Niklas Rubin päätti pysyä Porissa, vaikka ottajia oli ympäri Liigaa ja Eurooppaa

LIIGA / Haastattelu
Rubin on jatkanut alkukaudella siitä, mihin viime kaudella jäi.
Kuva © Teemu Grönroos www.teemugronroos.kuvat.fi
Ässien maalivahti Niklas Rubin on vakuuttanut Liigassa. Ruotsalaisvahti päätyi tekemään vuoden jatkosopimuksen Ässiin, vaikka hän oli herättänyt kiinnostusta myös muissa Euroopan sarjoissa.

Ässät koki kirvelevän tappion perjantaina, kun Kärpät haki pisteet Porista 1–0-lukemin. Ottelussa näkyi Ässien viime aikojen ongelma eli maalinteko.

Ässävahti Niklas Rubin harmitteli tappiota ottelun jälkeen.

– Yleisesti ottaen pelasimme ihan hyvin. Paha tappio, mutta tässä lajissa pitää tehdä maaleja voittaakseen.

Rubin pelaa toista kauttaan Liigassa, ja nauttii olostaan Suomessa. Siitä kertoo myös veräjänvartijan tekemä vuoden jatkosopimus, joka julkaistiin kaksi viikkoa sitten.

– Olen tykännyt sarjasta ja meillä on hyvä joukkue. Peliesitykset ovat olleet vaihtelevia. Emme ole saaneet viime aikoina tehtyä oikein maaleja ja se on ollut riesanamme. Pelissämme on silti paljon hyviä asioita.

Jos Ässien hyökkäyspeli on ollut tuskaista, niin puolustuspeli on ollut Liigan parhaimmistoa. Lisäksi sekä Rubinin torjuntaprosentti että päästettyjen maalien keskiarvo ovat molemmat kolmen parhaan joukossa koko sarjassa.

Jatkosopimus toista vuotta putkeen

Rubin allekirjoitti uuden jatkosopimuksen Ässien kanssa marraskuun lopulla. Ruotsalaisvahdin mukaan sopimuksen tekemiseen oli monta syytä.

– Ensinnäkin se, että tykkään olla täällä. Nautin olostani täällä ja minulla on hauskaa. Se ei ollut vaikea päätös.

Rubin on saanut paljon luottoa valmennusjohdolta ja organisaatiolta. Tämä näkyy esimerkiksi siinä, että Rubin pelaa todella paljon. Viime kaudella runkosarjassa vyölle kertyi 47 ottelua, ja tällä kaudellakin alla on jo 22 starttia. Myös tämä puolsi jatkosopimuksen tekoa.

– Totta kai se vaikuttaa paljon. Joukkueissa on vain yksi ykkösmaalivahdin paikka. Minusta tuntuu, että saan paljon tukea täällä ja minuun uskotaan. Se tekee maalivahdin työstä paljon helpompaa.

Rubin sanoo haluavansa auttaa joukkuetta kehittymään paremmaksi koko ajan.

– Minusta tuntuu, että olen pelaaja, joka auttaa tätä organisaatiota ja joukkuetta kehittymään paremmaksi joka viikko ja peli kerrallaan. Näitä asioita ottaa huomioon jatkosopimusta tehdessä.

Rubin on useampaan kertaan kehunut yhteistyötään Ässien maalivahtivalmentaja Jaakko Rosendahlin kanssa. Rubin on ollut erittäin tyytyväinen siihen tapaan, millä Rosendahl häntä valmentaa.

– Olemme Jaakon kanssa samalla sivulla siitä, miten minun pitäisi pelata. Hänen kanssaan on todella helppo työskennellä, sillä hän ei halua muuttaa pelityyliäni. Hän työskentelee enemmän mentaalipuolen kanssa, minkä lisäksi tehdään jotakin pientä säätöä pelikirjaan.

Siihen Rubin ei osaa vielä antaa vastausta, että voisiko ura jatkua Porissa pidempäänkin.

– Paha sanoa vielä, sen näkee sitten. Minulla on naisystävä, joka pelaa jalkapalloa tällä hetkellä Italiassa. On paljon asioita, joita pitää ottaa huomioon, kun noita asioita miettii. Nautin olostani täällä, mutta vielä on liian aikaista sanoa.

NHL-unelma ja kiinnostusta ympäri Eurooppaa

NHL on vaikea paikka päästä, varsinkin maalivahdeille. Rubin ei koe, että Pohjois-Amerikkaan lähtö olisi enää realismia hänelle.

– Minusta tuntuu, että olen jo liian vanha lähtemään sinne.

Lähes jokaisen jääkiekkoilijan unelmana on NHL, eikä Rubin ole tästä poikkeus.

– Totta kai se on aina ollut unelmana. Tällä hetkellä kuitenkin kaikki keskittyminen on täällä, kun yritän auttaa tätä joukkuetta. Pyrin kehittymään joka päivä ja katson, mihin se johtaa.

27-vuotias ruotsalainen ei omien sanojensa mukaan ole neuvotellut NHL-seurojen kanssa. Muita neuvotteluja kuitenkin oli, sillä useampi Liiga-seura oli kiinnostunut hänestä.

– En käynyt NHL-neuvotteluja, mutta jotakin Liiga-seuroja ja ruotsalaisjoukkueita oli mukana. Lisäksi kiinnostusta tuli myös muualta Euroopasta.

Siihen, lähtisikö Rubin kahden suunnan sopimuksella koittamaan NHL-paikkaa, hän ei osaa antaa vastausta.

– En tiedä, täytyisi ensinnäkin saada se sopimustarjous, että voisi miettiä asiaa, Rubin naurahti.

Tre kronor ja SHL

Rubin siirtyi viime kaudeksi Poriin Frölundan joukkueesta, jossa hän ehti viettää kolme kautta. Kiinnostusta kotimaahan on palata jossain vaiheessa, mutta tällä hetkellä ruotsalainen nauttii olostaan Suomessa.

– Totta kai SHL on aina erityisen kiinnostava, sillä se on kotimaani. Tällä hetkellä kuitenkin minusta tuntuu, että Suomi on oikea paikka minulle. Nautin todella paljon olostani täällä ja tämä on ylittänyt kaikki odotukseni. Tällä hetkellä ei siis ole tarvetta muutokseen.

Rubin pääsi aistimaan maajoukkueen tunnelmaa kaudella 2020–21, kun Kungsbackasta kotoisin oleva maalivahti valittiin maajoukkueen matkaan. Liigassa pelatessaan puhelua ei ole vielä kuulunut.

– Muutamat pelit, jotka olen päässyt pelaamaan, ovat olleet yksiä siisteimpiä kokemuksia. Siihen voi aina tähdätä, että on niin hyvä, että sinun valintaasi maajoukkueeseen mietitään.

Liigasta harvoin valitaan pelaajia Tre kronor -paitaan. Rubin ei osaa sanoa, ansaitsisiko hän paikkaa maajoukkueesta tämän hetken tasolla.

– Vaikea sanoa, sillä SHL:ssä on niin paljon hyviä maalivahteja. Uskon siihen, että jos olet tarpeeksi hyvä, sinut kutsutaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle