Antti Mäkinen haluaa palauttaa kilpailun suomalaiseen jääkiekkoiluun – "Olemme väkisin muutosten edessä, katsotaan tätä asiaa miten päin tahansa"

LIIGA, MESTIS, MAAJOUKKUE / Haastattelu
Antti Mäkinen tunnetaan NHL-selostajana.
Selostajana tunnettu Antti Mäkinen haluaisi muutoksia niin Liigan kuin Mestiksenkin sarjamalleihin. Hän kokee myös, että olisi aika pohtia, voisiko jääkiekkoa pelata maajoukkueessa jollakin eri tavalla.

Antti Mäkinen oli yksi monista torstai-iltana Urheilugaalaan suomalaista urheilua juhlimaan saapuneista urheiluihmisistä. Selostajan päivä ennen illan juhlallisuuksia oli ollut urheilullinen ja samaa on odotettavissa myös perjantaina.

– Perinteinen urheilupäivä itselleni. Jo aamulla kahdeksalta olin valmentamassa lätkää pikkupojille koululla. Sieltä lähdin sitten Helsinkiin, ja nyt sitten gaalailta, josta nopeasti kotiin, koska huomenna on jätkillä taas harjoituspäivä. Jääkiekon ehdoilla tässä siis mennään, Mäkinen kertoi.

Mäkinen tunnetaan parhaiten NHL-selostajana, joka ei pelkää ilmaista mielipiteitään. Suomalaisessa jääkiekossa selostaja näkeekin monia parannettavia asioita. Tärkeimmät kehityskohteet ovat hänen mukaan alemmilla sarjatasoilla ja junioripuolella.

– Parannettavaa löytyy aina. On monia asioita, joita mielestäni pitäisi vauhdittaa ja korjata, jotta saataisiin parempia tuloksia aikaan.

– Akuuteimmin pitäisi saada juniorisarjat ja Mestis kilpailullisemmiksi, koska mitä enemmän kyetään järjestämään tasaisia pelejä, sitä nopeammin pelaajat kehittyvät.

Tapparassa itsekin jääkiekkoa aikoinaan pelannut Mäkinen kokee tasoerojen olevan tällä hetkellä liian suuria, minkä myötä pelaajien kehittyminen kärsii. Tämä heijastuu hänen mukaansa myös kansainvälisiin otteluihin.

– Jos tasoerot sarjoissa kasvavat liian suuriksi, niin silloin vaste peleissä nousee liian harvoin korkeaksi ja silloin se näkyy kansainvälisissä otteluissa, jossa pitäisi kuitenkin puristaa paras irti, Mäkinen pohtii.

Joukkuemääriä pienentämällä kohti kilpailullisempia sarjoja

Liigan laajenemisen Mäkinen näkee ongelmallisena, mutta hän haluaa uskoa sekä toivoa, että tällä hetkellä suomalaisen jääkiekkoilun päättävät tahot pohtivat vaihtoehtoisia parempia ratkaisuja mahdollisiksi sarjamalleiksi.

– Nyt olisi helppo lyödä lyötyä, Mäkinen toteaa kysyttäessä Liigan laajenemisesta.

– Haluan uskoa kuitenkin, että Liigan sekä jääkiekkoliiton toimistossa on tällä hetkellä viisasten kivi pöydällä, jonka avulla lähdetään ratkaisemaan sarjamallia sellaiseksi, jolla kilpailu saadaan palautettua suomalaiseen jääkiekkoiluun.

Mäkisen mukaan joukkuemääriä muuttamalla kilpailua saataisiin niin Liigaan kuin Mestikseenkin.

– Joukkueita on oltava vähemmän, jotta pelaajien määrä esimerkiksi Liigassa saadaan pienemmäksi. Tällöin kilpailu pelipaikoista saadaan kovemmaksi, minkä myötä Mestikseen saadaan riittävästi kilpailua ja pelaajillakin on halua pelata isoissa valoissa.

Yhdestä asiasta selostaja on kuitenkin varma.

– Olemme väkisin muutosten edessä, katsotaan tätä asiaa miten päin tahansa.

Maajoukkuekiekkoilussa on pohdittava voisiko se olla erilaista

Muutoksia Mäkinen toivoo myös maajoukkueen tapaan pelata sekä liiton toimintaan. Hän haluaisi, että pohdittaisiin, voisiko jääkiekkoa pelata myös jollakin muulla tavalla kuin miten viime vuosina on pelattu.

Mäkinen nostaa esimerkiksi tämän kauden Tapparan. Hänen mukaansa Rikard Grönborg on muovannut Tapparan pelaamista ja he pystyvät Liigassa kilpailemaan, vaikka eivät ihan meidän peliä pelaakaan.

– Haluaisin nähdä vähän enemmän variaatiota maajoukkueen pelaamisessa ja liiton toiminnassa. Tietty struktuuri tuo mitaleja ja mestaruuksia. Me kuitenkin loppupeleissä kilpailemme siitä, mihin yksilöt kykenevät ja mihin he voivat nousta.

– Joukkuepelaamisen raja menee kuitenkin siinä maailmanmestaruudessa. Kaikki kunnia meidän maailmanmestareille, mutta kuten näkyy, harvalle on kuitenkaan auennut sitä miljoonan taalan mahdollisuutta tehdä loppuelämän elanto sen maailmanmestaruuden kautta, Mäkinen pohtii.

Mäkinen korostaa, että tarkoitus ei ole aliarvioida voitettuja mestaruuksia.

– En halua valittaa, että niitä maailmanmestaruuksia on tullut, mutta toivoisin vaihtoehtoista keskustelua siihen, että ehkä se jääkiekko voisi olla toisenlaistakin.

» Lähetä palautetta toimitukselle