Erikoistilanteet ratkaisevassa roolissa

MESTIS / Artikkeli
KooKoon juhlaottelusta muodostui erikoistilanteiden vahvasti sävyttämä kamppailu. Jatkoajan toimitus tarkkaili joukkueiden ylivoimapelaamista. Ottelun lopputuloksen kannalta merkittävimmän maalit syntyivät päivänsankari KooKoon pelatessa alivoimalla.

Oranssipaitainen kotijoukkue KooKoo aloitti ottelun vierailijoita pirteämmin. Paine pysyi tiiviisti mikkeliläisten puolustusalueella ja jo alkuminuuttien aikana kotiyleisö ehti muutamaan otteeseen vaatimaan rangaistusta vierailijoille. Päätuomari Ville Vuohtoniemen pilli pysyi kuitenkin vaiti aina ottelun seitsemännelle minuutille saakka, jolloin Jukureiden Mikko Kankaanperä joutui kahden minuutin istunnolle.

Ottelun ensimmäinen erikoistilanne tarjosikin kaksi hyvää maalipaikkaa. Ensin KooKoon nuorisoketjun Ilkka Saarela tarjoili kiekon neliön keskelle Valtteri Skytälle. Skytällä oli aikaa ampua, mutta siitä huolimatta laukaus jäi hieman heikoksi ja Jaakko Suomalaisella oli helppo työ torjua. Myös KooKoon ”ykkösylivoima”(Liukkonen-Nurmberg-Keltanen-Raattama-Machacek) pääsi kokeilemaan tehokkuuttaan. Mikko Liukkosen upea syöttö läpi poikkikentän tavoitti Jari Raattaman, jonka laukaus suoraan syöttöön viuhui mikkeliläisten onneksi ohi Suomalaisen maalin.

Erän lopulla KooKoo sai Markku Erholtzin jäähyn myötä toistamiseen tilaisuuden ylivoimaan. Nurmbergit pääsivät tällä kertaa pyörittämään ylivoimaa alusta saakka. Ylivoima katkesi kuitenkin jo reilun puolen minuutin jälkeen, kun Nurmbergille vihellettiin kaksi minuuttinen hieman epäselvän vääntötilanteen päätteeksi.

Nurmbergin jäähyn jälkeen pelattiin hetki tasavajaalla, jonka jälkeen vierailijat pääsivät kokeilemaan ylivoimaa. Jukureiden ykkösnyrkki ei juurikaan aikaa tarvinnut. Kanerva kaivoi kiekon kulmasta siniviivalla odotelleelle Erholtzille. Erholtz tyytyi toimittamaan kiekon maalille ja maskia tehnyt Antti Laakso ohjasi kiekon ohi Grahnin. Erholzin rangaistuksen päättymisestä oli ehtinyt kulua ainoastaan yhdeksän sekuntia.

Ottelun kulun kannalta erän loppuhetkillä syntynyt maali oli merkittävässä osassa. Kiekkoasiantuntijat saattaisivat jopa puhua kulminaatiopisteestä. Avauserää hallinnut KooKoo putosi tappioasemaan, josta nouseminen Jukureita vastaan on usein vaikeaa. Myös vierailijoiden valmentaja Risto Dufva piti maalia tärkeänä.

- Ensimmäisen erän loppuhetkillä tullut maali oli piste joka sattui meille hyvään ja samalla KooKoolle mahdollisimman huonoon saumaan. Toisen ja kolmannen maalin myötä ottelu kääntyi lopulta meille.

”Kas tämähän soi kun tähän puhaltaa”

Mikäli avauserässä mentiin jäähyjen suhteen kohtuullisissa määrissä, oli toinen jotain aivan muuta. Peli ei avauserästä juurikaan muuttunut, mutta ilmeisesti päätuomari Vuohtoniemi oli erätauolla kokenut jonkinasteisen heräämisen löytäessään toisesta erästä tuomittavaa peräti 49 minuutin arvoisesti.

Osa yleisöstä oli tuskin ehtinyt erätauon jäljiltä istahtaa paikoilleen, kun kotijoukkue oli jo kahden miehen alivoimalla. Reino Soijärvi ja Jussi Halme katselivat jäähyaitiosta, kun Joni Tuominen laukoi ja vielä viime kaudella KooKoon paitaa kantanut Niko Kantelinen löi paluukiekon korkealta maaliin. KooKoon pelaajat protestoivat maalia korkealla mailalla tehdyksi, turhaan.

Jukureiden siirryttyä jo turvallisen tuntuiseen 3-0-johtoon sai KooKoo tilaisuuden ylivoimaan. Samuli Piiroisen rangaistuksen aikana Jukureiden Esa Hämäläinen taklasi kovaa Teemu Somppia. Somppi oli tilanteessa hieman irti laidasta, selkä kentälle päin, kun Hämäläinen tuli päälle täydellä höyryllä. Vuohtoniemen tuomio pahalta näyttäneessä tilanteessa oli kova, mutta oikeutettu., Hämäläinen suihkuun. Taklauksen jälkitilanteesta KooKoon Tatu Kattelus hankki itselleen kaksiminuuttisen ja ottelua jatkettiin KooKoon 4-3-ylivoimalla.

Erikoistilanteen paras maalipaikka aukeni alivoimalla pelanneelle Jukureille. KooKoon Halme hukkasi kiekon siniviivalla ja Jukureiden Petri Lehtonen pääsi läpiajoon. KooKoon ylivoiman ainoiksi merkinnöiksi jäivät Liukkosen ja Machacekin laukaukset.

Erän puolenvälin jälkeen KooKoo onnistui tappamaan Jari Raattaman rangaistuksen. Uhrautuvasti läpi ottelun pelannut mikkeliläispuolustus sensijaan ei seuraavaa alivoimatilannetta selvittänyt. KooKoon nuorisoketjun ylivoima tuotti tulosta. Jussi Halme laukoi viivalta ja Suomalaisen eteensä torjumassa kiekossa oli kärkkäimpänä Ilkka Saarela. Saarelan ylivoimamaali jäi kouvolalaisittain illan ainoaksi.

KooKoo tuntui saavan maalista lisää virtaa ja joukkue tappoi hienosti Timo Nurmbergin rangaistuksen. Kimmo Haapa-aron ja Teemu Timoskaisen taistelu tuntui sytyttävän koko joukkueen. Illan lopullinen niitti oli kuitenkin jo nurkan takana. Kymmenen sekuntia ennen summeria onnistui Mikko Mäenpää tekemään luvuiksi 4-1 Jukureille. Maalia voidaan pitää lopullisena sinettinä ja illan hengen mukaisesti se tehtiin siirretyn rangaistuksen aikana. Illan viidestä ensimmäisestä osumasta siis peräti neljä voidaan lukea erikoistilannemaaleiksi.

Vastuuta kaikille

Kolmannen erän erikoistilanteet olivat lähinnä muodollisuus, kuten koko kolmas erä. Erikoistilanneonnistumisia ei enää nähty ja Jukurit keskittyivät jakamaan vastuuta ylivoimalla tasaisesti koko miehistölle. Myöskään KooKoo ei onnistunut päätöserän ainoassa ylivoimassa kasvattamaan maalisaldoa.

Jukurit onnistuivat ylivoimassa kriittisillä hetkillä. Kahden ensimmäisen tilanteen jälkeen onnistumisprosentti oli vierailijoilla täydellinen. Lähinnä puolivaloilla pelattu kolmas erä pääsi pudottamaan vierailijoiden tilastoja.