Kauden 2012-2013 piti olla Oulussa Hannu Aravirran projektin päätös, jonka piti huipentua mitalipeleihin. Sesongista tuli kuitenkin pannukakku, sillä oululaiset lähtivät lomille jo säälipleijareiden jälkeen.
Vielä talvella kaikki näytti hyvältä. Kärpät oli jopa koko SM-liigan kärjessä monen vuoden tauon jälkeen. Kevät oli kuitenkin katastrofaalinen. Tilanne on tavallaan hullunkurinen, sillä Kärpät pelasi tuloksellisesti kauden surkeinta peliä, kun joukkueen terveystilanne oli koko kauden paras.
Oululaiset kärsivät koko kauden poikkeuksellisen suuresta määrästä loukkaantumisia. Keskimäärin kuusi pelaajaa oli sivussa jokaisesta runkosarjaottelusta. Luku on todella korkea.
Jatkoaika arvioi kärppänutun päälleen pukeneet pelimiehet. Mukana ovat ne kenttäpelaajat, joille kertyi kauden aikana vähintään kymmenen SM-liigaottelua.
MAALIVAHDIT
#31 JOHAN BACKLUND
34. 2,25 91,29% 13 voittoa
Edellisen kauden antisankarin kausi oli rikkonainen. Syksyllä vaivasi selkä, talvella hajosi reisi ja paluun jälkeen selkä oli jälleen ongelmana. Backlundin hyvän ja huonon päivän ero oli lopulta liian suuri. Parhaimmillaan ruotsalainen oli maaginen, huonoimmillaan mikä tahansa laukaus saattoi mennä maaliin.
#33 TOMI KARHUNEN
24. 2,39 91,25%, 9 voittoa
Karhusen kausi alkoi hyvin, mutta päättyi vaisummin. Alkukaudesta näkyi selvästi maalivahtivalmentaja Erno Moilasen kanssa tehty työ, sillä Karhunen oli maalilla paljon aiempaa rauhallisempi. Lopputalvesta mureni kuitenkin itseluottamus, kun TPS sekä SaiPa ampuivat Karhusen vaihtoon heti kättelyssä. Ensi kaudella Ari Hillin opein jälleen uusi askel eteenpäin.
PUOLUSTAJAT
#28 MIKKO NIEMELÄ
33. 0+7=7, 4 15 min
Tämä oli Niemelän läpimurtokausi SM-liigaan. Aiemmin jämäminuutteja kerännyt pakki sai hyvin vastuuta ja otti useammankin askeleen urallaan eteenpäin. Kymmenessä ensimmäisessä pelissä Kärpille ei tehty yhtään maalia tasakentällisin Niemelän ollessa jäällä. Yksi Kärppien positiivisia yllättäjiä. Ensi kaudella valmis suurempaan rooliin.
#6 ILKKA MIKKOLA
52. 1+16=17, -11, 21 min
El Capitanon kymmenvuotinen kärppäura tuli tiensä päähän. Kausi oli vaikea Mikkolalle, eikä joukkueen tehotilaston viimeinen tila mairittele. Välillä rooli jäällä kasvoi taas liian suureksi ja se näkyi välittömästi Mikkolan pelissä. Kapteeni sai kauden mittaan myös liikaa ylivoimavastuuta. Kopissa kaikkien arvioiden mukaan ylivertainen kapteeni, mutta koppipelaaja Ilkka Mikkola ja puolustaja Ilkka Mikkola eivät ole enää samantasoisia jääkiekkoilijoita.
#78 JOSEF BOUMEDIENNE
14. 0+1=1, 1, 23 min
Jälleen kerran kesken kauden kärppälaivaan astunut Boumedienne toi lisää tuulahduksia menestysvuosilta, mikä ei nykyjoukkueelle ole enää positiivinen asia. Liike hidastunut entisestään, mutta muuten samaa mitä ollut aiemmillakin visiiteillään. Runkosarjassa vielä ajoittain hukassa, mutta pudotuspeleissä vanha sotaratsu oli Kärppien paras puolustaja, mikä osaltaan nosti arvosanaa.
#26 MIKKO LEHTONEN
40. 6+14=20, 6, 19 min
Lehtonen oli konkariosaston paras, mutta kausi oli taas erittäin rikkonainen. Lehtonen jäi todella monta kertaa sivuun juuri ennen peliä, mikä vaikuttaa kummalliselta. Pelihalujen ollessa kohdallaan oli Kärppien parhaita puolustajia ja pisteidenkin valossa kausi oli kohtuullinen. Backlundin tapaan huonon ja hyvän päivän ero on kuitenkin liian suuri. Pystyisi varmasti vieläkin parempaan.
#15 OSCAR EKLUND
8. 1+3=4, 0, 25 min
Kausi meni melkein kokonaan ohi pahan polvivamman takia. Palasi pudotuspelien kynnyksellä, mutta ei ollut lähelläkään sitä tasoa mitä edellisellä kaudella parhaimmillaan. Eklund oli pahoissa ongelmissa varsinkin omassa päässä. Pudotuspeleissä Kärppien pahimpia pettymyksiä, mikä osaltaan johtui varmasti pelaamattomuudesta.
#5 ATTE OHTAMAA
60. 3+15=18, 6, 20 min
Runkosarjassa Kärppien paras puolustaja heti Demersin jälkeen. Taso kuitenkin notkahti pykälällä pudotuspeleissä. Ohtamaan hyvät otteet poikivat myös pari EHT-kutsua kauden mittaan, mitkä tekivät varmasti hyvää puolustajan itseluottamukselle. Pisteitä olisi voinut tulla enemmänkin, mutta Ohtamaan vahvuudet ovat omassa päässä.
#2 VILLE POKKA
47. 6+6=12, 2, 19 min
Edelliskauden pudotuspelien Kärppien paras puolustaja ei päässyt tällä kaudella samalle tasolle kuin millä lopetti edellisen sesongin. Vastuuta tuli todella paljon ja kuorma kasvoi maajoukkuepelit mukaanluettuna jopa liian suureksi. Maaleja Pokka teki kuusi, mikä on puolustajista eniten. Seuraavalla kaudella Pokan on pakko olla parempi tai muuten superlupaus-status katoaa.
#8 VILLE MÄNTYMAA
28. 1+4=5, -2, 18 min
Karmea kausi, joka saattoi jäädä Mäntymaan uran viimeiseksi. Kaksi pahaa aivotärähdystä laittavat varmasti miettimään jääkiekkoa tärkeämpiä asioita. Pelit, jotka Mäntymaa ehti pelaamaan, olivat tasapaksua puurtamista. Ei loistanut kummassakaan päässä kenttää, mutta ei myöskään pettänyt täysin. Kovuutta olisi pitänyt olla enemmän.
#25 VLADIMIR EMINGER
36. 1+6=7, 4, 16 min
Eminger oli ehdottomasti positiivinen ilmestys. Tsekkipakilta ei odotettu juuri mitään, mutta Eminger pelasi syksyllä niin vakuuttavasti, että ansaitsi luoton loppukauden ajaksi. Emingerille täytyy nostaa hattua, sillä muutto 18-vuotiaana kielitaidottomana yksin Ouluun pelkästään jääkiekon takia on aika kova juttu, hei!
#7 NICO LEHTO
13. 0+3=3, 0, 14 min
Toisin kuin saman ikäluokan Niemelä, Lehto ei pystynyt ottamaan seuraavaa askelta urallaan tällä kaudella. Ura polkee pahasti paikallaan. Maisemanvaihto saattaisi piristää Lehtoa.
#55 JASON DEMERS
30. 5+16=21, 6, 26
Kanadalainen oli loistava haku Harri Aholta. Demers oli se puuttuva ykköspakki jollainen Eklundin piti tällä kaudella olla. Varsinkin hyökkäyssuuntaan aivan jäätävän hyvä. Jakoi ylivoimalla viivasta oivaltavia syöttöjä, ja kuten loppukauden tuskainen ylivoimapelaaminen osoitti, Demers oli ylivoimalla lopulta korvaamaton. Pienen tahran Demersin kilpeen tekee lipsuminen puolustussuuntaan loppuvaiheessa. Omissa soi luvattoman usein. Tähän vaikutti varmasti myös se, että Aravirta peluutti Demersin loppuun.
HYÖKKÄÄJÄT
#71 IVAN HUML
57. 16+39=55, 4, 20 min
Parhaimmillaan maagisen hyvä, huonoimmillaan taakka joukkueelle. Humlissa on kaksi puolta, jotka molemmat nousivat esiin kauden mittaan. Kärppien onneksi huonompi puoli pääsi valloilleen harvoin. Ilman Humlia Kärpät olisi ollut pahoissa ongelmissa, sillä Huml oli kevätkaudella ainoa ykkössentterin mitat täyttävä pelaaja. Kuumakalle tuo Kärppiin myös vuosikaudet kaivattua tunnetta.
#27 JUHA-PEKKA HAATAJA
60. 28+31= 59, 5, 20 min
Pistepörssin voittajan kausi oli täysosuma. Ainoa pelaaja Kärpissä, joka pystyi iskemään ison läjän maaleja suoraan syötöstä. Pari EHT-turnausta kiertänyt Haataja kuitenkin väsähti hieman kauden kriittisillä hetkillä. Haataja muodosti Humlin kanssa koko liigan tehokkaimman parivaljakon. Täysi pistepotti olisi vaatinut paremmat pudotuspelit.
#85 TONI KÄHKÖNEN
56. 19+11= 30, -2, 19 min
Kähkönen haki uutta potkua uralleen maisemanvaihdoksen kautta ja omien sanojensa mukaan sitä myös löysi Oulusta. Joukkueen tasaisin suorittaja ja niitä ei Kärpissä todellakaan ollut päättyneellä kaudella liikaa. Se, että Kähkönen oli joukkueen toiseksi paras maalintekijä, on jopa pienoinen yllätys. Bluesin entinen kapteeni oli Kärppien viime kesän ylivoimaisesti paras hankinta.
#36 JUSSI JOKINEN
21. 7+14=21, 3, 19 min
Jokisen vierailuilla Kärpissä oli laskeva trendi. Ensimmäinen oli paras ja viimeinen kaikista vaisuin. Kuitenkin elintärkeä pelaaja oululaisille, sillä paikkasi yhdessä Kyle Turrisin kanssa Kärppien kroonista kärkisentteripulaa. Jokinen sai Kärppien ylivoimapelin kuosiin kertalaakista syksyllä ja toi muutenkin koppiin aimo annoksen uutta uskoa.
#77 KYLE TURRIS
21. 7+12=19, 8, 20 min
Mr. ABC. Ottawa Senatorsin kakkossentteri oli Aholta Dermersin ohella erinomainen haku. Nuori nouseva sentteri tuli paikkaamaan Jokisen jättämää aukkoa ja peittämään edelleen Kärppien kroonista keskustan ongelmaa. Turris oli hyvä, mutta olisi voinut olla halutessaan vielä parempikin. Lähti lopulta ennen aikojaan koti-ikävänsä takia ja aiheutti vielä Atlantin toiselta puolelta kuuluisan ABC-kohun.
#39 TOMAS PLIHAL
41. 6+5=11, -2, 13 min
Plihal floppasi pahasti. Ennen kauden alkua julisti haluavansa olla joukkueen johtaja ja paras pelaaja jäällä joka ilta. Ei ollut sitä kertaakaan. Plihal oli jo oletusarvoisesti Aholta ihmeellinen haku ottaen huomioon pelaajan vammahistorian ja jo vaisuksi tiedetyn vauhdin. Tsekki ei yksinkertaisesti ehtinyt tilanteisiin mukaan ja epäonnistumisten kierre oli valmis. Kärsi kauden mittaan useista loukkaantumisista. Popsi loppukauden popcornia katsomossa.
#24 JARI VIUHKOLA
19. 3+2=5, -9, 16 min
Mäntymaan tapaan Jari Viuhkolan kausi oli sanalla sanoen karmea. Jo SM-liigan avauspelissä meni ranne. Viuhkola oli pelikuntoinen vasta joulukuussa, eikä silloinkaan takavuosien virtuoosista ollut tietoakaan. Vauhti ei enää riittänyt eikä kärppälegenda ollut enää pelillisestikään samalla sivulla joukkueen nuorisokaartin kanssa. Pelasi paljon Julius Junttilan ja Kähkösen kanssa tyrehdyttäen näiden pistetehtailun välittömästi.
#13 JULIUS JUNTTILA
60. 15+10=25, -5, 15 min
Aloitti kauden vaisusti, mutta runkosarjan keskivaiheilla äityi sellaiseen vireeseen, että oma henkilökohtainen maaliennätys paukkui. Tammikuun puolivälin jälkeen Junttila iski kuitenkin runkosarjassa vain yhden maalin, mutta pudotuspeleissä taas junnukentässä kolmessa ottelussa kaksi maalia. Otteisiin tarvittaisiin enemmän tasaisuutta, sillä potentiaalia on olla "sniper" ainakin SM-liigan tasolla. Kovat odotukset (taas) tulevalle kaudelle.
#30 JOONAS KOMULAINEN
48. 7+13=20, -11, 14 min
Komulainen oli tämän kauden heittopussi, jolle ei löytynyt oikeaa roolia ennen kuin aivan loppukaudesta. Sen jälkeen Komulainen olikin Kärppien paras sentteri hyökkäyssuuntaan. Pelasi monta peliä jopa puolustajana oululaisten kärsiessä pakkipulasta. Myös jämäketjujen laiturin paikat tulivat Komulaiselle tutuksi, mutta näissä ketjuissa hän on hyödytön. Nousi lopulta Kärppien kakkossentteriksi ja päätti oman kautensa hyvin.
#72 JOoNAS DONSKOI
31. 4+10=14, 6, 16 min
Donskoin kausi oli pettymys. Jälleen kerran erittäin repaleinen sesonki, mutta terveenäkään ei vakuuttanut. Debyyttikauden jälkeen Donskoi on menettänyt kiekollista rohkeutta huimasti ja taantunut rivipelaajan tasolle. Potentiaalia pitäisi olla, mutta sitä ei ole toistaiseksi saatu esiin. Seuraava sesonki on Donskoin uran kannalta erittäin tärkeä, sillä kolmas vaisu kausi putkeen tekee jo hallaa uralle. NHL-varaus raukesi jo tällä kaudella.
#16 ANTTI MÄKILÄ
45. 3+5=8, -4, 11 min
Tuli vailla mitään odotuksia Ouluun pahimman loukkaantumissuman aikaan ja nappasi muutaman tryout-jakson päätteeksi loppukauden sopimuksen. Sopi hyvin yhteen jo Porin ajoilta tutun Kemppaisen kanssa. Simon Suorannalla täydennetty kenttä oli roolissaan oikein hyvä. Odotuksiin nähden hyvä kausi.
#23 JOONAS KEMPPAINEN
60. 7+7=14, -1, 14 min
Kemppaisesta kasvoi kauden aikana todellinen roolipelaaja, joka otti suvereenisti haltuun jarrukentän sentterin roolin. Kemppainen on eittämättä yksi kauden positiivisia yllättäjiä. Mäkilän ja Suorannan kanssa Kemppainen muodosti ehkäpä kokonaisuutena oululaisten kauden ehjimmän kokonaisuuden. Nähtäväksi jää, pystyykö järkeistetyn jatkosopimuksen Ouluun tehnyt Kemppainen ottamaan ensi kaudella roolia myös hyökkäyspäässä uuden valmennuksen alaisuudessa.
#20 SIMON SUORANTA
47. 4+1=5, 1, 8 min
Näitä simonsuorantoja tarvitsee jokainen joukkue. Pyyteettömästi töitä tekevä työmyyrä pelasi vähän, mutta nekin minuutit asenteella.
#19 JUHO KERÄNEN
38. 3+5=8, 2, 11 min
Kausi oli pettymys Keiteleen miehelle. Paljon loukkaantumisia, eikä sopivaa paikkaa löytynyt millään. Tuplasti vähemmän pisteitä kuin edellisellä kaudella ja triplasti vähemmän maaleja.
#37 JOHN NORMAN
28. 2+6=8, 3, 13 min
Ruotsista ennen kautta kantautuneiden tietojen mukaan Normanin suurin heikkous on fyysisyys. Miten ihmeessä Norman päätyi Elitserieniä paljon fyysisempään SM-liigaan? Omien sanojen mukaan kehittymään kiekollisessa pelissä, mutta sellaista vastuuta Oulussa ei juurikaan tullut. Kausi alkoi vaisusti ja katkesi pitkäksi aikaa aivotärähdykseen. Palattuaan Norman kuitenkin paransi kevättä kohden pelaten kauden parhaat pelinsä pudotuspeleissä.
#22 MIIKKA SALOMÄKI
42. 9+10=19, 8, 18 min
Salomäeltä odotettiin todellista läpimurtoa liigan eliittiin. Se jäi saavuttamatta. Yrityksestä se ei jäänyt kiinni, sillä juuri 20 vuotta täyttänyt kärppähyökkääjä teki kyllä töitä. Täysin luontevaa ja sopivaa roolia ei kuitenkaan löytynyt. Löytyikö sitten aivan täydellistä luottoakaan? Salomäki on Kärppien juniorimyllyn viime vuosien tuotoksista se, jonka harteille Ville Pokan ohella on lastattu suurimmat odotukset.
#12 JOONAS HUOVINEN
11. 1+0=1, 0, 5 min
Pienen roolin mies, joka pelasi syyskaudella muutaman pelin kärppänutussa. Parhaiten kaudesta jäi mieleen Huovisen vaatimukset ylivoima-ajasta parin pelatun ottelun jälkeen. Jumittui loppukaudeksi Mestikseen.
#91 MIKA HALAVA
16. 1+1=2, -2, 11 min
Tuli hakemaan Oulusta liigapaikkaa, mutta lopullista sopimusta ei kuitenkaan syntynyt. Pelasi loppukauden Vaasan Sportissa.
#21 TOMI KÖRKKÖ
17. 1+1=2, 3, 8 min
Olkapäävamma piti sivussa pitkään. Loppukaudesta tuli vielä polvivamma. Ei löytänyt missään vaiheessa kautta omaa paikkaansa joukkueesta.