Sarjaviitosen pelaaja-arviot

LIIGA / Artikkeli
JYP paransi viime kauden sijoitustaan peräti seitsemän pykälää. Pelaajistoon mahtui sekä pettymyksiä että täydet viisi tähteä kaudestaan ansainneita onnistujia.

Jatkoajan JYP-toimitus jakoi jokaiselle joukkueessa pelanneelle 1-5 hurrikaania sen mukaan, kuinka pelaaja onnistui suorituksessaan. Määrä on suhteutettu häneen kohdistuneisiin odotuksiin, joten arvosanat eivät ole suoraan verrannollisia toisiinsa.

Maalivahdit

18 Pekka Tuokkola




(Runkosarja: 30 ottelua, 2,21 maalia/ottelu, torjuntaprosentti 92,69 %; pudotuspelit 6 ottelua, 3,12 maalia/ottelu, torjuntaprosentti 89,14 %)

Pääsi ykkösmaalivahdiksi joulukuussa Sinuhe Wallinheimon siirryttyä kevääksi Venäjän liigaan. Täytti runkosarjassa täysin Wallinheimon saappaat ja pelasi joukkueelle voittoja, mutta pudotuspeleissä kokemus ja taidot eivät vielä riittäneet. Jatkaa seurassa pitkällä sopimuksella, joten saanee tulevina vuosina uuden mahdollisuuden näyttää playoff-tasonsa.

72 Sinuhe Wallinheimo




(RS: 27 ottelua, 2,08 maalia/ottelu, torjuntaprosentti 92,83 %)

Kokenut maalivahti pelasi hyvän syksyn, jonka jälkeen siirtyi loppukaudeksi tienaamaan eläkerahoja Venäjän liigaan. Sai kerrankin pelata täysin terveenä ja sen myötä petrasi viime kaudesta. Äänekkäällä pelinjohtamisellaan viisikkopuolustuksen tärkeä lenkki. Palaa Venäjältä JYPiin ensi kaudeksi.

Tuokkolan ja Wallinheimon lisäksi JYPin maalilla torjuivat Jarno Laitinen ja Jaakko Suomalainen. A-juniorien ykkösmaalivahti Laitinen kävi pelaamassa seitsemän minuuttia ja Suomalainen yhden ottelun, joten heidän suorituksistaan ei annettu kokonaisarviota niiden vähäisyyden takia. Kummankaan suorituksissa ei kuitenkaan ollut moittimista.

Puolustajat

JYPin puolustus pelasi läpi kauden varsin kapealla materiaalilla. Useat avainpelaajiksi kaavaillut kärsivät loukkaantumisista, mutta onneksi suuren roolin ottajia löytyi yllättävistä suunnista.

3 Miska Kangasniemi




(RS: 55 ottelua, 2 maalia + 6 syöttöä = 8 pistettä, +12, 54 jäähyminuuttia; PP 6. 0+0=0, -2, 8 min)

Kangasniemi teki huonon viime kauden jälkeen vahvan paluun JYPin luottopakiksi. Haki vielä syksyllä paikkaansa kokoonpanosta, mutta päätyi hyvien otteiden myötä Ville Mäntymaan pariksi ykköspariin eikä siitä paikasta enää luopunut. Muisti käyttää vahvuuttaan eli taklata paljon ja päätyi tehopörssissä reilusti plussalle, mikä on tärkeintä Kangasniemen tyyliselle puolustajalle. Uran jatko vielä kysymysmerkki, mutta ei jatka ainakaan JYPissä.

4 Esa Saksinen


(RS: 26. 0+0=0, -1, 8 min; PP 1. 0+0=0, +0, 0 min)

Syksyllä sattuneen käsivamman myötä Saksisen kausi meni oikeastaan kokonaan pilalle. Toipuminen kesti kauan eikä pelintuntuma palannut enää keväällä. Oli suurimmassa osassa pelaamiaan otteluita erittäin pienessä roolissa, mutta selvitti pelinsä ilman suurempia virheitä. Sopimus jatkuu vielä ensi kauden.

6 Erkka Leppänen


(RS: 4. 1+0=1, +1, 0 min)

Puolustajalupauksen kausi kului jälleen loukkaantumisista toipuessa sekä Mestistä kiertäessä. Ura alkaa olla vedenjakajalla, joten kokonainen kausi Mestis-joukkueen takalinjoilla saattaisi tehdä hyvää. Pelasi vähät liigaottelunsa mukiinmenevästi ja avasi maalitilinsä, mikä on positiivinen asia.

7 Jaako Niskavaara


(RS: 49. 2+9=11, -4, 36 min; PP 5. 0+0=0, +0, 4 min)

Viime kauden parinkymmenen pisteen jälkeen odotettiin toista samanlaista kautta, mutta toisin kävi. Niskavaara taantui ja joutui sivuun ylivoimakoostumuksista, minkä myötä hyöty joukkueelle väheni. Parhaimmillaan hyvä liigatason pakki, mutta ei pysty pitämään parasta tasoaan muutamaa peliä kauempaa, saati sitten pitempiä jaksoja. Sopimuksessa oli optio ensi kaudesta, mutta se jää tällä kertaa käyttämättä.

8 Ville Mäntymaa





(RS: 54. 8+23=31, +14, 56 min; PP 6. 0+1=1, -4, 4 min)

Mäntymaa tuli Tapparan vaihtopenkiltä hakemaan peliaikaa ja sitä totisesti sai. Oli liigan eniten pelaavia pelaajia ja syystäkin, sillä pystyi auttamaan joukkuetta missä tahansa tilanteessa ja roolissa. Kellotti niin hurjia peliaikoja pitkin runkosarjaa ettei ole ihme, että tahti hieman hyytyi pudotuspeleissä. Tästä huolimatta joukkueen ehdottomasti positiivisimpia yllätyksiä. Ainoa puute huono laukaus, jota toivottavasti harjoittelee kesän aikana. Jatkaa JYPissä ensi kaudella.

20 Lars Helminen



(RS: 43. 9+7=16, +17, 8 min; PP 6. 0+0=0, -4, 0 min)

Yhdysvaltojen yliopistosarjasta tullut pienikokoinen puolustaja pelasi hyvän runkosarjan, mutta romahti pudotuspeleissä. Pärjäsi runkosarjakamppailuissa hyvän liikkeensä ja taitonsa puolesta, mutta pelin muututtua fyysisesti teki pahoja virheitä ja kadotti kiekollisen rohkeutensa. Runkosarjasta jäi muistoksi komea pluslukema ja kauden hienoin maali, jossa Helminen luisteli koko HPK-viisikon läpi ennen maalintekoa, mutta pudotuspelien floppaus laskee arvosanaa. Jatkosuunnitelmat eivät vielä ole selvillä.

29 Ilkka Vaarasuo



(RS: 38. 0+2=2, -1, 24 min; PP 6. 0+0=0, -1, 2 min)

Aloitti kauden Jukureissa, mutta palasi jo syksyllä vanhaan seuraansa, kun useampi puolustaja oli yhtä aikaa sairastuvalla. Oli pitkälti sellainen pelaaja kuin odotettiin, eli kiekollisena hyvin rajoittunut, mutta varma oman pään pelissä. Täytti paikkansa kolmosparin puolustavana pakkina ja pelasi hyvät pudotuspelit, mistä plussaa. Teki vastikään jatkosopimuksen.

33 Juha Salmu

(RS: 33. 0+1=1, -2, 57 min)

Pahimpia pettymyksiä koko joukkueessa. Pelasi viime kaudella hyvin ja samanlaisten otteiden jatkoa odotettiin, mutta kärsi loukkaantumisista eikä päässyt missään vaiheessa viime kauden tasolleen. Liikaa virheitä ja liian vähän tehoja, joten jäi loppukaudesta kokoonpanon ulkopuolelle. Siirtyy Vaasan Sportiin.

36 Henrik Forsberg



(RS: 12. 0+0=0, -5, 16 min; PP 3. 0+1=1, +0, 2 min)

Lupaavalla puolustajalla ei sujunut tämäkään kausi ilman loukkaantumisia. Oli rikki alkukaudesta ja pääsi loppukaudesta hyvään pelituntumaan, kunnes kausi päättyi Jarkko Pyymäen taklaukseen pudotuspeleissä. Esitti jälleen lupaavia otteita pelikunnossa ollessaan, mutta hyöty joukkueelle jää pieneksi, jos on sivussa puolet kaudesta. Jatkaa ensi kaudella joukkueessa.

56 Kalle Kaijomaa





(RS: 56. 10+19=29, +17, 34 min; PP 6. 1+1=2, -7, 4 min)

Joukkueen suurin yllättäjä odotuksiin nähden. SaiPan vaihtopenkiltä tullut, Jyväskylässä kertaalleen jo liigakelvottomaksi tuomittu puolustaja käytti näyttöpaikkansa ja pelasi erinomaisen kauden. Voitti joukkueen tehopörssin ja teki monta hienoa maalia. Pudotuspeleissä ei päässyt runkosarjan tasolle, mutta upotti Tapparan kertaalleen jatkoaikamaalilla. Jatkaa ensi kaudella.

Hyökkääjät

11 Tomi Sykkö

(RS: 46. 1+3=4, -1, 12 min; PP 5. 0+0=0, -1, 0 min)

Tuli TPS:sta hakemaan uutta nostetta uralle, mutta se kääntyi pikemminkin laskuksi. Rooli oli pieni koko kauden ajan eivätkä esitykset oikeuttaneet enempään. Yritys ja liike riittävät liigatasolle, mutta jos kiekko pysyy lavassa vain kulmissa, ei tehojakaan tule. Sopimus jatkuu vielä ensi kauden, mutta pelipaikka voi olla tiukassa.

15 Juha-Pekka Hytönen




(RS: 49. 15+19=34, +9, 42 min; PP 6. 1+2=3, -2, 0 min)

Joukkueen kapteeni teki runkosarjassa piste-ennätyksensä ja murtautui myös maajoukkueeseen. Puolustuspelin erikoismiehelle 34 tehopistettä on hieno saavutus, ja parempaankin on vielä rahkeita. Toimi läpi kauden esimerkkinä joukkueelle kovalla yrityksellään, mutta pudotuspelit eivät menneet nappiin. Jatkaa joukkueen onneksi ensi kaudella.

17 Jari Jääskeläinen



(RS: 52. 1+9=10, +5, 18 min; PP 6. 0+1=1, -1, 2 min)

Jääskeläisen kausi ei tarjonnut yllätyksiä. Likaisen työn tekijänä tärkeä mies joukkueelle, mutta maalinteko oli hirvittävän vaikeaa läpi kauden. Kuuluu vakiokalustoon, joten jatkaa myös ensi vuonna.

23 Ossi Louhivaara




(RS: 41. 10+8=18, +11, 14 min; PP 6. 2+0=2, -1, 0 min)

Louhivaaralta on odotettu läpimurtoa jo monta vuotta eikä sitä vieläkään tapahtunut, mutta kehitystä oli havaittavissa. Pelasi aiempaa fyysisemmin ja onnistui maalinteossa myös tärkeissä peleissä, mistä osoituksena esimerkiksi kaksi pudotuspelimaalia. Puolustuspeli toimi kuten ennenkin, joten oli taas tehopörssissä korkealla. Loukkaantumiset haittasivat jälleen, mutta jos pysyy kesän ja syksyn terveenä, voi olla ensi kaudella todellinen tehopelaaja.

24 Tuomas Mikkonen


(RS: 30. 2+1=3, -4, 8 min; PP 3. 0+0=0, -2, 0 min)

Pohjois-Amerikasta palannut Mikkonen ei kyennyt edistysaskeliin urallaan, joskin kausi jäi pahasti kesken syövän takia, josta mies onneksi toipui talven aikana. Jatkaa ensi kaudella ja saanee jälleen kolmos-nelosketjun rouhijan ja taklaajan roolin joukkueessa.

26 Jarkko Immonen




(RS: 54. 26+37=63, +4, 54 min; PP 6. 1+8=9, -6, 8 min)

Immonen takoi kovan palkkansa eteen kovat tehot sekä runkosarjassa että pudotuspeleissä. Oli liigan paras aloittaja ja suurin yksittäinen syy sille, että JYP nousi liigan parhaaksi ylivoimajoukkueeksi. Paljon hienoja maaleja, oivaltavia syöttöjä ja fyysisyyttä, mutta puolustuspelin ailahtelevuus estää viidennen tähden antamisen. Hukkasi liian usein oman miehensä tai kiekon maalintekosektorilla, joten tälle osa-alueelle jää parannettavaa ensi kaudeksi. Jatkaa JYPissä.

28 Miika Lahti



(RS: 43. 3+1=4, +1, 12 min; PP 1. 0+0=0, +0, 0 min)

Nuori keskushyökkääjä taantui pisteiden valossa, mutta kärsi suuresta hyökkääjämäärästä ja joutui välillä A-juniorienkin mukaan. Täytti paikkansa jarruketjussa aina kentälle päästyään, joten yrityksen puutteesta ei voi syyttää. Jatkaa ensi kaudella.

37 Mika Niemi


(RS: 26. 1+0=1, -2, 12 min; PP 5. 1+0=1, -1, 0 min)

Niemi haki paikkaansa koko kauden ajan ja kävi vuokralla niin HPK:ssa kuin Mestis-seuroissakin. Täytemies, joka saa toisen tähden siitä, että teki kauden ainoat maalinsa tärkeissä peleissä. Ei sopimusta ensi kaudelle.

38 Samuli Piiroinen


(RS: 42. 4+6=10, +1, 12 min; PP 3. 0+0=0, +1, 2 min)

Piiroinen kävi syksyllä Niemen tavoin Mestis-visiitillä, mutta sieltä palattuaan teki pisteitä kovalla tahdilla. Joulun tienoilla hyytyi kuitenkin täysin eikä onnistunut maalinteossa enää tammikuun alun jälkeen. Sai syksyn näytöillä jatkosopimuksen, joten ensi kaudella odotetaan tasaisempia otteita.

39 Olli Sipiläinen



(RS: 50. 2+8=10, -1, 36 min; PP 6. 0+1=1, -1, 0 min)

Sipiläinen on valmentajansa näköinen pelaaja, joka ei surffaile puolivaloilla vaan yrittää kovasti aina jäälle päästessään. Tehoton maalintekijä, mutta muuten joukkueelle hyödyllinen pelaaja alivoimassa ja vääntöpelissä. Taklaa myös paljon, vaikka on pienikokoinen. Sai luotettavuutensa myötä jatkosopimuksen seuraaviksi kausiksi.

40 Dwight Helminen




(RS: 52. 20+25=45, +9, 10 min; PP 6. 3+3=6, -2, 0 min)

Tuli kovin odotuksin JYPiin eikä ainakaan pettänyt niitä. Haki oikeaa roolia kokoonpanossa keväälle asti, kunnes siirrettiin ykkösketjun laitaan ja maaleja alkoi syntyä. Puolusti tunnollisesti ja teki laiturin paikalla paljon tehoja, mutta sentterinä ei kyennyt rakentamaan peliä ja oli yksi syy siihen, ettei JYPiin syntynyt toista tehoketjua koko kauden aikana. Jatko vielä auki.

42 Antti Virtanen



(RS: 53. 13+29=42, +9, 16 min; PP 6. 0+3=3, -6, 0 min)

Palasi vanhaan seuraansa epäonnistuneen ulkomaanreissun jälkeen ja pelasi odotusten mukaan. Immosen tärkeä tutkapari etenkin ylivoimapelissä, mutta pienen kokonsa ja huonon fysiikkansa takia ei ole kovien pelien mies eikä onnistunut pudotuspeleissä. Tehopisteitä kuitenkin syntyi runkosarjassa ja useimmiten näyttävien suoritusten jälkeen. Jatkaa ensi kaudella.

49 Tuomas Pihlman




(RS: 56. 20+29=49, +4, 58 min; PP 6. 4+0=4, -5, 10 min)

Palasi Pohjois-Amerikasta entistä vahvempana ja tehokkaampana. 49 pistettä on hieno saavutus Pihlmanin kaltaiselle pelaajalle, jonka ensisijainen tehtävä ei ole tehopisteiden kerääminen vaan fyysinen peli. Oli erinomaisella maskipelaamisellaan tehokkaan ylivoiman tärkeä lenkki, mutta pudotuspelit jättivät parantamisen varaa. Jatkaa ensi kaudella.

70 Tommi Hannus



(RS: 37. 9+8=17, +5, 14 min; PP 4. 1+0=1, +1, 0 min)

Kärsi alkukaudella selkävaivoista ja pienestä peliajasta, mutta onnistui siitä huolimatta vähintään kohtuullisesti maalinteossa. Pystyy kuitenkin parempaan eikä ehkä saa Risto Dufvan JYPissä riittävän suurta roolia. Siirtyy TPS:aan.

81 Ilari Filppula


(RS: 56. 7+15=22, +0, 20 min; PP 6. 0+1=1, -1, 0 min)

Jos kiekollisen roolin hyökkääjän tehopisteet puolittuvat edelliskaudesta, ei suorituksiin voi olla tyytyväinen. Filppula väläytteli ajoittain vanhoja taitojaan, mutta kurvaili liian suuren osan ajasta pelin ulkopuolella tai istui vaihtopenkillä. Hannuksen tavoin pukee ensi kaudella ylleen TPS:n sotisovan.

91 Tuomas Vänttinen





(RS: 51. 5+8=13, -1, 38 min; PP 6. 0+1=1, -1, 2 min)

Myös Vänttisen tehopisteet puolittuivat viime kaudesta, mutta mies korvasi kiekottomassa pelissä moninkertaisesti sen minkä kiekollisessa jätti tekemättä. Uskomaton määrä likaista työtä, joukkueen tsemppaamista ja mustelmia illasta toiseen. Hankki myös vastustajille suuren määrän jäähyjä. Kokonaispanoksellaan kauden positiivisimpia yllättäjiä, joten jatkaa myös seuraavat kaksi kautta JYPissä.

Valmentajat Risto Dufva, Jyrki Aho ja Ari-Pekka Siekkinen sekä muu JYP-organisaatio



Vaikka välieräpaikka jäi edelleen haaveeksi, tekemisen meininki palasi JYPiin tällä kaudella valjujen vuosien jälkeen. Joukkueeseen saatiin kesällä nimekkäitä paluumuuttajia ja valmennus onnistui saamaan heistä paljon irti. Runkosarjan ja pudotuspelien aikana JYP voitti kotihallissa 23 kertaa, mikä tarkoittaa suurta määrää viihdettä ja iloa keskisuomalaisyleisölle. Puolivälierissä putoaminen jätti parantamisen varaa ensi kaudelle, mutta koska joukkueen runko pysyy kasassa, välieräpaikkaa on hyvä lähteä jahtaamaan vuoden päästä vuoden kokeneempana.

» Lähetä palautetta toimitukselle