Suomi-sarja: Etelässä tasaista, pohjoisessa kolme kovaa

MESTIS / Artikkeli
Suomi-sarjassa ei ole kesän aikana tapahtunut suuria voimasuhteiden muutoksia. Vuoden tauon jälkeen kokonaan kaksilohkoisena pelattavan sarjan suosikkeja ovat jo viime kaudella hyvin menestyneet seurat.

Syyskuun viimeisenä viikonloppuna käynnistyneessä Suomi-sarjassa on palattu kaksilohkoiseen sarjajärjestelmään. Kesän aikana tapahtuneiden muutosten ja ensimmäisten pelien perusteella etelälohko vaikuttaa miltei ennennäkemättömän tasaiselta. Pohjoisessa tasoerot ovat sen sijaan hieman suurempia.

taustaa

20 joukkueen Suomi-sarja pysyy Jääkiekkoliiton tavoitteena
[lue lisää]

Kesän aikana tapahtui muutoksia myös kaukalon ulkopuolella. Sarjapaikasta luopumisia nähtiin tällä kertaa kaksi: Kuusamon Pallo-Karhut ja Hyvinkään Ahmat jättivät hyvästit Suomi-sarjalle. PaKa pudottautui kakkosdivisioonaan, Ahmat taas lopetti toimintansa kokonaan. Lisäksi nähtiin yksi seurafuusio, kun sarjasta pudonnut Kiekko-Oulu yhdistyi sarjanousija Laser HT:n kanssa Kiekko-Laseriksi.

Jatkoaika käy seuraavassa läpi joukkueiden lähtöasetelmat alkaneeseen kauteen ja esittää arvion niiden todennäköisistä sijoituksista.

Tasaisessa etelälohkossa tuttu suosikki


1. HeKi

Heinolan Kiekolla on takanaan seuran historian menestyksekkäin kausi. Sekä alku- että jatkolohkon voittaneet heinolalaiset pelasivat kohtuullisen hyvin myös Mestis-karsinnoissa. Kabinetin kautta nouseminen ei kuitenkaan heinolalaisia kiinnostanut, vaikka heiltäkin tiedusteltiin mielenkiintoa KalPan tyhjäksi jättämää Mestis-paikkaa kohtaan.

HeKi lähtee uuteen kauteen kovatasoisella, mutta epätasapainoisella ryhmällä. Joukkueen kokoonpanossa oli avauskierroksella 5 puolustajaa ja 15 hyökkääjää, mikä havainnollistaa kapean puolustuksen olevan jälleen itähämäläisten ongelma. Kaiken lisäksi pakisto on Anssi Silfverin lopettamisen ja Juha Nissisen Kontiolahdelle siirtymisen myötä myös heikentynyt. Uusille pelaajille, a-nuorten SM-liigasta tulleille Tuomo Rovolle (SaiPa) ja Antti Kautoselle (Pelicans) on tarjolla isot saappaat. Maalilla sentään jatkaa kokenut kaksikko Pekka Mäkitalo – Mikko Kapanen.

Hyökkäys sen sijaan on vahvistunut viime kaudesta. Ainoat selkeät menetykset ovat kapteeni Janne Sinkkonen ja asennehyökkääjä Jani Kylmämaa. Tulopuolella taas on liuta kovia nimiä: kauden 2003-04 pistelingot Petri Pyhäjärvi ja Tomi Inkinen palaavat HeKiin, Haukkojen taitava Vili Mustonen hakee uutta nousua uralleen, kokenut divarijyrä Jarno Mensonen palaa Suomeen Pohjois-Amerikasta ja yli 100 liigaottelua pelannut Pelicansin Mikko Niinikoski vahvistaa HeKiä ainakin kauden alussa. Mahdollisia jokerikortteja ovat jenkkihyökkääjä Ben Buzdon sekä a-nuorten SM-liigassa viime kaudella yli 10 maalia iskeneet Dan Marklund (Jokerit) ja Risto Ahonen (Pelicans).

Arvio: HeKillä on sarjan paras hyökkäys, ja valmentaja Jarno Pikkaraisen näytöt aiemmilta kausilta ovat vakuuttavat. Puolustuksen jokavuotinen kapeus on taas ongelma, mutta viime vuonnakaan se ei ollut este lohkovoitolle. HeKi on etelälohkon suurin suosikki, mikäli puolustus säästyy loukkaantumissumilta.

2. Titaanit

Viime kaudella puolivälierissä niukasti SHT:lle hävinnyt Titaanit on kasannut joukkueensa huolella. Seura oli aikaisin liikkeellä siirtomarkkinoilla, ja tuloksena on erittäin laaja ja tasainen ryhmä. Marko Oksasen valmennuksessa jatkavat kotkalaiset ovat hankkineet riveihinsä sarjasta pudonneiden Ahmojen ja LLujan parhaita pelaajia sekä isompien seurojen lupaavia junioreita.

Titaanit on kuitenkin myös menettänyt paljon kokemusta ja tehopisteitä. Simo Rouvinen, Tero Vuorinen ja Tero Roiha tekivät viime kaudella runkosarjassa yhteensä 100 tehopistettä, joten ratkaisijan rooliin on nyt löydyttävä uusia miehiä. Potentiaalisia uusia tehohyökkääjiä ovat Ahmoissa viime kaudella pirteästi pelanneet Jaakko Niemensivu ja Miika Piikkilä sekä LLujan paras maalintekijä Ville Valli. SaiPan a-junioreista tulleilla Ville Turusella ja Pietari Kolhosella on kovat meriitit a-nuorten SM-liigasta, joten heissäkin saattaa olla ainesta profiilipelaajiksi. Viime kauden parhaista hyökkääjistä jatkavat Joni Hakonen, Henri Pekkola ja Niko Niemi.

Maalin suulle Titaanit hankki Haukoissa lopullisen läpimurron kynnykselle jääneen Jaakko Valkaman, jonka pitäisi olla erinomainen torjuja Suomi-sarja-tasolla. Puolustus on lähes täysin samassa koostumuksessa kuin viime kaudella. Takalinjojen perustitaanit Jukka Siira, Pasi Eväkoski ja Raine Räisänen tuovat nuoren hyökkäyskaluston taakse kokemusta.

Arvio: Titaanien materiaali on sarjan tasaisin ja laajin. Takuuvarmoja ratkaisupelaajia ei kuitenkaan ole liikaa. Joukkueen hyökkäystehoihin vaikuttavat merkittävästi uudet pelaajat ja heidän sopeutumisensa kotkalaisryhmään. Pudotuspelipaikan pitäisi joka tapauksessa irrota kohtuusuorituksella, eikä lohkovoittokaan olisi suuri yllätys.

3. Hc Montreal

Viime kaudella aina välieriin asti yltänyt Hc Montreal lähtee kauteen pitkälti viimevuotisin kuvioin. Kokeneet ja taitavat pelurit ovat jälleen suuressa roolissa, ja vaihtuvuus miehistössä on ollut kohtalaisen vähäistä. Valmentajan penkillä sen sijaan nähdään uusi nimi, kun uransa viime kauteen lopettanut entinen liigapelaaja Pekka Kangasalusta aloittaa HcM:n luotsina. Vasta 28-vuotiaalle valmentajalle tuovat painoarvoa miltei 300 pelattua SM-liigaottelua.

HcM menetti kesän aikana runsaan kentällisen verran pelaajia, mutta todella merkittävä lähtijä oli oikeastaan vain kesken viime kauden KOO-VEEstä siirtynyt hyökkääjä Tomi Pylvänäinen, joka palasi kesällä takaisin naapuriseuraan. KOO-VEEn riveihin siirtyivät myös pienemmän roolin hyökkääjät Kai Kinnunen ja Sami Nurmi. Tulopuolella sen sijaan on kaksi kohtalaisen nimekästä hyökkääjää: pohjoislohkon Haukiputaan Ahmoissa viime kaudella 18+29 tehopistettä tehnyt Tuomas Lohikoski sekä parikymmentä liigapeliä Ilveksessä pelannut Karri Akkanen, jonka viime kausi meni Tapparan a-nuorissa.

Maalin suulla jatkaa entinen Mestis-vahti Jaakko Huhti. Puolustuksen kirkkain tähti on taitava Kimmo Lisko. Hyökkäyksen tehopelaajat jatkavat Sami Järvenpään, Jani Salmijärven ja Rami Uusitalon johdolla. Joukkue on kauttaaltaan erittäin kokenut, 1970-luvulla syntyneitä pelaajia on kokoonpanossa peräti 18, kun muissa Suomi-sarja-joukkueissa heitä on tavallisesti vain kentällisen verran.

Arvio: Hc Montrealilla on jälleen koossa kova joukkue. Parhaan miehistön kentälle saaminen lienee kuitenkin alkavalla kaudella yhtä vaikeaa kuin edelliselläkin. Kahdessa ensimmäisessä ottelussa kokoonpanossa on ollut hädin tuskin kolme kentällistä pelaajia. Tämän vuoksi sarjan terävin kärki jäänee haaveeksi ja HcM tyytyy taistelemaan viimeisistä pudotuspelipaikoista.

4. SaPKo

Savonlinnassa viime kausi oli tuskien taivalta. Suomi-sarjan parhaimmistoon tavallisesti kuuluva joukkue oli jopa vaarassa joutua karsintoihin, ennen kuin lopputalven ryhtiliike takasi itäsavolaisille suoran säilyjän paikan. Nimekäs valmentaja Ari-Pekka Selin siirtyi SaiPaan Heikki Mälkiän aisapariksi, ja hänen tehtävänsä siirtyivät – kuten HcM:ssäkin – uransa päättäneelle entiselle pelaajalle, SaPKon lisäksi Sportissa ja Allsvenskanin Gislavedissa pelanneelle Jori Kokkoselle.

Kokkonen pääsee aloittamaan valmentajanuransa selvästi vahvistuneen joukkueen kanssa. Suuria tähtiä SaPKo ei ole hankkinut, mutta tärkeitä paluumuuttajia kylläkin. Kolmekymppiset puolustaja Janne Leinonen sekä hyökkääjät Jarno Tiilikainen ja Tuomo Litmanen ovat olleet aiempina vuosina tärkeitä pelaajia SaPKolle, ja kaikki kolme lienevät vieläkin vahvistuksia joukkueelle. Hieman nuoremman polven paluumuuttajia ovat kakkosdivarin Rantasalmen Urheilijoissa viime kaudella komeasti pisteitä tehneet Antti Maaninka ja Tuomas Nissinen. Merkittävä menetys on valmentajaksi siirtyneen Kokkosen lisäksi oikeastaan vain KooKooseen lähtenyt hyökkääjä Jami Miettinen.

Kokonaan uusista pelaajista mielenkiintoisimpia nimiä ovat Jukurien nuori puolustaja Petri Pölhö ja KalPan a-junioreissa viime kaudella piste per ottelu –tahdilla hyökännyt Samu Miettinen. Viime talvena Savonlinnassa nähdystä maalivahtisirkuksesta ei ole haluttu pikauusintaa, sillä maalin suulle on hankittu KOO-VEEstä rutinoitunut Suomi-sarja-torjuja Harri Kohvakka. Hänen asemansa ykkösvahtina on selkeä.

Arvio: SaPKolla on koossa ryhmä, jolla taistellaan tosissaan pudotuspelipaikasta. Kaikki osa-alueet ovat paperilla hyvää Suomi-sarja-tasoa. Pieni kysymysmerkki on Selinin valmennuskaudella vaivannut hyökkäyksen tehottomuus. Avauskierroksen 0-2-kotitappio Titaaneille viittaa siihen, että maalinteko ei ehkä ole SaPKolle kovin helppoa tälläkään kaudella.

5. Ketterä

Perinteikäs alasarjaseura Imatran Ketterä taisteli viime kaudella komean loppukirinsä ansiosta jopa pudotuspelipaikasta. Kesällä Ketterä vaikutti jopa heikentyvän, kun riveistä poistui useita runkopelaajia. Syksyn tullen on kokoon saatu kuitenkin ryhmä, joka vaikuttaa vähintään yhtä hyvältä kuin viimekautinen joukkue. Valmentajana jatkaa entinen pitkän linjan Ketterä-pakki Esa Puuska.

Pelaajaliikenne Imatralla on ollut vilkasta. Juuso Vakkilainen, Jani Keskinen ja Markku Moisio veivät mennessään yli 120 tehopistettä, ja muutama muukin kokenut pelaaja jätti joukkueen. Kuitenkin myös tulopuolella on kovia ja rutinoituneita nimiä. Pitkän liigauransa keväällä SaiPassa päättänyt Mika Kauppinen jatkaa kiekkoilemista Ketterässä ja tuo joukkueeseen yli 400 liigaottelua kokemusta. Kauppisella on ikää jo 34 vuotta, mutta vielä viime kaudella 4+6 tehopistettä liigassa tehneen sentterin potkun pitäisi riittää hyvin Suomi-sarja-kiekkoon. Muita kokeneita paluumuuttajia ovat viime kauden vammojensa kanssa taistellut Veli-Pekka Nutikka, Titaaneista takaisin tullut Tero Roiha sekä maalivahti Antti Ore.

Kolmikymppisten Kauppisen, Nutikan ja Juha-Pekka Rinkisen vastapainoksi joukkueessa on myös potentiaalisia nuoria pelaajia. SaiPan a-junioreista tullut hyökkääjäkolmikko Ilkka Malkki – Ville Oittinen – Antti Martikainen teki viime kaudella a-nuorten SM-liigassa 15-20 pistettä mieheen, joten mahdollisuuksia menestymiseen saattaa olla Suomi-sarja-tasollakin. Ketterän puolustus on nuori ja melko nimetön, mutta suurimmalla osalla pelaajista on takanaan jo ainakin yhden kauden verran tämän tason kiekkoa.

Arvio: Ketterä on muuttunut hieman samaan tapaan kuin Titaanit. Hyökkäyspään ratkaisupelaajat ovat vaihtuneet, mutta puolustus pysynyt ennallaan. Joukkue vaikuttaa tasaisemmalta kuin viime kaudella, ja onnistuessaan sillä on kaikki mahdollisuudet päästä pudotuspeleihin.

6. VT-HT

Vermuntilan Tempolla on takanaan hyvin vaihteleva kausi. Hurja alkusyksy vaihtui keskitalven lamavaiheeseen, joka uhkasi pudottaa joukkueen pois pudotuspeleistä. Playoff-pelit sujuivat kuitenkin mainiosti, ja joukkue putosi jatkosta vasta välierissä. Viimekautinen miehistö on pysynyt lähes ennallaan. Valmennuksessa Jyrki Pönkän työtä jatkaa viime kaudella Lukon junioripäällikkönä työskennellyt Marko Sykkö.

Vaihtuvuus on Vermuntilassa ollut vähäistä. Puolustajat Jussi Saimo ja Saku Porkola sekä hyökkääjä Veli-Pekka Salo siirtyivät kolmosdivariseura Rauma Tigersiin, mutta kukaan heistä ei viime kaudella kuulunut aivan Tempon terävimpään kärkeen. Tulopuolella merkittävin nimi on paluun kaukaloon tekevä hyökkääjä Mika Julkunen, joka kaudella 2003-04 kuului koko sarjan parhaisiin pelaajiin. Muita uusia tempolaisia ovat LLujan luxemburgilainen maalivahti Michel Welter sekä neljä junioria Lukosta ja UJK:sta.

Viime kaudella puolustajasta hyökkääjäksi siirtynyt ja kevätkauden parhaaksi pistemieheksi noussut Krister Pietsalo jatkaa uudella pelipaikallaan. Juha Myllymaa puolestaan on siirtynyt puolustajaksi. Kesken viime kauden joukkueeseen liittynyt Reeti Sahlstedt jatkaa Tempossa, samoin viime kauden parhaisiin pistemiehiin kuuluneet Petri Tervo, Tuomas Montonen ja Joni Virtanen. Viime kaudella 134 jäähyminuuttia kerännyt hyökkääjä Tero Kärki sai jo avauspelissä 36 minuuttia rangaistuksia.

Arvio: Tempon joukkue on kokenut ja nimekäs, mutta viime kausien tapaan altis ailahteluille. Parhaimmillaan VT-HT pelaa sarjan kärkijoukkueiden tasolla, mutta pudotuspeleihin pääseminenkään ei ole varmaa. Viime kaudella joukkue hyötyi muita etelälohkon kärkiseuroja helpommasta alkulohkosta, mutta nyt samaa etua ei ole. Playoff-paikka on silti mahdollinen.

7. KOO-VEE

Toissa kevään Mestis-karsija KOO-VEElle viime kausi oli pettymys. Ennakkosuosikin asema ei sopinut nuorelle joukkueelle, vaan se jäi lopulta kokonaan ulos pudotuspeleistä. Joukkueen vahvuutena ollut tasaisuus kääntyi liian usein tasapaksuudeksi. Nyt menestystä haetaan uuden valmentajan, kokeneen Ari Jortikan johdolla.

Pelaajaliikenne on KOO-VEEssä ollut melko vilkasta, mutta erittäin laajalla materiaalilla pelaavan joukkueen runkopelaajat ovat samat. Lähteneistä selviä menetyksiä ovat lähinnä KooKooseen palanneet Silvennoisen kaksoset Antti ja Heikki, hyökkääjä Teemu Karhunen sekä puolustajat Joni Valtatie ja Petteri Serguskin. Tulopuolellakin on paljon pelaajia, mutta vähän kovia nimiä. Poikkeuksen tekee Hc Montrealista palannut Tomi Pylvänäinen, joka kuulunee KOO-VEEn ehdottomiin kärkihyökkääjiin alkavalla kaudella.

Pylvänäisen lisäksi Hc Montrealista saapuvat hyökkääjät Kai Kinnunen ja Sami Nurmi. Omista a-nuorista KOO-VEE on nostanut peräti kentällisen verran pelaajia. Eksoottisin tulokas on 32-vuotias eteläkorealainen maalivahti Hyun Kook Hong, mutta hän tuskin kovin helposti syrjäyttää entistä FPS-vahtia Juha-Matti Taposta ykköstorjujan paikalta. Viime vuosien tärkeistä runkopelaajista jatkavat esimerkiksi pisteitä tekevä puolustaja Henri Virta sekä hyökkäjät Toni Aro ja Juha Helminen.

Arvio: Toisin kuin monet muut etelän seurat, KOO-VEE ei ole ainakaan vahvistunut viime kaudesta. Toisaalta joukkue ei yltänyt viime kaudella parhaimpaansa, joten tasaisessa keskikastissa kaikki sijat välillä 3-7 ovat nykymiehistölläkin aivan realistisia. Pudotuspeliviivan alapuolelle jääminen lienee kuitenkin todennäköisempää kuin neljän joukkoon yltäminen.

8. LeKi

Lempäälän Kisa nousi kokeneen tähtipelaajan Janne Sevan siivittämänä Suomi-sarjaan viime kevään dramaattisissa karsinnoissa. Nyt Seva on poissa, mutta LeKillä on koossa viime kautta nimekkäämpi ryhmä. Kovassa ja tasaisessa etelälohkossa pisteiden hankkiminen on kuitenkin vaikeaa. 1990-luvulla KooVeessä ykkösdivaria pelanneen Jyrki Rantalan valmentama ryhmä on suurten haasteiden edessä.

Sarjatason vaihtuminen on tiennyt melko suurta vaihtuvuutta LeKin miehistössä. Vahvistuksia on tullut etenkin hyökkäyspäähän ja maalin suulle. Viime kaudella Mestistä pelanneet Niko Papinaho (Hokki) ja Marko Santanen (Sport) ovat kovia nimiä tälle tasolle, ja takuuvarma ratkaisupelaaja on myös SHT:ssä viime kaudella 12+22 tehopistettä tehnyt Miikka Kuusela. Maalivahtikaksikko Krister Antila – Tero Lassila on yksi koko sarjan kovimpia.

Uusien pelaajien lisäksi hyökkäystehoja voi odottaa viime kauden kovilta pistelingoilta Timo Ruuskalta, Jose Nippalalta ja Sami Lehvilältä. Ruuska iski viime kaudella kakkosdivarissa huikeat 54+42 tehopistettä ja kaksi kautta ykkösdivaria Hermeksessä pelannut Nippala 42 maalia. Ja löytyypä LeKin riveistä myös viime kauden a-nuorten Suomi-sarjan pistepörssin voittaja, hyökkääjä Mikko Lehtonen.

Etukäteen LeKin heikoin osa-alue on puolustus, joka ei ole juurikaan vahvistunut viime kaudesta. Uusia pakkeja ovat KOO-VEEstä tullut Kaj Källarsson ja Hc Montrealin Mikko Niemi, mutta kumpikaan heistä ei kuulunut viime kaudella joukkueidensa runkopuolustajiin. Lisäksi Lempäälään on saapunut kaksi KOO-VEEn a-junioreista tullutta puolustajaa sekä viimekautisen päävastustajan NoPy:n kokenut alasarjapakki Mikko Eskola.

Arvio: LeKi on etelälohkon musta hevonen. Nimekkäiden profiilipelaajiensa siivittämänä se voi yllättää, mutta kahdessa ensimmäisessä pelissä 11 maalia päästänyt puolustus vaikuttaisi olevan lähempänä kakkosdivarin kuin Suomi-sarjan tasoa. Sarjapaikan säilyttäminen on realistinen tavoite, pudotuspelipaikka olisi iso yllätys.

9. VG-62

Aurinkokaupunkiin ei ole odotettavissa kovinkaan säteilevää kautta. Viime kaudella keskikastiin itsensä pelannut VG-62 on ainoa kesän aikana selvästi heikentynyt joukkue etelälohkossa. Jorma Valtosen valmentama ryhmä on nuori eikä erityisen nimekäs.

Lähteneiden lista on pitkä ja täynnä tehopelaajia. Hannes Kymäläinen, Tuomas Ellilä ja Ville Vähämaa ovat vieneet mennessään 150 tehopistettä. Lisäksi joukkueen vakimiehistöstä ovat poistuneet esimerkiksi puolustaja Mikko Hongisto ja hyökkääjä Matias Barck. Tulopuolella ovat puolustukseen LLujan Mika Kursi ja PaKan Toni Vekka, hyökkäykseen muutamia nuoria lähiseurojen pelaajia, joilla ei ole meriittejä Suomi-sarjasta.

Joukkueen paperilla vahvin osa-alue on puolustus, sillä sekä maalivahtikaksikko Ossi Ojanen – Kimmo Wasström että pakisto ovat varsin hyviä. Entinen FPS-pakki Juha Sinkkonen, TuTossa pelannut Rami Katajisto, kokenut Juha-Pekka Signell sekä Mika Kursi taas ovat kelpo puolustajia Suomi-sarjaan. Hyökkäys sen sijaan on erittäin nuori, sen iäkkäin pelaaja on 23-vuotias Petri Lehto, joka kuuluu yhdessä viime kaudella 22 maalia ampuneen Kalle Salon kanssa VG:n potentiaalisiin ratkaisupelaajiin. Uusista hyökkääjistä kautensa terävimmin aloitti kakkosdivarin Kiekko-67:stä tullut Patrick Lius, joka teki avauskierroksella kaksi maalia.

Arvio: VG-62 ei missään tapauksessa vaikuta heittopussilta, mutta kovassa etelälohkossa menestyminen on vaikeaa. Hyökkäyspäässä on suuria saappaita täytettävinä. Karsintojen välttäminen olisi nuorelta joukkueelta hyvä saavutus.


Pohjoislohkossa kolme ylitse muiden


1. RoKi

Pohjoislohkon viime kaudella suvereenisti voittanut, mutta pudotuspeleissä jo ensimmäisellä kierroksella kompastunut RoKi lähtee yhtenä suosikkina myös alkavaan kauteen. Kai Suikkasen valmennuksessa jatkava joukkue on tosin heikentynyt, joten lohkovoitto vaatii kovempaa työtä kuin viime kaudella.

RoKin suurimmat menetykset ovat sen kaksi parasta pistemiestä Jani Rautio ja Juho Luoma, jotka iskivät kahdestaan liki 140 pistettä viime kaudella. RoKi ei kuitenkaan viime kaudella ollut yksin heidän varassaan, joten menetys ei ole korvaamaton. Esimerkiksi Jaakko Järvitalo, Antti Erkinjuntti ja Matti Huhtamäki jatkavat joukkueessa, samoin tehopuolustaja Toni Karjala. Lähteneiden listalla ovat Raution ja Luoman lisäksi runkopelaajista hyökkääjä Jussi Nieminen ja puolustaja Mikael Kylmämaa.

Maalin suulla jatkaa tuttu kaksikko Tommi Kuru – Pauli Kaarlejärvi. Puolustuksessa Kylmämaan lähtöä paikkaa SHT:stä siirtynyt Antti Pohjalainen. Hyökkäyspään tulokkaat ovat lähinnä nuoria pelaajia. Juho Joona palaa Rovaniemelle Lukon a-junioreista. Jalkapallon Veikkausliigassakin syksyllä käväissyt kahden lajin taitaja Vesa Inkeröinen (KOO-VEE) ja Ville-Veikko Kykyri (Sport) tulevat a-nuorten divisioonasta. Lisäksi riveihin on nostettu muutama hyökkääjä RoKin kakkosdivarissa pelaavasta kakkosjoukkueesta.

Arvio: Vaikka kirkkaimmat tähdet ovat poissa, RoKi on ykkössuosikki pohjoislohkon voittajaksi. Rovaniemeläisillä on tasainen, vahva ja paljon Suomi-sarja-kokemusta kerännyt joukkue, joka oppi viime kaudella voittamaan. Ratkaisijoiden puute voi tuoda yksittäisiä tappioita, mutta kolmen joukkoon RoKi sijoittuu vähän heikommillakin suorituksilla.

2. SHT

SHT nousi lainapelaajiensa siivittämänä viime keväänä aina Mestis-karsintoihin asti. Mestis-paikkaakin joukkueelle tarjottiin, mutta seurajohto kieltäytyi kunniasta hallikapasiteetin riittämättömyyden vuoksi. Päätös aiheutti ymmärrettävästi paljon ristiriitaisia tuntemuksia niin kannattajien keskuudessa kuin seuran sisälläkin. Nyt SHT on heittänyt pallon Seinäjoen kaupungille, jolta odotetaan toimia Mestis-mitat täyttävän jäähallin rakentamiseksi.

Kesän aikana joukkue on heikentynyt. Viimekeväinen karsintavastustaja FPS näki läheltä SHT-pelaajien taidot ja hankki peräti kolme heistä Mestis-ryhmäänsä. Vihreäpaitoihin siirtyivät kiekollisena taitavat puolustajat Antti Uitto ja Jussi Pernaa sekä voimahyökkääjä Jaakko Kolari. Kokenut Miikka Kuusela siirtyi LeKiin ja nuori puolustaja Antti Pohjalainen RoKiin. Myös Ari Tikkala ja juniorihyökkääjä Pyry Salmela vaihtoivat maisemaa.

Tärkein lähtijä oli silti valmentaja Nicklas Hudd, joka siirtyi Jääkiekkoliiton palvelukseen. Hänen työtään jatkaa viimeksi Ylöjärven Ilveksen valmennuspäällikkönä toiminut Jussi Salo, jonka meriitit päävalmentajana ovat vielä varsin vähäiset.

Merkittäviä jatkajia joukkueessa ovat maalivahti Matti Höylä, kokeneet Tero Järvelä ja Mikko Nevala sekä viime kaudella Suomi-sarjan eliittiin nousseet Tomi Jaakkola ja Tomi Haapala. Uusista pelaajista kovin on eittämättä entinen SM-liigapelaaja Kimmo Vähä-Ruohola, jonka viime kautta tosin varjostivat loukkaantumiset.

Myös muut hankinnat ovat mielenkiintoisia, mutta kaikkiin liittyy pieniä kysymysmerkkejä. Virolaispuolustaja Jevgeni Salagin on pelannut viime kaudet kakkosdivisioonaa, Jokipoikien hyökkääjällä Ville Partasella ei ole vielä näyttöjä miesten sarjoissa ja Daytona Bombersista tullut amerikkalaishyökkääjä Justin Kinnunen on uusi tulokas eurooppalaisissa kaukaloissa.

Arvio: SHT:llä on mainio maalivahti, tehokas ykkösketju ja kohtalaisesti leveyttä materiaalissa. Jos uudet pelaajat pystyvät täyttämään lähtijöiden jättämät aukot ja uusi valmentaja Jussi Salo onnistuu tehtävässään, on viime kauden kaltainen menestyskin mahdollinen. Sijoitus kolmen joukossa on joka tapauksessa todennäköinen.

3. Kiekko-Laser

Keväällä Suomi-sarjaan noussut Laser HT ja sieltä pudonnut Kiekko-Oulu fuusioituivat kesällä Kiekko-Laseriksi. Tulokasseuran ensimmäisessä edustusmiehistössä on odotettua vähemmän viimekautisia Laser HT:n tai K-Oulun pelaajia, mutta lähes kaikki pelaajat ovat silti entuudestaan tuttuja Oulun alueen alasarjaseuroista.

Kiekko-Laserin hyökkäys on pohjoislohkon nimekkäin. Tero Huttula tehtaili viime kaudella Haukiputaan Ahmoissa 18+30 pistettä, vaikka pelasi kevätkauden Saksassa. Juho Luoma iski RoKissa 31+35 ja Petri Halme Ahmoissa 23+17 pistettä. Myös Olli Piipolla, Mikko Moilasella ja Arto Jussilalla on takanaan hyvä kausi Suomi-sarjassa. Muita mielenkiintoisia nimiä hyökkäyksessä ovat Kurikan Ryhdistä tulleet Toni Gussander ja Veli-Pekka Koskinen sekä kakkosdivisioonassa Laser HT:n paidassa paljon pisteitä tehneet Jari Lehto ja Ville Hälikkä.

Maalin suulle on siirtynyt PaKasta entinen Mestis-maalivahti Lauri Rämet. Puolustuksen nimekkäimpiä pelaajia ovat vielä viime kaudella Pelicansissa SM-liigaa pelannut Mikko Purontakanen sekä Raahe-Kiekosta siirtynyt kokenut Tero Ervasti. Pakisto on taitava mutta kapea. Nuorille Henri Revolle ja Jani Pekkariselle on luvassa paljon vastuuta.

Arvio: Kiekko-Laserilla on pohjoisen kovin ja laajin hyökkäys, joten etenkin heikompia joukkueita vastaan on odotettavissa maalijuhlia. Puolustus on kuitenkin kapea, ja kokeneiden sarjajyrien peli saattaa ailahdella, kuten toisen kierroksen 9-1-vierastappio RoKille osoitti. Kiekko-Laser pelaa silti itsensä kolmen parhaan joukkoon.

4. Jeppis

Jeppiksen viimekautinen yritys pärjätä halvalla ja nuorella joukkueella päättyi ikävästi, ja sarjapaikka säilytettiin kesken kauden valmentajaksi palanneen Teemu Levijoen sekä Hermeksestä tulleiden lainapelaajien turvin. Levijoki jatkaa valmentajana myös tällä kaudella, ja koossa on lähes yhtä vahva miehistö kuin viime kautta edeltäneinä kausina.

Jeppiksestä on lähtenyt paljon pelaajia, mutta suurin osa heistä on pienen roolin miehiä. Menetyksiä ovat lähinnä Hokkiin siirtynyt puolustaja Teemu Rintaniemi, kokenut Sasu Parhiala sekä entinen Hermes-hyökkääjä Kimmo Maarala. Nimekkäimpiä tulokkaita ovat kokenut Hermes-puolustaja Kimmo Salmela sekä kakkosdivisioonassa Hermeksen kakkosjoukkueessa paljon pisteitä tehnyt Juho Kaunisvaara.

Hankinnat eivät päätä huimaa, mutta tärkeintä on, että viime kauden lopussa kasassa ollut miehistö on pääosin saatu pysymään Pietarsaaressa. Entinen Mestis-jyrä Marko Kotajärvi, kokeneet Marko Lapinkoski ja Petri Laitinen, runkopuolustaja Olli Vainio sekä hyökkääjät Aki Lassi, Ville Aappola ja Sami Joki ovat vähintäänkin hyvää Suomi-sarja-tasoa. Maalivahtina aloittaa viimevuotiseen tapaan entinen Hermes-torjuja Mikko Hankaniemi.

Arvio: Jeppiksen materiaali on lähes samaa luokkaa kuin kausilla 2002-04, jolloin seura oli pudotuspeleissä. Playoff-paikka on hyvin mahdollinen myös tänä vuonna, mutta kolmen kärkeen pääsemisen saattaa estää materiaalin kapeus.

5. Et-Po 72

Etelä-Portimon kyläjoukkue oli vähällä pudota keväällä sarjasta, mutta Tuomas Raution kaksi maalia kuudella kenttäpelaajalla pelattaessa pelastivat Et-Polle sarjapaikan. Kesän aikana Et-Po on vahvistunut, joten pelkoa vastaavanlaisen trillerin toistumisesta ei ole. Pelaaja-valmentaja Nikolai Sikorskilla on käytettävissään pääosin entisenlainen, mutta parilla tärkeällä pelaajalla vahvistunut ryhmä.

Näistä tärkeistä pelaajista tärkein on eittämättä yhden Rovaniemen-vuoden jälkeen takaisin Ylitornioon palannut syöttökone Jani Rautio, joka iski viime kaudella huimat 15+58 tehopistettä. Toinen iso hankinta on kotiin palaava entinen Lukko- ja UJK-puolustaja Matias Isomaa, joka vahvistaa merkittävästi Et-Pon aiempina vuosina aika heikoksi osoittautunutta puolustusta. Myös RoKin parhaisiin hyökkääjiin pari kautta sitten kuulunut Jan Heikkilä on mielenkiintoinen vahvistus.

Muilta osin Et-Pon joukkue on lähes täysin ennallaan. Monivuotisista runkopelaajista puolustajat Tuomas Rautio ja Teppo Kangas sekä hyökkääjät Juha Pietsalo ja Markus Kuusela jatkavat uraansa. Myös kesken viime kauden joukkueeseen siirtynyt entinen RoKi-hyökkääjä Mikael Kojo on pysynyt Ylitorniossa. Maalin suulla nähdään tuttu kaksikko Jari Svenn - Jaakko Alapuranen.

Arvio: Et-Polla on runsaasti kokemusta ja hyökkäysvoimaa. Matias Isomaan tulon myötä myös puolustus lienee aiempaa vahvempi. Pudotuspelipaikka olisi yllätys, mutta sijoille 5-6 yltäminen on tällä materiaalilla realistista.

6. Raahe-K

Pudotuspelien vakiovieraaksi viime vuosina noussut Raahe-Kiekko kärsi kesän siirtomarkkinoilla menetyksiä. Joukkue menetti kentällisen verran kokeneita runkopelaajiaan, ja heidän paikkansa on täytetty oman reservijoukkueen parhaimmistolla. Valmentajana jatkavalla Timo Elfvingillä riittää haasteita, mikäli joukkue mielii jatkaa pudotuspeliputkeaan.

Kovin menetys Raahe-Kiekolle on sen parhaan pistemiehen, viime kaudella 22+22 tehopistettä tehneen Mikko Aholan lähtö kakkosdivarin Nivala Cowboysiin. Myös kokeneet Mika Ritoniemi ja Olli Piippo sekä ykkösmaalivahti Sami Kitinprami ovat lähteneiden listalla. Puolustuksesta on poistunut peräti kolme kokenutta pitkän linjan raahekiekkolaista: Tero Ervasti, Sami Ekoluoma ja Mikko Koivisto.

Uudet pelaajat tulevat valtaosin Raahe-Kiekon kakkosjoukkueesta, joka lopetti toimintansa viime kauteen. Heidän panoksensa Suomi-sarja-tasolla on vielä arvoitus. Kokeneita runkopelaajiakin onneksi jatkaa joukkueessa. Hyökkääjät Ari Viitala ja Mikko Lotvonen sekä puolustajat Markku Tiikkaja ja Juha Falin ovat kovia pelimiehiä tässä sarjassa. Nuorista potentiaalisia läpimurron tekijöitä ovat esimerkiksi hyökkääjät Juho Muikkula ja Hannu Härönoja. Kakkosjoukkueesta nostettu puolustaja Henri Ukkola yllätti sarja-avauksessa tekemällä kaksi maalia.

Arvio: Raahe-Kiekon nuorennusleikkaus on hallitumpi kuin esimerkiksi Jeppiksen viime kaudella tekemä. Silti pudotuspelipaikan saavuttaminen olisi yllätys. Toisaalta sarjapaikkakaan ei liene uhattuna. Todennäköistä on päätyminen sijoille 5-6.

7. Ahmat Haukipudas

Viime kaudella parin laihan vuoden jälkeen pudotuspeleihin asti itsensä pelannut Haukiputaan Ahmat löytynee tällä kaudella jälleen sarjataulukon häntäpäästä. Muutamaan huippuyksilöön tukeutunut Ahmat menetti pari tähtipelaajaansa, mikä iskee kipeästi kapeaan materiaaliin. Tulopuolellakin on muutamia mielenkiintoisia nimiä, mutta kaiken kaikkiaan Ahmat on selvästi heikentynyt.

Viimekautisista profiilihyökkääjistä riveistä poistuivat kesken kauden lähteneen Tero Huttulan lisäksi 87 tehopistettä mukanaan vieneet Petri Halme ja Tuomas Lohikoski. Menetyksiä ovat myös hyökkääjät Jussi-Pekka Manninen ja Tommi Meriläinen sekä puolustajat Marko Paananen ja Markku Räbinä.

Tulopuolella on kolme viime kaudella Kiekko-Oulussa pelannutta puolustajaa sekä saman seuran hyökkääjä, viime kaudella peräti 16+27 tehopistettä iskenyt Teemu Ahonen. Myös Tapparan a-junioreista palannut Jari Löfman ja RoKista tullut hyökkääjä Jussi Nieminen ovat potentiaalisia ratkaisupelaajia. Sarjapaikastaan luopuneesta PaKasta on Ahmoihin siirtynyt hyökkääjä Antti Paloniemi. Tärkeitä jatkajia ovat tehohyökkääjä Marko Tauriainen ja puolustuksessa Ahmojen vakiokalustoon pitkään kuuluneet Ponton kaksoset.

Arvio: Ahmojen hyökkäysvoima on heikentynyt, ja kovasti viime kaudesta muuttunut puolustus päästi kahdella ensimmäisellä kierroksella 17 takaiskumaalia. Joukkue taistelee tällä kaudella pikemminkin sarjapaikasta kuin pudotuspelipaikasta.

8. YJK

Ylivieskan Jääkarhut nousi Suomi-sarjaan saatuaan sarjasta luopuneelta Pallo-Karhuilta vapaaksi jääneen paikan. Kalajoen Junkkareissa sen suuruuden päivinä pelanneen Pasi Tammelan valmentama joukkue ei ole vahvistunut viime kaudesta, joten edessä on hankala kausi. Pisteitä on kuitenkin luvassa, sillä ainakaan pohjoisessa Suomi-sarjan ja kakkosdivisioonan välinen tasoero ei ole iso.

YJK koki kesällä pahan menetyksen, kun joukkueen ykköstähti Tero Kettunen siirtyi try outin kautta Jukureihin. Viime kauden runkopelaajista ovat poissa myös puolustaja Tero Ohtamaa ja hyökkääjä Tuomo Sipilä. Joukkueen ykköshyökkääjäksi on vahvimmin tyrkyllä Lukossa 1990-luvun puolivälissä yhden SM-liigapelin pelannut ja Raahe-Kiekossa myöhemmin Suomi-sarjaa kokeillut Mika Hautamäki. Hän iski viime kaudella kakkosdivisioonassa 34 maalia.

Tulokkaista potentiaalinen ratkaisupelaaja on ainakin JHT:stä saapunut nuori Riku Joki-Erkkilä, joka teki viime kaudella sarjaporrasta alempana 24+30 tehopistettä. Myös PaKan valopilkkuihin viime kaudella kuulunut Ville Moilanen on kova vahvistus joukkueelle, tosin hän ei ole pelannut kahdella ensimmäisellä sarjakierroksella. YJK on etenkin hyökkäyksen osalta varsin nuori ryhmä, sillä Hautamäkeä ja kapteeni Antti Filppulaa lukuun ottamatta kaikki hyökkääjät ovat vuonna 1984 tai sitä myöhemmin syntyneitä.

Arvio: Nuorelle ja kokemattomalle joukkueelle ei voi suurta menestystä povata. Pisteitä on kuitenkin mahdollisuus napsia etenkin kotiotteluista. Ahmojen edelle sijoittuminen ei ole mahdotonta, mutta sarjapaikan säilyttäminen olisi joka tapauksessa YJK:lle hyvä saavutus.

» Lähetä palautetta toimitukselle