Analyysi loppukaudesta: Ilves nousee pudotuspeleihin, HIFK kuivilla

LIIGA / Artikkeli
Ilves on vahvimmilla viimeisen pudotuspelipaikan ottajaksi.
Kuva © Jarno Hietanen
Liigan runkosarjan lopun tasaisin taisto käydään pudotuspeliviivan ympärillä. HIFK:n jatkopelipaikka on kriisipuheista huolimatta jo käytännössä varma.

Mullistavia muutoksia sarjataulukossa ei ole enää odotettavissa. Tämä nähdään, kun runkosarjan loput Liiga-ottelut analysoidaan kertoimenlaskennan keinoin eli joukkueiden nykyinen suositustaso, kokoonpanotilanne ja otteluohjelma huomioiden. Jännittävimmän taiston käyvät Sport, Jukurit, Ilves ja Lukko viimeisestä pudotuspelipaikasta.

Mikään ei ole kuitenkaan varmaa, ja yli yhden prosentin todennäköisyydellä toteutuu kutkuttavia skenaarioita: TPS nousee runkosarjan voittoon, Ässät venyy kotietujoukkueeksi, HIFK yltää kuuden parhaan joukkoon tai KooKoo näyttää takapuolta tyhjennysmyyntitermille ja on mukana pudotuspeleissä.

Turkulaisten pienestä saumasta huolimatta runkosarjan voittotaisto ei vie yöunia ainakaan vielä. Tapparan otteissa on ollut jo tosipelien odottelua eikä valmistautuminen ole ollut sataprosenttista. Silti etumatka ja teräksinen perussuoritustaso vievät tamperelaiset runkosarjan voittoon 96 % todennäköisyydellä. Myöskään Dave Spinan ja Erik Thorellin loukkaantumiset eivät auta TPS:ää.

Ässillä etulyöntiasema arvokkaaseen kuudenteen sijaan

Myös muut kotietupaikat ovat pitkälti jaetut. TPS on neljän parhaan joukossa lähes sadan prosentin varmuudella, KalPa 98 % ja JYP 89 prosentin todennäköisyydellä. Kuopiolaisten suoritustaso on ollut loivassa laskussa, mutta yhdeksän pisteen etumatka antaa mukavasti pelivaraa.

1. 2.-4. 5.-6. 7.-10. 11.-15.
Tappara 96 % 4 %
TPS 4 % 96 %
KalPa 98 % 2 %
JYP 89 % 11 %
HPK 12 % 83 % 5 %

Jos joku kärkijoukkueista kuitenkin kompuroi, HPK voi nousta vielä neljän parhaan joukkoon, mutta niin käy vain hieman todennäköisemmin kuin kerran kymmenestä. Sarjataulukossa JYP ei ole kuin neljä pistettä Kerhoa edellä, mutta kun jyväskyläläisten peli on lähes täydellisesti uomissaan ja HPK ei ole ollut aivan parhaimmillaan, on ohittaminen vaikeaa.

HPK:ta heikentävät hitusen Niko Kapasen ja Philippe Cornet'n poissaolot, mutta kuuden parhaan joukossa eli suoralla pudotuspelipaikalla hämeenlinnalaiset pysyvät peräti 95 prosentin varmuudella. Sen verran laadukasta Antti Pennasen suojattien tekeminen on.

HPK:n takana käydään kuudennesta paikasta kiinnostava taisto. Sen voittaa Ässät 66 % todennäköisyydellä ja Pelicans 28 prosentin. Suoritustaso joukkueilla on lähes yhtäläinen, kun kummankin sairastuvat alkavat olla varsin tyhjät.

Edun pisteen edellä oleville porilaisille tuo hitusen vähemmän haastava loppuohjelma: otteluita on jäljellä yksi enemmän ja vastustajat aavistuksen helpompia. Pelicans kohtaa Tapparan ja TPS:n yhteensä vielä kolme kertaa.

Runkosarjan kuudes sija on myös erittäin arvokas. Sen lisäksi, että saa pienen huilitauon eikä ole riskiä pudota säälipleijareissa, on hyvät mahdollisuudet kohdata puolivälierissä KalPa, joka ei ole aivan niin vaikea vastus kuin Tappara, TPS tai JYP.

HIFK turvassa

Ässienkään loppuohjelma ei ole helppo, joten viisi pistettä viivan alla olevalla Kärpillä on vielä realistinen sauma nousta kuuden parhaan joukkoon. Se vaatisi pelin nousujohteisuuden ja suotuisten tuurien lisäksi sitä, että Niklas Olaussonin paikat kestävät ruotsalaistaiturin paluun jälkeen. Myös loukkaantuneiden Jesse Saarisen ja Saku Mäenalasen panosta kaivattaisiin vielä runkosarjan aikana. Pelillisesti Kärpät on tällä hetkellä yhä Ässiä ja Pelicansia heikompi.

Vähintään pudotuspelien ensimmäiselle kierrokselle oululaiset pääsevät silti vaikeasta kaudesta huolimatta jo varmasti. Samaa pätee pitkälti myös HIFK:hon, joten lähes kriisiseuroiksi kauden aikana leimatut jättiläiset välttyvät pahimmalta.

Vaikka IFK:n peli ei lähde kulkemaan millään, vahvan materiaalin myötä stadilaisten suoritustaso on hitusen Liigan keskiarvon yläpuolella eli parempi kuin yhdelläkään takaa-ajajista. Kymmenen pisteen etumatka viivan alle tarkoittaa sitä, että HIFK nähdään pudotuspeleissä jo peräti 98 % todennäköisyydellä. Toki löysä asenne ja yllätystappio illan kotiottelussa SaiPaa vastaan muuttaisi taas kummasti prosentteja...

1. 2.-4. 5.-6. 7.-10. 11.-15.
Ässät 1 % 66 % 33 %
Pelicans 28 % 72 %
Kärpät 8 % 92 %
HIFK 2 % 96 % 2 %

 

Tehoja, Sport, tai Ilves nousee ohi

Parhaan trillerin tarjoaa kilpailu viimeisestä pudotuspelipaikasta. Yhdenkään joukkueen todennäköisyys sen ottamiseksi ei ole nimittäin yli 50 prosenttia. Tasaisten asetelmien lisäksi loppuhuipennuksesta tekee kutkuttavan se, että tarjokkaat pelaavat paljon keskinäisiä otteluita. Kaukonäköinen otteluohjelman laatija on onnistunut.

Vahvin kandidaatti on Tampereen Ilves, vaikka viime pelit ovat olleet tylyjä. Ensin Tapparan haamumaali paikallispelissä vei todennäköisiä sarjapisteitä, ja sitten Ilves jäi nollille Ässiä vastaan selvästä hallinnasta huolimatta.

Onnella ei ole muistia, joten epäonniset ottelut eivät takaa tuurien olevan Karri Kiven suojattien puolella jatkossakaan. Sen sijaan mainitutkin ottelut osoittavat, että sairastupansa viimein lähes tyhjentänyt Ilves on viivalla taistelevista joukkueista pelillisesti parhaassa iskussa. 

Myös sarjaohjelma puoltaa Ilvestä. TPS on ainoa kärkijoukkue, jonka tamperelaiset vielä kohtaavat. Muutoin vastaan asettuu ainoastaan muita pudotuspelitaistossa mukana olevia sekä SaiPa ja KooKoo.

Toiseksi paras tilanne on tällä hetkellä viivan yläpuolella olevalla Vaasan Sportilla. Vaasalaisten pelaaminen ei ole ollut pelitapahtumien valossa aivan niin heikkoa ole kuin viime pelien tulokset osoittavat. Hyökkäyspelin tehottomuus on kuitenkin ilkeä ongelma, kun samaan aikaan maalivahtipeli ei ole ase. Tiukkoja matseja ei ole helppo kääntää voitoiksi.

Pieni parannus hyökkäystehoihin esimerkiksi Olavi Vauhkosen ja Markus Nenosen pelituntuman parantumisen myötä saattaisi tietää sitä, että Kuparisaaressa pelataan vielä runkosarjan jälkeen.

1. 2.-4. 5.-6. 7.-10. 11.-15.
Ilves 38 % 62 %
Sport 32 % 68 %
Jukurit 17 % 83 %
Lukko 12 % 88 %
KooKoo 3 % 97 %
SaiPa 100 %

 

Lukolla kohtalon vieraskiertue

Pudotuspelitaistossa mukana olevista joukkueista vaisuiten on esiintynyt Jukurit. Erot sekä sarjataulukossa että suoritustasossa ovat kuitenkin pieniä, joten mikkeliläisten mahdollisuus yltää jatkopeleihin on silti noin yksi kuudesta.

Lukko on viime aikojen otteidensa perusteella pelillisesti lähes yhtä vahva kuin Ilves, mutta raumalaisten suuri ongelma on viiden pisteen takamatka. Se ei olisi valtavasti, jos edellä olisi vain yksi joukkue. Kun pitää ohittaa kolme joukkuetta, todennäköisesti ainakin joku niistä onnistuu turhan hyvin. Raumalaisilta vaaditaan tuloksellisesti erittäin kovaa loppurutistusta.

Mahdollista nousu on, sillä helpohko otteluohjelma suosii raumalaisia. Tai suosii siinä tapauksessa, että Lukko selviää kunnialla tästä viikosta. Peräkkäisissä vieraspeleissä asettuvat vastaan KalPa ja Kärpät. Eli edessä on haastavat ottelut, joista raumalaisten on pakko raapia useampia pisteitä, tai muuten takamatka jää toivottoman suureksi.

Eikä tässä vielä kaikki pudotuspelitaiston osalta. Kolmen prosenttiyksikön mahdollisuus jatkopelipaikkaan on yhä myös "tyhjennysmyyntijoukkue" KooKoolla, vaikka tiistain niukka IFK-tappio kirpaisi. Vapautuneesti esiintyneen kouvolalaisjoukkueen materiaali heikentyi siirtorajalla, muttei sittenkään ratkaisevasti. Leland Irving tervehtyminen ja loistovire maalilla antaa vielä pienen sauman. Apuja Kouvolassa tarvitaan silti jo sopivista tuloksista muualta.

SaiPalle toivoa ei enää heru. Niin kunniakkaasti kuin siirtorajalla jäljelle jäänyt ja sairastuvalta välttynyt pelaajisto onkin venynyt, liika on liikaa Liiga-jumbolle.

Kirjoittaja on Veikkauksen jääkiekkokertoimenlaskija.

» Lähetä palautetta toimitukselle