NHL:n kuumat perunat, viikko 46

NHL / Artikkeli
Tämän viikon puheenaiheina ovat toimitusjohtajien palaverin anti, Carolina Hurricanesin ja New Jersey Devilsin päinvastaiset tarinat ja Toronton tukipilari Tomas Kaberle.

Kuluvan kauden ajan Jatkoajan NHL-toimittajat ilmaisevat viikoittain ja kuukausittain mielipiteitään erinäisistä ajankohtaisista NHL-tapahtumista.

Carolina Hurricanes on aloittanut kauden surkeasti ja vaeltaa todella syvällä. Mitä on tehtävissä kurssin kääntämiseksi?

Olli Pluuman: Valmentajan vaihto tulee ensimmäisenä mieleen. Carolinan tapauksessa se ei mielestäni olisi hätiköity päätös kun joukkue on kuitenkin jo hävinnyt yli tusinan pelejä putkeen. Mikäli nykyisessä valmennusjohdossa pysytään, on heidän pystyttävä herättelemään joukkueen veteraanipelaajia jollain tavalla. Rod Brind`Amour esimerkiksi jälleen teholukemissa -14.

Tuomo Ruutu näyttää tällä hetkellä olevan ainoa pelaaja joka haluaa voittaa. Muut pelkäävät tappiota. Maalinsuulle hankitulta Manny Legacelta odotetaan liikoja tällä hetkellä kun hän ei saa tarpeeksi tukea kenttäpelaajilta. Jos tänään sunnuntaina tulee Minnesotalta kuokkaan voi Paul Mauricen valmentajapesti olla ohi.

Riku Haili: Paul Mauricella on todella tukalat paikat edessään. En ihmettelisi yhtään, jos
jo tulevalla viikolla ilmoitetaan valmentajan vaihdosta. Kauden alku on ollut
suuri pettymys ja henkilökohtaisesti Carolinan rämpiminen on tullut suurena yllätyksenä.
Viime kaudella konferenssifinaaleihin yltänyt joukkue on ollut kauden pahin floppi, eikä
ykkösvahti Cam Wardin loukkaantuminen asiaa ainakaan helpota. Joukkue tarvitsee radikaalin
muutoksen tekemiseen saadakseen kipinän uudestaan syttymään.

Päähän kohdistuneet taklaukset ovat olleet alkukauden kuumin puheenaihe NHL:ssä. Joukkueiden GM:t kokoontuivat viikolla ja päättivät perustaa toimikunnan pohtimaan kyseistä asiaa. Tuleeko sääntöihin muutoksia asian tiimoilta?

Pluuman: Näitä tällejä on jälleen alkukaudella ollut liian paljon. En kuitenkaan missään nimessä kannata SM-liigasta tuttua ylireagointia jossa jokaisesta kovasta taklauksesta pelikielto on automaatio jos vastapelaaja loukkaantuu.

Avojään taklaukset ovat nykyään aivan järjettömän kovia pommeja kun pelaajat ovat suurentuneet ja voimakkaampia. Kun 120 kiloa tulee päin varoittamatta on selvääkin ettei ihmiskeho pysty vastaanottamaan tälliä ilman vaurioita. Ennemminkin kuin rangaistusasteikon muuttamista, minä kannatan pelaajien itsensä taholta lähtevää vastustajan kunnioittamisen lisäämistä.

Haili: Asiasta on riittänyt paljon puhetta ja varmasti riittää jatkossakin. Kyseessä on pohjoisamerikkalaisen kiekkokulttuurin perusasioita, mutta pelaajien turvallisuus on kuitenkin tärkeintä. En usko, että mitään radikaalimpaa ollaan hätiköiden tekemässä, mutta aihe on varmasti tarkemman tarkastelun alaisena. Jos ja kun tapauksia sattuu lisää, niitä on hyvä katsoa tapauskohtaisesti ja rangaistava sen mukaan. Tällä kaudella kaikki rangaistukset eivät ole olleet ihan linjassa toisiinsa nähden ja siitäkin on tullut paljon parranpärinää niin mediassa kuin kannattajienkin keskuudessa.

General Managerien kokoontumisessa käsiteltiin myös maalivahtien suojien pienentämistä ja siihen liittyvää turvallisuutta. Pitäisikö suojia pienentää?

Pluuman: Tästä on ollut puhetta paljon aiemminkin ja miksei suojia voisi pienentääkin sillä nykytekniikalla se varmasti olisi mahdollista suojaavuudesta tinkimättä. Maalivahtiosastolla mielipiteet saattavat jakaantua aika lailla riippuen kysytäänkö esimerkiksi Martin Brodeurilta tai Jonas Hilleriltä, joista jälkeen mainitulla on aivan jäätävän kokoiset mallut. Jonkinlainen maalivahdin kokoon suhteutettu taulukko voisi olla hyvä.

Kaiken kaikkiaan tämäkin menee siihen samaan kategoriaan kuin maalin suurennuspuheet eli höpötystä vailla mitään oleellista. Jääkiekko-ottelu voi olla hyvä vaikka se päättyisi 1-0, jos kentällä on ollut muuten tapahtumia paljon. Maalien määrä ei aina tarkoita automaattisesti viihdyttävämpää ottelua.

Haili: NHL on siis suunnittelemassa maalivahdin kokoon suhteutettuja patjoja ja nyt on homma on edennyt puheista käytännön tasolle. Tähän asti on sääntönä on ollut vain se, että syndit saavat olla 38 tuumaa pitkät huolimatta maalivahdin pituudesta ja monien mielestä se on epäreilua pidemmille vahdeille. Nyt asiaan on kuitenkin tulossa muutos. Asia saattaa olla ihan hyväksi. Tulee
olemaan mielenkiintoista nähdä, miten varustemuutos vaikuttaa tulevaisuudessa peliin. Varmasti se pakottaa varsinkin pienempiä maalivahteja muuttamaan pelityyliään jonkin verran.

New Jersey Devils on noussut Itäisen konferenssin kärkikahinoihin ja on ollut voittamaton vieraissa. Missä syy hyvään vieraspelaamiseen ja uskotko joukkueen vireen jatkuvan?

Pluuman: Syyllinen löytyy penkin takaa valmentajan postilta. Jacques Lemaire on palauttanut vanhan kunnon Devils-kiekon kukoistukseen palattuaan kymmenen vuoden jälkeen paholaisten käskijäksi. Kurinalainen pelitapa tuottaa tulosta etenkin vieraskaukaloissa.

Lisäksi Devilsitä on löytynyt yllättäviä ratkaisijoita Zach Parisen ja Travis Zajacin takaa kun Niclas Bergfors ja David Clarkson ovat pelaamassa huippukautta. Cory Murphy on loistavasti paikannut Johnny Oduyan ja Paul Martinin poissa ollessa. Lisäksi maalilla Brodeur pelaa jälleen kerran loistavasti joten kaikki eväät hyvään tulokseen on olemassa. Devils keikkunee kärkisijoilla läpi kauden.

Haili: Vanha velho 90-luvulta Devilsin ensimmäiseltä menestyksen ajanjaksolta, Jacques Lemaire, on pääsyyllinen tämän kauden hyvään starttiin. Devils on tällä kaudella yksi vähiten maaleja päästäneistä joukkueista ja on sitä varmasti myös jatkossa. Ei New Jersey huonosti menestynyt Brent Sutterin alaisuudessakaan, mutta Sutterin ero oli hyväksi kummallekin osapuolelle. Lou Lamoriellolta fiksu veto palkata vanha tuttu takaisin penkin taakse, kun peli näyttää
kulkevan mallikkaasti varsinkin tien päällä.

Toronto Maple Leafs rämpii, mutta yksi mies erottuu joukosta: Tomas Kaberle. Miksi Kaberle on niin paljon muita näkyvämpi ja mikä tulee olemaan miehen kohtalo kauden aikana?

Pluuman: Tomas Kaberle ei purista mailaa vaan on kokemuksensa ansiosta tottunut olemaan tiukoissa paikoissa niin NHL:ssä kuin kansainvälisilläkin kentillä. Hän on erittäin varmaan kiekolliseen peliin pystyvä ja loistava pelaaja ylivoimalla. Ensimmäinen syöttö lähtee varmasti lapaan ja hötkyily ei kuulu Kaberlen repertuaariin.

Kaberlen hyvyyttä korostaa vielä Leafsin muuten varsin keskitasoinen puolustus. Kaberle olisi kuitenkin missä tahansa organisaatiossa avainpelaaja. Elintärkeä mies Leafsille ja uskonkin että he pitävät kultakimpaleestaan kiinni kynsin hampain eivätkä lähde häntä myymään. Toisaalta miksi edes myydä kun Kaberlen sopimus ulottuu kuitenkin kevääseen 2011 asti.

Haili: Ei tarvitse muuta tehdä kuin katsoa Toronton tämän hetken pakkikalustoa ja syy löytyy samantien, minkä takia Kaberle erottuu muista niin selkeästi. Puolustuksesta ei löydy ketään muuta lähellekään Kaberlen tasoista pakkia, joka osaisi kiekollista peliä samalla tavalla kuin Kladnon kasvatti. Tämän kauden huippuvire on silti ollut yllätys, kun ottaa huomioon sen, miten alavireisesti ympärillä oleva joukkue on suorittanut.

Kaberlen kauppaamiseen en usko. Mies on parhaassa iässä ja hänen sekä Luke Schennin ympärille on hyvä rakentaa
lähitulevaisuuden puolustus. Lisäksi Kaberle on pelannut koko NHL-uransa Torontossa. Silläkin on oma merkityksensä.
Toisaalta hyvän tarjouksen tullessa eteen ja Brian Burken oveluuden tietäen mikään ei ole mahdotonta.

» Lähetä palautetta toimitukselle