Kolme toivomusta: Jokipojille onnistumisia ylivoimalla ja puolustuspelissä

MESTIS / Artikkeli
Joensuulaistoivomus: Ylivoiman viivakudit löytävät verkon perukoille.
Hienoa kautta pelaava Jokipojat keikkuu joulutauolla sarjakolmosena. Montaa muutosta joukkue ei nykyisellään kaipaa, mutta pieni tehokkuus hyökkäyspäässä ja yleisön tuki mahtuvat toivomuslistalle.

Ylivoimapeli iskuun

Vaikka Jokipojat kykeni pelaamaan syyskaudella voitokasta jääkiekkoa, ei ylivoimapeli aina tukenut joukkueen voittojen tavoittelua. Pikemminkin joukkue pärjäsi monesti "ylivoimapelistä huolimatta".

Ärjypaitojen ylivoima sakkasi pahimmin alkusyksystä, jolloin ylivoimatilanteet tarjosivat parhaimmillaan kiekon siirtelyä vailla laukauksia. Pelaajat selvästi itsekin tiedostivat ongelman ja tasakentällisin esiintynyt rentous muuttui mailan puristamiseksi ylivoimalle päästessä. Ensimmäiseen maajoukkuetaukoon mennessä Jokipojat kykeni tekemään 15 otteluun vain viisi ylivoimamaalia.

Ylivoimapelaaminen on kuitenkin parantunut kauden edetessä ja pahin apina on saatu karistettua selästä. Marras-joulukuun 13 ottelua tuottivat jo 11 maalia ja tämä onkin tilastojen valoissa hyvä saldo.

Syyskauden lukemana Jokipojat kykeni siis viimeistelemään 16 ylivoimamaalia ja Mestis-joukkueista vain LeKi kykeni heikompaan saldoon. Vertailun vuoksi Jukurit latoi 35 ylivoimamaalia ja tämä varmasti heijastaa positiivisesti heidän voittosarakkeeseensa. Pelien koventuessa kohti kevättä on elintärkeää, että ylivoima toimii ja tuottaa maaleja.

Tiivis puolustuspeli myös kevätkaudella

Ehkä suurin syy Jokipoikien loistavaan syyskauteen ja kolmospaikkaan taulukossa löytyy upeasti toimineesta puolustuspelistä. Joukkueella on ollut tämän suhteen palikat kohdallaan ja loukkaantumisetkaan eivät ole haitanneet menoa.

Joensuulaiset puolustavat hyvin viisikkona, eikä Ari Aaltosen luotsaamassa joukossa ole esiintynyt puolustuksesta luistavia vapaamatkustajia. Sarjanousijan puolustuksen vahvuus Mestiksessä oli pieni arvoitus kauteen lähdettäessä Juuso Akkasen ja Esa Lehikoisen paluista huolimatta. Otteet kentällä ovat kuitenkin osoittaneet sen olevan rautaa.

Tilastot päästetyistä maaleista kertovat vahvasti joukkueen onnistumisesta omassa päässä. Jokipojat päästi 28 ottelussa vain 63 maalia ja ainoastaan Jukurit onnistui 62:lla päästetyllä maalilla pienempään lukemaan. Alivoimalla pelatessaan Jokipoikien verkko heilahti vain 12 kertaa ja tämä on kirkkaasti sarjan paras noteeraus.

Hyvin puolustavien viisikoiden ankkureina toimineet maalivahdit Samuel Jukuri ja Mikael Edelmann suoriutuivat hienosti alkukaudesta. Etenkin Jukuri on noussut aivan sarjan parhaiden vahtien joukkoon ja voi samoja otteita jatkaessaan viedä joukkueensa pitkälle keväällä.

Hartaana toiveena on, että joukkueen tiivis puolustuspeli toimii jatkossakin ja kantaa pitkälle kevääseen. Ärjypaidat eivät pärjää kovimmille joukkueilla maalintekokilpailuun lähtemällä, vaan toiveet kevään koitoksiin nojaavat vahvasti hyvän oman pään puolustuspelin varaan.

Joensuulaisyleisö jäähallille

Suomi-sarjassa kauden verran pyörähtänyt joensuulaisjoukkue asetti varovasti kauden yleisötavoitteekseen 1200 katsojaa. Tuo lukema on helpostikin saavutettu, sillä keskimäärin yleisöä on käynyt tällä kaudella 1380 henkeä ottelua kohden.

Keskiarvoa nostaa roimasti kauden kotiavaus Jukureita vastaan, jolloin väkeä löysi Mehtimäelle 2150 katsojan verran. Useassa otteluissa on kuitenkin ollut väljää katsomossa ja katsojamäärät ovat monesti olleet niukasti tuhannen paremmalla puolella.

Jokipojat on tällä kaudella pelannut loistavaa jääkiekkoa ja joukkue on saanut katkaistua kotihallissa vallinneen alavireensä. Suomen seuratuimman urheilulajin joensuulainen lippulaiva ansaitsisi tämänhetkisillä otteillaan Mehtimäen halliin runsaasti enemmän katsojia.

Pientä valonpilkahdusta vaisuihin yleisömääriin toivat kuitenkin kaksi viimeistä kotiottelua ennen joulutaukoa. JYP-Akatemia- ja Jukurit-otteluissa yleisömäärät asettuivat noin 1600 hengen tuntumaan ja tämän trendin sopisi jatkuvan loppukauden ajalle.

» Lähetä palautetta toimitukselle