Perinteikkään turnauksen paluu

LIIGA / Artikkeli
Yhdeksän vuoden tauolta palaavalla Kuopion turnauksella on värikäs historia. Ensimmäistä kertaa talvella 1992 pelattu turnaus nousi nopeasti Kuopion alueella suureen suosioon. Vuosi toisensa jälkeen Niiralan montussa nähtiin hyvää jääkiekkoa ja ennen kaikkea kuumia tunteita.

Savolaisen maakuntalehden nimikkoturnauksen paluuta on odotettu Kuopiossa pitkään. 90-luvun puolivälissä Kuopion turnaus oli Suomen kiekkokesän suurimpia yleisötapahtumia ja turnaus tarjosikin monelle kuopiolaiselle kiekkojännärille ikimuistoisia kokemuksia. Yhdeksän kesän ajan Savossa on lähinnä muisteltu vanhoja turnauksia, kun kesät ovat tarjonneet vain yksittäisiä harjoitusotteluita.

Kuopion turnauksen paluu on räväkästi KalPan peräsimessä aloittaneen toimitusjohtaja Jukka Pennasen aikaansaannosta. Pennanen on pyrkinyt aktiivisesti lisäämään KalPan näkyvyyttä Kuopion katukuvassa ja seutukunnan medioissa myös ennen varsinaisen kiekkokauden alkua. Turnauksessa on luvattu antaa ensiviitteet myös KalPan uudesta ilmeestä, imagosta ja ulkoasusta.

Kuopion turnaus on tarjonnut vuosien varrella paljon ikimuistoisia hetkiä. Ensimmäisen kerran turnaus järjestettiin olympiatauolla helmikuussa 1992. Turnaukseen osallistui KalPan lisäksi SM-liigasta Jokerit, JoKP sekä Elitserienin MoDo. Ruotsalaisseuran riveissä turnaukseen osallistuivat myös muuan Peter Forsberg ja Markus Näslund. Avausturnauksen voittaja oli liigakauteen kovasti satsannut KalPa.

Parhaiten avausturnaus muistetaan kuitenkin legendaarisen KalPa-vahvistuksen Brent Sapergian näytöspaluun vuoksi. Sapergia palasi KalPan riveihin vain turnauksen ajaksi ja pelasi välittömästi itsensä otsikoihin. Sapergia väläytteli uskomattomilla suorituksilla läpi turnauksen ja mies valittiin turnauksen tähdistöön kuuden tehopisteen turvin. Tyylilleen uskollisesti Sapergian turnaus päättyi päätösottelussa näyttävään tappeluun JoKP:n Markku Kyllöstä vastaan.

Juuri Sapergian paluu nosti Kuopion turnauksen heti avauskerralla supersuosituksi. Turnaus saikin jatkoa heti saman vuoden kesällä, kun kesäiseen Kuopioon saapuivat Jokerit, TPS ja JyPHT. Turnaus pelattiin myös seuraavien kuuden kesän aikana. Parhaimmillaan kolmipäiväinen turnaus keräsi lehtereille yli viisitoistatuhatta katsojaa.

Turnaukseen osallistui joka vuosi neljä joukkuetta ja Kuopiossa käväisi vuosien aikana lähes jokainen liigajoukkue. Viimeisen turnauksen, elokuussa 1998, voitti isäntäjoukkue. Seuraavana kesänä oli KalPan konkurssin aika.

Kuopion turnausta on markkinoitu näyttävästi ympäri Pohjois-Savon maakuntaa. Pitkän linjan KalPa-fanit ovat toivoneet turnauksen paluuta liki kymmenen vuoden ajan. Sapergian räväkästä paluusta alkanut turnaus on iso osa kuopiolaista kiekkohistoriaa. Perjantaina monen odotus vihdoin palkitaan.

Kuopion turnaus muistetaan räväkkänä ja värikkäänä tapahtumana. Turnauksen uudelleen juurruttaminen edellyttää ikimuistoisia hetkiä myös perjantaina alkavalta rypistykseltä. Toivoa siis sopii, että kaukalossa mennään kovaa, eikä turpakäräjiäkään vältellä.

» Lähetä palautetta toimitukselle