Kaupat tuli: Kingsille riskialtis vahvistus puolustukseen, Senatorsille helpotusta budjettiin

NHL / Artikkeli
Dion Phaneuf ehti luutia pari vuotta Senators-puolustuksessa.
Kuva © Getty Images
Ottawa Senators ja Los Angeles Kings aloittivat siirtotakarajan hulinat, kun Dion Phaneuf ja Marian Gaborik vaihtoivat seuroja. Molemmat konkaripelaajat saivat maalitilinsä auki heti ensimmäisessä pelissä siirron jälkeen, mutta Jatkoajan NHL-toimitus sukeltaa kauppa-analyysissään hieman syvemmälle.

Ottawa Senators ja Los Angeles Kings laittoivat kunnon kierrokset päälle, kun vajaat kaksi viikkoa ennen siirtoikkunan umpeutumista konkaripelaajat Dion Phaneuf ja Marian Gaborik vaihtoivat seuraa. Samassa kaupassa Nate Thompson siirtyi Kingsiin ja Nick Shore vaihdossa Senatorsiin.

NHL-toimittajat Tommi Kröger ja Juha Oinonen ottivat pelaajakaupan tarkempaan analyysiin.

Mitä hyötyä Kingsille on kaupasta?

Kröger: Phaneuf tuo pelikassissaan rutkasti lisää kokemusta Kings-pukukoppiin ja joukkueen takalinjoille. Vaikka kokeneen, mutta ylipalkatun kanadalaispuolustajan ura on ollut viime vuodet laskusuuntainen, voi hän edelleen olla oikein roolitettuna pätevä osa Kingsin pakkikuusikkoa.

Myöskään Gaborikin palkka ja pelipanos joukkueelle eivät ole viime aikoina kohdanneet. Kings pääseekin näin eroon runsaasti viime aikoina loukkaantumisista kärsineen slovakkilaiturin palkkapussista eikä joudu ottamaan kantaakseen Phaneufin jättipalkkaa kokonaan.

Mitä hyötyä Senatorsille on kaupasta?

Oinonen: Keskeinen hyöty oli taloudellinen. Vaikka Senators pidättää neljänneksen Phaneufin palkasta, joukkue säästää noin viisi ja puoli miljoonaa dollaria päästyään eroon 32-vuotiaan konkarin sopimuksesta, jonka keskimääräinen vuosiansio on seitsemän miljoonaa dollaria.

Säästöä saattaa tulla lisääkin, jos loukkaantumisten runtelema Gaborik päätyy lopettamaan uransa tai slovakkihyökkääjä laitetaan pitkäaikaisten loukkaantuneiden listalle.

Shore puolestaan on Thompsonia kahdeksan vuotta nuorempi ja lähes puolet halvempi pelaaja. 25-vuotias yhdysvaltalainen on hyvä haku alempien ketjujen keskushyökkääjäksi − Shoresta tosin tulee tämän kauden päätteeksi rajoitettu vapaa agentti.

Mitä Gaborik ja Shore ehtivät saavuttaa Kingsissä?

Kröger: Gaborik saapui keväällä 2014 Kingsiin, tuolloin neljänteen NHL-seuraansa, pelaajakaupassa ja oli 14 pudotuspelimaalillaan johdattamassa uutta joukkuettaan Stanley Cup -mestaruuteen samana keväänä.

Vielä seuraavalla kaudella slovakkilaituri viimeisteli 27 osumaa Kingsille. Tämän jälkeen loukkaantumiset ovat kuitenkin sotkeneet Kings-uraa: Gaborik on joutunut jättämään väliin kolmisenkymmentä ottelua kaudessa samalla maalimäärien romahdettua kymmenen tienoille.

25-vuotias Shore on Kingsin oma, kolmannen kierroksen, varaus seitsemän vuoden takaa ja edustanut koko ammattilaisuransa Kings-organisaatiota. Parhaalla kaudellaan 2016-17 hän keräsi 17 tehopistettä 70 runkosarjaottelussa.

Gaborik on parhaimmillaan vaarallinen maalintekijä, mutta loukkaantumiset ovat haitanneet kolmea viime kautta.
Gaborik on parhaimmillaan vaarallinen maalintekijä, mutta loukkaantumiset ovat haitanneet kolmea viime kautta.
Kuva © Getty Images

Mitä Phaneuf ja Thompson ehtivät saavuttaa Senatorsissa?

Oinonen: Toronto Maple Leafsista hankittu Phaneuf ehti Senatorsissa pelata vain yhden kokonaisen kauden ja kaksi vajaata. Isokokoisen puolustajan pistetahti oli laskusuunnassa jo tämän muuttaessa Torontosta Ottawaan, eikä Phaneuf Senatorsissakaan pystynyt kääntämään tehojaan nousuun runsaasta ylivoimavastuusta huolimatta.

Myös kiekonhallinnassa Phaneuf oli joukkueensa heikoimpia puolustajia − erityisesti pelatessaan Cody Cecin kanssa. 32-vuotiaan puolustajan ura on laskusuunnassa, mutta Phaneuf on edelleen kovaa laukova ja taklaava peruspuolustaja hidastuneesta liikkeestään huolimatta.

33-vuotiaan Thompsonin Senators-ura jäi vajaan kauden mittaiseksi. Senators hankki kovaotteisen työmyyrän viime kesänä vapaana agenttina, ja yhdysvaltalaisen rooli painottui alivoimalle. Peliaikaa kertyi reilut 12 minuuttia ottelua kohden, mutta alivoimaa Thompson pelasi yli kaksi minuuttia per peli.

Jäikö Kingsille aukkoja paikattavaksi?

Kröger: Puolustustaan Phaneufilla vahvistanut Kings on vielä hyvin mukana taistelussa Läntisen konferenssin viimeisistä pudotuspelipaikoista. Joukkue kaipaisi kuitenkin lisää leveyttä hyökkäyskalustoonsa.

Anze Kopitar on hyökkäyksen suvereeni johtaja. Sloveenin lisäksi Tyler Toffoli, Dustin Brown ja Adrian Kempe ovat jo saavuttaneet 15 maalin rajapyykin, mutta kärjen takana taso laskee huomattavasti.

Jäikö Senatorsille aukkoja paikattavaksi?

Oinonen: Phaneufin ja Thompsonin kauppaaminen oli todennäköisesti vasta alkua, ja Senators hakee paukkuja nimenomaan uudelleenrakentamiseen. Tämän kauden suhteen aukkoja ei ole tarkoituskaan paikata, vaan Senators-GM Pierre Dorion pyrkii löytämään rakennuspalikoita luodakseen tulevaisuuden menestysjoukkueen.

Dorionin mukaan nykyjoukkueesta kapteeni Erik Karlsson, paras pistemies Mark Stone ja kolmen vuoden takainen ykköskierroksen varaus Thomas Chabot ovat koskemattomia, mutta kaikki muut ovat mahdollisesti kaupan.

Isoimpina niminä kauppahuhuissa ovat pyörineet hyökkääjät Mike HoffmanZack Smith ja Jean-Gabriel Pageau, viimeisimpänä huhumyllyyn liitettiin keskushyökkääjä Derick Brassard.

Vaikutukset muihin pelaajiin - Kings

Kröger: Kaupan merkittävin vaikutus Kings-kokoonpanoon on eittämättä kalifornialaisten pakkikuusikon muuttuva peluutus. Phaneuf sai heti avausottelussaan joukkueen puolustajista neljänneksi eniten peliaikaa (vajaat 19 minuuttia) Drew Doughtyn, Jake Muzzinin ja Alec Martinezin jälkeen.

Gaborik pelasi terveenä olleessaan keskimäärin reilut 14 minuuttia ottelua kohden Kings-paidassa. Slovakin lähtö tarjoaakin alkukaudesta vähemmälle peliajalle jääneille tilaisuuden nousta isompaan rooliin.

Vaikutukset muihin pelaajiin - Senators

Oinonen: Phaneuf pelasi Senators-puolustajista kolmanneksi eniten, joten nuoren Chabot'n vastuu saattaa jatkossa kasvaa reilusti. Kolmen vuoden takainen ykköskierroksen varaus on tällä kaudella onnistunut jo nousemaan vakituiseen kokoonpanoon.

Senatorsin pelaajakaupat tuskin jäävät tähän, joten vaikutuksia hyökkäyskalustoon on toistaiseksi vaikea arvioida. Gaborik on parhaimmillaan tehokas ja taitava hyökkääjä, joka pystyy joukkuetta vahvistamaan, mutta kolmen viime kauden ajalta pelejä on jäänyt noin kolmannes väliin loukkaantumisten vuoksi.

Kumpi voitti kaupan?

Kröger: Ei merkittävästi kumpikaan, sillä kaupan isoimmat muuttujat olivat taakoiksi osoittautuneet veteraanipelaajat jättipalkkoineen.

Kings voi hyötyä lyhyellä aikajanalla kaupasta enemmän, mikäli Phaneuf kykenee lunastamaan paikkansa joukkueen kahden kärkipakkiparin joukossa. Toisaalta Senators pääsi eroon valtosasta Phaneufin massiivista palkkavuorta ja sai näin hankittua lisää pelimerkkejä kesän jatkosopimusneuvotteluihin.

Oinonen: Kings hankki kokemusta avuksi pudotuspelitaisteluun. Phaneuf ei kuitenkaan ole takuuvarma onnistuja, joten monivuotisen ja kalliin sopimuksen ympärillä leijuu iso floppivaara. Senators puolestaan sai helpotusta talouteensa ja otti ensimmäisen askeleen jälleenrakennusprojektissaan.

Sekä Kingsin pudotuspelitaisteluun että Senatorsin jälleenrakentamiseen liittyy kysymysmerkkejä, joten kaupan mahdollista voittajaa täytyy arvioida myöhemmin. Tämän kauden osalta vaaka tuntuisi kallistuvan Kingsin eduksi, mutta taloudellinen hyöty ja positiivinen vaikutus tulevaisuuteen ovat puolestaan Senatorsille plussaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle