Venäjän kokoonpanossa on ainakin 11 viime vuoden kultamitalistia: maalivahdit Sergei Bobrovski ja Anton Hudobin, puolustajat Jegor Jakovlev, Andrei Zubarev, Anton Belov ja Jevgeni Medvedev sekä hyökkääjät Danis Zaripov, Artjom Anisimov, Sergei Shirokov, Jevgeni Malkin ja Nikolai Kuljomin.
Yksikään näistä pelaajista ei kuitenkaan jätä varjoonsa KHL:stä tulevia vahvistuksia, kuten Sergei Mozjakinia ja Ilja Zubovia sekä tuoreita Gagarin Cupia nostajia Jevgeni Dadonovia, Artemi Panarinia sekä Ilja Kovaltšukia.
Suuria kysymyksiä herättää lähes koko kuluneen kauden pelikiellossa ollut Los Angeles Kingsin puolustaja Vjatšeslav Voinov, joka on kuitenkin kova vahvistus venäläisten pakistoon.
Onko puolustus jälleen akilleen kantapää?
Tämän kauden EHT-ottelut ovat todistaneet, että Venäjän puolustus- ja maalivahtipelaamisessa on vielä paljon parannettavaa. Todisteena siitä ovat Suomea vastaan pelatut edelliset ottelut sekä ensimmäinen tämän vuoden Ruotsi-ottelu, jossa Tre Kronor onnistui maalinteossa viidesti ottelun ensimmäisen puoliskon aikana. Venäjällä on maaotteluissa harvinainen viiden ottelun tappioputki.
Ongelmista huolimatta Venäjän MM-kisojen materiaali on lähestulkoon olympialaisten tasolla, jolla Oleg Znarokin viimevuotinen menestys saattaa hyvinkin saada jatkoa.
Kenestä kakkosveskari?
Bobrovski on ehdoton Venäjän ykkösveskari, joka kilpailee turnauksen parhaan maalivahdin tittelistä Suomen Pekka Rinteen kanssa. Viime vuonna Minskissä Columbus Blue Jacketsin maalivahdille kertyi kahdeksan ottelua, joissa selän taakse pikkumusta pääsi vain yhdeksän kertaa. Tällä kaudella NHL:ssä Bobrovski aloitti 51 ottelussa, joista 30 päättyi voittoon.
Hudobin pelasi Carolina Hurricanesin paidassa vaikeahkon kauden, kun joukkue ei onnistunut. Tämä näytää vaikuttavan vahdin otteisiin vielä maajoukkuepaidassakin. Kolmanneksi torjujaksi saapunee monien kisojen veteraani Konstantin Barulin tai viime vuoden kolmosveskari Andrei Vasilevski.
Vasilevski pelasi tällä kaudella rapakon toisella puolella yhteensä 41 ottelua, joista 16 viime vuoden kultamitalisti pelasi Tampa Bay Lightningin riveissä. 20-vuotias veskari on näyttänyt potentiaalinsa maailman parhaassa sarjassa. Myös venäläisen kolme alle 20-vuotiaiden MM-kisamitalia puhuvat puolestaan.
Joukkueessa paljon tulivoimaa
Venäjän hyökkäyskalusto ei kalpene kenenkään rinnalla. Malkinin saapuminen varmisti sen, että itänaapurilta löytyy kisojen vahvin hyökkäys. Venäjä on aina ollut yksi MM-kisojen ennakkosuosikki, mutta tällaisella kokoonpanolla toinen kultamitali peräkkäin on enemmän kuin tavoiteltavissa. Ylivoimalla Venäjä on näillä pelaajilla tuhoisa.
Suurimmat kysymysmerkit sijaitsevat kuitenkin omassa päädyssä ja alivoimapelaamisessa. Kuinka hyökkääjät suhtautuvat puolustamiseen ja miten alivoimakuviot saadaan toimimaan? Se on yksi suurimmista kysymyksistä Venäjän joukkueen kohdalla.