Kello tikittää siirtorajan lähestyessä

NHL / Artikkeli
Tänä vuonna NHL:n maaginen aika koittaa tiistaina 26. helmikuuta kello 22 Suomen aikaa. Tuolloin päättyy siirtoaika. Kun aikaa on vielä reilu viikko, isoja kauppoja odotetaan edelleen.

Uuden työehtosopimuksen aikana on NHL:ssä nähty pelaajakauppojen dramaattinen vähentyminen. Monilla seuroilla on budjetit niin lähellä palkkakattoa, ettei realistista mahdollisuutta vahvistaa joukkuetta enää ole. Ei riitä, että omistajalla olisi pohjattomat taskut.

Tämän kevään ainoa isohko kauppa tapahtui Ottawan ja Carolinan välillä. Cory Stillman ja Mike Commodore vaihtoivat Carolinan Ottawaan ja toiseen suuntaan reissasivat Joe Corvo sekä Patrick Eaves.

Vaikka kyse oli toissa kesän mestarin ja viime kevään finalistin välisestä kaupasta, ei voida missään kohtaa puhua isosta kaupasta. Siksi kaikki odottavat jännittyneenä mikä se tämän vuoden iso kauppa tulee olemaan.

Katseet kääntyvät alkavalla viikolla Floridaan, eikä nyt kyse ole Panthersista tai Lightningista. Maanantaina kaikkien 30 NHL-seuran toimitusjohtajat kokoontuvat perinteiseen tapaan Floridan Naplesissa. Kokouksen asialistalla on muun muassa sääntömuutoksia, mutta vuosien varrella on nähty, että tilaisuudessa ainakin epävirallisella listalla ovat myös pelaajakaupat.

Viime kaudella Edmontonin GM Kevin Lowe ja Islandersin GM Garth Snow sopivat juuri tässä tapaamisessa alustavasti suurkaupasta, joka lähetti Oilers-kapteeni Ryan Smythin kyyneleet valuen Long Islandille aivan siirtoajan viime hetkillä.

– Se on osa meidän työtämme. Tämä on mielenkiintoinen aika vuodesta. Useilla pelaajilla on erilaisia kauppaamisen kieltäviä pykäliä ja se tekee työstämme entistä haastavampaa, arvioi San Josen GM Doug Wilson.

Isoa kalaa metsästämässä?

Viime vuonna tähän aikaan päällä oli jo täysi kuhina. Helmikuussa tapahtui yhteensä 50 pelaajakauppaa ja viimeisenä siirtopäivänä 25 kauppaa, jossa siirtyi 44 pelaajaa.

Yksi vähäisimmin toimineista oli tulevan mestarin, Anaheim Ducksin GM Brian Burke, jonka haaviin tarttui ainoastaan veteraanihyökkääjä Brad May. Burke on myöhemmin myöntänyt, että hän yritti tehdä viimeisten päivien aikana useita eri kauppoja, mutta ei saanut yhtäkään toteutumaan.

Burke on myös sanonut, että menestyvät joukkueet eivät yleensä vahvista rivejään viimeisillä hetkillä. Tässä kohtaa mestarijoukkueen rakentaja on väärässä, sillä historia osoittaa useiden isojen nimien siirtyneen nimenomaan viimeisinä päivinä tulevaan mestarijoukkueeseen.

NHL:n trade deadline -hässäkän historiallisena avauksena pidetään Butch Goringin siirtymisestä New York Islandersiin vuonna 1980 Los Angelesista. Goring oli tuona keväänä yksi Islandersin tärkeimpiä pelaajia joukkueen matkalla kohti sen historiallista ensimmäistä Stanley Cupia.

Historiasta muistetaan myös Glenn Andersonin ja Mike Gartnerin viime hetken siirrot Rangersiin vuonna 1994 tai vaikka Rob Blaken siirtyminen Colorado Avalancheen vuonna 2001.

Siksi useat ammattilaiset ovat sitä mieltä, että tänäkin vuonna kauppoja tullaan näkemään.

– Uskon, että jonkin verran kauppoja tulee, muttei niin paljon kuin ihmiset ehkä odottavat, toppuuttelee New Jerseyn veteraanitoimitusjohtaja Lou Lamouriello.

Kuka liikkuu ja mihin?

Huhuissa on tänäkin vuonna liikuteltu useita pelaajia. Tuttuun tapaan keskiössä ovat ne pelaajat, joiden sopimus on tämän kauden jälkeen päättymässä ja joista on ikänsä tai ottelumääränsä vuoksi tulossa rajoittamattomia vapaita agentteja.

Tällaisiin nimiin kuuluvat muun muassa Toronton kapteeni Mats Sundin, Atlantan hyökkääjä Marian Hossa sekä Buffalon ykköspakki Brian Campbell.

Koska Torontossa pakka on tuttuun tapaan totaalisen sekaisin, on Sundinin lisäksi kauppaehdokkaina muun muassa puolustajat Tomas Kaberle sekä Bryan McCabe. Molempien siirtymistä vaikeuttaa heidän lihava palkkapussinsa sekä kaupat ilman pelaajan lupaa kieltävä pykälä sopimuspapereissa.

– Olen Leaf. Olen tehnyt tänne pitkän sopimuksen sen takia, että haluan pelata täällä. En tiedä mistä nämä huhut tulevat, mutta sen tiedän, että niitä tulee olemaan loppuun asti, Kaberle kommentoi huhuja.

– En ole kysynyt yhdeltäkään pelaajalta lupaa purkaa myynnin estävä pykälä. Enkä tee sitä ennen kuin meillä on joku varteenotettava ehdotus pöydällä, vakuuttaa Leafsien tilapäinen toimitusjohtaja Cliff Fletcher.

Myynnin kokonaan kieltävistä sopimuksista on tullut NHL:ssä muotia. Tätä nykyä yli sadalla pelaajalla on sopimuksessaan pykälä, joka kieltää kauppaamisen tai sallii sen ainoastaan tiettyihin seuroihin. Radikaalimmat sopimukset kieltävät jopa farmiseuraan lähettämisen.

Suomalaispelaajista siirtohuhujen kohteena on ollut Floridan kapteeni Olli Jokinen, joka ei ole vieläkään päässyt pois pudotuspelineitsyydestään. Siitä huolimatta Jokinen on hyvää ja potentiaalista riistaa senttereitä etsivälle menestyjäkandidaatille.

Siirtoraja umpeutuu siis reilun viikon kuluttua. NHL:n toimistolla on viisi virkailijaa ottamassa vastaan puheluita. Vaikka seurat voivat ilmoittaa kaupoista myös sähköpostilla tai faksilla, virallinen rekisteröinti täytyy edelleen tapahtua puhelimitse.

Samaan aikaan televisiokanavat ovat täydessä valmiudessa. Kanadalainen TSN on palkannut vain tätä siirtorajaa varten analyytikokseen Toronton entisen toimitusjohtajan John Fergusonin, joka pääsee siis tuoreeltaan analysoimaan entisen joukkueensa tekemisiä. Fergusonhan sai kenkää Leafsista vajaa kuukausi sitten.

Lähteet: Toronto Sun, Canadian Press, NHL

» Lähetä palautetta toimitukselle