Aleksi Laakso toimii pelaajauran ohella yrittäjänä – "Koko ajan mennään kuitenkin jääkiekon ehdoilla"

Muut Sarjat / Haastattelu
Aleksi Laakso kiekkoilee tulevalla kaudella HC Škoda Plzeňin riveissä.
Kuva © HC Škoda Plzeň
Aleksi Laakso on pelannut jo pitkän pelaajauran. Pelaamisella ohella hän on perustanut yrityksen ja opiskellut itselleen ammatin.

Aleksi Laakso tunnetaan ensisijaisesti jääkiekkoilijana, mutta kaukaloissa viilettämisen ohella Laakso ryhtyi viime vuonna yrittäjäksi. Laakson omistama Vintagetalli  tekee kauppaa vanhoilla esineillä.

– Yritysidea lähti siitä, kun myimme Helsingissä järjestetyssä kirpputoritapahtumassa vanhoja tavaroita, jotka eivät enää mahtuneet meille. Ihmiset tulivat meidän talliimme kyselemään, onko kyseessä vintageliike? Asiakkaiden kiinnostus idean omaan yritykseen.

Laakso tyrmää ennakkoluulot siitä, että ammattijääkiekkoilijan kiireinen aikataulu ei mahdollistaisi yrityksen pyörittämistä sivutyönä.

– Jääkiekkoilijana on niin paljon vapaa-aikaa, jota itse haluan hyödyntää. Normaalina harjoituspäivänä päivän harjoitteet ovat valmiina kahdelta iltapäivällä, jää päivästä jäljelle paljon ylimääräistä aikaa. 

Yleisesti urheilija haluaa hyödyntää vuorokauden aktiiviset tunnit muun muassa harjoitteluun, lepoon sekä terveellisen ruokavalion ylläpitoon. Yrittäminen on Laaksolle mieluisaa tekemistä vapaa-ajalla, mutta päivätyö kaukalossa määrittää silti seinäjokelaisen arjen tahdin.

– Koko ajan mennään kuitenkin jääkiekon ehdoilla. Hallilla ollessani teen kaiken edelleen niin hyvin kuin pystyn, eli jääkiekosta tämä yritystoiminta ei ole pois. Yrittäminen auttaa myös siinä, ettei ajatukseni kierrä kokoajan samaa kehää, joka ei paranna asioitani yhtään.

Kuva © HC Škoda Plzeň

Porista Plzeňiin – hurmos seuraa perässä

Tšekin pääsarjassa pelaavan HC Škoda Plzeňin riveihin siirtynyt Laakso valmistautuu paraikaa kauden alkuun uuden seuransa riveissä. Plzeňin omistajana ja seurajohtajana toimii tšekkiläinen pelaajalegenda Martin Straka. Straka nauttii korkeaa arvostusta niin joukkueensa, kuin kotikaupunkinsa silmissä.

– Hän on Jumalan asemassa täällä. Hän vetää joukkueen jäätreenejä, ja punttitreeneissäkin hän hikoilee pyörän selässä. Eipä siinä vieressä viitsi itse kauheasti laiskotella, ylistää Laakso.

Plzeň on Strakan johdolla halunnut muovata seuran kulttuuria sellaiseksi, ettei pelaajien tarvitse huolehtia kuin pelaamisesta ja harjoittelusta.

– Tuntuu, että mistään ei ole puutetta. Aina, kun pyytää jotain, niin ratkaistu tuntuu löytyvän. Myös asunto ja auto ovat seuran puolesta viimeisen päälle.

Yksi viime kauden suurimmista kotimaisista kiekkotarinoista oli Porin Ässien paluu Liigan pudotuspeleihin. 33-vuotias puolustaja pääsi aistimaan, miltä tuntuu, kun koko kaupunki elää ja hengittää joukkueen mukana.

– Porissa oli hienoa päästä maistamaan sitä tunnelmaa, mistä kaikki on aina puhunut, vaikka emme kovin pitkälle loppujen lopuksi selvinneet. Kävimme äskettäin täällä katsomassa jalkapallojoukkue Viktoria Plzeňin peliä ja siitä saimme esimakua, mikä täällä meitäkin odottaa.

Uusi sarja – vanhat kujeet

Suomalaislle aiemmin jokseenkin tuntematon Tšekin pääsarja on viime vuosina nauttinut runsaammasta pelaajaliikenteestä myös suomalaispelaajien kohdalla. Laakson lisäksi Plzeňin riveistä löytyy myös toinen suomalaispelaaja, Liigastakin tuttu Aleksi Rekonen. Alkava kausi on Rekoselle toinen seurassa.

– Suomessa Tšekin pääsarjaa ei tunneta kovin hyvin, koska täällä on ollut aiemmin niin vähän suomalaisia. Täällä kyllä tehdään kovasti hommia. Päivässä saatetaan pitää kahdet jääharjoitukset ja päälle muut oheisharjoitteet. Monilla on se käsitys, että vain Suomessa treenataan kovaa mutta kyllä sitä tehdään muuallakin.

Kuva © HC Škoda Plzeň

Laakson pelatessa ulkomailla moni yrityksen asia, kuten tavaroiden toimitus, on vaimon vastuulla kauden ajan. Toimettomana ei Tsekissä tarvitse vapaa-aikaa viettää, sillä Laakso hoitaa sellaiset yrityksen asiat, jotka eivät vaadi läsnäoloa, internetin välityksellä.  Laaksolla on tekeillä opinnäytetyö ammattikorkeakoulun opinnoista.

– Opiskelen Haaga-Helian ammattikorkeakoulussa tradenomiksi. Olen tekemässä opinnäytetyötäni verkkokaupan suunnittelusta ja sen toteutuksesta. Vielä en ole yhtäkään verkkokauppaa itse suunnitellut, mutta yhden olen jo toteuttanut.

» Lähetä palautetta toimitukselle