Viime vuoden MM-turnaus oli Kanadalle suuri pettymys, kun se hävisi Suomelle puolivälierissä ja putosi pois mitalipeleistä. Tämän vuoden karkeloihin päävalmentaja Todd McLellan onkin kutsunut erittäin tulivoimaisen ja liikkuvan joukkueen puhdistamaan viime vuoden nöyryytys kansalaisten mielistä.
Pelinopea Kanada
A-lohkossa pelaavan Kanadan joukkueen vahvuuksiin voi vuodesta toiseen lukea lähes rajattoman yksilötaidon, jonka NHL:n supertähdet tuovat joukkueen käyttöön. Tänä vuonna kirkkaimmista nimistä ovat mukana hyökkääjistä ainakin Philadelphia Flyersin Claude Giroux sekä maailman parhaaksi pelaajaksi tituleerattu Pittsburgh Penguinsin Sidney Crosby. Näistä herroista varsinkin Crosby on kaikilta ominaisuuksiltaan sellainen pelaaja, joka voi yksinkin ratkaista vaahteralehtipaidoille tärkeitä otteluita.
Puolustuspäässä Kanadan tämän vuoden joukkueessa on paljon tulivoimaa ja ennen kaikkea peli- ja jalkanopeutta, jota isoon kaukaloon siirryttäessä tarvitaan. Mielenkiintoisia nimiä peräpäästä ovat ainakin Florida Panthersin nuori Aaron Ekblad sekä San Jose Sharksin Brent Burns. Molemmat herrat ovat isokokoisia, mutta hyvin liikkuvia kiekollisia puolustajia.
Yhteenkuuluvuudentunnetta etsimässä - jälleen kerran
Kanadalla, kuten USA:llakin, on aina tiukka aikataulu koota joukkue kasaan ennen MM-kilpailujen alkamista, sillä NHL:n runkosarjan päättymisestä ei ole kovin pitkä aika. Joukkueen yhteiset harjoitukset jäävät siis varsin vähäisiksi, joten yhteispelin löytyminen ja sitä kautta motivoituminen lienevät jälleen kerran vaahteralehtipaitojen suurimpia kompastuskiviä. Suuren kanadalaisen johtajan Crosbyn liittyessä joukkueeseen voidaan kuitenkin olla varmoja, että suunnannäyttäjä ja esimerkki muille pelaajille on olemassa.
Myöskään Kanadan maalivahtiosasto ei herätä tällä hetkellä pelkoa vastustajissa. Vaikka Arizona Coyotesin Mike Smithiä voidaan tituleerata hyväksi maalivahdiksi, on hänen kautensa seurajoukkueen sukelluksen myötä ollut todella haastava. Lähtökohtaisesti ykköstorjujan tontille asettuvan Smithin torjuntavireen löytyminen onkin elintärkeä asia kanadalaisille.
Kakkosmaalivahti Martin Jones ei saanut Los Angeles Kingsissä Jonathan Quickin varamaalivahtina paljon peliaikaa, joten häneen McLellan tuskin luottaa viimeistä lukkoa valittaessa.
Menestysmahdollisuudet
Kanadasta puhuttaessa voidaan aina nostaa esille maailmanmestaruus. Maan kiekkokulttuuri ei tunne muuta onnistumisen käsitettä kuin voitto ja lähestulkoon kaikki muut sijoitukset olisivat kiekkohullulle kansalle pettymys.
Kanadan kanssa samassa alkulohkossa pelaa niin sanotuista isoista maista Ruotsi ja Tšekki. Ennakkoon onkin helppo todeta Kanadan taistelevan Ruotsin kanssa lohkovoitosta ja sitä kautta paremmista mahdollisuuksista jatkoa ajatellen.
Kanadan kokoonpano
Maalivahdit
Martin Jones, Los Angeles Kings
Mike Smith, Arizona Coyotes
Puolustajat
Tyson Barrie, Colorado Avalanche
Brent Burns, San Jose Sharks
Aaron Ekblad, Florida Panthers
Dan Hamhuis, Vancouver Canucks
Jake Muzzin, Los Angeles Kings
David Savard, Columbus Blue Jackets
Hyökkääjät
Sean Couturier, Philadelphia Flyers
Sidney Crosby, Pittsburgh Penguins
Matt Duchene, Colorado Avalanche
Cody Eakin, Dallas Stars
Jordan Eberle, Edmonton Oilers
Tyler Ennis, Buffalo Sabres
Claude Giroux, Philadelphia Flyers
Taylor Hall, Edmonton Oilers
Nathan MacKinnon, Colorado Avalanche
Ryan O'Reilly, Colorado Avalanche
Brayden Schenn, Philadelphia Flyers
Tyler Seguin, Dallas Stars
Jason Spezza, Dallas Stars
Tyler Toffoli, Los Angeles Kings
Seuraa häntä: Tyson Barrie debytoi aikuisten MM-turnauksessa tämän vuoden karkeloissa. Hyvin liikkuva, pienikokoinen puolustaja nakutti Colorado Avalanchessa yli 50 pisteen kauden, joten pelivire MM-kisoihin on varmasti kohdallaan.