NHL: Katsauksessa sarjataulukko ja voimasuhteet

NHL / Artikkeli
Kausi 2009-2010 on täyttä häkää käynnissä NHL:ssä. Maailman kovimman kiekkoliigan avauskuukausi toi mukanaan yllätyksiä, jotka näkyvät jo sarjataulukossa.

Jatkoajan NHL-toimitus seuraa kuluvan kauden aikana joukkueiden voimasuhteita kuukausittain. Uudessa juttusarjassa jokainen joukkue on tarkkailun alla. Nousu- ja laskusuhdanteet näet kätevästi sarjataulukosta, kuten myös kommentit joukkueen trendistä ja kuulumisista.

Seuraavassa tilanne yllätyksellisen avauskuukauden jälkeen. Tähdellä merkityt joukkueet ovat divisiooniensa johtajia.

Itäinen konferenssi

Itäisen konferenssin kärjessä keikkuvat tutut joukkueet, Pittsburgh ja Washington. Pirteästi kautensa aloittanut vauhdikas Buffalo on noussut heikon viime kauden jälkeen takaisin konferenssin kärkitaistoon, kun sen sijaan Boston ja Carolina olivat yllättävän vaisuja NHL:n avauskuukauden aikana.

  1. * Pittsburgh 14 ottelua, 22 pistettä, 8-2-0 (Voitot-tasapelit-jatkoaikatappiot 10 viimeisessä ottelussa)

Hallitsevan mestarin peli kulkee heti kauden alusta kuin juna raiteilla. Jevgeni Malkin kärsi pikkuvammoista, mutta Pens jyräsi silti vastustajiaan lokakuussa. Pelottavan vahvaa menoa.

  2. * Washington 14 ott., 20 p., 6-1-3

Yhdessä vai erikseen? Kaikki tuntuvat onnistuvan paremmin Ovetshkinin ketjussa ja heikommin muissa ketjuissa, Semin, Knuble, Morrison. Maalivahtiduo Theodore-Varlamov onnistunut toistaiseksi hyvin, ja joukkue selätti pienen tappioputken. Kysymys kuuluu pystyykö joukkue ottamaan vielä ratkaisevan askeleen?

  3. * Buffalo 11 ott., 17 p., 8-2-0

Loistava alku kauteen. Pääsyynä tähän on yksi mies: huippuvireinen maalivahti Ryan Miller. Puolustuksessa Tyler Myers on yllättänyt positiivisesti, ja muutenkin peli on kulkenut mukavasti laajalla rintamalla. Mikäli Miller jatkaa samalla tasolla, voi joukkueen hyvä vire jatkua.

  4. NY Rangers 15 ott., 19 p., 5-4-1

Rangersin hankinnat Marian Gaborik ja Vaclav Prospal ovat olleet värväyksinä täysiä kymppejä. Gaborikin pitää tosin pysyä terveenä, sillä joukkue näyttää olevan valitettavan riippuvainen slovakistaan. Nuoret puolustajat Michael Del Zotto ja Matt Gilroy ovat pelanneet ennakkoluulottomasti. Rangers näyttää pudotuspelijoukkueelta.

  5. New Jersey 12 ott., 16 p., 8-2-0

Vieraissa kulkee, kotona takkuaa. Siinä Devilsin kauden avaus pähkinänkuoressa. Zach Parise on aloittanut tasollaan ja on Devils-hyökkäyksen johtohahmo. Travis Zajac näyttää löytäneen tulokaskautensa vireen ja Brodeur pelaa kuin... noh, Brodeur.

  6. Ottawa 12 ott., 14 p., 5-3-2

Syksy ilman Dany Heatleyä. Uudet vahvistukset Aleksei Kovalevin johdolla eivät vielä ole vastanneet huutoon, vaan joukkuetta on vetänyt perässään luottoratsu Daniel Alfredsson. Positiiviseksi yllätykseksi voidaan lukea myös rakkikoira Jarkko Ruudun yllättävän kovat tehot. Joukkueen suoritustaso jatkunee kohtalaisella tasolla.

  7. Montreal 14 ott., 14 p., 5-5-0

Uudistuneen joukkueen pelitapa on vielä pahasti hakusessa. Puolustuksessa on isoja aukkoja, mitä ei ainakaan helpota ykköspakki Andrei Markovin pitkä sairausloma. Maalivahtiosastolla Jaroslav Halak on vallannut luottovahdin paikan. Kovin paljon nykyistä parempia aikoja ei Canadiensille voi lähitulevaisuudessa povata.

  8. Philadelphia 11 ott., 13 p., 5-4-1

Flyers on avannut kauden samaa tahtia kuin divisioonan jumbo Islanders, mikä kertookin aika paljon. Viime aikoina otsikoihin on noussut kapteeni Richards, tosin ei suinkaan huikeiden peliesitysten ansiosta vaan unohdettuaan aivot varustekassiin. Nuori jenkkitulokas James Van Riemsdyk on pelannut uransa avausottelut piste per ottelu -tahtiin.

  9. Boston 13 ott., 13 p., 5-4-1

Viime kauden huikea vire loistaa poissaolollaan. Jokaista voittoa on seurannut tappio. Henkilökohtaisellakaan tasolla ei onnistumisia ole tullut samaan malliin. Vaikuttiko Phil Kesselin menetys todella näin paljon, vai onko kyseessä vain alkulämmittely kohti menestyskautta?

  10. NY Islanders 13 ott., 13 p., 4-4-2

Islanders on Atlantin lohkon jumbona ja John Tavares johtaa joukkueen sisäistä pistepörssiä, ei liene hirveän yllättävää? Islandersilta tuskin kukaan odottaa tällä(kään) kaudella joukkueena juuri mitään, mutta nuorten esiinmarssia on mielenkiintoista seurata.

  11. Tampa Bay 11 ott., 12 p., 4-2-4

Kausi on lähtenyt viime vuotta paremmin käyntiin, mutta riittääkö se? Ryan Malone, Steve Stamkos kuumia, Alex Tanguay kylmä. Antero Niittymäki on onnistunut maalivahdeista paremmin. Valmentaja Rick Tocchetin lopullinen taso on vielä kysymysmerkki.

  12. Atlanta 10 ott., 11 p.

Alkukauden hahmoksi on nousemassa Don Waddell, jonka kesän hankinnat (Antropov, Afinogenov) ja ykkösvaraus Evander Kane ovat osoittautumassa menestyksiksi. Ylivoimapeli liigan kärjessä. Ondrej Pavelec on seuran selkeä ykkösvahti. Muutamasta tappiosta huolimatta Atlanta näyttää taistelevan tänä vuonna pudotuspelipaikasta tosissaan.

  13. Florida 12 ott., 9p., 3-6-1

Onko elämää Jay Bouwmeesterin jälkeen? Joukkue on ollut hyökkäyspäässä aneeminen Steve Reinprechtia lukuunottamatta, ja ylivoimapeli takkuaa. Dmitri Kulikovin puolesta toivoisi, ettei kausi käy tulokkaalle liian raskaaksi. Panthers ei näytä potentiaaliselta haastamaan lohkonsa onnistujia.

  14. Carolina 13 ott., 7 p., 1-6-3

Mestaruuskandidaatiksikin haukuttu Carolina on flopannut täysin. Joukkue on tehnyt vähiten maaleja liigassa, vaikka sillä on kolme potentiaalista maalintekoon pystyvää ketjua. Pirteä Brandon Sutter ja sairastuvalla oleva Erik Cole saattavat kääntää kelkan, jos Eric Staal ja kumppanit jatkavat vaisusti.

  15. Toronto 12 ott., 6 p., 1-6-3

Eipä paljon huonommin voisi mennä. Katastrofialun jälkeen otteet ovat hieman kohentuneet, kiitos maalivahti Jonas Gustavssonin ja huippuvireisen Tomas Kaberlen. Phil Kessel palaa pian tositoimiin, mutta täytettävä ruutu on valtava. Pudotuspelipaikka alkaa olla jo kaukainen haave, marraskuussa.

Läntinen konferenssi

Läntisessä konferenssissa kytee koko NHL:n suurin yllätyspaukku, ja sen nimi on Colorado Avalanche. Täysin yllättäen konferenssin kärkeen kiilannut joukkue on saanut yllätyksellistä vetoapua teini-ikäisiltä hyökkääjiltään. Lännen kestomenestyjä Detroit on aloittanut kautensa todella vaisusti.

  1. * Colorado 15 ottelua, 22 pistettä, 7-2-1 (Voitot-tasapelit-jatkoaikatappiot 10 viimeisessä ottelussa)

Olisiko Avalanchen pitänyt hankkia kunnon maalivahti jo pari kautta sitten? Joukkue on täynnä positiivisia yllätyksiä, ja tällä hetkellä kaikki näyttää onnistuvan. Se, miten joukkue käsittelee mahdolliset tulevat tappiot ja vastoinkäymiset, ratkaisee nähdäänkö Avs pudotuspeleissäkin.

  2. * San Jose 15 ott., 21 p., 7-2-1

San Jose on aloittanut kautensa odotetun vahvasti. Joukkueen parhaat pelaajat ovat todella parhaita pelaajia ja varsinkin Patrick Marleau on ollut hurjassa vireessä. Sharks on varma pudotuspelijoukkue.

  3. * Chicago 13 ott., 17 p., 7-3-0

Cristobal Huet sai viimein lokakuun lopulla maalinsa tilkityksi. Samalla alkukaudella tehoilleet hyökkääjät unohtivat miten limppu livautetaan vastustajan uuniin. Marraskuussa sairastuvalta palaavan Marian Hossan pitäisi kuitenkin piristää tehotonta ylivoimaa. Blackhawks keikkuu konferenssin kärkikahinoissa, jos Jonathan Toewsin, Adam Burishin ja Ben Eagerin menettänyt hyökkäys välttyy uusilta loukkaantumisilta, ja jos Huet koppaa kiekot.

  4. Phoenix 13 ott., 18 p., 7-3-0

Phoenix on surkeista yleisöluvuistaan huolimatta pelannut pirteästi ja konkarit Shane Doan sekä Ed Jovanovski näyttävät hienosti esimerkkiä. Dave Tippett sopii kurinalaisen tyylinsä kanssa kojoottien peräsimeen kuin nenä päähän. Mutta riittävätkö rahkeet kuitenkaan pudotuspeleihin?

  5. Los Angeles 14 ott., 18 p., 5-3-2

Kings on ollut todella pirteä alku kaudesta. Ryan Smyth ja Anze Kopitar ovat pelanneet parasta kiekkoaan pitkiin aikoihin ja nuori puolustus on yllättänyt monet. Pudotuspelipaikasta on vielä turha puhua, mutta Kings on matkalla oikeaan suuntaan.

  6. Dallas 14 ott., 17 p., 5-3-2

Dallasissa on käynnissä suuri muutosvaihe pelityylin suhteen. Nuoret pelaajat James Nealin johdolla ovat kuitenkin ilahduttaneet varsinkin hyökkäyspäässä. Puolustus kaipaa kokemusta ja varmuutta, jotta pudotuspelipaikka olisi mahdollinen. Joukkueen onneksi Marty Turco näyttäisi palanneen tasolleen.

  7. Vancouver 15 ott., 16 p., 6-4-0

Valtavasta loukkaantumissumasta kärsivä Canucks on selviytynyt alkukaudesta olosuhteisiin nähden hyvin. Ryan Kesler on pelaamassa elämänsä kauden pisteiden valossa ja Mikael Samuelsson on osoittautumassa oivaksi hankinnaksi. Kunhan Canucksin runkomiehet tervehtyvät, pitäisi joukkueen olla potentiaalinen pudotuspelijoukkue.

  8. Calgary 12 ott., 15 p., 5-4-1

Jarome Iginla ja Olli Jokinen ovat aloittaneet kautensa vaisusti, mutta Rene Bourque on ollut hurjassa vireessä. Calgaryn parhaiden pelaajien pitää olla todella parhaita pelaajia, jotta Flames olisi tälläkin kaudella luoteisen divisioonan voittotaistossa mukana.

  9. Columbus 13 ott., 15 p., 5-4-1

Lokakuun loppupuolen vieraskiertue sekoitti Blue Jacketsin hyvät alkutahdit. Jokin on pahasti vialla, kun Ken Hitchcockin kaikki puolustuksen puolesta -systeemillä pelaava joukkue on päästänyt lähes 3,5 maalia ottelua kohden. Edes Rick Nash ei aina ehdi kaukalon kumpaankin päähän pelastajaksi. Pudotuspelipaikka ei kuitenkaan ole vielä karkaamassa.

  10. Edmonton 14 ott., 15 p., 5-5-0

Flunssa-aalto on vienyt parhaan terän joukkueen viimeaikojen esityksistä. Terveenäkään Oilers ei ole pystynyt hallitsemaan ottelutapahtumia, vaikka onkin napsinut arvokkaita voittoja. Dustin Penner on ollut huimassa vireessä, mutta hyökkääkäkolossi tuskin maalaa jatkossa joka viidennellä laukauksellaan. Mikäli Oilers mielii pudotuspeleihin, keskushyökkääjistö kaipaa kipeästi lisää puolustusvoimaa ja aloitustaitoa.

  11. Detroit 12 ott., 13 p., 5-2-3

Läntisen konferenssin pahin maalivahtiongelma muhii Detroitissa. Chris Osgood on vielä kesälomalla ja Jimmy Howard kokematon sekä epävarma. Puolustuksen peluutus ei toimi, eikä Tomas Holmströmille ole maalikarkeloihin kavereita. Johan Franzénin ja Valtteri Filppulan poissaolot vain pahentavat piinaa. Joukkue jaksaa silti taistella voittojen vuoksi, ja veteraanien vertyessä Red Wings kipuaa jälleen kärkisijoille.

  12. Nashville 13 ott., 13 p., 4-5-1

Predatorsin paras maalintekijä on puolustaja Shea Weber viidellä osumallaan. Joukkueen vähäiset voitot ovatkin tulleet Pekka Rinteen ja Dan Ellisin ihmeteoilla. Kaksikko saa esittää sirkustemppuja jatkossakin, sillä Läntisen konferenssin tehottomin ylivoima ei apuja anna. Predators taistelee pudotuspelipaikasta vain, jos Rinne ja Ellis tekevät torjuntojen lisäksi maaleja.

  13. St. Louis 12 ott., 11 p., 3-6-1

Bluesin peli on villiä vuoristorataa. Viiden maalin ilotulituksia ovat seuranneet nollatehot. Viime kauden piristyspillerit Patrik Berglund ja T.J. Oshie kärsivät syysmasennuksesta. Lokakuussa pillereitä on riittänyt vain kovaa puurtavalle Jay McClementille ja golfkärryjä karkuun päässeelle Erik Johnsonille. Pudotuspelipaikka vaatii myös muiden piristymistä.

  14. Anaheim 12 ott., 10 p., 4-5-1

Surkeaa, surkeaa, surkeaa. Tämänkö joukkueen pitäisi olla Stanley Cup –ehdokas? Ei siltä näytä. Teemu ja Saku ovat jääneet vielä kesälomalle ja joukkueen kirkkaimmat tähdet Ryan Getzlafin johdolla olivat enemmän tai vähemmän takalukossa koko lokakuun.

  15. Minnesota 14 ott., 10 p., 4-6-0

Alkukausi on ollut surkea. Uuden valmentaja Todd Richardsin prinsiipit ovat vielä pelaajilla hakusessa. Minnesotan vierassaldo on katastrofaalinen; kahdeksan tappiota, vain yksi voitto. Jos jotain ei tapahdu pian, kaudesta tulee pitkä ja synkkä. Sääliksi käy hyvin pelannutta Mikko Koivua.

» Lähetä palautetta toimitukselle