NHL:n kuumat perunat, viikko 12

NHL / Artikkeli
Martin Brodeurista tuli kaikkien aikojen voitokkain NHL-torjuja. Kenties jopa kaikkien aikojen NHL-maalivahti. Montrealissa eniten puhuttavat kuitenkin ensi kauden valmentajakuviot.

Kuluvan kauden ajan Jatkoajan NHL-toimittajat ilmaisevat viikoittain ja kuukausittain mielipiteitään erinäisistä ajankohtaisista NHL-tapahtumista. Tällä viikolla muun muassa ratkotaan Detroit Red Wingsin maalivahtikuviot ja päätetään St. Louis Bluesin pudotuspelikohtalosta.

Martin Brodeur siirtyi Patrick Royn ohi NHL:n voitokkaimmaksi maalivahdiksi. Onko Brodeur kaikkien aikojen NHL-vahti?

Riku Haili: On vaikea vertailla eri aikakausien maalivahteja keskenään, mutta Brodeur on todella korkealla, kun puhutaan kaikkien aikojen parhaimmista maalivahdeista. Mielestäni Martin Brodeur on viime vuosikymmenten paras maalivahti, hitusen parempi kuin Patrick Roy.

Brodeur on ollut läpi uransa todella tasainen suorittaja, jolle on sattunut harvoin todellisia romahduksia. Toki Devilsin pelityyli ja varsinkin Scott Stevensin aikainen puolustus on edesauttanut Brodeurin menestystä, mutta Brodeurin ollessa maalissa kokonaisuudesta muodostuu enemmän kuin osiensa summa.

Olli Pluuman: Kyllä. Brodeurilla on eniten voittoja ja jossei tällä niin ensi kaudella myös eniten nollapelejä kun Terry Sawchukin ennätys on kahden nollan päässä. Hän on ollut koko uransa ajan kiistaton joukkueensa tukipilari ja johdattanut Devilsin kolmeen Stanley Cupiin. Mitään utopiaa ei olisi vaikka Marty nostelisi kannua tänäkin keväänä.

Kimmo Vainikainen: On. Ainakin niin sanotun modernin ajan paras, sillä eri aikakausina loistaneiden maalivahtien vertailu on mahdotonta.

Martin Brodeur on pelannut trap-kiekon kulta-ajalla, jolloin maaleja tehtiin vain lottovoitoista. Brodeur on pelannut liigan kovimpien puolustusten takana. Silti Martin Brodeur on ollut aina kaikkein suurin syy joukkueensa mahtavaan menestykseen vuosien varrella. Hän on pitänyt tasonsa, vaikka edessä luutinut puolustus on heikentynyt ja vaikka hyökkääjien tehot ovat olleet mitättömiä. Tilastot eivät aina kerro kaikkea, mutta Martin Brodeurin kohdalla ne kertovat tarpeeksi.

St. Louis Blues on tekemässä hurjaa loppukiriä pudotuspelitaistossa. Vievätkö viime aikojen hyvät esitykset joukkueen pudotuspeleihin? Miksi?

Haili:St. Louis käy tällä hetkellä tiukkaa kamppailua saman divisioonan joukkueen Predatorsin sekä Dallasin, Minnesotan ja Anaheimin kanssa pääsystä pudotuspeleihin. Joukkueen otteet ovat kyllä parantuneet selkeästi tämän vuoden puolella, mutta kyllä Blues silti saa tehdä täyden päivätyön selvittääkseen tiensä pudotuspeleihin. Vaikka pelit ovatkin sujuneet viime kuukausina hyvin, samalla kuitenkin vuoristoratamaisesti.

Pluuman: Tiukkaa tekee. Takana hengittää Anaheim, Dallas ja Minnesota, jotka kaikki kamppailevat samasta paikasta Bluesin kanssa. Chris Mason ei ole tarpeeksi hyvä maalivahti torjuakseen voittoja tiukoissa paikossa, mikä aiheuttaa liian paljon onnistumisen paineita nuorille hyökkääjille. Puristus ei vain yksinkertaisesti riitä vielä tällä kaudella, mutta uskon Bluesin olevan matkalla kohti parempaa huomista joka tapauksessa. Ehkä ensi kaudella sitten.

Vainikainen: Eivät vie. Läntinen konferenssi on yksinkertaisesti liian tiukka ja kovatasoinen. Esimerkiksi Anaheim Ducks on Bluesia rutinoituneempi sekä kokeneempi ja Nashville Predators kurinalaisempi sekä taktisesti vahvempi. Lisäksi Bluesia riivaavat yhä loukkaantumiset. Paul Kariya, Eric Brewer ja Erik Johnson ovat sivussa loppukauden, ja etenkin puolustajakaksikon poissaolot jättävät suuret aukot takalinjoille. Myös tärkeä Keith Tkachuk on tovin poissa peleistä.

NHL:n palkintogaala siirtyy Torontosta Las Vegasiin. Onko siirto gaalalle hyväksi vai pahaksi?

Haili: Onko sillä oikeasti jotain merkitystä, missä palkintogaala järjestetään? Ei ainakaan pitäisi olla. Las Vegasilla ei ole mitään tekemistä NHL:n kanssa(ainakaan vielä), mutta kieltämättä kyseinen tapahtuma sinne sopii, kun kaupunki on tunnettu viihteen mekkana ja kaikennäköisten kinkereiden järjestelyistään.

Pluuman: Ei se nyt ainakaan pahaksi ole. Miksi kaikki pitäisi aina tehdä samojen kuluneiden kaavojen mukaan samoissa paikoissa? Gaala saattaa saada avain uutta ilmettä Las Vegasin sykkeessä Toronton tuttujen ympyröiden sijaan.

Vainikainen: Siirto rikkoo perinteitä, mutta NHL:n markkinoinnin kannalta siirto on varmasti hyvä. Las Vegas on show-kaupunki, jonne voidaan järjestää mediaseksikkäämpi gaalailta kuin Torontoon. Valoja, väriä, loistetta, julkkiksia ja räiskyvä Aleksandr Ovetshkin. Juuri sitä mitä NHL tarvitsee.

Montreal Canadiensin ensi kauden valmentajasta on spekuloitu kiivaasti. Kuka olisi sopiva henkilö seuran luotsiksi?

Haili: Eipä Montrealilla kovin hääppöisesti ole kulkenut Carbonneaun potkujenkaan jälkeen, kun GM Bob Gainey hyppäsi rattiin, joten tuskinpa ainakaan Gainey on jatkamassa. Kun ollaan kanadanranskalaisella alueella, niin minkälainen olisi halutuin valmentaja? Niinpä, kanadanranskalainenhan se. Montrealissa on aina ollut taipumusta nurkkapatriotismiin, mutta onko se tie menestykseen? Harvemmin nykypäivänä.

Claude Julien on näyttänyt kyntensä Montrealista erottamisensa jälkeen ja olisi ehkäpä paras vaihtoehto, mutta mies on sidottu sopimuksella Bostoniin pitemmäksi aikaa. Fanien spekulaatioissa on heitelty ilmoille muun muassa Bob Hartleyn ja Marc Crawfordin nimiä.

Pluuman: Esille putkahdelleista nimistä varteenotettavin on Bob Hartley. Mutta miten intensiivisestä tyylistään tunnettu Hartley pärjäisi jääkiekkoilun mekassa kaikkien paineiden keskellä on vielä kysymysmerkki. Tähän asti hän on valmentanut Coloradoa ja Atlantaa, joista kumpikaan ei ole perinteikkäimpiä kiekkokaupunkeja. Patrick Roy’n aika ei taida olla vielä kypsä ensi kaudeksi penkin taakse.

Vainikainen: Marc Crawford. Nopeaa ja hyökkäysvoittoista pelityyliä suosiva Crawford sai aikoinaan Vancouver Canucksin kaluston lentoon. Canadiensin nykyinen taitava ja nopea hyökkäyskalusto voisi lentää korkeallakin, jos vain osaava pilotti ohjaisi sen nousukiitoon.

Detroit Red Wings on peluuttanut maalivahtejaan tasaisesti runkosarjassa. Kumpi joukkueen vahdeista, Chris Osgood vai Ty Conklin, on ykköstorjuja pudotuspeleissä?

Haili: Vaikka Ty Conklin on esiintynyt tällä kaudella Osgoodia vakuuttavammin, uskoisin kuitenkin, että perinteiseen amerikkalaiseen tapaan kokemuksen varaan lasketaan paljon ja Osgoodilla aloitetaan pudotuspelit. Mikäli Osgood epäonnistuu alussa, voi Conklinin heittää hyvillä mielin luukulle, kun tiedetään, että mies on tullut pahemmissakin paikoissa jäälle.

Pluuman: Eiköhän Osgood vedä vanha Cooper-potta päässään läpi pleijarit. Jos sattuu haparointeja niin Conks voidaan heittää peliin tai pariin tuuraamaan levollisin mielin. Hockeytownissa harvemmin on kaaduttu molariin, eikä niin käy nytkään, vaikkei parivaljakko paras mahdollinen paperilla olekaan.

Vainikainen: Chris Osgood. Vaikka konkari on ollut runkosarjassa erittäin ailahteleva ja paikoitellen luokaton, Red Wings luottaa kokemukseen. Osgood ainakin aloittaa pudotuspelit, mutta kuten Red Wingsin kohdalla on aikaisemmin huomattu, kakkosvahti saattaa päättää ne.

» Lähetä palautetta toimitukselle