Mittavan uran joutsenlaulu lähestyy seuramestaruutta jahtaavaa Marko Anttilaa – "Pelaisin varmasti 55-vuotiaaksi asti, jos voisin"

LIIGA / Haastattelu
Marko Anttila on nostanut tasoaan 38-vuotiaana.
Kuva © Tiia Mahkonen
Kärpät on saanut kurssinsa korjattua seuran joulukuisen valmentajanvaihdoksen jälkeen. Suomalaisessa jääkiekossa kuolemattoman statuksen saanut 38-vuotias Marko Anttila jahtaa oululaisten riveissä puuttuvaa kruunua mittavalle uralleen.

Kärppien kauteen on mahtunut jo tähän mennessä paljon tapahtumia, mutta oululaisryhmä on saanut kurssinsa korjattua joulukuun valmentajanvaihdoksen jälkeen.

Joukkueen jokapäiväisen suorittamisen ruumiillistuma on suomalaisessa jääkiekossa kuolemattomaan asemaan noussut Marko Anttila. 38-vuotias hyökkääjä jahtaa Oulussa uransa ensimmäistä seuratason mestaruutta kruunuksi mittavalle uralleen.

Anttila toteaa puuttuvan mestaruuden ajavan häntä eteenpäin.

– Palo mestaruuteen tässä oikeastaan vaan ajaa eteenpäin. En ole enää ottamassa hirveitä loikkia eteenpäin kehitykseni kanssa, mutta se voittamisen tunne joukkueen kanssa ajaa eteenpäin, Anttila toteaa.

Uransa loppupuolella oleva lempääläläinen tiedostaa kuitenkin, että mestaruus on pitkän työurakan takana.

– Senkin olen urani aikana oppinut, ettei voitto tule aina väkisin, vaikka sitä kuinka kovasti haluaisi. Siitä täytyy vain nauttia ja katsoa oman tekemisen jälkeen sitä, tuleeko kannua vai ei.

Marjamäen potkut saivat katsomaan peiliin

Kärpät nousi ryminällä uutisotsikoihin jo viime keväänä, kun seura solmi jatkosopimuksen päävalmentajansa Lauri Marjamäen kanssa. Oululaisten kausi päättyi katastrofaalisesti pudotuspelien ensimmäiselle kierrokselle KooKoon käsissä, eikä kuluvakaan kausi lähtenyt ruusuisesti käyntiin.

Kärpät antoi potkut Marjamäelle 18. joulukuuta ja hänen tilalleen nousi apuvalmentajana aiemmin ollut Ville Mäntymaa. Oululaisjoukkue on ollut valmentajanvaihdoksen jälkeen Liigan kolmanneksi paras joukkue. Anttila torppaakin väitteet siitä, että vaikean syksyn ja valmentajanvaihdoksen aiheuttama ylimääräinen mediahuomio olisi vaikuttanut joukkueen tekemiseen.

– Ei median huomio vaikuttanut meihin sen kummemmin. Sieltä nyt aina tulee uusia juttuja. 

– Isossa kuvassa fiilis kopissa on mielestäni aina ollut hyvä.

Marjamäen potkut olivat kuitenkin kova paikka 38-vuotiaalle. Kaksikko oli tehnyt jo Leijonissa ja myöhemmin myös Jokereissa pitkään yhteistyötä.

– Ei ne mukavia juttuja ole. Pitkään teimme yhteistyötä ja tunsimme hyvin toisemme. Itse yritän aina katsoa peiliin näissä hommissa, mutta etenkin silloin, kun tapahtuu isompia juttuja.

– Jääkiekon maailmassa noita kuitenkin tapahtuu, joten ei siinä kannata jäädä tuleen makaamaan.

Mäntymaa on piiskannut Kärpät kovaan iskuun. Mitään suurta salaisuutta oululaisten vireen takana ei kuitenkaan piile.

– Olemme kovasti yrittäneet keskittyä siihen, mitä voimme tehdä paremmin valmentajan vaihtumisen jälkeen. Nyt olemme saaneet lisää energiaa, joten yritämme jatkaa virettä. Nyt on tärkeää napsia voittoja, kun sarja on noin tasainen.

Uusi komentaja on tuttu jo armeijan ajoilta

Uusi kärppäkomentaja on Anttilalle tuttu jo ajalta ennen Ouluun siirtymistä. Vuonna 1985 syntynyt kaksikko suoritti aikanaan asevelvollisuuttaan samaan aikaan. Anttila kertoo virnistäen, että hän on jo tottunut Mäntymaan komenteluun.

– Kyllä, olimme jo armeijassa samaan aikaan. Sain jo siellä kuulla hänen käskyjään. Hän oli hieman korkea-arvoisempi ja särmempi kuin minä, Anttila nauraa.

Nykyaikaan palatessa Anttilalla on vain positiivista sanottavaa uudesta päävalmentajasta.

– Innokas ja rehti jätkä. Hän tekee kovasti töitä ja vaatii sitä myös muilta. Otanta-aika on tietysti vielä lyhyt, mutta yritämme näyttää jäällä siltä, millä intohimolla ja energialla hän on tullut hommiin.

Palo puuttuvan mestaruuden voittamiseen ajaa Anttilaa eteenpäin.
Kuva © Sirpa Pöyhönen - sirpa.poyhonen@jatkoaika.com

Mentori läpimurron tehneille ketjukavereille 

Yksi Kärppien suurimmista valopilkuista kauden aikana on ollut joukkueen nelosketju. Kentällinen koostuu Anttilan lisäksi kahdesta 22-vuotiaasta Kärppien kasvatista, Aleksi Antti-Roikosta ja Arttu Hyrystä. Kolmikko on esiintynyt edukseen koko kauden, ja he ovat myös Kärppien edistyneiden tilastojen kärkipäässä.

Anttila toteaa, että ketjun korkean tason suorittaminen perustuu hyvään yhteiseloon.

– Ketjumme peli perustuu todella paljon yhteistyöhön ja yhteisten asioidemme jumppaamiseen. 

38-vuotiaalla on yli 400 Liiga-ottelun kokemusetu Hyryyn nähden, kun taas Antti-Roiko on pelannut 85 ottelua häntäkin vähemmän. Anttila on omaksunut mentorin roolin Liiga-kartalle nousseen kaksikon kanssa, mutta palautetta tulee myös toiseen suuntaan.

– Totta kai kaiken yritän antaa heille, mitä pankista löytyy. Mutta vaadin palautteen antamista myös heiltä, että he osallistuvat ketjun peliin kaukalossa ja sen ulkopuolellakin. Se kasvattaa heitä Liiga-arkeen ja voittamiseen. Yhdessä tässä hommia tehdään.

Monipuolisuuttaan vahvasti hyödyntävä ketju on Anttilan mukaan hyvä sekoitus Hyryn vahvaa kahden suunnan peliä ja Antti-Roikon kiekollista osaamista.

– Ketjussamme on kaikilla hyviä ominaisuuksia ja täydennämme hyvin toistemme heikkouksia. Antti-Roiko on todella hyvä kiekon kanssa ja hän näkee peliä hyvin. Hyry puolestaan on vahva varsinkin aloituksissa, jotka ovat niin tärkeä osa jääkiekkoa.

– Muutenkin hänen sentteripelinsä on erinomaista, eikä hänen tarvitse pyöriä omassa päädyssä voittamassa kamppailuja. Hän on siinä loistava.

Omaa rooliaan Anttila ei totutun vaatimattomaan tapaan nosta valokeilaan.

– Itse yritän tuoda omia ominaisuuksiani esille ja sitä kautta yhteispelimme nivoutuu yhteen. Tiedämme toisemme hyvin ja olemme saaneet pelata koko kauden yhdessä, joten ne ovat tärkeimpiä seikkoja yhteispelimme toimimiseen.

Liekki jääkiekkoa kohtaan palaa yhä

Anttila pelaa 38-vuotiaana tilastollisesti parasta jääkiekkoa vuosiin. Hän on haastattelun kirjoitushetkellä 21 tehopisteen tahdissa. Lempääläläinen on rikkonut 20 tehopisteen rajan viimeksi kaudella 2014–15, SHL:n Örebrossa.

Vaikka Anttilan mittava ura on lähestymässä loppuaan, on into tallella yhä juuri jo mainitun puuttuvan seuramestaruuden ansiosta. Hän tiedostaa itsekin, että nykyhetkestä on nautittava vielä, kun se on mahdollista.

– Yritän nauttia tästä, sillä tiedän, että uraa on aika paljon enemmän takana kuin edessä. 

– Palo päivittäiseen tekemiseen on vielä tallella, joten yritän olla parempi kuin ikinä ennen. En kuitenkaan usko, että muutun tästä enää hirveästi paremmaksi, hän virnistää.

Nousujohteisessa vireessä oleva oululaisryhmä on sarjataulukossa kuudentena, mutta matkaa Jukurien hallussa pitämään kolmanteen sijaan on vain viisi pistettä. Sarjataulukon tiukka tilanne saa Anttilan kuitenkin toteamaan sen, että joukkueiden nokkimisjärjestystä kevättä ajatellen on turhaa arvioida vielä tammikuussa.

– Sarjataulukko on kyllä tasainen, minkä takia meidän ei sitä kannattaisi juurikaan miettiä. Iso teema valmentajan vaihtuessa oli se, että yritämme olla joka päivä parempia. Mitä se sitten tarkoittaa keväällä, ei oikein liity vielä tähän hetkeen, mutta todellakin haluamme menestyä silloin.

Kautta on vielä jäljellä, mutta kysymys on varmasti monen huulilla. Kuinka kauan voimme odottaa Marko Anttilan mittavan uran jatkuvan?

– Se on hyvä kysymys, sillä en itsekään vielä tiedä vastausta. 

– Tykkään jääkiekosta kovasti ja pelaisin varmasti 55-vuotiaaksi asti, jos voisin, mutta raja tulee jossain vaiheessa vastaan. Katsotaan myöhemmin, milloin sen aika on, Anttila päättää.

» Lähetä palautetta toimitukselle