KHL:n pudotuspelit - Metallurg Magnitogorsk (2.) - Avtomobilist Jekaterinburg (7.)

KHL / Artikkeli
Avtomobilist Jekaterinburg lähtee hakemaan yllätystä.
Toissa kevään mestari Metallurg saa vastaansa selvästi pienemmillä resursseilla operoivan Avtomobilistin, jolle kaikki tästä eteenpäin on plussaa. Mihin pystyy Avton erinomainen tutkapari Anatoli Golišev - Petr Koukal? Nyt heiltä vaaditaan isoja tekoja ja johtajuutta. Oskar Osala, Eero Elo ja Tommi Kivistö tuovat suomalaisväriä ottelupariin.

Metallurgin tehot eivät lepää vain supertrion varassa

Mike Keenanin yllättäen kesken kauden päävalmentajan tontilta muihin tehtäviin siirtänyt Metallurg jäi itäisen konferenssin voittaneesta Avangardista kolmen pisteen päähän. Toissa kauden KHL-mestari pelasi kokonaisuudessaan melko odotetunlaisen runkosarjan ja kamppaili pitkään itäisen konferenssin voitosta.

Ei Metallurgin peli ainakaan huonompaan suuntaan ole mennyt, kun apuvalmentajan paikalta päävalmentajaksi nousi Ilja Vorobjev, joka muuten toimi tulkkina seuran entiselle päävalmentajalle Paul Mauricelle ja Mike Keenanille lehdistötilaisuuksissa. Ei toisaalta voida sanoa, että seuran peli olisi merkittävästi parantunutkaan valmentajanvaihdoksen myötä.

Merkittävin ero toissa kaudella mestaruuden tuoneeseen joukkueeseen on, että seuran hyökkäyksen kärkiosastoon on saatu neljäskin erittäin kova nimi Wojtek Wolskin muodossa. Toisaalta haalariosasto vaikuttaa jopa hieman heikommalta. Nipulla on eväitä tälläkin kaudella mennä loppuun asti. Puolustus- ja maalivahtipeli ovat suunnilleen samaa tasoa mestaruuskauden joukkueeseen verratessa.

Metallurgin selkeä ykkösmaalivahti on erittäin kokenut Vasili Košetškin, joka torjui joukkueen toissa kaudella KHL-mestariksi. Hän lukeutuu edelleen sarjan huippumaalivahtien joukkoon, ja häneen Metallurgin mestaruushaaveet tuskin kaatuvat. Košetškin ei pelannut runkosarjan kolmessa viimeisessä pelissä, mutta käsittääkseni kyse oli vain lepuutuksesta. Metallurgilla ei ollut nimittäin varsinaista panosta viimeisillä kierroksilla.

Seuran kakkosvahtina nähdään juuri pudotuspelien alla viikon pelaajaksi valittu Ilja Samsonov, 18. Hän jäi yllättäen kakkosvahdiksi Venäjän nuorten MM-kisoissa pelanneessa joukkueessa, kun melko hyvät otteet KHL:n suurseuran maalilla eivät riittäneet ykkösveskarin paikkaan. Samsonov on Washington Capitalsin ykköskierroksen varaus viime kesältä.

Puolustuksessa kiekollisen pelin ykkösnimi on Chris Lee, joka on taistellut kaikilla kolmella KHL-kaudellaan seurassa pakkien pistepörssin voitosta. Toissa kevään MM-kisoissa mukana ollut sulavasti luisteleva kevytrakenteinen Viktor Antipin, 23, tukee Leen tavoin erinomaisesti hyökkäyksiä. Nämä pakit tuovat ison pelotteen seuran ylivoimapeliinkin - ennen kaikkea Lee. Kumpikaan heistä ei pelaa erityisen fyysisesti.

Puolustuksen johtaviin nimiin kuuluu kokenut seuraikoni Jevgeni Birjukov, jonka kausi ei ole ollut paras mahdollinen, mutta varmaotteisen konkarin arvo on joukkueelle edelleen suuri. Metallurgin puolustuksen mahdolliset tulevat ongelmat eivät varmasti ole kiekollisessa pelissä, vaan puolustuspelaaminen ei ole ollut parhaalla mahdollisella tasolla, jos verrataan sarjan parhaisiin.

Taklaus- ja kamppailuvoimaa puolustukseen tuovat erityisesti Sergei Terešenko ja Rafael Batiršin. Batiršin kuuluu Leen, Antipinin ja Birjukovin ohella seuran neljän selvästi eniten vastuuta saaneen puolustajan joukkoon.

Metallurgista puhuttaessa kaikkien sarjaa seuraavien mieleen nousee varmasti ensimmäisenä superketju Sergei Mozjakin - Jan Kovar - Danis Zaripov. Mozjakin oli tälläkin kaudella tuttuun tapaansa täysin pitelemätön voittaen sarjan pistepörssin jo viidennen kerran. 

Jos jotain Mozjakinin peliin saisi vielä toivoa lisää, olisi se fyysisyyttä ja vahvempaa kahden suunnan pelaamista. Hänen hyökkäyspään ominaisuutensa ovat kuitenkin erittäin monipuoliset ja vailla vertaansa. Täysin poikkeuksellinen pelaaja Aleksander Radulovin tavoin. Maajoukkueessa mies on ollut aiemmin lähinnä keskinkertainen, mutta viime keväänä Mozjakin pelasi omalla tasollaan MM-kisoissa voittaen joukkueensa sisäisen pistepörssin.

Ykkösketjun toisella laidalla pelaavan Zaripovin luistelu lähentelee taidetta, niin silkinpehmeästi hän liukuu jään pinnalla. Huippuluokan pelikäsityksellä varustetun hyökkääjän laukaus suoraan syötöstä on kiistatta aivan sarjan parhaita. Zaripov tunnetaan todellisena herrasmiespelaajana. Mozjakinin tavoin häntä on lähes mahdoton saada kuumenemaan.

Metallurgin huippuketjusta puhuttaessa sentteri Kovar saa liian vähän ylistystä. Hän tasapainottaa ketjun vahvalla kahden suunnan pelaamisella, kamppailuvoimallaan ja fyysisyydellään. Kovar taklaa ja puolustaa tunnollisesti, toisin kuin ketjun laidalla viilettävät virtuoosit. Lisäksi hänellä on erinomaiset hyökkäyspään ominaisuudet. Kaiken kaikkiaan tšekki on monipuolinen huippusentteri.

Tällä kaudella on nähty, kuinka tuo tehoketju on rikottukin, kun hyökkäykseen kärkeen saatiin lisää sarjan tähtikategorian pelaajia Torpedon tähtihyökkääjä Wolskin liittyessä seuraan. Wolski takoikin pisteitä liukuhihnalta runkosarjassa. Kesken kauden NHL:stä hankitulla Aleksander Semininillä on kokemusta viimeisimmältä NHL:n työsulkukaudelta Torpedosta, jolloin hänet passitettiin farmiin pelaamaan. Maailmanluokan rannelaukauksella varustettu Semin ehti tehdä Metallurgille 20 peliin tehot 5+9.

Kesällä hankittu tšekkisentteri Tomas Filippi osoittautui hyväksi hankinnaksi, toki mistään tähtihyökkääjästä ei hänen kohdallaan voida puhua. Barysista kesken kauden "kotiin" palannut konkarisentteri Aleksei Kaigorodov ei saanut seurassa kasaan 13 peliin kuin yhden syöttöpisteen. Hänen roolinsa on jäänyt muutenkin melko pieneksi. Kaigorodovin liike alkaa olla heikkoa, eikä syöttövirtuoosina tunnetun sentterin paluu ole sujunut toistaiseksi kummoisesti.

Kärkihyökkääjien takaa on ehdottomasti nostettava esiin kolmatta kauttaan seurassa pelaava voimahyökkääjä Oskar Osala, joka teki hyvät tehot 12+15. Tehojen lisäksi hän tuo joukkueeseen paljon muutakin. Valtavasti töitä joukkueen eteen tekevä suomalainen on joukkueensa ahkerin taklaaja, ja hän tulee pommittamaan ja hämmentämään surutta vastustajia pudotuspeleissä. Sentterin tontilla paljon pelannut suomalainen tekee arvokasta "likaista" työtä. Osala voitti toissa kaudella Metallurgissa Gagarin Cupin.

Osalan lisäksi seuran fyysisen pelin parhaisiin lukeutuu Jevgeni Timkin, joka Vitjaz-vuosinaan teki joitakin käsittämättömän hienoja maaleja virtuoosimaisten harhautusten päätteeksi. Metallurgin pelejä nykyään katsoessa on vaikea uskoa, että kyseessä on sama pelaaja.

Elo, Kivistö, Koukal, Kovar, Golišev - Heihin kohdistuvat suurimmat odotukset

Avtomobilist oli vielä vajaa kymmenen kierrosta ennen runkosarjan loppua pudotuspeliviivan alapuolella, mutta lopulta erinomainen loppukiri nosti seuran reilusti viivan yläpuolelle. Joukkue voitti runkosarjan 12 viimeisestä pelistään peräti kymmenen ja jäi vain kertaalleen pisteittä. Magnitogorskilaiset päättivät joukkueen kuuden ottelun voittoputken runkosarjan viimeisellä kierroksella hakemalla voittolaukauksilla voiton Jekaterinburgista.

Vastustajan tapaan Avtomobilistin pitäisi päästä lähes parhaalla miehistöllään ottelusarjan avaukseeen. Viime kaudella KHL:n farmisarja VHL:n parhaaksi päävalmentajaksi valittu Gennadi Razin, 42, otti seuran vetovastuun tälle kaudelle. Hän ansaitsee ensimmäisestä kaudestaan päävalmentajana KHL:ssä vähintään hyvän arvosanan.

Pienehköillä resursseilla operoiva seura menetti kesän aikana useita avainpelaajiaan, ja lisäksi myös arvostettu toimitusjohtaja Leonid Vaisfeld ja hyvää jälkeä kaksi kautta seurassa tehnyt päävalmentaja Anatoli Jemelin lähtivät Salavatin matkaan. Uusiutunut joukkue kuitenkin kasvoi hienosti yhteen kauden aikana ja pelaa kauden parasta kiekkoaan tärkeimmällä hetkellä. Seura onnistui pääsemään pudotuspeleihin mukaan kolmatta kertaa putkeen.

Palataan ajassa menneisyyteen kolme kautta taaksepäin. Ennen näitä kolmea viimeisintä kautta Avtomobilist tunnettiin sarjan huonoimpiin kuuluvana seurana, jonka yleensä oletettiin taistelevan Metallurg Novokuznetskin, Vitjazin ja muiden pienten seurojen kanssa siitä, kuka jää sarjan viimeiseksi.

Kaudella 2012-13 Avtomobilist voitti 52 runkosarjapelistään vaivaiset kahdeksan ja keräsi sarjan historian pienimmän pistemäärän, kun pisteitä kertyi lopulta vain 35. Sitä edellisellä kaudella se oli sarjan toiseksi vähiten pisteitä kerännyt joukkue. Tuota joukkueen pistelukemaa tuskin tullaan enää koskaan alittamaan, koska ottelumääräkin on kasvanut ja joukkueiden väliset tasoerot ovat pienentyneet. Tuon surkean kauden jälkeen seura on mennyt monella rintamalla oikeaan suuntaan.

Pelaajabudjetti on käsittääkseni noussut jonkin verran noista sysimustista kausista, mutta ei merkittävästi. Edelleen resurssit ovat kovin rajalliset, mutta niillä tehdään hyvää työtä hankintojen suhteen. Tälläkin kaudella joukkueen ulkomaalaisvahvistukset ovat onnistuneet kokonaisuudessa hyvin.

Avtomobilistin maalivahtitilanne on muotoutunut kauden aikana mielenkiintoiseksi. MM-kisoistakin tutun Jakub Kovarin piti olla selkeä ykkösvahti, joka pelaa lähes kaikki seuran pelit aiempien kausien tapaan. Tšekkiveskarin otteet ovat kuitenkin jättäneet toivomisen varaa. Tammikuun parhaaksi tulokkaaksi valittiin melko isokokoinen maalivahti Igor Ustinski, 21, joka on sekoittanut pakkaa oikein huolella loppukauden huippuotteillaan. Tilastojen valossa hän on ollut parempi kuin Kovar. Kovar oli maalilla runkosarjan päättävässä ottelussa juuri Metallurgia vastaan.

Avtomobilistin puolustus on nimettömin mukana olevista seuroista. Puolustuksen kulmakiviin kuuluu Tommi Kivistö, joka on vahva kamppailija omassa päässä. Kivistö on hyvä pelaaja puolustussuuntaan. Isossa roolissa Kivistön tavoin pelaava seuran tehokkain puolustaja Dmitri Megalinski, 30, on edustanut seuraa kolmena viimeisenä kautena, kun joukkue on menestynyt runkosarjassa hyvin.

Mitoiltaan Zdeno Charan kokoinen yli kaksimetrinen torni Nikita Trjamkin, 21, kuuluu joukkueensa fyysisimpään kalustoon. Hänen vahvuutensa ovat omalla puolustusalueella. Charan kaltaista painavaa laukausta ei Trjamkinilta löydy.

Tällä kaudella ensimmäisen kunnon kosketuksen KHL:ään saanut joukkueen toiseksi tehokkain puolustaja Nikolai Timašov, 21, edustaa seuran nuorisokaartia. Myöskään runkopakkeihin lukeutuva Aleksei Vasilevski, 23, ei varsinaisesti edusta kokenutta kaartia. Seuralta ei löydy kuin yksi yli 25-vuotias puolustaja, joka on saanut säännöllisesti vastuuta.

Avtomobilistin puolustuspelaaminen koko kauden otoksella ei ole erityisen vakuuttavaa, mutta nousujohteinen loppu antaa uskoa paremmasta. Tuossa puolustuksessa on vain liikaa pelaajia, joilla ei ole yhtään kokemusta pudotuspeleistä. Toki seura saa lähteä täysin paineettomasti Metallurgia vastaan, kun Metallurg on suursuosikki ottelupariin.

On vaikea uskoa, että Avtomobilist järjestäisi ison yllätyksen lähettämällä Metallurgin laulukuoroon.

Hyökkäyksestä esiin ensimmäisenä nousee viikko sitten 21 vuotta täyttänyt ja 25 maalia iskenyt Anatoli Golišev, jonka otteet ovat olleet häikäiseviä. KHL:ssä suunnilleen Goliševin ikäisenä pelanneet ja nykyään NHL:ssä huippupelaajiksi luokiteltavat Jevgeni Kuznetsov ja Vladimir Tarasenko takoivat pisteitä hurjaan tahtiin, mutta heistä kumpikaan ei tehnyt koskaan yli 25 maalia kauteen. Toki Tarasenko oli eräällä kaudella yli 30 maalin vauhdissa, mutta menetti ison osan kaudesta vamman vuoksi.

Mikä tekee maalipörssin neljäksi sijoittuneesta hieman yli 170-senttisestä Goliševista niin hyvän, että hän on pystynyt Avtomobilistin kaltaisessa melko pienessä seurassa takomaan näin kovaa jälkeä? Ennen kaikkea energisen hyökkääjän luistelutaito on huippuluokkaa. Erinomaisen luistelunopeuden lisäksi hänen ensimmäiset potkunsa ovat myrkkyä puolustajille. Peliälyä nuorukaisella riittää, ja lisäksi hänellä on pehmeät kädet ja ennen kaikkea malttia sekä taitoa rytmittää peliä. Laukaus on tietenkin hyvä - erityisesti rannelaukaus.

Ei Golišev mikään Kuznetsovin tai Tarasenkon kaltainen superlupaus ole, mutta kaikki asiat ovat vain osuneet nappiin tällä kaudella. Nimi kannattaa kuitenkin laittaa mieleen, sillä kyseessä on pelaaja, joka jo viime kaudella väläytteli, mutta on tällä kaudella noussut sarjan huippumaalintekijöiden joukkoon.

Hyökkäyksen kärkiosastoon lukeutuu Jokereista kesällä hankittu erinomainen sentteri Petr Koukal ja 18 maalia tehnyt Eero Elo, joka on ollut koko sarjan parhaita suomalaispelaajia tällä kaudella. Elon alkukausi oli vaikeahko, mutta hän pääsi sarjaan lopulta hyvin sisään. Elo aloittanee pudotuspelit ykkösketjussa yhdessä Aleksander Tortšenjukin ja Artjom Garajevin kanssa.

Koukal ruokkinee kakkosketjussa tuttuun tapaansa maaliahnetta Goliševia. Kolmantena lenkkina Koukalin ketjussa pelannee isokokoinen ja taitava Aleksei Mihnov. Nämä kaksi hyökkäysketjua ovat olleet pitempään kasassa. Puolet runkosarjasta loukkaantumisten vuoksi menettänyt tšekkisentteri Ondrej Roman on ollut pettymys. Hänen pelaamisensa on epävarmaa sarjan avauspeleissä. 

Yhteenveto:

Liekeissä oleva Avtomobilist lähtee hakemaan ottelusarjan avauspelissä revanssia runkosarjan viimeisen kierroksen niukasta tappiosta Metallurgia vastaan. Joukkueet kohtasivat runkosarjassa neljästi, ja voitot menivät tasan 2-2.

Otteluparin merkittävin tekijä on aina maalivahtipeli, jossa ei saisi olla isoja eroja. Toissa kauden mestarivahti Košetškin aloittaa varmasti Metallurgin maalilla. Häneen joukkue voi luottaa. Avtomobilistin maalivahtitilanne on mielenkiintoinen johtuen Ustinskin erinomaisista otteista viime aikoina. Kovar on todennäköisesti kuitenkin maalissa avauspelissä. Kovar on tottunut isoihin peleihin ja on parhaimmillaan erittäin hyvä maalivahti.

Erikoistilannepelaamisessa Metallurg on selvästi edellä. Yllättäen Metallurgin ylivoima ei ole sarjan kolmen parhaimman joukossa tilastojen valossa, mutta se on huomattavasti vaarallisempaa kuin Avtomobilistilla. Toki Koukalin ylivoimaketju pyörittää peliä ajoittain todella näyttävästi, mutta ei se vain riitä vertailussa Metallurgia vastaan. Alivoimapelissä Avtomobilist saa juuri ja juuri 80 pinnaa, joka on sarjan huonoimmasta päästä. Metallurgilla on alivoimalle Osalan ja Timkinin kaltaisia sotureita, ja muutenkin se toimii selvästi paremmin.

Kummankaan viisikkopuolustamisen taso ei ole ollut sarjan parhaimmistoa. Puolustusmateriaalin puolesta Metallurgilla on selkeä etu - ennen kaikkea kiekollisen osaamisen, kokemuksen ja tulivoiman puolesta. 

Vaikka Avtomobilistin hyökkäys on tasaisen hyvä Goliševin ja Koukalin johdolla, niin ei se silti kestä vertailussa Metallurgia vastaan. Metallurgin "superketju" saa nyt laadukasta taustatukea muun muassa Wolskilta, Filippiltä, Seminiltä ja Osalalta.

Jekaterinburgilaiset ovat osoittaneet, että heitä ei helpolla kaadeta, mutta liian moni asia kääntää otteluparia Metallurgin suuntaan. On vaikea uskoa, että Avtomobilist järjestäisi ison yllätyksen lähettämällä Metallurgin laulukuoroon. En usko, että sarja venyy edes kuuteen tai seitsemään otteluun.

Kauden aiemmat kohtaamiset:
30.8 Metallurg - Avtomobilist 1-2
18.1 Avtomobilist - Metallurg 6-3
25.1 Metallurg - Avtomobilist 6-2
18.2 Avtomobilist - Metallurg 2-3 VL

Yli- ja alivoimaprosentti:
Metallurg 19,0 (8.), 85,9 (8.)
Avtomobilist 15,6 (16.), 80,0 (23.)

Sisäisen pistepörssin voittaja:
Sergei Mozjakin, Metallurg 32+35=67
Anatoli Golišev, Avtomobilist 25+19=44

Eniten tehtyjä maaleja:
Sergei Mozjakin, Metallurg 32
Anatoli Golišev, Avtomobilist 25

Tehokkain puolustaja:
Chris Lee, Metallurg 9+28=37
Dmitri Megalinski, Avtomobilist 5+11=16

Ykkösmaalivahdit:
Vasili Košetškin, Metallurg 92,5, 2,12, 4 nollapeliä
Jakub Kovar, Avtomobilist 91,4, 2,32, 1 nollapeli

Arvio: Metallurg jatkoon voitoin 4-1!

» Lähetä palautetta toimitukselle