Vielä kerran pää kylmänä ja sydän lämpimänä − Tyttöleijonien pronssiottelussa korostuu joukkuehenki

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Abigail Byskata on yksi Tyttöleijonien johtajista. Hänenkin merkityksensä korostuu turnauksen viimeisessä ottelusssa.
Tyttöjen MM-kisojen pronssiottelussa pelaavat joukkueet tulevat kamppailuun suuren tunnemyrskyn läpi. Se ryhmä, jonka pää pelaa paremmin ja jonka koneessa on enemmän virtaa pääsee lähtemään kotiin mitalit kaulassa.

Pronssiottelu on jääkiekossa ja urheilussa muutenkin asemaltaan kiistelty ottelu. Tämänkertaisen tyttöjen MM-turnauksen himmeimmistä mitaleista mittelevät urhoollisesti Yhdysvaltoja vastaan välierässä kamppaillut Suomi sekä Tšekille šokkitappion kärsinyt Kanada.

Vaikka taktiikalla ja suunnitelmilla on varmasti pronssiottelussakin sijansa, on pettyneiden joukkueiden viimeisessä kamppailussa pääroolissa se, mitä on jäljellä korvien välissä ja sydämessä.

1. Henkinen asetelma

Pronssiottelussa pelaa klassisesti usein kaksi pettynyttä joukkuetta − niin tälläkin kertaa. Kanada on vuonna 2008 alkaneen tyttöjen MM-turnaushistorian aikana toista kertaa tilanteessa, että se ei voi voittaa mestaruutta. Suomi puolestaan pisti jättiläisen lujille välierässä, kun se joutui taipumaan Yhdysvalloille.

Pronssiottelu on kahden pettyneen joukkueen viimeinen koetinkivi ja samalla mahdollisuus.
Kuva © Alise Harju

Kanadalla on materiaalietu puolellaan, mutta toisaalta heidän pettymyksensä, mahdollisesti jopa järkytyksensä saattaa olla niin suurta, että pronssiotteluun on vaikea löytää oikeita tahtotilaa. Rivitkin saattavat rakoilla. Suomella kulmahampaiden esiin saamiseksi ei luulisi joutuvan tekemään poppakonsteja. Altavastaajana koko turnaukseen lähtenyt Tyttöleijonat janoaa mitalia varmasti joka solullaan. Halu täytyy vain saada kanavoitua oikein ja ulosmitattua oikeissaa hetkissä.

2. Edellisen pelin oppien hyödyntäminen

Suomi ja Kanada kohtasivat jo lohkovaiheen päätösottelussa, jolloin vaahteralehtipaidat olivat kirkkaasti parempia maalein 10−0. Tuolloin Tyttöleijonien leiristä todettiin, että erityisesti pelin tempo osoittautui liian kovaksi. Yhdysvaltoja vastaan suomalaiset pysyivät vikkelien vastustajien kintereillä, joten tempun pitäisi olla mahdollista myös Kanadaa vastaan, mikäli kaikki solahtaa kohdalleen.

Caitlin Kraemer ja kumppanit on kohdattava vielä kerran.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti

Mikäli Kanadan valmistautumisessa tai asennoitumisessa on pronssimatsissa pieniäkin rakoja, saattaa se näkyä myös pelillisissä asioissa. Harhaileva mieli on vaikea valjastaa hyötykäyttöön. Tyttöleijonien on pidettävä huoli, että Kanada ei pääse viemään peliä samoilla aseilla kuin millä se alkulohkossa niin teki.

3. Kaikki peliin

On maailmanluokan klisee todeta, että jääkiekko-ottelun voittamisessa on tekemistä sillä, kumpi haluaa voittoa enemmän. Kumpikaan joukkue ei taatusti ainakaan halua hävitä MM-mitalikamppailua. Kahden pettyneen joukkueen viimeisessä väännössä korostuu se, kumpi saa tuotua tankistaan paremmin viimeiset voimanrippeet jäälle.

Nyt on aika jättää kaikki jäälle, mitä ikinä irti lähtee.
Kuva © Alise Harju

Nyt ei tarvitse säästellä. Vaikka edelleen on pystyttävä pelaamaan viisaasti ja maltilla, on pronssiottelun henki todennäköisesti muita turnauksen otteluita enemmän sellainen, että sisulla ja päättäväisyydellä on enemmän virkaa kuin taktiikkataulun piirroksilla tai viikkotolkulla hiotuilla kuvioilla. Kummastakin joukkueesta saattaa löytyä vaikkapa yksi yksilö, joka henkilökohtaisella suunnannäyttämisellään johdattaa omansa mitalijuhliin.

» Lähetä palautetta toimitukselle