Severstal Tšerepovets - Yllätysvalmiit liekkipaidat

KHL / Artikkeli
Jakub Stepanek tarvitsee tasaisempaa pelaamista.
Kuva © Timo Savela
Viime kaudella pudotuspelien ulkopuolelle jääneet oranssimustat ovat vahvistuneet hieman kesän aikana, ja lisäksi seura sai lisärahoitusta.

Päävalmentajaksi tuli Vaclav Sikora, joka on tuttu näky KHL:stä aiemmilta kausilta. Ennen kaikkea puolustus on saanut kesän aikana tekijämiehiä. Joukkueen puolustuksessa ovat nyt kokeneet huippuluokan tšekkipakit Ondrej Nemec ja Miroslav Blatak, joihin kohdistuvat suuret odotukset.

Pudotuspelit ovat Severstalin tähtäimessä, mutta vahvistuneesta joukkueesta huolimatta ne voivat jäädä kolmatta kertaa peräkkäin haaveeksi. Severstal on edennyt kertaalleen KHL:n historiassa pudotuspelien avauskierrokselta jatkoon, mutta tuon tempun toistamiseen vaaditaankin sitten jo todellista huippukautta.

Maalivahdit:

Jakub Stepanek (CZE)

Sergei Magarilov

SKA:n tähtisikermässä suurinta vastuuta maalivahtiosastolla kausina 2010-12 kantanut 29-vuotias tšekkivahti Jakub Stepanek aloittaa kolmannen peräkkäisen kautensa seurassa. Avauskausi oli hänelle erinomainen, mutta viime kaudella lähes kaikki joukkueensa pelit pelannut Stepanek ei enää yltänyt samalle tasolle. Hänen peliesityksensä ailahtelivat jo SKA-vuosina liikaa, ja samaa nähtiin viime kaudella. Tšekin palkintokaapista löytyy maailmanmestaruus vuodelta 2010, mutta pelejä ei niissä kisoissa kertynyt Tomas Vokounin ja Ondrej Pavelecin takana yhtä ainutta.

Kakkosmaalivahdin paikasta taistelevat alle 175-senttinen Roman Smirjagin ja kokenut Sergei Magarilov. Smirjagin pelasi viime kaudella seuran riveissä muutaman pelin surkealla 80,6 torjuntaprosentilla. Hänellä on urallaan vain puolen tusinaa KHL-peliä takana, joten 25-vuotiaan Smirjaginin varaan on turha laskea liikaa. 30-vuotias Magarilov on isokokoinen maalivahti, mutta hänenkin otteensa viime kauden seitsemässä pelissä olivat kaukana vakuuttavasta. Ne olivat myös Magarilovin uran ensimmäiset pelit KHL:ssä.

Puolustus:

Ondrej Nemec (CZE) - Miroslav Blatak (CZE)

Mattias Karlsson (SWE) - Andrei Šefer

Nikolai Stasenko (BLR) - Pavel Lukin

Severstal on saanut muutaman todella nimekkään puolustajan kesän aikana riveihinsä, mutta puolustus ei kestä kärkinimien loukkaantumisia yhtään, sillä syvyyttä siinä ei ole nimeksikään. TsSKA:n riveihin Atlantista kesken viime kauden siirtynyt monipuolinen Nemec oli seuran kesän kovin hankinta. Lev Prahan kanssa KHL-finaaleissa pelannut Nemec valittiin toissa kauden päätteeksi KHL:n tähdistökentälliseen. Nemec on erinomainen luistelija ja hänen taitotasonsa on korkea. Puolustajan vahvuuksiin voidaan lukea erinomainen syöttötaito, pelikäsitys, kaksinkamppailupelaaminen ja fyysisyys.

Ondrej Nemec maajoukkueessa
Kuva © Timo Savela

Seuran toinen tšekkihankinta puolustukseen oli Avangardista hankittu 33-vuotias Blatak, joka on voittanut urallaan vaikka mitä. Hän on KHL-mestari, maailmanmestari, Tšekin Extraliigan mestari ja RSL-mestari. Blatak on Nemecin tavoin sulavasti luisteleva ja kiekollisesti taitava puolustaja. Hänellä on painava laukaus ja hyvä syöttötaito sekä pelikäsitys. Tämän tšekkikaksikon pitäisi tuoda valtavasti laatua Severstalin puolustukseen. Blatak teki viime kaudella 42 peliin vain tehot 2+8, kun parhaalla KHL-kaudella syntyi 29 pistettä.

Tšekkien lisäksi puolustuksen uusiin nimiin kuuluu HV71:stä saapunut Mattias Karlsson. Hän teki viime kaudella 54 peliin tehot 3+21. 30-vuotias yleispuolustaja ei ole mahtunut edustamaan Ruotsia MM-kisoissa, mutta on tehnyt hyvää työtä vuosikausia SHL:ssä. Hän tuo joukkueeseen fyysisyyttä, kovaa asennetta ja painavan laukauksen. Joukkueen uusi ulkomaalaiskolmikko muodostaa erinomaisen selkärangan puolustukseen.

Joukkueensa kapteenina toimiva 34-vuotias Andrei Šefer on pelannut seurassa kahdellatoista kaudella. Hän on hyvä yleispuolustaja, joka pääsee yleensä hyvin paineen alta pois, eikä tee hätiköityjä ratkaisuja. Valko-Venäjän maajoukkuepuolustaja Nikolai Stasenkolla on ongelmia liikkeen kanssa, mutta peruspakki tuo fyysisyyttä joukkueen alakertaan. Näiden herrojen jälkeen puolustuksesta ei löydy mainittavia pelaajia. Taso putoaa rajusti kärkinelikon takana.

Hyökkäys:

Dmitri Kagarlitski - Pavel Tšernov - Jevgeni Mons

Pavel Buhnevitš - Juri Trubatšev - Igor Skorohodov

Sergei Monahov - Vadim Berdnikov - Anatoli Nikontsev

Maksim Trunev - Jevgeni Kovyršin (BLR) - Nikolai Kazakovtsev

Siinä missä puolustus on kokenut ison remontin, ei hyökkäyksessä ole vaihtunut kuin yksi mainittava nimi. Andreas Thuresson lähti, ja tilalle tuli Igor Skorohodov, joka oli KHL:n maalipörssin kakkonen kaudella 2012-13, kun hän teki Jugran riveissä 51 peliin peräti 27 maalia - vain Sergei Mozjakin oli hänen edellään. Viime kausi sujui pääosin VHL:n puolella, kun hyökkääjä ei mahtunut pelaamaan Salavatin joukkueessa. Nopeus, erinomaiset rytminvaihdokset ja terävä laukaus kuuluvat hänen vahvuuksiinsa. Harjoituspeleissä hyökkääjä on tosin ollut kuin varjo entisestä.

Hyökkäyksen huippunimiin lukeutuvat Dmitri Kagarlitski ja Pavel Buhnevitš. Seuran sisäisen pistepörssin viime kaudella tehoilla 12+32 voittanut Kagarlitski on varsin pienikokoinen, nopea, taitava yksi vastaan yksi -tilanteissa ja hyvällä pelikäsityksellä varustettu laatuhyökkääjä. 26-vuotias laitahyökkääjä on hyvä maalintekijä, minkä lisäksi hän on erinomainen tilanteiden rakentaja.

20-vuotiaan seuran huipputalentti Buhnevitšin tulevaisuus lienee NHL:ssä. Mies on erinomaisilla hyökkäyspään taidoilla varustettu isokokoinen, röyhkeä, nopea ja huipputaitava hyökkääjä, joka on todella maaliahne pelaaja. Viime kaudella hän teki 48 peliin tehot 13+17.

Erinomaisen kauden seurassa pelannut Pavel Tšernov aloittanee kauden ykkössentterin tontilla. Hän teki 53 peliin tehot 17+18 ja oli Kagarlitskin jälkeen sisäisen pistepörssin kakkonen sekä joukkueensa paras maalintekijä. Oikeastaan vasta viime kaudella pinnalle noussut sentteri saa kiekon maaliin hankalistakin laukaisupaikoista hyvän laukaisutekniikkansa ansiosta, luistelee vahvasti ja lukee peliä erinomaisesti. Juri Trubatšev on varsin monipuolinen sentteri. Seuran senttereihin kuuluvalla Vadim Berdnikovilla on hyvä pelikäsitys, syöttötaito ja laukaus. Hän on tottunut pelaamaan isossa roolissa KHL:n pienemmissä seuroissa.

Isokokoinen, fyysinen ja väkivahva voimahyökkääjä Jevgeni Mons ei ole loistava luistelija, mutta 15 maalin kauden pelannut 26-vuotias hyökkääjä saanee jälleen ison roolin. Hän tekee enemmänkin likaisia maaleja, vaikka Monsilla on myös hyvä laukaisutaito. Hän on edustanut KHL:ssä ainoastaan Severstalia. Erittäin kovaa fyysistä peliä joukkueeseen tuo Pakhrudin Gimbatov, joka on enemmänkin tappelija. SKA:n nykyinen päävalmentaja Andrei Nazarov laittoi miehen tappelemaan usein, kun hän valmensi Severstalia. Hänen vastuunsa jäänee minimaaliseksi Sikoran alaisuudessa.

SKA:n alemmista ketjuista muutaman vuoden takaa tuttu pienikoinen ja kevytrakenteinen pikakiitäjä Sergei Monahov on väsymätön taistelija. Hänellä on myös erinomaiset ensimmäiset potkut, joilla hän karkaa vastustajilta. Monahov ei ollut kuitenkaan Severstalissa mikään pistelinko. Anatoli Nikontsev on rikkonut kolmella viimeisellä kaudellaan aina 10 maalin rajan. Hän tuo syvyyttä hyökkäykseen.

Yhteenveto:

Severstalista nousee ensimmäisen esiin erinomainen puolustuksen kärki ja laadukkaat TOP4-pakit. Puolustuksessa ei ole kuitenkaan syvyyttä nimeksikään, joten loukkaantumisia Severstal ei kestä. Joukkueen tähtipuolustajia tullaan varmasti kuormittamaan Sikoran toimesta. Stepanekin pitää nostaa pykälän verran tasoa, niin seuran tilanne näyttää hyvältä, mutta Severstalilla on aivan sarjan heikoimpiin kuuluva kakkosvahti.

Hyökkäys on periaatteessa paperilla ihan hyvä, mutta tasapaksu. Muutama varsin tuntematon tähti kyllä hinaa joukkuetta kohti pudotuspelejä. Tulee taistelemaan kynsin ja hampain viimeisistä paikoista pudotuspeleihin. Elementtejä isoon yllätykseenkin on olemassa.

Arvio: Liekkipaidat tulevat olemaan todella lähellä paikkaa pudotuspeleissä. Läntisessä konferenssissa sijoille 9-11.

» Lähetä palautetta toimitukselle