"Täällä Brenden Morrow, tahtoisin liittyä Kolmen kullan klubiin"

NHL / Artikkeli
Brenden Morrowilla on tilaisuus liittyä harvaan joukkoon suurten nimien rinnalle.
Kuva © Getty Images
Tampa Bay Lightningin kokeneesta laitahyökkääjästä Brenden Morrowista voi tulla kiekkohistorian kuudes pelaaja, joka on voittanut jääkiekon kaikki neljä suurinta turnausta.

Kaikki tietävät Blackhawksin suomalaispuolustaja Kimmo Timosen tilanteen ja kuinka hänellä on uransa viimeinen mahdollisuus saada nimensä himoittuun Stanley Cup -pokaaliin. Unholaan uhkaa jäädä vastapuoli Lightningin hyökkääjä Brenden Morrow, jolle olisi myös viimein tarjolla uran ensimmäinen Stanley Cup -sormus. Ja myös enemmän.

Starsin pitkäaikainen kapteeni ja tehohyökkääjä sekä Kanadan arvokisojen tärkeä voimahyökkääjä Morrow on vanhemmalla iällä ajautunut aina vain pienempään rooliin, mutta tähtäin on yhä sama. Stanley Cup -sormus, se puuttuu Morrowin palkintokaapista. Nyt Morrowilla on elämänsä tilaisuus voittaa tuo suuri palkinto, kun hän hyökkää Lightningin nelosketjun vasempana laitahyökkääjä uransa toisissa Stanley Cup -finaaleissa.

Morrowin edellisistä finaalipeleistä on jo 15 vuotta. Tuolloin nyt 36-vuotias Morrow oli 21-vuotias tulokashyökkääjä, jonka voisi sanoa liittyneen Starsin miehistöön vuoden liian myöhään. Edelliskesänä joukkue nimitäin voitti historiansa toistaiseksi ainoan Stanley Cupinsa ja seuraavana vuonna, Morrowin tulokaskaudella, joukkue hävisi finaalit kuudennen ottelun jälkeen Devilsille.

Starsin kapteenista kiertolaiseksi

Morrow edusti hänet kesällä 1997 ensimmäisellä kierroksella varannutta Starsia usean vuoden, aina maaliskuuhun 2013 asti. Näistä vuosista seitsemän viimeistä hän toimi teksasilaisjoukkueen kapteenina, kun legendaarinen Mike Modano oli jättänyt joukkueen ja lopettanut.

Voimahyökkääjänä tunnettu Morrow on rikkonut urallaan vain kerran 70 tehopisteen rajan, kaudella 2007–08. Vaikka tehopisteitä on tullut koko NHL-uralla keskimäärin vain 0,58 per peli, hän on päässyt edustamaan Kanadaa useissa isoissa maajoukkueturnauksissa. Se kertoo miehen pelityylistä, sillä hänenkaltaisen pelaajian kohdalla ei arvoa mitata tehopistein.

Keväällä 2013 Morrow kaupattiin Penguinsiin, kun tähtäimessä oli voittaa se uran ensimmäinen Stanley Cup. Kauden 2012–13 loppurunkosarjan Morrow pelasikin uransa tehokkainta kiekkoa, mutta pudotuspeleissä tahti hiipui, eikä Penguins voittanutkaan kannua.

Seuraavalle kaudelle ei joukkueitta meinannut löytyä, kunnes vasta syyskuussa hän pääsi mukaan Bluesiin. Siellä hän viihtyi vuoden ja seuraavana kesänä suuntasi Lightningiin, jossa ovat edessä nyt ne uran toiset Stanley Cup -finaalit. Kausi oli tehopisteiden valossa uran vaatimattomin, kun 70 runkosarjaottelussa tilille tuli vain kahdeksan pistettä. Pudotuspeleissä pistetili on avaamatta, vaikka pelejä on takana jo 18 kappaletta. Kaksi ottelua hän on istunut katsomon puolella.

Morrow on loistava laidaneduspelaaja. Seuraavaksi sen saa kokea Blackhawks.
Morrow on loistava laidaneduspelaaja. Seuraavaksi sen saa kokea Blackhawks.
Kuva © Getty Images

Kolmen kullan klubiin - tai tässä tapauksessa jopa neljän

Morrow voi olla suurelle yleisölle tuntematon pitkän linjan NHL-tähti, mutta hänen saavutuksensa ovat silti merkittävät. Vuonna 2004 Morrow mahtui sekä Kanadan maailmanmestaruuskisa- että World Cup -joukkueisiin. Kummastakin turnauksesta irtosi kultamitali, vaikkei Morrowin rooli joukkueessa ollut kiekollisesti kovinkaan suuri kummassakaan. World Cupissa Morrow mahtui pelaamaan yhdessä ottelussa, ja MM-kisoissa tilille kertyi yhdeksän ottelua, joissa syntyi kolme syöttöpistettä. Nämä tilastot eivät kuitenkaan poista kultamitalia Morrowin saavutuksista.

Yli 30-vuotiaana tilille tuli vielä olympiakultamitali, kun Morrow pääsi edustamaan Kanadaa kotiolympialaisiin Vancouveriin vuonna 2010. Tällöin Morrow pelasi kaikki seitsemän peliä ja iski kaksi maalia sekä keräsi yhden syöttöpisteen.

Voittamalla Stanley Cupin Morrow pääsisi mukaan arvostettuun Kolmen kullan klubiin, jonne pääsy edellyttää olympia- ja MM-kullan sekä Stanley Cupin voittamista. Viimeisimpänä siihen liittyi viime kuussa MM-kultaa juhlinut Sidney Crosby, Morrowin entinen joukkuekaveri, josta tuli klubin 26. pelaajajäsen. Valmentajia listalla on vain yksi, Maple Leafsiin nyt siirtynyt Mike Babcock.

Jos mukaan halutaan laskea myös World- tai Kanada cupin voittaminen, kuten Morrowin kohdalla halutaan, listalla on tällä hetkellä viisi nimeä. Jos siis Lightning voittaa Stanley Cupin, Morrow pääsisi tuolle listalle kuudentena pelaajana, joka olisi jo todella suuri saavutus.

Voimahyökkääjien aatelia

Tämänhetkinen Morrow ei ole enää se Morrow, joka 2000–luvulla ansaitsi paikkansa Kanadan joukkueeseen ja tahkosi tasaisen varmaa yli 40 tehopistettä NHL:n runkosarjassa. Sama rooli voimahyökkääjänä pysyy, mutta tehopisteitä ei tule entiseen tahtiin.

Runkosarjassa Morrow pelasi keskimäärin yli yhdeksää minuuttia ottelua kohden ja pudotuspeleissä luku on tuosta vielä vähän pudonnutkin. Johtajanominaisuuksiltaan hän on kuitenkin erittäin tärkeä osa Lightning-hyökkäystä ja kyllä hän tulee vielä myös härnäämään Blackhawksia kovilla taklauksillaan.

Moni on kertonut toivovansa Blackhawksille Stanley Cupin voittoa vain ja ainoastaan Timosen takia, mutta kyllä Lightningille ja Morrowille tuon voiton suo aivan yhtä lailla. Aliarvostettu supertähti, jolla olisi nyt paikka nousta suurien pelaajien joukkoon.

» Lähetä palautetta toimitukselle