KalPa 2016–17: Historiallisen kapea materiaali

LIIGA / Artikkeli
Jaakko Rissasen harteilla lepää KalPan hyökkäys.
Kuva © Timo Savela
Kuopiossa liigakausi aloitetaan riskillä. Pelipaikoista kilpailua ei juuri ole ja materiaali on niin ohut, että jo pari merkittävää loukkaantumista voi syöstä koko junan raiteiltaan. Ihan pelkkää synkkyyttä pelaajisto ei sentään ole, sillä löytyy joukkueesta myös Liigan tähtiainesta.

KalPan suurin valttikortti voidaan lyödä pöytään heti kättelyssä. Eero Kilpeläinen on koko sarjan parhaita maalivahteja ja takaa torjunnoillaan kuopiolaisille tulevallakin kaudella paljon pisteitä. Viime kaudella Kilpeläinen huhki peräti 56 runkosarjapelissä.

Toisena veräjänvartijana savolaisten maalia tilkitsee Kokkolan Hermeksessä viime kaudella torjunut Denis Godla. Persoonallisella tyylillään torjuva slovakkivahti on mielenkiintoinen lisäys savolaisten maalinsuulle, valittiinhan Godla pari vuotta sitten 20-vuotiaiden MM-kisojen parhaaksi maalivahdiksi.

Nähtäväksi jää pystyykö Godla haastamaan Kilpeläistä peliajasta. Viime vuosi osoitti, että Kilpeläinen pystyy tarvittaessa yksin kantamaan torjuntavastuun myös suurissa otteluruuhkissa, joten slovakin täytyy käyttää näyttöpaikkansa hyödyksi, jos haluaa pelata enemmän kuin hajaotteluja.

Kokonaisuutena KalPan maalivahtitandem on yksi Liigan parhaista.

Pelaajakartta KalPan pelaajakartta

VLH

Janne Keränen
Tommi Jokinen
Joni Nikko
Sami Mutanen
Topi Piipponen

KH

Jaakko Rissanen
Balazs Sebok
Ville-Vesa Vainiola
Miikka Pitkänen
Tatu Kokkola

OLH

Jesse Mankinen
Mikko Nuutinen
Jyri Junnila
Alexander Ruuttu
Juuso Nevalainen

P

Juuso Riikola
Jussi Timonen
Niko Mikkola
Santeri Lukka
Joonas Lyytinen
Eetu Sopanen
Otto Leskinen
Waltteri Ruuskanen

MV

Eero Kilpeläinen
Denis Godla

Valmentaja

Pekka Virta

Juuso Riikola puolustuksen johtohahmona

KalPan puolustuksessa muutokset viime kauteen olivat marginaalisia. Toki kapteeni Mikko Jokela vaihtoi maisemaa, mutta konkarin pelillinen panos ei ollut enää järjen suuri. Jokelaa korvaamaan KalPa hankki nuoren Eetu Sopasen, joka taistelee peliajasta KalPan muiden nuorten kanssa.

Savolaisten johtavaksi puolustajaksi on noussut Juuso Riikola, jonka pelaaminen on parantunut tasaisesti vuosi vuodelta. Viidennen kautensa Liigassa aloittava Riikola on käyttökelpoinen jokaisessa pelitilanteessa ja saa pelata niin paljon kuin jaksaa. Onnistuessaan Riikola voi kolkutella jopa maajoukkueen portteja.

Uudeksi kapteeniksi noussut Jussi Timonen on myös KalPan luottopelaajia. Nuorten maailmanmestaruuden voittaneen Niko Mikkolan kehityskäyrä on viime vuosina ollut jyrkästi ylöspäin. Tämä kaksikko on tärkeä puolustussuuntaan, joskin ulottuvalta Mikkolalta voidaan odottaa onnistumisia myös hyökkäyspäässä.

Sen sijaan Joonas Lyytisen viime kausi oli kauttaaltaan virheiden sävyttämä. Toistuvasti liian rohkeita ratkaisuja yrittävän puolustajan on parannettava otteitaan, mikäli haluaa säilyttää paikkansa pelaavassa miehistössä. Ilman todellista romahdusta Lyytinen kuitenkin pelaa isoja minuutteja ja on Riikolan ja Santeri Lukan kanssa KalPa-pakiston ylivoimapuolustajat. KalPan kannalta olisi elintärkeää, että tuosta kolmikosta löytyisi sopivia palasia juuri pahasti takunneeseen ylivoimaan.

Puolustuksen terävimmän kärjen takana peliaikaa kärkkyvät Otto Leskinen ja Waltteri Ruuskanen. Eri ikäkausimaajoukkueissa esiintyneet puolustajat debytoivat viime kaudella Liigassa ja oletettavaa on, että vastuuta tulee tällä kaudella hieman enemmän. Eritoten sulavasti liikkuvalta ja kiekolliselta Leskiseltä voi odottaa pirteitä otteita.

Antti Halosella on myös sopimus KalPan kanssa, mutta puolustajan pelaaminen ja jopa koko uran jatko on hämärän peitossa. Joka tapauksessa loukkaantumisista kärsineen Halosen varaan KalPa ei voi rakentaa mitään.

Ykkösketjun laituri Janne Keränen iski viime kaudella ennätystehot runkosarjassa. Häneltä odotetaan paljon myös tulevalla kaudella.
Kuva © Timo Savela

Joni Nikosta KalPan paras maalintekijä?

Suurimmat ongelmat KalPan pelaamisessa tulevat hyökkäyksessä. Materiaali on ensinnäkin niin kapea kuin se vain liigajoukkueella voi olla. Toisekseen maalintekijöistä on edelleen huutava pula.

Johtotähtenä häärii viime kaudella loukkaantumisista kärsinyt, mutta pelaamissaan peleissä vahvasti esiintynyt Jaakko Rissanen, joka muodostaa Janne Keräsen kanssa erinomaisen parivaljakon. Etenkin KalPan sentterikaarti on niin ohut, että Rissasen loukkaantuminen olisi kuolinisku KalPan pudotuspelitoiveille.

Kakkossentterin saappaat yrittää täyttää Unkarin maajoukkuekiekkoilija Balazs Sebok. Ville-Vesa Vainiolan hankinta kolmossentteriksi tuo ison avun KalPan heikolle osa-alueelle, aloituksiin. Miikka Pitkäsen nousua vakituiseksi liigakiekkoilijaksi on odotettu jo pari vuotta, mutta nyt parikymppinen taitosentteri saa hyvän näyttöpaikan Liigan vakiopelaajana.

Jos tarvitsisi KalPa tasoa ja leveyttä sentteriosastolle, myös oikealle laitahyökkääjälle olisi tilausta. Pekka Virta haluaa peluuttaa oikea käsi alhaalla pelaavia hyökkääjiä oikealla, mutta tällä hetkellä ainoastaan Jesse Mankinen on takuuvarma pelaaja tulosyksikköön.

Mikko Nuutisella tai Alexander Ruutulla olisikin erinomainen sauma nousta hierarkiassa ylöspäin. Todennäköistä kuitenkin on, että Joni Nikko tai Tommi Jokinen pelaavat ainakin osan kaudesta oikealla laidalla. Terveenä harjoittelemaan päässyttä Nikkoa kannattaakin pitää silmällä, arvelihan Virta Nikon olevan jopa 20 maalin kunnossa.

Rissasen tavoin suurimman osan viime kaudesta telakalla olleen Sami Mutasen paluu KalPan kokoonpanoon on iso asia savolaisille. Mutanen ja Jyri Junnila muodostavat KalPan nilkkaan purijat -osaston. Nelosketjuun ja ensimmäisille varasijoille KalPalla jää omia junioripelaajia, joista kannattaa seurata erityisesti Topi Piipposen otteita.

Liigan eliittivahti, kohtalainen puolustus, suhteellisen kädetön hyökkäys ja Virran pelitapa takaavat tälläkin kaudella sen, että KalPan peleissä ei maalijuhlia vietetä. Jos joukkue säilyisi terveenä ja mikäli pahasti takunnut ylivoima saisi tuulta purjeisiin, voi KalPa nousta huomattavasti ennakoitua korkeammalle. Kysymysmerkkejä kauteen lähdettäessä on kuitenkin paljon.

» Lähetä palautetta toimitukselle