Historian kahdeksas KHL-kausi on alkamassa. Joukkueita on viime kauden tapaan 28. Ainoa muutos on Atlantin vaihtuminen Spartak Moskovaan, joka palaa vuoden tauon jälkeen takaisin KHL:ään. Jokerit selvisi viime kaudella pudotuspeleissä toiselle kierrokselle, jossa Moskovan TsSKA lähetti suomalaiset kesälomalle. Jokerit on kesän aikana kokenut muutoksia, mutta menestysmahdollisuudet ovat edelleen hyvät.
Pietarin SKA voitti viimein Gagarin Cupin viime keväänä, ja pitkään he sitä metsästivätkin. Pystyvätkö he uusimaan mestaruuden vai viekö sen tällä kertaa vaarallista kiekkoarmeijaa koonnut Salavat Julajev Ufa? Muita mahdollisia voittajia ovat toissa kauden mestari Metallurg Magnitogorsk sekä Ak Bars Kazan, Avangard Omsk, TsSKA Moskova, Lokomotiv Jaroslavl ja Dinamo Moskova. Tietenkin voittaja voi tulla myös näiden ulkopuolelta, mutta KHL:ssä on edelleen merkittäviä tasoeroja ja ne näkyvät väkisin kevään kovissa peleissä.
Viime kaudella Alexandr Radulov voitti sekä runkosarjan että pudotuspelien pistepörssin. Hänen ketjukaverinsa Da Costa pelasi myös vakuuttavan kauden sijoittuen pistepörssissä neljänneksi. Heiltä voi odottaa jälleen dominointia. Magnitogorskin superkolmikko Sergei Mozjakin, Danis Zaripov ja Jan Kovar voivat kuitenkin takoa hurjia pistemääriä, joten pistepörssin voitosta käydään kova taistelu. Puolustajista kannattaa seurata Salavatin Kirill Koltsovia sekä Magnitogorskin Chris Leetä.
Suomalaispelaajista mielenkiintoisimpia seurattavia ovat Lokomotivin Petri Kontiola ja Jonas Enlund sekä Kroatiassa kiekkoilevat Jesse Saarinen ja Tuukka Mäntylä. Ufassa pelaavat Teemu Hartikainen, jolla on vahva kausi alla sekä seuraan kesällä saapunut Sami Lepistö. Maalivahdeista Jussi Rynnäs ja Juha Metsola aloittavat ensimmäisen KHL-kautensa, kun Mikko Koskinen puolestaan jatkaa SKA:ssa luottovahtina.
Raimo Helminen saa uuden mahdollisuuden apuvalmentajan paikalla Barys Astanassa. KHL:ssä paljon valmentanut Kari Heikkilä on tätä nykyä Dinamo Riikan päävalmentaja. Muiden joukkueiden valmentajista eniten on ollut mediassa esillä SKA:n uusi päävalmentaja Andrei Nazarov milloin mistäkin syystä.
Toimituksen arvio sekä joukkue-ennakot
Alapuolella ovat joukkue-ennakot konferensseihin jaoteltuina toimituksen tekemän sarjaennusteen mukaan. Joukkue-ennakot julkaistaan erissä ennen kauden alkua ja kaikki kootaan tähän listaukseen.
Itäinen konferenssi
1.
Salavat Julajev Ufa
Viime kausi: Konferenssipuolivälierissä
Gagarin Cupin kertaalleen kaudella 2010-11 voittanut - KHL:n suurimpiin seuroihin lukeutuva Salavat on uusiutunut kesän aikana johtoportaasta pelaajarunkoon. Viimeisen neljän kauden aikana seura on ollut pudotuspeleissä aina mukana, mutta vain kertaalleen konferenssin finaaleissa asti.
2.
Metallurg Magnitogorsk
Viime kausi: Konferenssivälierissä
Toissa kauden KHL-mestarin eväät loppuivat pahasti konferenssin välierissä selvänä altavastaajana lähtenyttä Sibiriä vastaan. Kausi päättyikin suureen pettymykseen mestaruuskauden jälkeen.
3.
Ak Bars Kazan
Viime kausi: Finaalissa
Itäisen konfenssin runkosarjan voittaja Ak Bars eteni aina KHL-finaaleihin asti, joissa SKA:n tähtisikermä osoittautui selvästi paremmaksi ja riisui Ak Barsin täysin aseista. Finaalisarja päättyi viidennessä ottelussa, jossa Ak Bars sai kotiluolassaan TatNeft Arenalla kylmää kyytiä luvuin 1-6.
4.
Avangard Omsk
Viime kausi: Konferenssivälierissä
Lounais-Siperiassa sijaitseva Omsk on kiekkohullu kaupunki - ja kuuluu materiaalinsa puolesta kaudesta toiseen mestariehdokkaisiin. Reilun miljoonan asukkaan kaupungissa nähtiin KHL-finaaleja kaudella 2011-12, mutta ne päättyivät katkeraan tappioon seitsemännessä finaalipelissä.
5.
Barys Astana
Viime kausi: Konferenssipuolivälierissä
Toissa kaudella Ari-Pekka Selinin ja Raimo Helmisen valmentama seura voitti divisioonansa ja oli upeasti itäisen konferenssin toinen. Kyseessä oli Barysin historian paras sijoitus runkosarjassa. Helminen nähdään jälleen tulevalla kaudella apuvalmentajan tehtävissä.
6.
Sibir Novosibirsk
Viime kausi: Konferenssifinaalissa
Sensaatiomaisen runkosarjan pelannut Sibir taisteli viime metreille asti jopa itäisen konferenssin voitosta. Se pudotti tylysti konferenssin välierissä hallitsevan mestarin Metallurg Magnitogorskin. Konferenssin finaaleissa Ak Bars osoittautui kahden erinomaisesti puolustaneen joukkueen taistelussa lopulta paremmaksi.
7.
Traktor Tšeljabinsk
Viime kausi: Konferenssipuolivälierissä
Kiekkohullu Tšeljabinskin kaupunki on nähnyt KHL-joukkueensa kompuroivan kahden viimeisen kauden aikana, vaikka se pelasi vielä KHL-finaaleja kaudella 2012-13.
8.
Neftehimik Nižnekamsk
Viime kausi: 10. (itä)
Surkean syyskauden pelannut Neftehimik valahti kauas pudotuspeliviivasta, mutta erittäin puolustusvoittoiseen pelitapaan luottaneen Vladimir Krikunovin tultua puikkoihin joukkueen kurssi lopulta kääntyi loppukaudesta.
9.
Avtomobilist Jekaterinburg
Viime kausi: Konferenssipuolivälierissä
Avtomobilistissa on käynyt armoton myllerrys joukkueen kokoonpanossa, minkä lisäksi arvostettu toimitusjohtaja Leonid Vaisfeld ja päävalmentaja Anatoli Jemelin siirtyivät Salavatiin.
10.
Lada Toljatti
Viime kausi: 11. (itä)
KHL:ään viime kaudeksi paluun tehnyt Lada jäi 13 pistettä itäisen konferenssin pudotuspeliviivan alapuolella ja lopullinen sijoitus oli 11:s. Kesän aikana seurassa on tapahtunut melkoisesti vaihtuvuutta - muun muassa viime kauden johtavat hyökkääjät Juri Petrov ja Aleksandr Tšernikov siirtyivät Avangardiin.
11.
Admiral Vladivostok
Viime kausi: 9. (itä)
Lähellä Pohjois-Korean rajaa majapaikkaansa pitävä Admiral jäi viime kaudella vain yhden pisteen pudotuspeliviivan alapuolelle. Viimeinen pudotuspelipaikka ratkesi vasta runkosarjan päätöskierroksella. Admiral hoiti Amurin 6-0, mutta Avtomobilist sai sen vaadittavan yhden pisteen häviämällä Traktorille vasta voittolaukauskisan jälkeen.
12.
Amur Habarovsk
Viime kausi: 14. (itä)
Amurilla on uskolliset kannattajat Habarovskissa, jotka näkivät viime kaudella joukkueensa häviävän illasta toiseen ja kausi päättyi lopulta koko runkosarjan viimeiseen sijaan. Seura onnistui raapimaan 60 pelissä kasaan vain 45 pistettä. Tulevasta kaudesta on helppo ennustaa parempaa, mutta tuskin kuitenkaan merkittävästi.
13.
Jugra Hanty-Mansijsk
Viime kausi: 12. (itä)
Viime kaudella itäisen konferenssin 12:ksi jäänyt seura teki täksi kaudeksi linjauksen, että se ei ota yhtä ainutta ulkomaalaispelaajaa. Länsi-Siperian KHL-seura onkin heikentynyt reilusti viime kauden alkuun nähden. Seura on jäänyt viimeisen kolmen kauden aikana aina pudotuspelien ulkopuolelle, ja näin tullee käymään jälleen.
14.
Metallurg Novokuznetsk
Viime kausi: 13. (itä)
KHL:n seitsemänä kautena seura on jäänyt aina pudotuspelien ulkopuolelle. On todella vaikeaa kuvitella, että tuo kurssi vaihtuisi tämän kauden joukkueellakaan. Seura on kulkenut harjoituskaudella tappiosta tappioon - tuskin tuo kurssi juuri kääntyy runkosarjassakaan.
Läntinen konferenssi
1.
TsSKA Moskova
Viime kausi: Konferenssifinaalissa
Runkosarjaa dominoinut perinteikäs moskovalaisseura meni romahtamaan läntisen konferenssin finaaleissa SKA:ta vastaan - vaikka se johti ottelusarjaa jo 3-0. Äärimmäisen kurinalaisesti koko kauden viisikkona pelannut TsSKA hukkasi otteensa ratkaisevalla hetkellä. TsSKA ei ole koskaan voittanut KHL:n mestaruutta tai ollut edes finaaleissa.
2.
SKA Pietari
Viime kausi: Mestari
Hallitseva mestari lähtee kauteen värikkään kesän jälkeen. Ensin mestarivalmentaja Vjatšeslav Bykov jätti seuran perhesyihin vedoten. Tuon jälkeen päävalmentajaksi saapui tulisieluinen Andrei Nazarov, joka ehti ottamaan jo yhteen seuran lääkärin kanssa.
3.
Lokomotiv Jaroslavl
Viime kausi: Konferenssipuolivälierissä
Todetaan se heti alkuun - Lokomotiv pitää laskea mukaan mestaruustaisteluun. Lokomotivilta voitiin odottaa viime kaudella parempaa kuin mihin se lopulta ylsi. Läntisen konferenssin kuudes sija ja putoaminen pudotuspelien avauskierroksella Dinamo Moskovaa vastaan ei ollut aivan sitä, mihin seuralla oli materiaalin puolesta eväitä.
4.
Jokerit Helsinki
Viime kausi: Konferenssivälierissä
Jokereiden joukkue on viime vuotista monipuolisempi, sillä helsinkiläisjoukkueeseen on hankittu sekä lisää nopeutta että fyysisyyttä. Kauden alla suurin kysymys on tietenkin se, kuka korvaa maalitykki Steve Mosesin?
5.
Dinamo Moskova
Viime kausi: Konferenssivälierissä
Vuosina 2012 ja 2013 Gagarin Cupin voittanut Moskovan menestynein KHL-seura on menettämässä vahvasti Moskovan ykkösseuran valtikkaa TsSKA Moskovalle. Dinamon peli ei ollut viime kaudella sitä tuttua Dinamoa, mitä nähtiin Olegs Znaroksin johdattaessa seuran kahteen mestaruuteen - toki ei seura missään nimessä huonosti pelannut.
6.
Torpedo Nižni Novgorod
Viime kausi: Konferenssipuolivälierissä
Läntisen konferenssin seitsemänneksi neljän suomalaisen johdolla runkosarjassa sijoittunut Torpedo jäi lopulta pudotuspelien avauskierroksella KHL-mestariksi edenneen SKA:n jalkoihin.
7.
Dinamo Minsk
Viime kausi: Konferenssipuolivälierissä
Valko-Venäjän KHL-seura kerää kaudesta toiseen suurimman yleisökeskiarvon KHL:ssä. Seuran hieman yli 15 000 katsojaa vetävä areena on ehdottomasti yksi KHL:n parhaista ja monesti pelipäivinä täynnä. Dinamon viime kausi päättyi pudotuspelien avauskierroksella Jokereita vastaan.
8.
HK Sotši
Viime kausi: Konferenssipuolivälierissä
KHL-kaupungeista lämpimin paikka on Etelä-Venäjällä sijaitseva Sotši, joka isännöi toissa talvena talviolympialaisia. HK Sotši aloittaa toisen kautensa sarjassa.
9.
Spartak Moskova
Viime kausi: Ei pelannut, välivuosi
Vuoden tauon jälkeen paluun KHL:ään tekevä perinteikäs moskovalaisseura ei ole saanut kasaan lopulta erityisen hyvää joukkuetta, mutta se on valmis taistelemaan paikasta pudotuspeleihin erinomaisen päävalmentajansa German Titovin komennossa. Spartakin joukkueessa on lukuisia Atlantin viime kauden pelaajia - seuran joka ei ole mukana enää tulevalla kaudella.
10.
Dinamo Riika
Viime kausi: 12. (länsi)
Dinamo Riikan viime kausi ei varmasti ollut fanaattisten kannattajien mieleen, kun seura jäi 11 pisteen päähän pudotuspeleistä ja oli läntisen konferenssin 12:s.
11.
Severstal Tšerepovets
Viime kausi: 10. (länsi)
Viime kaudella pudotuspelien ulkopuolelle jääneet oranssimustat ovat vahvistuneet hieman kesän aikana, ja lisäksi seura sai lisärahoitusta.
12.
Slovan Bratislava
Viime kausi: 14. (länsi)
Petri Matikaisen alaisuudessa läntisen konferenssin jumboksi jäänyt seura kamppaili kauden aikana myös talousvaikeuksien kanssa, jotka väistämättä vaikuttivat joukkueen esityksiin. 63 pistettä 60 pelistä ei ollut aivan sitä, mitä seuralta voitiin odottaa. Slovan lähtee parantamaan viime kauden heikkoa tulosta fanaattisen kotiyleisönsä tukemana.
13.
Vitjaz Podolsk
Viime kausi: 11. (länsi)
Vitjaz tunnettiin aiemmin joukkueena, joka yritti vain teloa vastustajan pelaajia, mutta muutamaan kauteen tuollaista ei ole enää nähty. Viime kaudella seura taisteli jo tosissaan pääsystä historiansa ensimmäistä kertaa KHL:n pudotuspeleihin, mutta se haave jäi vielä kymmenen pisteen päähän.
14.
Medveščak Zagreb
Viime kausi: 13. (länsi)
Äänekkäistä kannattajistaan ja NHL-mittaisesta kotikaukalostaan tunnettu kroatialaisseura on kokenut kesän aikana täydellisen muodonmuutoksen. Medveščak lähtee parantamaan viime kauden läntisen konferenssin 13. sijaansa.