Palloseuran kultakypärän perinyt Viljami Marjala sättii itseään tylyn Pelicans-tappion jälkeen

LIIGA / Haastattelu
Marjala kantaa TPS:n kultakypärää.
Kuva © Tiia Mahkonen
TPS kärsi tylyn tappion pudotuspelikilpailussa, kun Pelicans ryösti pisteet Turusta lukemin 1–3. Turkulaisten avainpelaajiin kauden aikana noussut Viljami Marjala koki, että jäälle jäi annettavaa niin häneltä itseltään kuin koko kotijoukkueelta.

TPS:n taistelu Liigan viimeisistä pudotuspelipaikoista sai kuluvalla viikolla kaksi tylyä takaiskua. KooKoon myöhäinen voittomaali vei pisteet torstaina Kouvolassa ja lauantaina kotiottelussa Pelicansia vastaan hyvä päätöserän taistelu jäi lyhyeksi lahtelaisten viedessä pisteet Turusta lukemin 3–1.

Palloseuran kultakypärän loistavilla otteillaan hankkinut Viljami Marjala ei ollut tyytyväinen joukkueensa viimeistelypeliin Pelicansia vastaan.

– Kova peli oli, mutta emme pystyneet ihan vastaamaan vastustajan tasoon ja jäimme jälkeen. Päätöserä oli meiltä hyvä, siinä saimme pelistä paremmin kiinni, Marjala tuskailee.

Päätöserän herääminen, mutta tappioon päätyminen ei ollut kotijoukkueelta suinkaan ensimmäinen tällä kaudella. Marjala ei kuitenkaan huolehdi liikaa siitä, että Palloseuran loppukirin pelitapaa pitäisi jotenkin muuttaa.

– Mielestäni päätöserämme peli oli hyvää tänään, mutta tarvitsisimme sellaisen viimeisen napsun siihen maalipaikkaan. Jämäkkyyttä tarvitsemme viimeistelyyn, sillä ne maalit tulee.

Palloseuran ylivoima on kärsinyt ailahtelevuudesta pitkin kautta, eikä Pelicans-ottelu näyttänyt tuovan yhtään muutosta ongelmaan. Hunajata raikasi Turkuhallissa ensimmäistä kertaa vasta päätöserässä, mutta myöhäiselläkin loppukirin käynnistämisellä oli hopeareunus. Mustavalkoiset tarjosivat kauden ennätyskotiyleisölle ylivoimamaalin illan neljännellä yrityksellä.

Kaikesta huolimatta Marjala kokee, että isommassa kuvassa yhä ailahtelevalla ylivoimalla on peiliin katsomisen paikka.

– Kieltämättä sellainen kiekkohuolellisuus oli tänään hukassa. Hukkaamme aika paljon helppoja kiekkoja, emmekä saa sitä kautta pidettyä painetta. Meidän täytyy jutella keskenämme, jotta saamme sen toimimaan.

Marjala ilmestyi pukukoppikäytävälle haastatteluun hetken odotuksen jälkeen, sillä välittömästi joukkueen poistuttua pukukoppiin päävalmentaja Tommi Miettinen järjesti joukkueelleen pitkähkön palaverin.

Marjala painottaa, että tappiosta huolimatta Miettinen valoi kovasti uskoa jäljellä olevaan loppurutistukseen.

– Siellä painotettiin sitä, että ensi viikko tulee olemaan kova viikko. Kolme peliä ja paljon matkustusta. Puhuimme myös, että emme saa lopettaa uskomista meihin itseemme, vaan meidän tulee mennä positiivisen kautta.

– Tämä tappio kyllä painaa varmasti tämän illan ja huomisen myös. Sen jälkeen se täytyy unohtaa, kun uusi viikko ja pelit tulevat aika nopeasti. Ei saa jäädä kiinni tähän päivään.

Uskon liekki kevääseen palaa yhä

Vaikka TPS koki kaksi tylyä tappiota viikolla, ei joukkueen usko keväiseen jääkiekkoon Turussa ole kadonnut. Marjala laskee joukkueensa yhä mukaan taisteluun viimeisistä paikoista auringossa.

– Sanoisin, että olemme yhä hyvin mukana kisassa. Jokainen peli on iso, ja näitä ei kauheasti saa hävitä, kun jokainen piste merkkaa niin paljon.

– Kukaan jätkistä ei lopeta uskomista, ja painamme kovasti hommia positiivisella ilmeellä. Uskon, että sillä pääsemme eteenpäin ja olemme keväällä pudotuspeleissä.

Marjala on puhjennut kauden aikana kukkaan. Viime kaudella hurjan U20 SM-sarjan tehokauden päätteeksi hän pelasi 15 ottelua Liigassa. Silloin hän tehtaili yhdeksän pistettä. Kuluvalla kaudella hän on noussut tärkeäksi palaseksi Palloseuran ajottain yskivää tulosyksikköä, mistä kertoo myös Marjalan kypärän värin vaihtuminen kultaiseen.

52 otteluun 33 tehopistettä nikkaroinut keskushyökkääjä kertoo, että tehokausi pohjautuu omassa pääkopassa tehtyyn työhön.

– Koen, että itseluottamukseni on ollut nousussa. Se on erittäin tärkeä osa peliäni, että pystyn pelaamaan itseluottamuksella.

Vaikka kultakypärä on tuonut tärkeitä pisteitä joukkueelleen pitkin kautta, on kaikessa aina parantamisen varaa. Marjala ei ole tyytyväinen peliinsä Pelicansia vastaan.

– Siitäkin huolimatta sekä minulla itsellä että joukkueella on ollut paljon vaihtelevuutta. Meidän kaikkien täytyy pystyä paremmin pitämään tasaisuutta yllä.

– Tänään oli esimerkiksi aika huono peli itseltäni. Minun täytyy nostaa tasoani näissä isoissa peleissä, jotta joukkue voittaa.

Turku on mahdollistanut oikeat askeleet uralla

Marjala on ennen kaikkea kehittynyt laukojana. Pääsääntöisesti pelintekijänä juniorisarjoissa loistanut hyökkääjä on ensimmäisellä täydellä Liiga-kaudellaan noussut moneen otteeseen esiin jopa röyhkeänä laukojana, joka ei pelkää rakentaa itselleen maalintekopaikkoja. Marjalan mukaan kehitys laukojana menee käsi kädessä kokonaisvaltaisen pelin kehityksen kanssa.

– Olen kyllä aika paljon laittanut laukomistoistoja sisään. Olen saanut myös laukomiseen paljon itseluottamusta. On silti tärkeää keskittyä siihen, ettei aina lähdetä hakemaan vain maalia.

– Tänäänkin minulla oli yksi aika hyvä paikka, mutta siinäkin pleksit paukkuivat. Ne jäävät harmittamaan, sillä niistä täytyisi laittaa kiekko maaliin.

Muita avaimia henkilökohtaiseen kehitykseen hän uskoo kaivavansa esiin punttisalin puolelta.

– Pelini riittää mielestäni hyvin Liigaan, mutta voiman kanssa on vielä kehitettävää. Sen kautta voin ottaa seuraavan askeleen pelaajana.

Marjala solmi erinomaisen kauden kunniaksi vuoden jatkosopimuksen TPS-paitaan. Hän valottaa syitä päätöksensä taustalla, mutta pohjimmillaan on selvää, miksi hän laittoi puumerkkinsä papereihin. Hyökkääjä nauttii elämästä Aurajoen rannalla.

– Olen viihtynyt täällä hyvin ja tykkään kaupungista kovasti. Ei ole mitään pahaa sanottavaa siitä.

Mieluisa ympäristö on vauhdittanut myös kehitystä jäällä.

– Minusta on tuntunut siltä, että olen saanut otettua täällä oikeita askelia pelaajakehityksessä, mutta voin kehittyä vielä lisääkin. Tuntui siltä, että tämä oli paras mahdollinen paikka ottaa ne seuraavat askeleet ensi kaudella.

– TPS oli aina ykkösvaihtoehto jatkosopimukselle.

Tehoista huolimatta jatkosopimus ei ollut aina selvä asia, sillä Marjalan NHL-oikeudet omistava Buffalo Sabres on seurannut nuoren hyökkääjänsä kehitystä innolla.

– Sieltä on tullut joku käymään muutamina viikkoina ja he ovat tulleet katsomaan minua.

– Ovat he sieltä muutenkin hyvin yhteydessä. Sieltä tulee aina vinkkejä, ja he myös kehuvat minua, kun on sen paikka.

NHL-unelma pyörii jokaisen jääkiekkoilijan mielessä, myös Marjalan. Vaikka unelma tarunhohtoisesta on oikeilla askeleilla saavutettavissa, pitää nöyränä persoonana ulospäin näyttäytyvä 21-vuotias jalat maassa tulevaisuutensa suhteen.

– Totta kai se pyörii, en voi valehdella. Se on minun unelmani ja olen menossa sitä kohti.

– Minulla on silti sellainen olo, että sen eteen on vielä tekemistä. Sen kaltaisia mahdollisuuksia ei kuitenkaan tule kovin montaa, joten minun täytyy olla oikeasti valmis, kun sinne maailmaan lähden, Marjala päättää.

» Lähetä palautetta toimitukselle