Canadiens-Senators: Tasaisen vahva runkosarja vastaan huima loppukiri

NHL / Artikkeli
Andrew Hammond torjui joukkueensa jo pudotuspeleihin ja nyt pitäisi torjua Canadiens nurin.
Kuva © Getty Images
Kaksi kanadalaisjoukkuetta pääsi itäisestä konferenssista pudotuspeleihin ja kaksikko kohtaakin heti avauskierroksella. Atlantin divisioonan voittanut Montreal Canadiens saa vastaansa paremmaksi villi kortti -joukkueeksi loppukaudesta nousseen Ottawa Senatorsin. Sijoituksista huolimatta, Senators oli runkosarjan kohtaamisissa parempi voitoin 3–1.

Kotiedusta kiinni pitävä Canadiens voitti divisioonansa jo 23. kerran historiassaan. Canadiensin kautta voi todellakin kutsua tasaisen vahvaksi, sillä se oli alusta asti kärkikastissa ja pysyi siellä koko 82 ottelun runkosarjan ajan, ilman merkittäviä tappioputkia.

Joukkueen ylivoimaisesti tärkein pelaaja oli maalivahti Carey Price, joka on vahva ehdokas kauden arvokkaimmaksi pelaajaksi. Pricesta voi todellakin käyttää kulunutta sanontaa, että hän antoi joukkueelleen joka ilta mahdollisuuden voittaa. Totta kai kärkitason joukkueesta löytyy muitakin onnistujia ja sellaiseksi voi luokitella esimerkiksi Max Paciorettyn, Andrei Markovin ja David Desharnaisin.

Tilastovertailu runkosarjasta
Tilasto Canadiens Senators
Voittosaldo 50-22-10 43-26-13
10 viimeistä 5-2-3 6-2-2
Maalisuhde 221-189 238-215
Ylivoima-% 16,5 % 16,8 % 
Alivoima-% 83,7 % 82,9 %
Corsi 5 vs 5 close 49,6 % 49,5 %
Fenwick 5 vs 5 close 50,7 % 47,8 %
PDO close 100,2 101,0
Keskinäiset voitot 1 3

Senators aloitti kauden heikosti ja antoi päävalmentajalleen Paul MacLeanille potkut joulukuun alkupuolella. Hänen paikalleen nostettiin apuvalmentaja Dave Cameron, joka on saanut joukkueen pelaamaan aivan eri tasolla. Senators voitti viimeisistä 31 runkosarjan otteluistaan 23 ja varmisti pudotuspelipaikkansa viimeisellä kierroksella voittamalla Flyersin maalein 3–1.

Senatorsin yksi kauden huomioarvoisimpia asioita on ollut nuorten pelaajien esiinmarssi. Hyökkääjät kuten Mark StoneMike Hoffman ja Mika Zibanejad ovat pelanneet todella hyvin ja kehittyneet laadukkaiksi NHL-pelaajiksi. Keskimäärin yli 27 minuuttia ottelua kohti pelaava kärkipuolustaja Erik Karlsson teki runkosarjassa 21 maalia ja 66 tehopistettä.

Canadiens - pudotuspelien untuvikot ja veteraanit

Joukkueen kärkipelaajien takaa löytyy mukavasti kokemusta. Esimerkiksi Sergei Gontšarilla on kokemusta jo 140 pudotuspeliottelusta, mutta hänen paikkansa pelaavassa kokoonpanossa on kiven alla. Avainpelaajista paljon kokemusta löytyy Markovilta ja Tomas Plekanecilta. Maalivahti Priceltakin löytyy jo 42 pudotuspeliottelua vyöltään.

Canadiensin perusrunko on ollut koossa jo muutaman vuoden ajan. Avainpelaajista lähimpänä untuvikkoa on taiturimainen Alex Galchenyuk, mutta on hänkin pelannut jo kymmenen pudotuspeliottelua 21 ikävuodesta huolimatta.

P.K. Subban ja Mark Stone pelasivat loistavat runkosarjat ja ovat tärkeitä pelaajia joukkueilleen.
P.K. Subban ja Mark Stone pelasivat loistavat runkosarjat ja ovat tärkeitä pelaajia joukkueilleen.
Kuva © Getty Images

Senators - pudotuspelien untuvikot ja veteraanit

Kokenut puolustaja Chris Phillips on pelannut pudotuspeliotteluita 114 kappaletta. Hyökkääjistä Milan Michalekilla on otteluita tilillään 57, David Legwandilla 52 ja Bobby Ryanilla 25.

Viisi pelaajaa tekee pudotuspelidebyyttinsä Senatorsin riveissä, mukaan lukien maalivahti Andrew Hammond. Puolustaja Phillipsin jälkeen puolustuksessa on hyvin vähän pudotuspelikokemusta - neljä puolustajaa on pelannut yhteensä vain viisi pudotuspeliottelua.

Canadiens voittaa...

Elmeri Salo: Koska joukkueiden välinen tasoero on niin suuri. Senatorsin loppukausi oli huikea, mutta selvää ylisuorittamista. Senatorsin perustaso ei ole mitään Canadiensiin verrattuna. Kuten mainittua, Canadiensin runko on ollut koossa pitkään ja sen myötä sillä on vankka pohja kasassa.

Senatorsin kärkimiehenä on loppupeleissä häärinyt maalivahti Hammond, mutta häntäkään ei voi verrata mitenkään Canadiensin omaan ykkösvahtiin, Priceen. Pricesta on jo yksin ratkaisemaan sarja Canadiensille, mutta kun vielä kenttäpelaajien lista on näin vahva, ei ongelmia ole luvassa.

Senators voittaa...

Marco Bombino: Jos Hammond jatkaa yhtä vahvasti kuin runkosarjassa ja joukkueen ykköshyökkääjä Stone jatkaa pisteiden tekemistä. Stone on ollut erityisen tehokas kahden viime kuukauden aikana. Toki joukkueen muiltakin pelaajilta vaaditaan onnistumisia, mutta nämä kaksi ovat olleet äärimmäisen merkittäviä pelaajia Senatorsille.

Lisäksi Senatorsin ylivoimapelin on parannuttava - joukkueessa on taitoa, mutta ylivoima on ollut yksi joukkueen heikkoja kohtia. Ryanilta odotetaan myös enemmän kuin runkosarjan 18 maalia.

Canadiensin ratkaisija ja yllättäjä

Nimi Price nousee esiin joka välissä, mutta ei syyttä suotta. Viime vuonna olympialaisten parhaaksi maalivahdiksi valittu Price pelasi elämänsä runkosarjan ja oli lähes joka tilaston kärkimies. Kenttäpelaajista esiin on nostettava ykköspuolustaja P.K. Subban. Subban rikkoi uransa piste-ennätyksen runkosarjassa ja merkkautti lisäksi parhaan tehotilastonsa koskaan.

Muutamallakin Canadiensin kenttäpelaajalla on potentiaalia nousta yllättysratkaisijaksi. Ensimmäisen Canadiens-kautensa pelannut P.A. Parenteau ei runkosarjassa vakuuttanut, mutta juuri tällaiset älykkäät pelaajat osaavat nousta tarvittaessa esiin. Toinen vastaava pelaaja on Lars Eller.

Bobby Ryan osaa ratkaista pelejä, mutta niin myös selän takana tarkkaileva Carey Price.
Bobby Ryan osaa ratkaista pelejä, mutta niin myös selän takana tarkkaileva Carey Price.
Kuva © Getty Images

Senatorsin ratkaisija ja yllättäjä

Senators tarvitsee myös pudotuspeleissä maalivahdiltaan Hammondilta erinomaisia otteita. Hän oli ratkaisevassa roolissa runkosarjassa torjuen 20 voittoa 24:stä pelistään. Hammond on nopea maalivahti, jonka tekniikka ei ole välttämättä täydellisellä tasolla, mutta hän on todella kilpailukykyinen vahti. Hammond ei ole kuitenkaan pelannut aiemmin NHL:n pudotuspeleissä.

Joukkueen puolustuksessa operoiva Patrick Wiercioch on isokokoinen puolustaja, joka ei loista pistepörsseissä, mutta hän on luotettava. Hän pelaa fiksusti kiekon kanssa ja on todella tehokas omalla alueella. Wiercioch on erittäin tärkeä pelaaja ykköspakkiparin takana - hänen perusvarma pelinsä on arvokasta Senatorsille.

Arvio lopputuloksesta

Salo: Sitä tahtoisi tällaisten yllättävien joukkueiden, kuten Senatorsin, pelaavan pitkän kauden. Se ei ole kuitenkaan tahdon asia, kun kentällä ratkaistaan paremmuus. Tällöin Senatorsista on turha puhua, vaikka heillä onkin ainekset voittaa peli tai pari. Se on varmaa, että Canadiens jatkaa eikä mitään seitsemää ottelua tarvita.

Bombino: Senators pelasi erinomaisesti paineen alla monta kuukautta yrittäessään päästä pudotuspeleihin. Kuitenkin Canadiens on ollut koko kauden ajan todella vahva ja sen materiaalin laajus on parempi etenkin puolustuksen osalta. Uskon Canadiensin voittavan kuudessa ottelussa - Senators tarjoaa kuitenkin vaikean vastuksen.

» Lähetä palautetta toimitukselle