Pelaajakartta: Blues

LIIGA / Artikkeli
Bluesin pelaajat pelipaikkakohtaisessa järjestyksessä. Pelaajia ei ole aseteltu ketjuihin tai pakkipareihin. Pelipaikan kärkipelaaja on listassa ylimpänä.
Kuva ©
Viime kaudella neljänneksi sijoittunut Blues muuttui kesän aikana rajusti. Eniten tämä näkyy joukkueen puolustuksessa, jossa viime kauden viimeisen ottelun kuusikosta vain yksi on edelleen joukkueessa.

Pitkään näytti siltä, että Blues lähtisi kauteen maalivahtikaksikolla Antti Ore - Lars Volden. Vaikka Volden aloittikin liigauransa nollapelillä, muuten ottelut Bluesissa eivät sujuneet ja hänen laitettiin hakemaan oppia Mestis-joukkue Jokipojista. Samalla Jokipoikien maalia vartioinut Ore kutsuttiin Bluesin mukaan. Vasta 32-vuotiaana kunnon mahdollisuuden liigassa saanut Ore selvisikin pääosin mainiosti, mikä johti jatkosopimukseen.  

Kauden alkuun oli pari viikkoa, kun Blues teki sopimuksen Juuso Riksmanin kanssa. Riksman kävi näytillä KHL-seura Atlantin riveissä Riian turnauksessa, jossa myös Blues oli mukana. Maalivahdin koeaika loppui kuitenkin ennen Bluesin ja Atlantin kohtaamisia, mutta Bluesin johtohenkilöt pystyivät seuraamaan kuitenkin Riksmanin otteita Lokomotiv Jaroslavlia ja Dinamo Riikaa vastaan.  

Riksman on lähtökohtaisesti ykkösvahti, mutta suurin kysymysmerkki hänen kohdallaan on loukkaantumiset. Viime kausi katkesi jo marraskuussa, ja myös aikaisemmilla kausilla on ollut pitkiä poissaoloja.

Kärkipakkien loukkaantumiset uhkana

Joukkueen rakentamisessa ykköspakkipariin oli suunniteltu kaksikkoa Arto Laatikainen - Jani Hakanpää. Bluesin harmiksi molemmat ovat olleet sivussa harjoituskaudella. Tämän johdosta Blues hankki MoDosta lainalle Jens Westinin, joka onkin täyttänyt paikkansa erinomaisesti harjoitusotteluissa. Koska Westinin sopimus on voimassa vain syyskuun, hänet on jätetty grafiikasta pois. Hän kuuluisi kuitenkin viiden parhaan puolustajan joukkoon.

Henri Laurila ja Joonas Jalvanti pelasivat Bluesin pudotuspelivastustajien riveissä viime kaudella. Jalvanti esiintyi hienosti Pelicansin paidassa välieräsarjassa. Hänen roolinsa on pääosin puolustava, mutta hän on saanut myös ylivoima-aikaa harjoituspeleissä. Osin tätä selittää tietysti Laatikaisen ja Hakanpään poissaolo. Alivoimalla sen sijaan Jalvanti saa vastuuta myös silloin, kun kaikki ovat mukana. Laurila on ylivoimassa tärkeämpi kovan laukauksen ansiosta.  

Mikko Kuukka ja Harri Ilvonen ovat muut kokoonpanoon pyrkivät nimet, jotka eivät pääse enää junioripeleihin. Kuukalla on ollut pahoja vammoja, mutta nyt kunto on ainakin alkuun hyvä. Kesken viime kauden saapunut Ilvonen oli usein vaikeuksissa, kuten myös edellisessä seurassaan JYPissä.  

Joonas Valkonen teki liigadebyyttinsä viime kaudella, ja ajoittaisista hasardeista huolimatta selvitti ruotunsa kunnialla. Harjoituspelien perusteella kuitenkin Porista saapunut Santeri Arousva on pelannut varmemmin kuin Valkonen. Takana vuoroaan odottaa myös Niklas Tikkinen. Kaikille lienee liigapelejä luvassa kauden aikana, mutta myös visiitit Mestikseen ovat realismia. Joukon nuorimpana Tikkinen on todennäköisesti se, joka siirtyy ensimmäisenä A-junioreiden matkaan.

Sentteriapua laidoilta?

Bluesin joukkueessa on neljä selkeää umpisentteriä: pelinumeroiden mukaan järjestettynä Tomi Sallinen, Teemu Ramstedt, Marco Rosa ja Matti Järvinen. Koska Rosa aloittaa kauden sairauslomalla, on pakko siirtää joku laitahyökkääjistä keskelle. Todennäköisesti se on Kristian Kuusela, joka teki visiitin sentterin paikalle myös viime kaudella.

Ramstedt on löytänyt hyvän kemian ketjukaveriensa kanssa harjoituspelien aikana, joten häntä voi kauden alussa pitää ykkössentteriä. Rosa ei toistaiseksi ole vakuuttanut, mutta hänellä on potentiaalia parempaan. Kauden alku tosin menee sivu suun, joten merkkejä paremmasta voidaan odottaa vasta lokakuun lopulla.

Sallinen ja Järvinen ovat selkeitä puolustavia keskushyökkääjiä. Sallinen on tärkeä lenkki myös alivoimapelissä aikaisempien kausien tapaan.  Järvisen viime kausi meni pahan polvivamman takia pipariksi, mutta hän palasi aivan loppukaudesta riveihin ja onnistui pudotuspeleissä maalinteossakin.

Bluesin alivoimamiehitys on kokenut varsin suuria muutoksia. Esimerkiksi Ramstedt ei viime kaudella saanut juurikaan alivoima-aikaa, mutta on harjoituspeleissä kuulunut alivoimakalustoon. Samaa voidaan sanoa myös laitahyökkääjien puolella Valtteri Virkkusesta.

Laituritähdet puuttuvat

Bluesin laitahyökkääjissä on kolme oikealta ampuvaa pelaajaa: Juuso Ikonen, Eetu Pöysti ja Niko Nieminen. Kolmikko on sellainen, mikä tulee todennäköisesti koko ajan pelaamaan oikealla. Camilo Miettinen on leftin pelaajista se, joka ainakin alkuun ottanee paikan oikeana laitahyökkääjänä. Ikosen ollessa kenties sivussa aivan kauden ensimmäiset ottelut myös nelosketjussa nähdään vasemmalta ampuva oikea laituri. Koeajan jälkeen kauden mittaisen sopimuksen saanut Tobias Salmelainen on lähellä sitä paikkaa.

Vasemmalle tarjolla olevista pelaajista Tommi Huhtalan viime kausi oli lievä pettymys, mutta lähtökohtaisesti hän on ykkösketjun pelaaja. Lahdesta saapunut Teemu Rinkinen on esiintynyt edukseen harjoituspeleissä, ja on saamassa huomattavasti suurempaa roolia kuin Pelicansissa pelatessaan. Miro Aaltonen on ollut harjoituspeleissä pirteä, ja häneltä voikin odottaa jopa jonkinasteista läpimurtoa. Valtteri Virkkunen on lähtökohtaisesti mukana kokoonpanossa, junioreihin kelpaavat Nico Nyberg ja Ville Ahlgren ovat  ensimmäisenä jonossa paikkaamaan. 

» Lähetä palautetta toimitukselle