RoKi kovensi otteitaan, mutta jäi silti kauas taakse − Anna Kalováa nauratti Ilveksen aikalisä

Naisten Liiga / Artikkeli
Kamppailu oli sunnuntaina tiukkaa ja torikokouksiakin syntyi.
Kuva © Samuli Huikuri - https://www.instagram.com/shuikuri/
Ilves ja RoKi kohtasivat viikonlopun aikana Naisten Liigassa kahdesti peräkkäin Tampereella. Ensimmäisessä mittelössä lauantaina tupsukorvat eivät jättäneet vierailleen sanan sijaa, vaan kuluttivat rovaniemeläisten vähät keinot loppuun nopeasti. Toinen kamppailu noudatteli pitkälti samaa kaavaa. Lopussa saatiin hieman puheenaihetta.

Ilves ja RoKi kohtaavat viikonlopun aikana peräkkäisten päivien otteluissa Tampereella. Tässä artikkelissa pureudutaan joukkueiden pelitaktisiin ratkaisuihin ja kerrotaan otteluiden kulkua nimenomaan erilaisten syy-seuraussuhteiden kautta.

Joukkueet kohtasivat aiemmin tällä kaudella Rovaniemellä vastaavanlaisena tuplapeliviikonloppuna. Syyskuussa Ilves haki kuusi pistettä vieraskaukalosta 3−0- ja 4−2-voitoilla.

Ilves−RoKi, lauantain ottelu, 9−2

Joukkueiden viikonlopun avauskohtaamisessa kotijoukkue pääsi niskan päälle heti kättelyssä, vaikka rovaniemeläiset vastustivatkin Ilveksen pyrkimyksiä johdonmukaisesti. Lopulta tamperelaiset etenivät selvään voittoon.

− Pystyimme pelaamaan omaa peliämme ja jokainen kenttä teki kovasti töitä. Saimme eri pelaajia maalitilastoihin, summasi Ilveksen Emilia Varpula.

− Teimme parhaamme ja pelasimme kovaa. Ajoimme paljon vastustajiin kiinni, mutta meidän on täytyy olla tarkempia laukaustilanteissa omassa päässä, RoKi-puolustaja Alexandra Mateičková sanaili kamppailun jälkeen.

1. erä

Ilves sai päätypaineita heti alusta lähtien, mutta RoKi otti tilan pois ja yritti estää pelin päätymistä alueensa keskustaan. RoKi tukki keskialueen keskustaakin hyvin, mutta toisaalta sen omat hyökkäykset jäivät piippuun, kun Ilves pääsi pelin alle viisikkona ajoissa.

Ilves menetti muutaman kerran kiekon omissa ja RoKi-prässi pääsi väliin. Ilveksellä oli parhaimmillaan kaikki pelaajat hyökkäysalueella odottamassa riistoa, kun taas RoKilla oli pakka alempana keskialueella pois lukien korkeintaan kaksi karvaajaa. Tämä johtui myös kenttätapahtumien tasapainosta tupsukorvien vyöryttäessä hyökkäyksiä kiekollisena.

Väsyneenä karvaaminen aiheutti RoKille myös jäähyjä. Ilves sai ylivoimamaalin Varpulan henkilökohtaisen pelinluvun ansiosta. 2−0-osumassa sama toistui, kun Varpula mursi ovelasti RoKi-viisikon maalin kulmalta. Josefiina Koskisen 3−0-maali syntyi niin sanotusti varkain viimeisellä minuutilla suoralla laukauksella.

− Saimme ensimmäisessä erässä luotua hyvin maalipaikkoja ja teimme saimme iskettyä maalejakin niistä. Meillä on ollut maalinteossa hieman ongelmia, mutta tänään saimme hanat auki. Ensimmäinen erä osoitti sen, että osaamme tehdä maaleja, Varpula virkkoi.

− Itseltäni ensimmäiset 20 minuuttia olivat huonoa pelaamista, sillä minun täytyy päästä takaisin Naisten Liigan tempoon. En ole pelannut hetkeen tässä sarjassa. Me emme voi pelätä vastustajaa ja meidän on painettava hommia läpi pelin, Slovakiaa tyttöjen MM-kisoissa edustanut Mateičková mietiskeli.

2. erä

Erikoistilannepelaamisessa Ilves sai paljon tilaa muun muassa Johanna Siiran ja Linnea Melotindoksen kaltaisten huippuluistelijoiden ansiosta. Emäntien hyvä liike pakotti RoKin kertautuviin rikkeisiin. Kahden pelaajan ylivoimalla tilaa avautui ja Anniina Kaitala painoi 4−0-kihauksen. Kamppailun edetessä RoKi-viisikon tiiveys alkoi rakoilla, mutta toisaalta myöskin Ilveksen puolustusvalmiudessa näkyi enenevissä määrin huolimattomuutta. Muun muassa Anna Kalová pääsi kokeilemaan Melisa Mörösen torjuntavirettä melko vapaasti.

Ylivoimasta ei ollut RoKille paljon apua, sillä Melotindos purjehti omasta päästä karkuun ja napautti kiekon aivan Annika Saastamoisen vartioiman maalin kattoon. Rakoillut puolustus aiheutti vieraille lisämurheita ja erän päätteeksi Ilves johti jo 8−2. Rovaniemeläisten avausmaalin tempaisi Moona Keskisarja pienestä kulmasta ja Viivi Hihnala ohitti Mörösen uudemman kerran.

− Toisessa erässä jatkoimme hyvää tekemistä ja saimme ylivoimiakin. Saimme pyöritettyä hyvin vastustajan päädyssä, ja täytyy antaa RoKillekin kehuja siitä, että he puolustivat hyvin keskustaa ja pelasivat kovaa, niin kuin pitääkin.

− Oli hienoa, että saimme tehtyä kaksi maalia. Meidän täytyy kuitenkin parantaa jokaisessa erässä ja olla kovempia sekä parempia, nuori slovakialainen Mateičková puhisi.

3. erä

Siinä, missä ottelun alkupuolella RoKi pystyi pitämään viisikkonsa tiiviinä omalla puolustusalueellaan, oli päätöserä jo paikoitellen melkoista pelin perässä juoksemista. Ilveksenkin suurin maalintekokiima oli hellinnyt, mutta kotijoukkue pystyi silti hallitsemaan peliä liikkeellään.

RoKi pyrki jäädyttämään pelin virtauksen kulmaväännöillä, mutta jäi auttamatta niissäkin jälkeen ja joutui kestämään lisää puolustusvelvoitteita. Tupsukorvien kärkiketjut loivat jatkuvasti uhkaa hyökkäysalueella.

Kummankin joukkueen peli puuroutui, kun tulosta ei tarvinnut jahdata enää niin kiihkeästi. Keskialueen ylitys tuotti molemmille vaikeuksia, eikä huippupaikkoja enää ottelun viimeisillä hetkillä nähty, vaikka Ilves loppuun asti Saastamoisen veräjälle ajoikin.

− Valmennus sanoi, että se oli tasaisempi erä. Meidän tekemisemme ei ailahdellut niin kuin kahdessa ensimmäisessä erässä. Päästimme kaverin välillä myös maalipaikoille, vaikka itsekin teimme osumia. Kolmannessa erässä yksi tehty maali riitti, Varpula niputti Ilves-näkökulmasta pelin kolmannen kaksikymppisen.

− Pääsimme kolmoserässä enemmän heidän alueelleen. Huomista silmällä pitäen meidän on oltava kertakaikkiaan parempia ja myös lauottava enemmän heidän veskaria kohti, Mateičková ruoti.

Joukkueet kohtaavat heti uudelleen alle vuorokauden kuluttua, kun kiekko tippuu Tesoman jäähallissa jäähän heti puolenpäivän jälkeen sunnuntaina.

− Meidän täytyy jatkaa luistelukarvaamista ja päästä maalipaikoille. Uskon, että kaveri tulee huomenna kovemmin päälle. Meidän pitää pystyä vastaamaan siihen. Täytyy tehdä töitä ja omissa on oltava tarkkana, sillä vastustaja teki vastahyökkäykisstä maaleja ja pelasi ne tilanteet todella hyvin, voittajajoukkue Ilveksen Varpula tuumi.

− Huomenna on luisteltava enemmän. Kuten meidän päävalmentajammekin sanoi, meidän on oltava valmiimpia kovempaan otteluun. Emme saa esimerkiksi antaa heidän ajaa maalivahtimme päälle, RoKin Mateičková päätti.

Ilves−RoKi, sunnuntain ottelu, 10−2

Ilves oli myös viikonlopun toisessa kohtaamisessa selvästi RoKia parempi, vaikka pohjoisen vieraat pystyivätkin jälleen etenkin mittelön alussa panemaan kampoihin. Lopputuloksen osalta voittajasta ei jäänyt epäselvyyttä.

− Olihan siinä tasoeroa. Siinä mielessä positiivinen peli, että saimme maalipaikkoja. Ei niitä kovin usein tule tuolla tavalla. Vastustaja pysyi vielä ensimmäisessä erässä mukana. Erikoistilanteetkin rikkoivat peliä ja saimme myös paremmin juonen päästä kiinni, jolloin pistimme kiekkoa pussiin. Kolmannen erän saimme pidettyä niin, ettei vastustaja päässyt mukaan. Hyvä paine ja saimme tehtyä maaleja, Ilves-puolustaja Anna Kilponen tuumi.

− Yritimme vain pitää tasomme avauserässä. Pelimme oli parempaa kuin lauantaina ja kamppailimme paremmin sekä menimme hanakammin kaksinkamppailuihin. Loppujen lopuksi puolustuspelimme ei toiminut, minkä takia hävisimme näin, totesi puolestaan rovaniemeläisten hyökkääjä Anna Kalová

1. Erä

RoKi pyrki selvästi lauantaita hanakammin häiritsemään Ilveksen kiekon ylöstuonteja varhaisemmassa vaiheessa, mutta toisaalta tupsukorvat pääsivät syvälle RoKin puolustusalueelle ja laukaisusektoreihin alusta saakka.

Vierailta erityisesti Lappalaisen siskosten ja Jemina Lepolan muodostama kakkosketju teki rohkeita pelivalintoja punaviivan hyökkäyspuolella. Moona Keskisarja karvasi lauantain tapaan terrierin lailla. Organisoidut keskialueen ylitykset tuottivat kuitenkin RoKille haasteita.

Kuten Alexandra Mateičková lauantain mittelön jälkeen lupasikin, ei RoKi antanut tuumaakaan periksi etenkään Alexandra Väyrysen vartioiman maalin edustalla. Kilponen vei kuitenkin emännät johtoon erän loppupuolella ylivoimaosumallaan.

− Ensimmäinen erämme oli hyvä, mutta toisessa erässä he vain tekivät paljon maaleja ja me emme. Kolmanteen erään teimme pieniä virheitä, Kalová analysoi.

2. Erä

Läpi ottelun RoKi yritti horjuttaa Ilvestä kovalla fyysisellä pelillä ja pienellä tökkimisellä. Keskialueen maila-ja pelaajaviidakko sekoittivat ajoittain kummankin osapuolen rakentelua.

Yksilötaidon esiin tuova ylivoima poiki Ilvekselle toisen osuman, kun Emilia Varpula värkkäsi Elli Suorannan lähettämän kudin lähietäisyydeltä ohi Väyrysen. Kolmas Ilves-maali oli kohtalokkaan virheen tulos, kun RoKi-veskari nosti kiekon Noora Mylläriä rintaan, eikä Ilves-hyökkääjä saamastaan avopaikasta erehtynyt.

Rovaniemeläisten peli sekosi takaiskuista – eikä aikaakaan, kun Varpula värkkäsi 4–0-kihauksen. Ilves saikin lopun erää tehdä kiekollisena oikeastaan mitä halusi, vaikka RoKi muutamia paikkoja Salla Sivulan maalille saikin. Kiia Narinen vippasi rystyllä pelin 5–0:aan.

Kotijoukkueen puolustustekeminen kuitenkin herpaantui tukevassa johdossa, ja Kalová pääsi tuikkaamaan b-pisteiden välistä RoKille kavennuksen. Hyökkäämisen tupsukorvat yhä taisivat, sillä Anniina Kaitala karkasi seuraavassa vaihdossa lyömään 6–1-maalin läpiajosta.

Erän lopulla turhautuminen nosti päätään RoKi-leirissä, kun Kalová otti typerän kaksiminuuttisen löytyään Kaitalaa poikittaisella mailalla.

3. erä

Kolmanteen erään lähdettiin jo 7–1-lukemista, kun Elli Suoranta nosti pikkumustan vierasmaaliin. Itse päätöserä oli lauantain tapaan melkolailla pelailua, eikä kummallakaan ollut enää täysi höyry päällä. Tästä johtuen kummassakin päässä aukeni muutamia tekopaikkoja ja keskialue ylittyi molemmilta joukkueilta aiempaa ketterämmin.

Ilves kuitenkin piti kiinni korkeasta karvauksestaan ja keltavihreiden puolustajat olivat parhaimmilalan liki b-pisteiden yläkaarilla, kun kiekko oli hyökkäyskulmassa. Erän kulkiessa kohti loppuaan alkoi RoKi-pelaajien luistin painaa toden teolla ja ilvesläiset saattoivat purjehtia omalta alueeltaankin melko vaivattomasti rakentelemaan maalipaikkoja.

8–1-maali oli Kilposen taidonnäyte, kun hän ryösti siirretyn rangaistuksen aikana kiekon laidalla ja löysi tiensä maalille survomaan limpun sisään. Lauantain lukemiin päästiin, kun Kaitala näpäytti kamppailun toisensa.

Kello kului loppuun Ilveksen pitäessä kiekkoa ja hakiessa kymmenettä osumaa – sieltä se lopulta tulikin, kun vikkeläkinttuinen Linnea Melotindos osui viimeisellä minuutilla. Vaikka RoKi aloitti edellismatsia hieman jämäkämmällä ilmeellä, oli sen tyytyminen jälleen kerran riepoteltavan osaan.

Kotijoukkueen viimeisellä minuutilla ottama aikalisä kiihdytti osapuolten tunteita ja RoKi-penkki reagoi voimakkaasti tilanteeseen. Ilves-päävalmentaja Marjo Voutilainen perusteli epätavallista ratkaisuaan harjoituksella.

– Se oli puhtaasti sen takia, että emme ole vielä tuollaisia tilanteita treenanneet. Halusimme käydä pelaajille vielä läpi, että mitä voisimme siinä yrittää. Mielestäni peliaika on 60 minuuttia ja saa käyttää yhden aikalisän. En näe ongelmaa siinä, että milloin sen käyttää. Halusimme yhden hyvän kokemuksen ja katsoa, mitä pelaajat voisivat tehdä.

RoKi-hyökkääjä Kaloválla oli oma näkemyksensä viimeisen minuutin tapahtumista.

− Tuollaista tapahtuu urheilussa ja noille tilanteille voi oikeastaan vain nauraa. Ei minulla ole oikeastaan mitään sanottavaa siitä, tyytyi Kalová toteamaan ja lisäsi, että ehkä käyttäisi muutamaa kirosanaa, jos kehtaisi.

RoKin päävalmentaja Teemu Koivulan mielestä Ilveksen temppu liikkui harmaalla alueella.

− Mielestäni viimeisen minuutin harjoitukset voisi jättää treeneihin tilanteen ollessa noin selvä. Jopa pienemmällä erotuksella olisi ymmärtänyt lopun aikalisän, mutta kyllä tuossa 10−1-tilanteessa mennään jo hyvän maun ulkopuolelle, vaikkakin säännöt sen sallivat.
Henkilökohtaisesti harmittaa, että olin pelipäivän aikana miettinyt, että pelin jälkeen pahoittelisin alkukaudelta tullutta hieman niin sanotusti kireää tunnelmaa valmentajien välillä ja osoittanut kunnioitusta naiskiekossa pitkään vaikuttaneelle henkilölle, mutta lopun temppu meni kyllä ihon alle, Koivula sanoi.

Muokattu: 21.1.2024, kello 16.29: Koivulan kommentti lisätty.

» Lähetä palautetta toimitukselle