NHL:n varaustilaisuus 2009: Tavares vai Hedman?

NHL / Artikkeli
NHL:n vuotuinen varaustilaisuus käynnistyy Montrealissa Suomen aikaa lauantain vastaisena yönä kello 2.00. Ensimmäisen varausvuoron haltija New York Islanders tehnee valintansa ruotsalaispuolustaja Victor Hedmanin ja kanadalaishyökkääjä John Tavaresin välillä. Hedmanin lisäksi ensimmäisellä kierroksella povataan varattavan useita muitakin ruotsalaispelaajia.

NHL:n varaustilaisuus järjestetään jälleen kaksipäiväisenä. Tällä kertaa näyttämönä toimii Montreal Canadiensin kotihalli. Paikallista aikaa perjantai-iltana varataan ensimmäinen kierros, eli 30 ensimmäistä tulevaisuuden lupausta kiinnitetään NHL-seurojen listoille. Varausvuosikerran tasoa on pidetty keskimääräistä huomattavasti korkeampana, joten laatupelaajia riittää vielä lauantaina läpi vietäville myöhemmillekin kierroksille.

Tämän vuoden erikoisuus on huippulupaava ruotsalaisikäluokka, jonka kirkkain tähti Victor Hedman saattaa olla jopa ykkösvaraus. Yleisesti pidetään kuitenkin todennäköisempänä, että New York Islandersin manageri Garth Snow kuuluttaa lavalta John Tavaresin nimen.

Tavares on ollut kotimaassaan Kanadassa valtavan huomion kohteena jo varhaisesta teini-iästään lähtien. Ontarion pääjunioriliiga OHL lisäsi Tavaresin vuoksi sääntöihinsä mahdollisuuden varata "poikkeuksellisia pelaajia" jo ennen viittätoista ikävuotta. OHL-uransa aikana keskushyökkääjä on tehtaillut pisteitä ja rikkonut lukuisia ennätyksiä.

Hedman puolestaan murtautui MoDon Elitserien-joukkueen pelaavaan kokoonpanoon jo 16-vuotiaana ja teki maajoukkuedebyyttinsä puolta vuotta myöhemmin. Parimetrinen puolustajalupaus on lisäksi loistanut nuorten arvoturnauksissa jo vuosia.

Hedmanin ja Tavaresin vanavedessä selkeäksi kolmosvaraukseksi on noussut toinen ontariolaissentteri Matt Duchene, jota on jo verrattu Joe Sakiciin ja Steve Yzermaniin. Muita kärkipään kanadalaisvarauksia lienevät maaliahne laituri Evander Kane ja monipuolinen keskushyökkääjä Brayden Schenn.

Hedmanin ohella ruotsalaisista varattaneen kärkipäässä liukas laitahyökkääjä Magnus Pääjärvi-Svensson ja taitava puolustaja Oliver Ekman-Larsson. Lupaavin varausikäinen venäläispelaaja Dmitri Kulikov ja yhdysvaltalaisten ykkösnimi Jordan Schroeder ovat myös vahvoilla kymmenen kärkivarauksen joukkoon. Suomalaislupauksista lähinnä Toni Rajalalla ja Joonas Nättisellä on mahdollisuus tulla varatuksi jo ensimmäisellä kierroksella.

» Lähetä palautetta toimitukselle