Ässien päävalmentaja Jere Härkälä astuu suuriin saappaisiin − "Täytyy tiedostaa missä valmentaa ja mikä on seuran identiteetti"

LIIGA / Haastattelu
Jere Härkälä tietää, että porilaisen yleisön saa halliin periksiantamattomalla peli-ilmeellä.
Kuva © Jarno Hietanen
Viime kaudella puolivälieriin asti kivunnut Porin Ässät hakee onnistumisilleen jatkoa uuden päävalmentajan Jere Härkälän johdolla. Uuden edessä oleva porilainen valmentaa omalla persoonallaan. Pitkä tie rooliin on tuonut paljon hyviä kokemuksia ja vaikutteita.

38-vuotias Jere Härkälä aloittaa tänä syksynä ensimmäisen kautensa Liigassa päävalmentajana. Viime kaudella Ässiä luotsannut Karri Kivi loi Poriin todellisen hurmoksen kevään peleihin. Härkälä astuu odottavaisen porilaisyleisön eteen. 

Vielä suhteellisen nuori valmentaja on kuitenkin kulkenut pitkän tien tähän rooliin. Ässien junioripolku, ja muun muassa kokemukset Mestiksestä, ovat kerryttäneet laajan osaamispohjan projektin taustalle. 

− Jos suurempaa pelaajataustaa ei ole takana, täytyy kokemus hakea vähän pidemmän kaavan kautta. Paljon on tullut osaamista vuosien varrella. Olen saanut työskennellä useiden huippuvalmentajien kanssa, Härkälä toteaa. 

Paineet eivät kuitenkaan tunnu Härkälään vaikuttavan. 

− Aina valmentaessa on omat paineensa. Se on sitten eri asia, miten niitä haluaa ottaa ja mihin ne itseä ohjaa. Enemmän otan itse paineita pelin kehittymisestä ja joukkueen ilmeestä kuin tuloksesta. Tulos seuraa, kun nämä asiat ovat kunnossa. 

Tutut ongelmat vaivaavat harjoitusotteluissa

Jo viime kaudella maalivahti Niklas Rubinin rooli nousi erittäin merkittäväksi Ässien taistellessa maalinteon ja hyökkäyksen tehokkuuden kanssa. Nyt jälleen kauden alla kehityskohteina ovat tutut asiat. 

− Puolustuspelissä ollaan yleisesti oltu hyviä, mutta alivoimalla olemme olleet ongelmissa. Hyökkäyspään tekemiseen tarvitsemme selkeästi terävyyttä, joten kehityskohteet ovat tässä vaiheessa selkeät, Härkälä vastaa pelillisistä asioista kysyttäessä. 

Hyökkäyspäähän tehtyjen pelaajahankintojen lisäksi tarvittava tehokkuus vaatii Härkälän mukaan muun muassa suoraviivaisuutta ja toimivaa ylivoimapeliä. 

− Totta kai ylivoimapeli pitäisi saada toimimaan paremmin kuin viime kaudella. Muun muassa viivassa meillä on tällä kaudella paremmin vaihtoehtoja. Tasakentällisin tarvitsemme suoraviivaisuutta ja kiekonhallintaa. 

Valmistautuminen kauteen on kuitenkin aikataulussa, ja muun muassa ryhmäytymiseen on käytetty Härkälän mukaan paljon aikaa. 

− Ryhmäytyminen ottaa aina aikansa, mutta siihen käytetty paljon aikaa kaukalossa ja sen ulkopuolella. Yhteistä tapahtumaa on ollut paljon, ja sen suhteen olemme aikataulussa. 

Porilainen identiteetti säilyy pelaamisessa

Viime kauden puolivälieräpaikka saavutettiin jopa fanipaitoihin asti päässeellä "revi, raasta, runno." -periaatteella. Härkälä ei halua vertailla kausia liikaa keskenään, mutta porilainen taisteluidentiteetti on toki miehen tiedossa. 

− Asioita ei kannata liikaa vertailla siihen, mitä viime kaudella tehtiin, kun jokainen valmentaja tekee asiat omalla tavallaan. Täytyy kuitenkin tiedostaa, missä valmentaa, ja mikä sen seuran pelillinen identiteetti ja kulttuuri on.

− Porissa siihen kuuluu työnteon kulttuuri, suoraviivaisuus, puolustuspeli ja tunnetaso, jonka avulla saadaan myös yleisö heräteltyä mukaan, Härkälä lisää. 

Porin kiekkoyleisö tunnetaan menestyshulluudestaan, ja usein tuloksen parantuessa myös yleisö löytää otteluihin merkittävästi paremmin. Härkälä uskoo porilaisen yleisön innostuvan myös taistelevasta peli-ilmeestä. 

− Totta kai tulos aina ohjaa, mutta en epäile yleisön saapumista hallille. Vaikka tulos ohjaakin niin se on se meidän pelillinen ilme, joka tuo porukkaa katsomaan. Tulos seuraa perässä taistelevan peli-ilmeen kautta. 

Ensimmäinen näyte tästä peli-ilmeestä nähdään keskiviikkona 13.9. Ässien kohdatessa Ilveksen kotiavauksessaan. 

» Lähetä palautetta toimitukselle