Toinen kausi ei ole kaikille kirous: Point, Rantanen ja Fiala suurimpia tasonnostajia

NHL / Artikkeli
Rantanen on noussut tehokkaasta tulokkaasta rutinoituneeksi ratkaisijaksi.
Kuva © Getty Images
Toisille kirous, toisille tärkeä näytönpaikka. Riippumatta tulokaskauden tehoista ovat monet toista NHL-kauttaan pelaavat nuorukaiset onnistuneet nostamaan tasoaan.

Toisen kauden kirous on tunnettu ilmiö, joka tarkoittaa sitä, että vahvan tulokaskauden jälkeen pelaajan suoritustaso laskee toisella kaudella.

Esimerkiksi Toronto Maple Leafsin Mitch Marnerin maalitahti on tällä kaudella lähes puolet pienempi kuin tehokkaalla tulokaskaudellaan, eikä pistetahtikaan ole samalla tasolla. Myös suomalaishyökkääjät Joonas Donskoi ja Artturi Lehkonen ovat kokeneet toisen kauden kirouksen.

Monet nuoret ovat kuitenkin pystyneet nostamaan tasoaan toisella NHL-kaudellaan. Tampa Bay Lightningin Brayden Point jäi viime kauden parhaiden tulokkaiden varjoon, vaikka olikin tulokaspörssissä kahdeksanneksi paras pistemies.

Tällä kaudella pienikokoinen kanadalainen on jo rikkonut viime kauden ennätyksensä ja on joukkueensa kolmanneksi paras pistemies ja toiseksi paras maalintekijä. Peliaikaakin on kertynyt ottelua kohden yli kaksi minuuttia enemmän kuin tulokaskaudella. Ero näkyy erityisesti siinä, että Point on tällä kaudella ollut Lightningin ahkerin alivoimahyökkääjä.

Point oli jo viime kaudella Lightningin parhaimmistoa maaliodottamalla mitattuna, mutta suoritustaso on noussut tällä kaudella entisestään.

Monipuolisen hyökkääjän arvoa korostaa se, että päästettyjen maalien maaliodottama on selvästi alhaisempi kuin Lightningin kärkihyökkääjillä. Niinpä Pointin maaliodottamaerotus on Lightning-hyökkääjistä kolmanneksi paras.

Colorado Avalanchen Mikko Rantanen oli viime kaudella tulokkaiden maalipörssin jaetulla viidennellä sijalla ja oli joukkueensa paras maalintekijä. Tällä kaudella suomalaishyökkääjä on pelannut lähes piste per peli -tahdilla ja muodostanut erinomaisen tutkaparin Nathan MacKinnonin kanssa.

Tulokaskauden piste-ennätys meni jo rikki, eikä maaliennätykseenkään ole matkaa kuin muutama osuma. Rantanen on myös NHL:n parhaimmistoa ylivoimalla. Isokokoisella hyökkääjällä on enemmän ylivoimatehoja kuin esimerkiksi Patrick Kanella.

Rantanen oli jo viime kaudella Avalanchen parhaita pelaajia hyökkäyssuuntaan maaliodottamalla mitattuna, mutta toisaalta suomalaishyökkääjän päästettyjen maalien maaliodottama oli joukkueen heikoin. Tällä kaudella Rantanen on edelleen erinomainen hyökkäyssuuntaan, mutta ennen kaikkea petrannut kahden suunnan peliään.

Nykytahdillaan Schmaltz on pelaamassa yli 60 pisteen kautta ja tuplaamassa viime kauden tehonsa.

Avalanchen tehokkaasta ykkösketjusta Rantanen on ainoa, jonka maaliodottamaerotus on positiivinen. Kyseisessä tilastossa 21-vuotias hyökkääjä on joukkueensa paras.

Toinenkin suomalaishyökkääjä Sebastian Aho on parantanut entisestään vahvan tulokaskauden jälkeen. Carolina Hurricanesin kärkihyökkääjä oli joulutauon jälkeen koko NHL:n tehokkaimpia pelaajia, kunnes loukkaantui tammikuun puolivälissä.

Chicago Blackhawksin kausi on ollut hankala, mutta Nick Schmaltzin otteet sitäkin suurempi valopilkku. 21-vuotias amerikkalaishyökkääjä on ykköstähti Kanen jälkeen joukkueensa toiseksi paras pistemies. Viime kauden maali- ja piste-ennätykset ovat rikkoutuneet jo kauden puolivälissä.

Nykytahdillaan Schmaltz on pelaamassa yli 60 pisteen kautta ja tuplaamassa viime kauden tehonsa. Nuorukainen on myös saanut Blackhawks-hyökkääjistä kolmanneksi eniten peliaikaa Kanen ja Jonathan Toewsin jälkeen. Peliaikaa on kertynyt ottelua kohden yli viisi minuuttia enemmän kuin tulokaskaudella.

Myös maaliodottamalla mitattuna Schmaltzin pelissä on tapahtunut valtava harppaus tällä kaudella. Tehtyjen maalien maaliodottama on selvästi parempi, ja ennen kaikkea Schmaltz on kehittynyt kahden suunnan pelissään. Amerikkalaishyökkääjän maaliodottamaerotus on koko kauden pelanneista Blackhawks-hyökkääjistä neljänneksi paras.

Fiala on paukuttanut Predatorsille tärkeitä maaleja.
Kuva © Getty Images

Odotettuja ja yllättäviä läpimurtoja

Nashville Predatorsin sveitsiläishyökkääjä Kevin Fialan odotettiin nostavan tällä kaudella profiiliaan, eikä vuoden 2014 ykköskierroksen varaus ole pettänyt. 21-vuotias Fiala on joukkueensa sisäisessä pistepörssissä jaetulla kolmannella sijalla ja pelaa yli tuplasti viime kautta kovemmalla pistetahdilla.

Peliaikaa ja erityisesti ylivoimavastuuta sveitsiläiselle on kertynyt selvästi enemmän kuin tulokaskaudella. Fialan 13 maalista myös kolme on ollut ottelun voittomaaleja. Ainoastaan Viktor Arvidsson on Predators-pelaajista tehnyt enemmän voittomaaleja.

Fiala oli jo viime kaudella Predatorsin parhaimmistoa päästettyjen maalien maaliodottamalla mitattuna, mutta tällä kaudella nuori sveitsiläinen on lisäksi tehtyjen maalien maaliodottamalla mitattuna Kyle Turrisin jälkeen toiseksi paras Predators-hyökkääjä ja selvästi edellä joukkueen parasta maalintekijää Filip Forsbergiä.

Myös Fialan maaliodottamaerotus on Predatorsin kärkeä.

Anaheim Ducksin Ondrej Kase onkin yllättävämpi tapaus. Viime kaudella 53 pelissä viisi maalia tehnyt tšekkihyökkääjä on tällä kaudella jo tehnyt tehot 12+10 ja rikkonut maali- sekä piste-ennätyksensä.

Beauvillier aloitti kauden vaisusti, mutta on pelkästään tammikuun aikana tehnyt lähes yhtä monta maalia kuin koko viime kaudella.

Seitsemännellä kierroksella vuoden yli-ikäisenä vuonna 2014 varattu Kase on myös Ducksin toiseksi paras maalintekijä ja peliaikaan suhteutettuna joukkueensa tehokkaimpia pelaajia.

22-vuotias tšekki on myös kerännyt yhtä syöttöpistettä lukuun ottamatta kaikki tehonsa tasakentällisin. Ylivoimavastuuta Kase on saanut keskimäärin puolitoista minuuttia ottelua kohden, mutta se on kuitenkin selvästi vähemmän kuin Ducksin kärkihyökkääjillä.

New York Islandersin ykköskierroksen varaus vuodelta 2015 Anthony Beauvillier aloitti kauden vaisusti, mutta on pelkästään tammikuun aikana tehnyt lähes yhtä monta maalia kuin koko viime kaudella.

Kahdeksassa tammikuussa pelaamassaan pelissä pienikokoinen kanadalaishyökkääjä on tehnyt tehot 8+2 ja on tammikuun osalta joukkueensa paras maalintekijä. Pisteitäkin on enemmän kuin John Tavaresilla. Beauvillierin yhteispeli toisen huippulupauksen Mathew Barzalin kanssa on toiminut häikäisevän tehokkaasti.

Kevin Labanc on San Jose Sharksin kuudenneksi paras pistemies ja päävalmentaja Peter DeBoerin luottomiehiä ylivoimalla.

Kuudennen kierroksen varaus vuodelta 2014 pelaa keskimäärin kaksi minuuttia ylivoimaa ottelua kohden ja on tehnyt lähes puolet tehoistaan ylivoimalla. Myös peliaikaan suhteutettuna 22-vuotias amerikkalainen on Sharksin parhaimmistoa.

Tulokaskaudellaan Labanc keräsi 55 pelissä 20 tehopistettä. Tämän kauden pistetahti on kovempi, ja syöttö- ja piste-ennätykset ovatkin jo rikkoutuneet − viimeistelyssä amerikkalainen oli viime kaudella tehokkaampi. Labanc pelaa vielä tämän sekä ensi kauden tulokassopimuksella ja on tehokkaampi kuin miljoonasopimuksilla pelaavat Donskoi ja Mikkel Bødker.

Myös maaliodottamalla mitattuna Labanc on selvästi Bødkeriä edellä. Kokonaisuutena amerikkalaishyökkääjän suoritustasossa on maaliodottamalla mitattuna nähtävissä merkittävä tasonnosto viime kauteen verrattuna.

Merkittäviä tasonnostajia myös puolustajien keskuudessa

Philadelphia Flyersin Ivan Provorov on noussut joukkueensa ykköspuolustajaksi jo 21-vuotiaana. Vuonna 2015 varaustilaisuuden seitsemäntenä pelaajana varattu venäläinen urakoi Flyersin takalinjoilla minuuttitolkulla muita enemmän. Lisäksi Provorov on onnistunut parantamaan pistetahtiaan ja rikkonut jo tulokaskauden maaliennätyksensä.

Tehtyjen maalien maaliodottamalla mitattuna Provorov oli Flyersien parhaimmistoa jo viime kaudella, mutta tällä kaudella venäläispuolustaja on jo joukkueensa paras. Provorov on kehittynyt myös puolustussuuntaan, sillä viime kauden negatiivinen maaliodottamaerotus on tällä kaudella kääntynyt positiiviseksi.

22-vuotias Josh Morrissey on noussut Winnipeg Jetsissä kärkipuolustajaksi. Tobias Enström on saanut yli viisi minuuttia vähemmän ottelukohtaista peliaikaa kuin viime kaudella, ja vapaana agenttina hankittu Dmitri Kulikov pelaa ottelua kohden kolme minuuttia vähemmän kuin Morrissey.

Vuoden 2013 ykköskierroksen varaus on myös onnistunut parantamaan pistetahtiaan, vaikka rooli on ollut selvästi puolustava. Morrisseyn kehitys näkyy selvästi myös edistyneissä tilastoissa. Tehtyjen maalien maaliodottamalla mitattuna Morrissey oli jo viime kaudella Jetsin parhaimmistoa.

Tällä kaudella kanadalaispuolustaja on jatkanut vahvaa hyökkäyspeliään, mutta onnistunut petraamaan myös puolustussuuntaan. Morrisseyn maaliodottamaerotus on joukkueen parhaimmistoa ja selvästi viime kautta parempi.

Kesällä kahdeksan vuoden jatkosopimuksen Florida Panthersin kanssa tehnyt Mike Matheson oli jo tulokaskaudellaan isossa roolissa ja on toisella kaudellaan jatkanut. 23-vuotias kanadalainen saa Panthers-puolustuksessa kolmanneksi eniten peliaikaa.

Matheson on myös parantanut pistetahtiaan tulokaskaudesta ja tehnyt tehonsa ilman ylivoima-aikaa. Vuoden 2013 ykköskierroksen varaus on kuitenkin aktiivisesti tukemassa hyökkäyksiä. Neljästä maalistaan Matheson on yhden tehnyt jatkoajalla, ja kaksi osumista on ollut voittomaaleja.

Mantha on ollut elementissään maalineduspelissä.
Kuva © Getty Images

Maltillisia kehitysaskeleita

Anthony Mantha nousi kahden AHL-kauden jälkeen viime kaudella Detroit Red Wingsin vakiokokoonpanoon ja oli heti tulokaskaudellaan joukkueen parhaita maalintekijöitä. Red Wings kuitenkin jäi pudotuspelien ulkopuolelle ensimmäistä kertaa 25 vuoteen, ja Manthaan kohdistui kovat odotukset tälle kaudelle.

Isokokoinen laitahyökkääjä on niukasti viime kautta paremmassa maali- ja pistetahdissa, mutta valtavaa kehitysharppausta ei kuitenkaan ole nähty. Red Wingsissä on kuitenkin vielä tuoreessa muistissa Dylan Larkinin tasonlasku toisella NHL-kaudellaan, joten Manthan varovainenkin edistyminen on tervetullutta.

Nykyisellä maalitahdillaan Mantha on lähes 30 osuman tahdissa ja on Red Wingsin paras viimeistelijä.

PROVOROV ON NOUSSUT JOUKKUEENSA YKKÖSPUOLUSTAJAKSI JO 21-VUOTIAANA JA URAKOI FLYERSIN TAKALINJOILLA MINUUTTITOLKULLA MUITA ENEMMÄN.

Mantha on myös tehtyjen maalien maaliodottamalla mitattuna Red Wingsin kärkeä ja Luke Glendeningin ohella ainoa, jonka maaliodottamaerotus on positiivinen. Varsinkin tehtyjen maalien maaliodottamassa on tapahtunut selvää kehitystä.

New York Rangersin venäläishyökkääjä Pavel Butšnevitš pelasi tulokaskaudellaan 41 peliä ja keräsi 20 tehopistettä. Tällä kaudella vastuuta on tullut enemmän, ja viime kauden tehot on jo ylitetty. Butšnevitš on myös Rangersin sisäisessä pistepörssissä jaetulla toisella sijalla.

Tammikuussa 22-vuotias taituri on ollut erityisen tehokas, kun 11 pelissä on syntynyt tehot 2+5. Yhteispeli Rick Nashin kanssa on sujunut mallikkaasti, kun veteraanihyökkääjä on takonut tammikuun 12 pelissä tehot 6+2.

Arizona Coyotes -lupaus Christian Dvorak ylsi tulokaskaudellaan 33 tehopisteeseen. Tämän kauden pistetahti on aavistuksen tehokkaampi, mutta syöttöpisteitä on kertynyt jo lähes saman verran kuin viime kaudella, vaikka pelejä on alla 30 vähemmän.

Dvorak on Coyotesin kolmanneksi paras pistemies ja 21-vuotias hyökkääjä kuuluu joukkueen tulevaisuudensuunnitelmiin.

Tanskalaishyökkääjä Oliver Björkstrand on Columbus Blue Jacketsin kolmanneksi paras pistemies. Esimerkiksi ykkössentteri Alexander Wennberg on seitsemän pistettä Björkstrandia perässä, vaikka ruotsalainen on saanut yli neljä minuuttia enemmän peliaikaa ottelua kohden.

Ennen tätä kautta Björkstrand oli pelannut NHL-uransa puoli pistettä per peli -tahdilla. Tällä kaudella 48 pelissä on kertynyt 26 tehopistettä, joten kehitys on toistaiseksi hyvin varovaista.

Vakuuttavaa on kuitenkin ollut murtautuminen John Tortorellan luotsaamaan kokoonpanoon. Kolmannen kierroksen varaus vuodelta 2013 on todistanut olevansa tärkeä osa Blue Jacketsin tulevaisuutta.

Lähteet: Corsica, NHL.com

» Lähetä palautetta toimitukselle