Mestis-pelaajaksi Kalajoella

Muut Sarjat / Artikkeli
Stylman (kesk.) ja Rönkkö (oik.) ovat heinolalaisen kiekkokoulun kasvatteja
Kuva © Miikka Jääskeläinen - http://jaakiekko.kuvat.fi
Kalajoen JHT vahvistui elokuussa kahdella nuorella heinolalaispelaajalla. Viime kauden Heinolassa A-nuorten Mestistä ja Suomi-sarjaa pelannut hyökkääjäkaksikko Tomi Stylman ja Joona Rönkkö lähtivät hakemaan kokemusta miesten peleistä. Kummankin pelaajan tavoitteena siintävät Mestis-kaukalot.

Heinolan Vierumäen Urheiluopiston A-nuorten joukkueesta yli-ikäiseksi jääneille hyökkääjillä oli kesällä edessään kaksi vaihtoehtoa. Joko yrittää hivuttautua kotikaupungin Mestis-joukkue Peliittojen kokoonpanoon tai lähteä hakemaan pelipaikkaa muualta. Peliitoissa peliaika olisi ollut kortilla ja vastuu vielä vähäistä.

Lopulta Kalajoelta tuli kutsu, johon kaksikko tarttui innolla. Tiedossa olisi peliaikaa ja vastuuta Suomi-sarjassa pelaavan JHT:n riveissä. Tuttavallisemmin edelleen Kalajoen Junkkareina tunnettu seura on kuulunut Suomi-sarjan vakiokalustoo.

Vierumäen A-nuorista Kalajoelle siirtyi viime kaudella jo puolustaja Teemu Seilonen, joten Junkkareissa tiedettiin minkä tasoisia pelimiehiä Heinolan suunnalta oli lupa odottaa. Vierumäellä kolme vuotta toiminut Heinolan ja Lahden pelaajista pääosin koostunut A-nuorten projekti pystyi laadukkaan valmennuksen ja harjoittelun avulla kasvattamaan poikkeuksellisen paljon Mestis- ja Suomi-sarjakelpoisia pelimiehiä, vaikka joukkue pelasi pääosin nuorten Suomi-sarjaa.

Stylman teki Mestis-debyyttinsä jo toissa kaudella. Viime kaudella myös Rönkkö pääsi haistelemaan Mestis-meininkiä. Parivaljakon haaveena on pelipaikka tulevaisuudessa Peliitoista, tai päästä pelaamaan ylipäätään Mestistä. Molemmat osaavat arvostaa saamaansa pelipaikkaa miesten Suomi-sarjatason edustusjoukkueesta.

Kalajoella homma pelaa

JHT on pieneksi seuraksi hoitanut asiansa suorastaan esimerkilliseen tapaan ja järjestänyt jopa työpaikat heinolalaisille.

- He ottivat Kalajoelta meihin yhteyttä. Hyvä mahdollisuus meille lähteä hakemaan peliaikaa. Asiat on kyllä hoidettu hyvin. Seura on hoitanut meille työpaikatkin. Hyvillä mielin tänne tultiin, Stylman intoilee.

A-nuorten sarjoissa ja miesten Mestiksen ringissä pyörinyt Stylman on ollut tyytyväinen myös Suomi-sarjajoukkueen harjoitustasoon ja tekemiseen. Joukkueen valmennuksesta vastaa tänä vuonna slovakialaisvalmentaja Robert Pukalovic, joka pelasi mm. Junkkareissa I-divisioonaa 90-luvun alussa, piipahti KalPassa ja pelasi myöhemmin kahdet MM-kisat Slovakian paidassa.

- Iltatreenit meillä on joka päivä. Työssä käynti rajoittaa harjoittelua aamupäivästä. Täällä on nyt eri valmentaja ja hieman erilaiset treenit, mutta pelaamisessa itsessään ei mitään ihmeellisyyksiä. Vaatimustaso täällä on hyvä.

Stylman itse on ollut suhteellisen tyytyväinen harjoituskauteen, mutta löytää vielä parannettavaa omasta tekemisestään.

- Harjoituskausi on mennyt ihan ok. Itseeni en voi olla ihan tyytyväinen, mutta kyllä tämä tästä. Valmiina ollaan kun sarja alkaa, Stylman vakuuttaa.

Miesten Suomi-sarja on kaksikolle hyppy tuntemattomaan. Harjoituspelejä joukkueella on ollut melko vähän, joten sarjan taso ja joukkueen iskukyky on Stylmanille täysi arvoitus.

- Tavoitteet käydään läpi seuran kanssa ennen sarjan alkua. Yritetään lähteä joka tapauksessa jokaista peliä voittamaan. En osaa kyllä sanoa mitään sarjan tasosta. Harjoitusotteluissa kentät ovat vaihdelleet, joten oma roolikaan ei ole vielä täysin selvillä. Runko täällä on viime kaudesta kuitenkin säilynyt ja lisäksi tullut nuoria nälkäisiä pelaajia kehittämään itseään.

Muista joukkueista ja sarjakaudesta heinolalaiset eivät vielä tiedä mitään, mutta paikallisvääntöjä Kokkolan Hermeksen kanssa osataan odottaa.

- En oikein tiedä paikallisista jääkiekkofaneista, mutta uskon, että porukkaa kiinnostaa. Hermes-ottelut ovat kuulemma mielenkiintoisia vääntöjä. Hermes vetää varmaankin kohtuullisesti väkeä halliin, Stylman tuumii.

Tähtäimenä Mestis-kaukalot

Stylman ja Rönkkö tulivat Kalajoelle nimenomaan peliajan, vastuun ja kokemuksen perässä. Hinku Mestis-kaukaloihin on kova ja pelipaikka kotikaupungin joukkueessa kiinnostaisi.

- Ensi vuonna jos pääsisi pelaamaan Mestistä johonkin seuraan ja saisi mahdollisuuden näyttää. Heinola on tietysti aina Heinola. Siellä on joka kausi pelattu ja siellä on asuttu. Mutta ylipäätään pelipaikka Mestiksestä kelpaisi, Stylman haaveilee.

Peliittojen päävalmentaja Petri Karjalainen on seurannut kaksikon tekemistä tarkkaan ja pelaajat kuuluivatkin Peliittojen harjoitusrinkiin jo viime kaudella.

- Hyvä, että saavat vastuuta, mitä meillä ei olisi ollut antaa. Ison roolin myötä on paremmat eväät Mestis-paikan valtaamiseen, Karjalainen tietää.

Karjalainen osaa antaa arvoa Suomi-sarjalle, jonka asema ja maine suomalaisella kiekkokartalla on harmittavan pieni.

- Ei nämä ole itsestäänselvyyksiä nämä pelipaikat. Pelipaikat Suomi-sarjassa ovat aliarvostettuja! Siellä pelaa paljon Mestis-tason pelimiehiä ja täytyy muistaa, että esimerkiksi Veli-Matti Savinainen aloitti uransa Suomi-sarjasta ja oli nyt voittamassa Ässissä Suomen mestaruutta ja kuuluu maajoukkuekalustoon.

Rönkön, Stylmanin ja muiden Junkkareiden kelpaa paukutella ensi kaudella Kalajoen jäähallin uuden joustokaukalon pleksejä. Kalajoella uudistettu kaukalo ja kuppipenkeillä varusteltu katsomo antavat kelpo puitteet tulevalle kaudelle.

Laadukas valmennus saanee irti paljon nuorista kyvyistä ja antaa lisäkipinää kokeneemmille virtuooseille. Mestis-karsintapaikkaan joukkueen rahkeet eivät vielä riitä, mutta joukkueen lähtökohta on monia talousvaikeuksissa rypeneitä kilpailijoita parempi. Junkkareiden kaltaisessa organisaatiossa on nuorten pelaajien hyvä kasvaa Mestis-mittoihin.

» Lähetä palautetta toimitukselle