Tapparan välitodistukset 2013: Palolan pyssyn johdolla

LIIGA / Artikkeli
Tapparan alkukausi lupaa hyvää kevääseen.
Kuva © Jarno Hietanen
Tappara on odotetusti mukana runkosarjan kärkikahinoissa joulutauolla. Parhaat joulutodistukset lipuvat kirvesrintojen liukkaille hyökkääjille ja Juha Metsolalle. Kuka jaksaisi kantaa risut Pasi Puistolalle?

Jatkoaika jakaa joulutauolla jokaiselle yli viisi ottelua pelanneelle liigapelaajalle välitodistuksen. Tässä Tapparan jouluiset arvosanat, jotka on suhteutettu kauden alla tehtyihin odotuksiin pelaajista.

Maalivahdit

Juha Metsola

31 1,91 92,80

Haparoivan alkukauden jälkeen ollut jumalaisessa vireessä. Alkukaudesta ylipelaaminen sai Metsolan näyttämään huonolta, mutta nyt itseluottamus nolaa hyökkääjän kuin hyökkääjän. Jo seitsemän nollapeliä ja suunta on alati nouseva. Pelaa niin paljon kuin jaksaa.

Puolustajat

Teemu Aalto

33 4+8=12, +13 28min

Ei vieläkään ole se varmin oman pään puolustaja ja Aalto saattaa pahimmillaan jäädä alle 20 pisteen ensi kertaa urallaan sitten kauden 2000-01. Silti pelaa omassa päässä nimenomaan mainettaan paremmin ja luo Tapparan viivapelaamiseen todella ison pelotteen. Kantaa kokemuksellaan, laukausmäärällään(joukkueen kovin, 143) ja 21,57 minuutin peliaikakeskiarvollaan isoa ruutua Tapparan puolustuksessa. Tärkeä luottopalanen, ei missään nimessä pettymys.

Nick Bailen

28 3+7=10, -4 10min

24-vuotiaan jenkkipuolustajan kausi on ollut kaksijakoinen. Toisaalta Bailen on osoittanut kiekollisen potentiaalinsa, mutta Bailenin karmeat virheet omassa päässä ovat pudottaneet hänet terveessä pakkirotaatiossa jo pelaavan kuusikon ulkopuolelle. Jukka Rautakorven kärsivällisyys ei ole kevään peleissä kovin pitkää sorttia virheherkkyyden osalta.

Jan Tabacek

32 1+5=6, +5 10min

Tabacek on Tapparan uuden hankintapolitiikan huippuesimerkki. Perusvarma ulkomaalaishankinta, joka hoitaa mukisematta roolinsa. Erinomainen luistelija, joka näkee kentän hyvin. Sortuu harvoin virheisiin. Saisi laukoa useammin ja löytää muutaman tulisen taklauksen penaaliinsa pudotuspelejä ajatellen.

Pekka Saravo

29 4+0=4, -1 16min

Pekka Saravo ei ole enää Tappara-kapteeni, ja viime vuoden plusmiinussaldokin(+17) jäänee tällä kaudella haaveeksi, mutta Saravon pelaaminen on jälleen miehen pitkän sopimuksen arvoisella tasolla. Todella varma omassa päässä ja liikkuminenkin Saravoksi vetreän näköistä. Liigauran maaliennätyksen ollessa seitsemän, jo kasassa oleva neljä on todellinen riemun aihe.

Markus Kankaanperä

31 1+3=4, -6 48min

Ei ole viime kauden tasolla. Plusmiinus 27 täppää huonompi kuin viime kauden kokonaissaldo. Kiekollisestikin aiempaa epävarmempaa tekemistä, etenkin alkukaudesta. Pakko kysyä, ovatko Kankaanperän jalat olleet valmiit kauteen? Kankaanperä parantaa kuitenkin peliään varmasti tärkeiden pelien tullen.

Pasi Puistola

33 0+3=3, +7 32min

Puistola oli reilu kaksi vuotta sitten yksi kulta-Leijonien positiivisimmista yllättäjistä Bratislavassa. Mitä onkaan KHL miehelle tehnyt? Puistolan liike on edelleen 35-vuotiaaksi vaivattoman näköistä, mutta kaikki muu on poissa. Kiekollisesti todella arkaa tekemistä, laukaukset ovat tipo tiessään ja määrätietoisuus puuttuu. Omat miehet hukkuvat omalla alueella jatkuvasti. Tapparan kauden ensimmäisen puolikkaan ylivoimaisesti isoin pettymys.

Atte Mäkinen

9 0+1=1, +4 8min

18-vuotias Mäkinen on paikan saadessaan pelannut erinomaisesti. Isokokoinen (191cm/94kg) nuorukainen ei väistele kokeneempiaan kaukalossa lainkaan. Saa kovuudesta tärkeää oppia päivästä toiseen Markus Kankaanperältä. Johan Larssonin hankinnan jälkeen saattaa pudota hetkeksi Tapparasta, mutta LeKin ja nuorten maajoukkueen kombinaatio takaa kovat pelimäärät ja kehityksen.

Pasi Puistola kuuluu Tapparan alkukauden suurimpiin pettymyksiin.
Pasi Puistola kuuluu Tapparan alkukauden suurimpiin pettymyksiin.
Kuva © Jarno Hietanen

Hyökkääjät

Olli Palola

33 15+10=25, +5 24min

Palolan potentiaali oli nähtävillä, mutta harva uskoi keuruulaisen yltävän tälläiseen kauteen. On jo tuplannut uransa maalimäärän Liigassa. Palola kuuluu niihin harvoihin liigapelaajiin, joita vastustajat pelkäävät kentällä. Laiturin luistellessa oikealta sisään ja nostaessaan rightin mailansa vedon merkiksi punalamppu syttyy usein.

Pekka Jormakka

32 12+10=22, 0 14min

Jormakan kauden arvostelu riippuu siitä, mihin miehen odotukset asettaa. Huikea kevät Pelicansissa ja vahvat kesänäytöt maajoukkueesta antoivat odottaa paljon. Löysi pelinopeudeltaan ja –käsitykseltään vertaisiaan vasta Palolan ja Jan-Mikael Järvisen kanssa Tapparan kakkoskentässä. Sittemmin osoittanut vaarallisuutensa ja kevät nostaa arvosanaa.

Kristian Kuusela

33 12+10=22, -2 18min

Jormakan tavoin vasta ketjukaverit isossa roolissa. Ennen Raymond Sawadan tuloa Josh Greenin ja Ville Niemisen kanssa kolmoskentässä todella huikea, mutta alkukaudesta ykköskentässä - etenkin puolustuspäässä - huolimatonta tekemistä. Plusmiinuslukemat kävivät jopa -7:ssä. Kokemuksen myötä oppinut rakentamaan peliä paremmin. Silti, onhan Kuusela yhä kova maalipyssy.

Jan-Mikael Järvinen

33 5+14=19, 0 12min

Tuplannut jo liigauransa pistemäärän ja lisää tulee. Yksi LeKistä Tapparan johtaviksi pelaajista nousseista. Kiekollisesti Tapparan paras sentteri. Peliälyltään uskomaton yksilö, joka paikkaa pienen kokonsa erinomaisella luistelulla ja kropan kokoon nähden vahvalla tasapainolla. Laukaus riittäisi myös maalintekoon.

Ville Nieminen

31 7+8=15, +7 65min

Kapteeni vertyy hitaasti. Viime pelien tärkeimpiä kirvesrintoja. Taantunut kolmoskenttään ja kakkosylivoimaan, mutta on silti tehokas molempiin suuntiin kaukaloa. Jättänyt osan turhaa kohkaamista ja ylitaklaamista pois, joka varmasti takaa terveemmän kropan myöhemmin kaudella. Mahdollinen mestaruus kotikaupungissa vie eteenpäin ja keväällä Nieminen irvistää yhä härskimmin.

Keväällä ne tärkeät pelit vasta pelataan.
Keväällä ne tärkeät pelit vasta pelataan.
Kuva © Jarno Hietanen

Antti Erkinjuntti

33 2+13=15, -7 8min

Taiteilija jakaa upeita syöttöjä ja harhauttelee kauniisti, mutta alkukauden Erkinjuntti ei ole ollut parhaimmillaan. Osa ykköskentän tehottomuutta. Syyllistyy välillä kiekon hautomiseen ja laiskaan puolustuspelaamiseen.

Jukka Peltola

33 3+11=14, +6 10min

Tasaisella tahdilla rikkoo liigauransa piste-ennätyksen(24), ansaitusti. Raataa illasta toiseen, pelaa sitten ykkösessä tai nelosessa pelipaikan vaihdellessa laiturista sentteriin. Peliaika pysyy silti vakiona, joka on osoitus Jukka Rautakorven luotosta ja isosta roolista alivoimalla.

Josh Green

21 6+6=12, +10 18min

Veteraani osaa pelata kiekkoa. Syöttää erinomaisesti ja on tehnyt vain 45 laukauksella jo kuusi maalia(13,3%). Erityisesti lyhyet, pienet kiekonsiirrot aina oikea-aikaisia ja tarkkoja. Kaksinkamppailuissa kuin omimmillaan. Maalin edessä ja ohjaustilanteissa todella voimakas kaveri. Aloitusspesialisti. Aina kentällä, kun Tappara tarvitsee tärkeässä aloituksessa voiton.

Jarkko Malinen

33 3+9=12, +1 4min

Läpimurron tuoksu leijaili Malisen ympärillä alkukaudesta. On nimellinen ykkössentteri, saa ylivoima-aikaa ja laiturit ovat nimekkäitä. Silti tehoillat ovat jääneet talven tullen vähiin. On Rautakorven luottosentteri ja pelaa fiksusti kentän molemmissa päissä, mutta juuri ykköskentän toimiminen on tällä hetkellä Tappara-hyökkäyksen suurimpia arvoituksia. Astuuko Malinen esiin tauon jälkeen?

Toni Kallela

9 4+2=6, +4 0min

Kallela tuli Tapparaan projektipelaajaksi, joka muuttuisi Tampereella pojasta mieheksi. Käsittämättömät junnutehot piti muuttaa LeKissä miesten otteiksi. Kallela nopeutti prosessia, rutkasti. Pelaa suoraviivaisesti ja on pienestä koostaan huolimatta ärhäkkä kaksinkamppailuissa. Jäätävän tehokas vähällä peliajalla. Taistelee jopa pelipaikasta kevääksi.

Chris Connolly

19 2+4=6, +8 2min

Räjähti viime kaudella yliopistokapteenista 41 pisteen tehoväkkäräksi. Connolly jäi valitettavasti Tapparan ankaran kilpailutilanteen jalkoihin. Pienet vammat ja tehottomuus veivät itseluottamuksen ja oikeita ketjukavereita ei enää kerennyt löytymään. Itseluottamuksen puute vei tutun suoraviivaisuuden väkkärän luistelusta. Siirtyi Iserlohniin Saksan DEL-liigaan.

Tomas Plihal

32 1+3=4, -1 20min

Plihal on palauttanut puolustavan nelossentterin perinteen Tapparaan. Plihal kauhoo aloituksia, uhrautuu alivoimalla ja kovistelee pienempiään maalin edessä. On roolissaan erinomainen, mutta maalipaikkoihin ja kiekolliseen peliin kaivataan silti tehokkuutta. Saumoja on ollut isompaankin maalisumaan.

Henrik Haapala

31 1+3=4, -3 2min

Piskuinen Lempäälän tikkaaja. Haapala pelaa ikuisista lonkkavammoistaan huolimatta ihan hyvää kautta. Pienestä koosta johtuen ja kiekollisesta potentiaalista huolimatta maineteot jäävät neloskentässä tekemättä. Seurauskollisuus estää maisemanvaihdon, mutta roolin on muututtava.

Philip McRae

8 0+1=1, -3 2min

Harjoituskauden perusteella ykkössentterin mantteli kuuluikin asettaa McRaen harteille. McRae kuitenkin missasi muutaman viimeisen harjoitusottelun ja liigakauden alettua mikään ei ollut enää entisellään. Jenkkisentterin jalka ei liikkunut lainkaan ja miehen yleisolemus huokui keskenkuntoisuutta. Siirryttyään Bluesiin päässyt parempaan liekkiin(18 peliä, yhdeksän pistettä).

Elmeri Kaksonen

9 0+0=0, 0 0min

Kauden 2011-12 nousujohteisuus SaiPa-paidassa on muisto vain, mutta ei Kaksonen kuopattu pelaaja ole. LeKissä pelatut kaksi ottelua tehoin 2+3 kertovat siitä. Palattuaan kehiin ennen joulutaukoa on pelannut lupaavasti. Liike, työmoraali ja kädet ovat kohdillaan roolipelaajaksi. Itseluottamusta kaivataan silti onnistumisten myötä.

» Lähetä palautetta toimitukselle