Jokerijoukkue pelaaja pelaajalta

LIIGA / Artikkeli
Kulunut kausi oli Jokereille pettymys, ja sitä se oli myös monien pelaajien osalta. Kuten joukkueenkin, myös monen pelaajan pelitaso parani Hannu Jortikan kuherruskuukauden aikana, mutta kärsi lopussa mahalaskun alkukauden tasolle.

Pelaajien arviointiin on käytetty jokerilogoja, joita on ollut tarjolla yhdestä viiteen. Arviointi perustuu pelaajan suoritukseen, sekä odotusarvoon ja rooliin joukkueessa. Arvioinnissa ovat mukana joukkueen runkopelaajat.

Maalivahdit

Juuso Riksman (51 ottelua; torjuntaprosentti 90,56 %; 2,72 päästettyä maalia ottelua kohden; 6 nollapeliä)

Edelliskaudella maagisilla otteillaan joukkuetta kantanut maalivahti oli pettymys monessa suhteessa. Vaikka kauteen mahtui hyviäkin hetkiä, oli otteissa liikaa ailahtelevaisuutta. Riksman ei tälläkään kaudella pystynyt osoittamaan paineensietokykyä ratkaisevilla hetkillä, eikä joukkue juuri saanut maalivahdiltaan apuja villi kortti -kierroksella.

Riksmanin sopimus Jokereiden kanssa päättyy ja helsinkiläislähtöinen maalivahti matkustaa muutaman kilometrin päähän paikallisvastustaja HIFK:n riveihin.

Mikko Strömberg (16; 91,67; 2,07; 0)

Omintakeisella torjuntatyylillä pelaava Strömberg pelasi kauden aikana vähän täysiä otteluita, ja vaihdettiin useaan otteeseen maalille kesken ottelun. Helsingissä syntyneen maalivahdin kausi oli rooliin nähden kuitenkin onnistunut. Strömberg pystyi tuuraamaan Riksmania hyvin, vaikkakin puheet liigan parhaasta kakkosmaalivahdista ovat ehkä hieman liioiteltuja.

Strömberg jatkaa Jokereissa myös ensi kaudella. Roolina on silloinkin kakkosmaalivahti nuoren Mika Järvisen pelatessa pääosan otteluista.

Puolustajat

Antti-Jussi Niemi (51 ottelua, 1 maali + 8 syöttöä = 9 pistettä, -11, 74 jäähyminuuttia)

Niemi kuului jokerijoukkueen suurimpiin pettymyksiin kuluneella kaudella. Kovin odotuksin kotiin palannut isäntä ei missään vaiheessa kautta pystynyt pelaamaan tasolla, jota häneltä odotettiin. Joukkueen huonoin teholukema ei mairittele kovaotteista puolustajaa, jonka tehtävänä on pitää oma maalinedusta puhtaana.

Niemi jatkaa Jokereissa myös ensi kaudella. Tämänkautisten vaisujen peliesitysten syyksi on epäilty loukkaantumista, mistä johtuen ensi kaudesta on lupa odottaa parempaa. Parannettavaa kuitenkin riittää, jotta isäntä nousee pakistossa johtavaan rooliin.

Alex Brooks (25, 2+3=5, +5, 53 min)

Kesken kauden puolustukseen monen vuoden tauon jälkeen palannut Brooks aloitti hyvin ottein. Tämän jälkeen käsi murtui Erkki Rajamäen kanssa käydyssä otsaanlyöntikilpailussa, ja yhdysvaltalainen oli pitkään sivussa. Loppukaudesta Brooks pelasi kehnosti joutuen viimeisissä otteluissa katsomoon. Hannu Jortikka totesi, ettei ole koskaan nähnyt Brooksilta niin huonoa peliä kuin runkosarjan lopussa Bluesia vastaan.

Brooksin ensi kauden osoite on vielä auki, mutta Helsingistä se tuskin löytyy.

Mikko Kalteva (33, 0+6=6, +5, 16 min)

Jokerikasvatti Kaltevan kauden pilasivat hyvän syksyn jälkeen loukkaantumiset. Kalteva ei pystynyt enää loppukauden aikana siihen tasoon, jota alkukaudesta nähtiin. Peruspuolustaja kuitenkin pelasi parhaan kautensa liigassa.

Kaltevan sopimuksen piti jatkua myös tulevalla kaudella, mutta se irtisanottiin ja puolustaja jatkaa uraansa Ruotsissa. Kaltevan itsensä kannalta maisemanvaihto tekee varmasti hyvää, sillä lopullinen läpimurto aikuisten peleissä tuntuu monen vuoden jälkeen vieläkin odottavan itseään.

Marko Kauppinen (55, 7+13=20, -1, 52 min)

Kauppinen oli joukkueen tehokkain puolustaja ja kuudenneksi tehokkain pelaaja. Kuitenkin vertailu muihin liigan puolustajiin osoittaa, ettei Kohu pystynyt sellaisiin tehoihin, joita häneltä odotettiin. Parhaimmillaan Kauppinen kuuluisi liigan viiden parhaan kiekollisen pakin joukkoon, mutta tänä vuonna hänen edellään oli 26 puolustajaa.

Kauppisen sopimusta on jäljellä kaksi kautta. Omassa päässään epävarmaksi tunnettu Kauppinen on parhaimmillaan Ossi Väänäsen tasoisen puolustajan kanssa, jolloin mies voi keskittyä omiin vahvuuksiinsa, eli pelin avaamiseen ja hyökkäysten tukemiseen.

Joe Rullier (11, 1+2=3, -7, 51 min)

Alun perin Alex Brooksin loukkaantumisen ajaksi tuuraajaksi palkattu Rullier lunasti loppukauden sopimuksen hyvin menneen koeajan kautta. Tämän jälkeen joukkueen yleisilme tarttui Rullieriin ja pelin taso laski. Loukkaantumiset sotkivat lopulta miehen pelit, ja hän matkusti kotiin parantelemaan vammojaan, joita valmentaja Jortikan mukaan oli aina hiusrajasta varpaisiin saakka.

Rullierin sopimus ei jatku ensi kaudella.

Simo Mälkiä (48, 4+7=11, +4, 52 min)

Jo ennen kautta epäonnistumaan tuomittu 173-senttinen Mälkiä näytti pitkää nenää epäilijöilleen. Hyvin liikkuva ja taisteleva terrieri pelasi selvästi odotuksia paremman kauden, vaikkakin pieni koko rajoittaa puolustuspelaamista.

Mälkiän sopimus jatkuu ensi kevääseen. Kiekollisesti taitava puolustaja sopii Jortikan pelitapaan, jossa liike on tärkeässä asemassa.

Tommi Kivistö (22, 0+2=2, -4, 12)

18-vuotiaalle Kivistölle tulokaskausi oli onnistunut, ja erityisesti loppukaudesta Kivistö kuului joukkueen vakiokokoonpanoon. Kypsiä otteita esittänyt puolustaja kuului välillä jopa joukkueen parhaimmistoon, ja pelivarmuus oli hyvällä tasolla.

Kivistön sopimus kattaa tulevankin kauden. Jos kesällä tapahtuu entisestään edistystä ja harjoitusotteluista lähtien kulkee hyvin, Kivistö kuuluu joukkueen runkopuolustajiin.

Tom Koivisto (40, 6+13=19, 0, 40 min)

Konkaripuolustaja Koivisto oli joukkueen suurimpia pettymyksiä. Kiekollisena pakkina tunnettu Koivisto ei ollut sellainen viivapelote, jollaista joukkue tarvitsi. Puolustuspäässä tuli karkeita virheitä, eikä turkulaislähtöisen puolustajan avauspeliäkään voinut kehua, vaikka juuri sen pitäisi olla Koiviston vahvuus. Tilastollisesti miehen kausi ei ollut sen huonompi kuin muutkaan neljä kautta Jokereissa, mutta tilastoja lukemalla ei koko totuutta huomaa.

Koiviston sopimus Jokereissa päättyi tähän kauteen, eikä jatkosopimusta herunut heikkojen otteiden takia.

Teemu Eronen (33, 1+11=12, -9, 18 min)

Vasta 19-vuotias Eronen murtautui kauden aikana pelaavaan kokoonpanoon ja pelasi odotuksiin nähden hyvin. Vantaalaislähtöinen puolustaja oli välillä vaikeuksissa omassa päässä, mutta pelasi kiekollisena rohkeaa ja ennakkoluulotonta peliä. Huono teholukema johtui osin siitä, että Erosen pakkiparina pelannut Antti-Jussi Niemi ei ollut omalla tasollaan puolustuspäässä.

Erosen sopimus jatkuu kevääseen 2012 saakka. Tulevalla kaudella Erosen peliaika kasvaa ja hän on osa vakiokokoonpanoa, jos vain kesäharjoittelu kulkee halutulla tavalla ja kehitys jatkuu.

Hyökkääjät

Esa Pirnes (58, 17+21=38, +7, 46 min)

Pirneksen hankintaa Jokerien ykkössentteriksi pidettiin yhtenä viime kevään kovimmista kaappauksista. Lähes koko kauden loukkaantuneena pelannut oululaislähtöinen Pirnes oli odotuksiin nähden pettymys, vaikka tekikin suurin piirtein saman pistemäärän kuin aiemmilla kausillaan SM-liigassa. Pirnes pelasi suuren osan kaudesta loukkaantuneena. Sentteriosastoltaan vajaa joukkue tarvitsi kuitenkin häntä, joten leikkaukset olivat mahdollisia vasta kauden jälkeen.

Pirneksen sopimus jatkuu ensi kevääseen. Taitavan Ilari Filppulan liittyminen joukkueeseen ensi kaudelle vähentää Pirneksen vastuuta peliätekevänä sentterinä, jolloin hän voi keskittyä enemmän omaan tekemiseensä.

Janne Hauhtonen (15, 7+9=16, -4, 38 min)

Hauhtosen pelipaikka vaihteli puutteellisen sentterikaluston takia kaikissa kentissä. Luotettava kahden suunnan vääntäjä oli ykköskenttään päästyään hetken jopa maaginen, mutta loukkaantuminen pilasi hyvän vireen ja loppukausi sujui muun joukkueen tavoin heikommin. Hauhtonen ei varsinaisesti missään vaiheessa kautta päässyt pelaamaan omalla paikallaan kolmosketjun keskellä, ja rooli oli välillä liiankin suuri kykyihin nähden.

Hauhtosen sopimus Jokereissa päättyi tähän kevääseen. Julkisuudessa esiintyneiden tietojen mukaan Hauhtonen olisi siirtymässä takaisin kasvattajaseuraansa TPS:ään, mutta ainakaan toistaiseksi turkulaiset eivät ole keskushyökkääjän sopimusta julkistaneet.

Semir Ben-Amor (41, 2+9=11, +4, 93 min)

Tsemppari ja ikitaistelija Ben-Amor sai sopimuksen Jokereihin, kun Tomek Valtonen joutui lopettamaan peliuransa olkapäävammojen takia. Fanien sydämiin itsensä pelannut laitahyökkääjä hoiti roolinsa hyvin, vaikka kausi olikin rikkonainen ja peliaika vaihteli paljon. Kolmoskentän laidalla kaikkea mahdollista taklannut Ben-Amor piti myös tarpeen tullen huolta joukkuekavereistaan.

Hyvät otteet poikivat myös jatkosopimuksen kahdelle seuraavalle kaudelle. Jokainen joukkue tarvitsee Ben-Amorin kaltaista roolipelaajaa tekemään likaista työtä ja luomaan joukkueeseen henkeä ja peliin tunnetta taklauksillaan ja kovalla pelillään.

Fredrik Bremberg (45, 13+26=39, +6, 6 min)

Jokerien piti olla vain välipysäkki Brembergille, joka tuli joukkueeseen kriisin keskellä ottelukohtaisella sopimuksella. Kuin ihmeen kaupalla Jokerit sai veteraanihyökkääjän jäämään joukkueeseen loppukauden ajaksi. Iän tuomasta hitaasta liikkeestä huolimatta Bremberg oli alati vaarallinen ja välillä dominoi kenttätapahtumia miten halusi. Maagisella kiekonkäsittelytaidollaan varustettu ruotsalainen pystyi määräämään pelin tempon, ja antoi useita herkullisia lättysyöttöjä maaliruisku Jukka Hentuselle.

Brembergin sopimus päättyi kevääseen, eikä uran jatkosta ole tietoa. Kauden jälkeen tehdyn leikkauksen kuntoutus jatkuu, ja ensi kauden seura selvinnee, kun taituri on taas pelikunnossa.

Jukka Hentunen (58, 28+22=50, -1, 50 min)

Viime kevään kovimpiin paluumuuttajiin kuulunut Hentunen pelasi odotusten mukaisesti, ja nappasi 28 osumallaan jaetun maalipörssin voiton. Vaisumman alkukauden jälkeen hurjaa lyöntilaukausta aseenaan käyttävä liukasliikkeinen hyökkääjä pääsi nautiskelemaan Fredrik Brembergin nappisyötöistä, sillä tutkapari pelasi yhdessä siitä lähtien, kun ruotsalainen joukkueeseen liittyi. Ilman Brembergin käsiä moni Hentusen maaleista olisi jäänyt syntymättä.

Hentusen sopimus jatkuu ensi kauden. Komposiitin käytön hallitsevalta maalipyssyltä odotetaan ensi kaudella osumia tämän kauden malliin.

Juha Lind (58, 5+9=14, -5, 16 min)

Jokeri-ikoni Lindin kausi oli tasapaksu, eikä suuria muistoja kaudesta jäänyt. Ei hyvässä, mutta ei pahassakaan. Ikä alkaa pikku hiljaa tehdä tehtävänsä, ja Linnun vauhti alkaa olla SM-liigatasolle liian hidasta. Sympaattinen jokerikasvatti pelasi kuitenkin tyylilleen uskollisena perään antamattomasti, ja tahkosi paljon alivoimaa.

Lindin sopimus päättyi kevääseen, eikä ura Jokereissa enää jatku. Mikäli Lind päätyy vielä jatkamaan aktiiviuraansa, löytynee pelipaikka ulkomailta.

Jani Rita (58, 13+15=28, -6, 26 min)

Rita oli joukkueen neljänneksi tehokkain pistemies, mutta maalimäärä 13 on pettymys Pollelle, jolta voidaan odottaa 20 maalia kaudessa. Kovasta luistelijasta onkin kehittymässä maalintekijän sijaan liigajyrä, joka luistelee ja pelaa vahvaa fyysistä peliä sekä hoitaa tunnollisesti alivoimia. Potentiaalia pitäisi kuitenkin olla myös pisteiden tekoon ja otteluiden ratkaisemiseen.

Ridan sopimus jatkuu vielä ensi kauden. Silloin toivottavasti löytyy paikka hyökkäävässä kentässä peliä tekevän sentterin viereltä, jos Ridan maalintekopotentiaali halutaan esille.

Bates Battaglia (17, 1+0=1, -1, 12 min)

Battaglian hankkimista joukkueeseen tammikuun lopulla on jälkikäteen vaikea ymmärtää, joskaan se ei ollut aivan helppoa silloinkaan. NHL-veteraani kuului koko liigan suurimpiin pettymyksiin, eikä iäkkäästä hyökkääjästä ollut missään vaiheessa hyötyä joukkueelleen. Vauhtia ei ollut tallella enää alkuunkaan, mikä vei Battaglian tyylisen pelaajan pelistä pohjan pois.

Loppukauden kestänyttä sopimusta ei luonnollisesti jatkettu ensi kaudelle.

Ossi Saarinen (56, 6+10=16, -1, 6 min)

Hyvin harjoitusotteluissa ja alkukaudesta pelannut Saarinen vajosi kauden aikana yhä syvemmälle. Saariselta odotettiin tällä kaudella läpimurtoa, ja kaikki näytti syksyllä hyvältä, kun Ossi kantoi joukkueen kultakypärää. Väärä pelipaikka ja sen kautta epäonnistuneet suoritukset kuitenkin ajoivat siihen, että itseluottamus kaikkosi, eikä Saarinen enää kyennytkään kiekon kanssa järkeviin ratkaisuihin. Loppukaudesta peliaika painui olemattomiin.

Saarisen sopimus Jokereiden kanssa olisi jatkunut kevääseen 2011, mutta se purettiin yhteisymmärryksessä. Ossin itsensä kannalta on järkevämpää etsiä sellainen seura, jossa vastuuta tulee enemmän, eikä paineita ole samalla tavalla kuin Jokereissa.

Janne Lahti (46, 15+10=25, -3, 28 min)

Uransa aikana loukkaantumisista kärsinyt Lahti joutui tälläkin kaudella huilaamaan pelejä jonkin verran. Vauhtikoneen peli kuitenkin parani terveystilanteen myötä, ja alkuvuodesta Jaska oli tuttu itsensä. Pudotuspeleissä kuitenkin tarvittavat maalit jäivät puuttumaan, vaikka Lahti tunnetaankin pelaajana, joka yleensä vain parantaa tosipelien alkaessa.

Lahden sopimusta jatkettiin ensi kevääseen. 27-vuotiaalta laiturilta odotetaan ensi kaudella maaleja ja ratkaisuvoimaa.

Jan-Mikael Juutilainen (40, 0+0=0, -6, 2 min)

22-vuotias Juutilainen ei kauden aikana löytänyt oikein selvää roolia, vaikka pelasikin 40 ottelussa. Pelimäärään suhteutettuna kiikaritehot eivät mairittele, eikä Juutilainen kahden liigakauden aikana ole noussut esiin odotetulla tavalla. Peliaika oli kauden aikana vähäistä ottelumäärästä huolimatta, mutta mikään ei tukenut sitä, että jokerikasvatti olisi enemmän peliaikaa saadessaan voinut nousta liigatason sentteriksi.

Juutilainen jatkaa Jokereissa koeajalla. Kehitystä on tapahduttava kesän aikana huomattavasti, jotta paikka joukkueen suhteellisen tasaisesta sentterikalustosta löytyy.

Olavi Vauhkonen (50, 2+4=6, -4, 6 min)

Neloskentän rymistelijä Vauhkonen kehittyi kauden aikana selvästi. Isokokoiselle hyökkääjälle luistelu on tuottanut aiemmin vaikeuksia, mutta liike parani selvästi kevättä kohti. Nimimiesten takana satakiloinen laituri pelasi sellaista peliä kuin häneltä odotettiinkin.

Vauhkosen sopimus jatkuu ensi vuoden kevääseen. Nuorukaisen vahvuudet riittävät liigatasolla alempien kenttien laidalle sellaiseen rooliin, jossa pisteitä ei tarvitse tehdä pelistä toiseen.

Tomi Mäki (52, 4+6=10, -2, 51 min)

Jo toista kauttaan ”väärällä paikalla” pelaava Mäki hoiti kolmossentterin tehtävät erityisesti puolustussuuntaan hyvin. Hyvänä aloittajana tunnettu 26-vuotias helsinkiläinen syyllistyi kuitenkin pariin otteeseen perisyntiinsä, eli taklaamaan liian innokkaasti vailla tilannetajua. Mäki ei välttämättä ole varustettu maailman tarkimmilla taklaustaidoilla, mutta vauhti ja yritys eivät lopu kesken. Silloin välillä sattuu.

Mäen sopimusta jatkettiin kahdeksi seuraavaksi vuodeksi. Jortikka haluaa kokeilla ensi kaudella Tomppaa miehen omalla paikallaan, joten luvassa lienee rooli kahden alemman kentän laidalla ja runsaasti alivoima-aikaa. Mäki voi myös tuurata loukkaantuneita senttereitä.

Michael Nylander (14, 3+4=7, -8, 58 min)

Tammikuun lopussa Jokereihin tullessaan Nylander joutui Suomen oloissa poikkeuksellisen tarkan suurennuslasin alle. Kaikkien aikojen kallispalkkaisin pelaaja SM-liigassa, jonka ottelut olivat kaikkea muuta kuin helppoja. Alku oli hankala, ja Nylander kärsi pari kappaletta ulosajoja, joista varsinkin toinen muistetaan hyvin. Playoffeissa ruotsalainen kuitenkin osoitti, miksi hänet oli joukkueeseen hankittu, ja teki hyvin pisteitä. Niitä olisi kuitenkin tarvittu aiemminkin, jotta kauden huipennukseen oltaisiin lähdetty edes hitusen paremmista lähtökohdista.

Nylanderin ura ei jatku ensi kaudella Jokereissa.

Teemu Pulkkinen (12, 1+2=3, -10 , 6 min)

Nuori superlupaus sai jääaikaa alkukaudesta, mutta osoitti, ettei ole vielä valmis liigatasolle. Harjoituspelit sujuivat hyvin, mutta kauden alkaessa omissa kolisi liian usein. Sen jälkeen seurasivat ranneleikkaus ja dominointi A-junioreissa. Keväällä Pulkkinen valittiin alle 18-vuotiaiden MM-turnauksessa kisojen parhaaksi hyökkääjäksi.

Pulkkisen sopimus kattaa Jokereissa myös ensi kauden. Näytön paikka on käytettävä heti syksystä hyväksi, ellei Pulkkinen jo sitä ennen karkaa muihin kiekkosarjoihin.

Lisäksi joukkueessa esiintyivät Nico Manelius, Ilmari Pitkänen, Tony Pulkkinen ja Jere Ölander.

» Lähetä palautetta toimitukselle