NHL:n kuumat perunat, viikko 48

NHL / Artikkeli
Miikka Kiprusoff nostatti viikon suurimmat NHL-otsikot, ainakin Suomessa. Montrealissa Canadiens nosti kurittomasti käyttäytyneen Sergei Kostitsynin takaisin NHL-kokoonpanoon. Kenties hyökkääjän viimeistä yritystä varten.

Kuluvan kauden ajan Jatkoajan NHL-toimittajat ilmaisevat viikoittain ja kuukausittain mielipiteitään erinäisistä ajankohtaisista NHL-tapahtumista.

Philadelphia Flyersin Daniel Briere sai kahden ottelun pelikiellon, kun hän taklasi Colorado Avalanchen Scott Hannania maalin jälkeen. Onko rangaistus ansaittu?

Kimmo Vainikainen: Kyllä. Brieren taklaus oli turha ja typerä, etenkin kun se tapahtui maalin jälkeen. Lisäksi Flyers-hyökkääjän jalat nousivat ja miehen maila osui Hannania päähän.

Mikko Hirvonen: Mielestäni tässä olisi ollut aihetta viiden ottelun pelikieltoon. Scott Hannanin laukaus lähti selkeästi aiemmin, ja kiekko oli jo itse asiassa maalissa ennen kuin Briere osui Hannaniin. Lisäksi taklauksessa kyynärpää osui päähän.

Briereltä puuttui tilanteessa täysin vastapelaajan kunnioitus. Ei näitä kiitos.

Calgary Heraldin artikkelin mukaan Miikka Kiprusoff ilmoitti, ettei häntä kiinnosta osallistua Vancouverin talviolympialaisiin, jos paikka ykkösmaalivahtina ei ole varma. Mitä ajatuksia tapaus herättää?

Vainikainen: Ensinnäkin: Onko Kiprusoffin lausuntoa vääristelty, paisuteltu tai vedetty juttuun asiayhteyksien vierestä? Toimituksellisilla kikoilla mistä tahansa tokaisusta saadaan aikaan kohu tai skandaali.

Toiseksi: Mikäli Kiprusoffin lausunnoissa on perää, hän on asian ytimessä. Kiprusoffin tasoisen maalivahdin on turha lähteä olympialaisiin tuuraamaan toisia tai taistelemaan pelipaikasta, sillä olympialaisten kaltaisessa turnauksessa roolituksen on oltava selvä alusta asti. Etenkään, kun Suomen peli ei maalivahteihin kaadu, oli Kiprusoff mukana tai ei.

Kolmanneksi: jutusta syntynyt kohu osoittaa, miten kiltteihin muniinpuhaltelijoihin Suomessa on totuttu. Kaikki joukkueen puolesta -asenne on iskostettu niin syvälle, ettei minkäänlaista suorasukaisuutta suvaita. Kaikki pelaa ja kaikki ovat kilttejä.

Hirvonen: Pelipaikka ansaitaan näytöillä. Piste. Jos tämä ei jollekin käy, niin silloin voi jäädä kotiin.

Guillaume Latendresse ja Benoit Pouliot vaihtoivat pelaajakaupassa joukkueita. Kummalla on paremmat mahdollisuudet onnistua uudessa osoitteessa?

Vainikainen: Latendressella. Minnesota Wildin hyökkäyskalusto on erittäin köykäinen. Latendressella voi olla onnistuessaan paikka Wildin kahdesta ensimmäisestä ketjusta. Myös miehen kookkaat raamit ovat avuksi. Isoille kolosseille on käyttöä maalin edustalla ja kulmaväännöissä. Pouliot’n asennevammaan sen sijaan ei lääkkeitä ole. Todennäköisemmin mies murtuu pieniksi palasiksi kiekkohullussa Canadiensissa.

Hirvonen: Molemmat ovat potentiaalin omaavia nuoria pelaajia, ketkä eivät ole oikein missään vaiheessa nousseet odotetulle tasolle. Latendresse on saanut urallaan enemmän näyttöpaikkoja, odotuksia kuitenkaan koskaan lunastamatta.

Käännäkin kelkkani Pouliot'n suuntaan, ja mielestäni Minnesotan ykköskierroksen varausta voisi kokeilla superfloppi Scott Gomezin rinnalla, kunhan kumpainenkin pääsee loukkaantumisiltaan täyteen iskuun. Pouliot oli Minnesotassa alkukaudesta yksi harvoista, kuka ei ollut tehotilastossa pakkasen puolella.

Ottawa Senatorsin ykkösmaalivahti Pascal Leclaire loukkaantui kuukaudeksi. Miten paljon Leclairen poissaolo vaikuttaa hyvään vireeseen päässeen Senatorsin peliin?

Vainikainen: Tuskin lainkaan. Brian Elliott on osoittanut, että hän pystyy torjumaan ja voittamaan pelejä. Kuukausi ei ole niin pitkä aika, että Senatorsin peli kaatuisi muutenkaan Elliottiin. Jos Senators konttaa, se konttaa hyökkäyspään avainhahmojen tehottomuuden ja heikon puolustuksen vuoksi.

Hirvonen: Brian Elliot paikkaa Leclairen varmasti lähes täydellisesti. En usko että tämä aiheuttaa suurta muutosta Ottawan kurssissa suuntaan tai toiseen.

Montreal Canadiens nosti hyökkääjä Sergei Kostitsynin takaisin NHL-kokoonpanoon. Onko kiukuttelusta ja kurittomuudesta syytetystä Kostitsynistä vakituiseksi NHL-pelaajaksi?

Vainikainen: Tuskin ainakaan Canadiensissa. On todella vaikea uskoa, että valmentaja Jacques Martin ja Kostitsyn pysyvät toisiinsa tyytyväisinä koko kauden ajan. Valkovenäläisen kiukuttelukierre alkaa siinä vaiheessa, kun hyökkääjän peli yskii ja Martin päättää herätellä ja näpäyttää nuorukaista. Todennäköisesti se on Kostitsynin viimeinen itkuraivari trikolorin väreissä.

Jos Canadiens saa miehen kaupattua ja jos joku muu organisaatio saa Kostitsynin aisoihin, hänestä voi vielä tulla tehokas hyökkääjä. Venäjän KHL vaikuttaisi kuitenkin taiteilijaluonteelle sopivimmalta kohteelta.

Hirvonen: On. Mies on potentiaalinen kakkosketjun hyökkääjä. Jos ei Montrealissa, niin sitten jossain muualla. Ja nyt on paikka näyttää, kun Canadiensin kärkihyökkääjistöä on telakalla ihan urakalla.

Alku onkin ollut hyvä, sillä nuorempi Kostitsyn on saalistanut kahdessa ensimmäisessä ottelussa yhden syöttöpisteen kumpaisessakin, sekä tehotilastoon luvun +3. Otteluista Monteal vielä hävisi toisen. Mies pelasi edellisen ottelun ykkösketjussa Mike Cammallerin ja Tomas Plekanecin rinnalla, joten nyt on tilaisuus näyttää, että nuori hyökkääjä ei ole vain kiukutteleva pikkutyttö.

» Lähetä palautetta toimitukselle