaan.

Kiekko-Espoo−Ilves 2−3 ja.

Kiekko-Espoon ja Ilveksen välinen mittelö ratkesi vasta jatkoajalla. Kolmannessa erässä Nea Katajamäki löi Kiekko-Espoon toisen osuman, mutta Anniina Kaitala tasoitti mittelön tovi myöhemmin. Loppujen lopuksi voittomaalista vastasi maalinedustalta Ilveksen Helen Puputti.

Maalivahdit espoolaisten Tiia Pajarinen ja tupsukorvien Salla Sivula torjuivat varmaotteisesti läpi kamppailun. Julia Zielinska vei Kiekko-Espoon johtoon toisessa erässä, mutta Emilia Varpula tasoitti puntit ylivoimalla ennen toista erätaukoa.

Kolmannen erän taistelu oli tasaista ja tunteetkin nousivat pintaan muutamissa jälkitilanteissa. Ilveksen viikonlopun saldoksi muotoutui viisi sarjapistettä, kun taas Kiekko-Espoon oli tyytyminen vain yhteen sarjapisteeseen.

Muokattu 10.9., kello 21.09: Oikaistu Kiekko-Espoon ja Ilveksen sarjapistesaldo