Oliwer Kaski myöntää sopeutumisen Jalosen systeemiin vaativan totuttelua SHL-kauden jälkeen

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Oliwer Kaski nähtiin MM-kisoihin valmistautuvassa leiriryhmässä viimeksi keväällä 2022.
Kuva © Topi Lainio
Leijonat kärsi karun tappion Ruotsille Jyväskylässä pelatussa harjoitusottelussa. Suomen avainpelaajiin kuulunut Oliwer Kaski kuulutti itseltään ja joukkueeltaan parannusta.

Leijonat palasi kotimaan kamaralle valmistautumaan Tšekin MM-turnaukseen, kun Jyväskylässä pelatussa harjoitusottelussa vastaan saapui Ruotsi. Tre Kronor oli tyly vieras loppuunmyydyn kotiyleisön edessä ja tyylitteli varmaan 4–0-voittoon.

Suomen puolustajista eniten jääaikaa kohtaamisessa kellottanut Oliwer Kaski ei ollut tyytyväinen lopputulokseen, vaikka tulostaulun ulkopuolella otteet tarjosivatkin jo hieman toivon pilkkeitä.

– Ruotsi oli tehokas, mutta me emme olleet. Tuollainen tulos siitä silloin tulee taululle, Kaski puhisi.

– Emme pelanneet mielestäni niin huonosti, mutta tämä on totta kai se klassinen maalintekopeli. Maaleja pitäisi tehdä, jos aikoo voittaa, niin sikäli ei ollut hyvä peli meiltä.

Paluu viikon mittaiselta Latvian leiritykseltä loppuunmyydyn kotiyleisön eteen on lämmittänyt puolustajan mieltä.

– Tuntui todella hyvältä pelata täällä. Halli oli täynnä ja hyvä fiilis, samoin kuin Riiassa viime viikolla. On kivaa pelata, kun hallissa on fiilistä, vaikka nämä ovatkin vain harjoituspelejä. 

Karu ja pelillisesti jokseenkin selvä tappio jättää kuitenkin pähkäilyn paikan Jukka Jalosen miehistölle, sillä joukkueet kohtaavat uudelleen Mikkelissä jo 21 tuntia Jyväskylän ottelun päätöksen jälkeen. Tappion jälkeiset tutut askelmerkit perjantain kohtaamiselle ovat jo selvät.

– Huomenna aiomme katsoa videoita ja poimia sieltä parannettavia asioita. Ensi viikon pelit ja Tšekin EHT-turnaus tarjoavat kuitenkin hyvän mahdollisuuden kehittyä vielä ennen kisoja.

– Meidän täytyy parantaa vielä, mutta tämä on maratonjuoksu.

Kaskella oli Jyväskylässä vastassa liuta tuttuja kasvoja SHL-jäiltä. 28-vuotias ei kuitenkaan kokenut tarpeelliseksi muuttaa valmistautumistaan otteluun, vaikka vastustajan kokoonpanosta olikin ympyröity muutama nimi normaalia tarkemmin.

– En juurikaan muuttanut mitään, mutta osasin kyllä tiedostaa muutaman pelaajan vahvuudet ja kuviot ennalta. Heidän joukkueessaan oli muutama todella nopea kaveri, joiden kanssa sai olla erityisen tarkkana.

Jalosen systeemiin sopeutuminen on ollut haastavaa

Kasken oma leiritys on sujunut mallikkaasti. Porilainen juhlisti leirityksen avausviikkoa iskemällä Latvian verkkoon neljä tehopistettä ja hattutempun. Omista otteistaan Kaski pysyy kuitenkin vaatimattomana.

– Kiva saada onnistumisia tietysti. Peli on sinänsä ollut ihan hyvää, mutta on minullakin vielä parannettavaa.

Yksi iso muutos HV71:n puolustajalle on kuitenkin tullut eteen. Jalosen pelitapa eroaa merkittävästi SHL:n vauhdikkaasta kiekosta, ja puolustajalla on ollut totuttelemisen varaa otteissaan.

– Siinä on aina vähän totuttelemista, kun tulee eri systeemiin siitä, missä olen tottunut pelaamaan seurajoukkueessa. Minun täytyy yrittää hioa peliäni vielä niin, ettei jäällä tarvitsisi miettiä niin paljoa. Yritin tänään käyttää laukaustani hyökkäyspäässä, mutta ne kudit täytyy saada maalille saakka. Tänäänkin maalinedustalla oli paljon maskimiehiä ja hyviä ohjureita.

Kaski on paritettu Rasmus Rissasen kanssa kaikissa kolmessa Leijonien harjoitusottelussa. Örebrossa menneen kauden pelannut 32-vuotias saa Kaskelta vuolaat kehut ja ylistyssanat.

– Keskinäinen pelimme pyörii erittäin hyvin, kun hän on niin hyvä ja helppo pakkipari, Kaski naurahtaa.

– Hän on vahva kuin härkä ja silti hyvä kiekon kanssa. Ja on hän erinomainen myös puolustuspäässä. Hän malttaa pelata kiekon kanssa rauhallisesti, joten hänen vierellään on helppo pelata.

Ilmapiiri huipussaan

Leijonien kokonaisvaltainen peli on luvalla sanoen vielä raakaa, mutta leirityskin on vielä aikaisessa vaiheessa. Tyly tappio ei kuitenkaan huolestuta Kaskea, vaan hän kehottaa antamaan aikaa joukkueelle.

– Kehityttävää on vielä paljon, mutta pelissämme on sekin aspekti, että pelaajat antavat vielä näyttöjä kisoja varten. Yritämme samalla kehittää peliä, sillä ei se ole ikinä näin lyhyessä ajassa valmista. Joskus peli on kehittynyt vielä MM-turnauksenkin aikana. Siksi joukkueen yhteiset harjoitukset ja videopalaverit ovat tärkeitä mahdollisuuksia kehittyä.

Ryhmän ilmapiiristä tulos ei kuitenkaan tule hänen mielestään jäämään kiinni. 

– Kopissa on todella hyvä henki, niin kuin mielestäni aina Suomen maajoukkueessa on ollut. Meillä on paljon nuoria pelaajia, ja kopissa on erittäin freesi ja energinen meininki.

– Porukalla on todella paljon näytönhaluja taistella kisapaikasta. Se näkyy huomattavan usein harjoituksissa, ja se ajaa koko joukkuetta eteenpäin.

Leijonien leirityksen ottelutahti kiristyy seuraavien viikkojen aikana, mutta joukkue on yhä keksinyt paljon keinoja viettää vapaa-aikaa yhdessä. Pelaajat ovat saaneet paljon iloa muun muassa urheilun seuraamisesta.

– Meidän vapaa-aikamme ohjelma vaihtelee porukoittain. Toiset pelaavat korttia ja toiset katsovat esimerkiksi urheilua, kun nyt on tullut paljon hyviä pelejä.

– Olemme porukalla katsoneet esimerkiksi jalkapallon Mestarien liigaa, SHL:n pudotuspelejä ja Sveitsin liigan finaaleja. Urheilun merkeissä me aika laajalti menemme, kun aamulla harjoittelemme ja loppupäivästä yritämme keksiä jotakin mukavaa tekemistä.

Jokainen yhdessä vietetty hetki pelaa kuitenkin joukkueen pussiin pitkässä juoksussa.

– Yhteiset hetket ovat todella tärkeitä joukkueen kehityksen kannalta, ja ne hitsaavat meitä yhteen, Kaski päättää.

» Lähetä palautetta toimitukselle